Anitha Schulman

Vårstädning

Penny och hennes kompisar, kaninen från Vicky, björnen från Paf och igelkotten från Lina. Klänningen från Zara, tack mamma!

Jag minns på skolgården i Kullavik. Där fanns en riktig ”mellanstadiesnygging” som alltid skrek hora till en tjej som inte hade det lika bra ställt som alla andra. Hon hade ganska slitna och smutsiga kläder och hennes mamma luktade alltid rödvin på vardagen.

Inte för att hon hade horat sig eller gjort något annat som skulle kunna klassificeras som horigt, vad nu det kunde vara. Men hon kallades för det. Man visste ju knappt vad det innebar.Det påstods att den här tjejen hade tungkysst en kille i 6:an i en annan skola, (vi gick i 4.an). Men ingen visste riktigt.

Bakom mellanstadiesnyggningen stod det ett helt gäng med tjejer och fnissade. Jag kanske var en av dom ibland. Förmodligen. Det var ingen av oss som var ond egentligen. Men vår fnissning var ond. Det visste vi.

Jag tror att det var ytterst få killar på skolgården som ropade hora utan att bli sufflerade av tjejerna. Det var ju tjejerna som hade makten egentligen. Killarna var bara lakejerna som förde tjejernas ”tysta talan”. Idag är vi alla långt ifrån skolgården. Vi har bättre förebilder och gör klokare val i livet. De flesta av oss tycker om att diskutera och är engagerade i allt från skvaller till politik. Vi gillar att ha en åsikt, det gör oss levande.

Men i bloggosfären har ett utrymme öppnats för den där ”tysta talan”. Man kan ha en åsikt och uttrycka den anonymt. Den anonyma kommentaren är vår mellanstadiesnygging. Då kan man fortfarande vara en underbar flickvän, mamma, väninna. Bara man har det där lilla utrymmet att viska hora ibland.

Men det ÄR inte okej. Det var inte okej då och det är fan inte okej nu heller. Jag tycker det är en generell missuppfattning att har man en publik blogg då ska man minsann stå ut med påhopp. Nej det ska man inte alls behöva. Det måste ske en förändring där.

Nu älskar jag 98% av mina läsare. Men ni vet hur det är. Fick du femmor i alla betyg och en tvåa så är det den där tvåan du kommer ihåg. Jag erkänner. Jag ÄR känslig. Vi kör en vårstädning och tar bort de värsta trollen. Det här är inte Flashback, det här är en Mamablogg. Det är skillnad på att diskutera och att vara elak.

Vi är vuxna nu. Många av oss är mammor. Låt oss hjälpa varandra. Vet inte vem det var som sa det. Men det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte stöttar varandra.

Nu gör vi det här. Alla härliga, ge mig ett high five i kommentarsfältet!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. msn00b

    Oh god, nu var det precis som att transporteras tillbaka i tiden och faktiskt stå på den där skolgården igen (tröst: De rev skiten pga mögel) och ja, du har en jättepoäng i det du säger och det gäller ju allt egentligen, allt ifrån politik, till rasism, diskriminering, mobbning, påhopp på bloggare etc det är tystnaden från kringstående som gör att det är ok. Bristen på att någon säger ifrån.

  2. cissi

    Antar att inläggen gjorda av trollen tagits bort för de gånger jag kikat in på kommentarerna ser jag bara fina, vänliga råd, hejarop & annat. Njut av din fina bebis!

  3. Berit

    Underbara du, tack för att du belyser trollen. Jag tror och hoppas att de spricker nu, med all sin egen självgoda fulhetskraft!
    Du är vacker och din Penny alldeles ljuvlig, vilken lycka att få lära känna denna lilla prinsessa, grattis till dig och din Calle.

  4. Fia

    Tänk dig att du sitter och fikar med arbetskamrater, en vanlig dag på jobbet. Om du nu inte håller med den som nyss sa något, det kan vara så skilda ämnen som politiska åsikter eller om en frisyr är snygg eller inte, säger du då omedelbart att den andra personen inte ska tro att den är nåt, den är dum och har fel? Eller tänker du för dig själv att du sååå inte håller med, men säger inget högt? På nätet verkar en del kunna uppföra sig på ett sätt som de nog aldrig skulle göra ’på riktigt’ och jag blir alltid lika illa berörd. High five till dig Anitha och tack för att du delar med dig av dina upplevelser under en tid som för de flesta är ganska omtumlande – tiden som nybliven förstagångsförälder.

  5. Emma

    Första gången någonsin som jag lämnar en kommentar, men nu fasen var jag bara tvungen. HIGH FIVE!

  6. Nettan

    Jättebra skrivet. Har aldrig kommenterat hos dig förut men kände att jag ville göra det nu. En stor ”high five” från mig. Och ett stort grattis till er, vilken fantastiskt söt liten tjej ni fått!

  7. ulrika

    High five Anitha! Men kommentar till Lisa som skrev att kvinnor är bittra, snälla sluta sprida dessa trista fördomar. Det gynnar ingen. Det är såna fördomar som får kvinnohat att florera. Inte hacka på andra tjejer eller kvinnor. Inte ens på dom som ”tycker att dom är så himla perfekta mammor” som provocerar så många. Krama dom istället för att hata.

  8. Soph

    Det var Madeleine Albright, utrikesminister under Clinton-eran, som myntade sa det. Mitt favoritcitat. Du kan trösta dig med att trollen lever sitt egna lilla helvete, den som är så hatisk och elak är inte lycklig.

  9. Lisa

    Håller inte alls med dig om att tjejerna styr i skolan. Det finns många år – speciellt i mellanstadiet – där tjejerna är väldigt osäkra och klär sig och beter sig som de tror att killarna vill. Man frågar chans, börjar fundera på utseendet… Har en tjej i 4.an och pratar mycket med henne och hennes kompisar om detta. Flickornas sämre självförtroende i den här åldern är jobbig att hantera och får inte förringas. Det är absolut inte så att de styr killarna då…

  10. Tina Johansson

    High Five Anitha! =)
    Jag gillar dig och tycker att du säger kloka saker. Vågar vara öppen och ärlig. Tack för det, sluta inte med det.
    Njut varje minut med lilla Penny!
    Hälsningar Tina – snart 42 och mamma till Daniel (21) och Robin (16)
    PS. Inte för att du har frågat om det, men om jag lärt känna dig rätt här genom bloggen så tycker du att det är lite roligt att veta vilka vi är! Och ja – det känns helt sjukt konstigt (men ändå roligt) att ha så stora killar! DS.

  11. Jess

    Men high five alla gånger! Vårstädning både här och där är mer än bra. Och bitterhet och trista kommentarer är väl verkligen något som trollen kan skylla på är en avkomma från ett långt vintermörker. Men nu är det ta mig fan vår! Ingen klassisk svenneväderlek att referera till – bara glädje! Om mindre än två månader ska min lilla tjej nummer två titta ut! Att vara mamma äger! 😀 Stor kram Anitha, du är så himla bra!

  12. Nilla

    Åh, vad bra det här var tyckte jag. Mitt bland trollen har det ju också florerat kommentarer om att du är överkänslig och inte kan ta kritik. Jag blir så trött på att utgå ifrån sig själv och skriva att ”jag tyckte då inte det var så farligt”. Det är som det där uttrycket ”var mot andra som du själv vill bli behandlad”. Kan något vara mer fel? Jag kan ju inte utgå från att du är som jag. Om någon säger sig bli ledsen så är det inte ok att fortsätta, då blir det elakt. Oavsett om du själv inte skulle tagit illa upp.

    När jag läser trollkommentrerna så fastnar jag ju nästan där själv, i fördomarna och tyckandet och tänkande. Jag ser framför mig vem det är som kommenterar på ett sätt jag skäms över. Men så hindrar jag mig i nästa stund, för om jag faller i den fällan blir jag ju som dem.

    Fortsätt vara som du är. Det är SÅ skönt med lite motsats till alla dessa bloggar som bara förskönar och får en att känna sig dålig. När jag läser hos dig så känner jag mig bra!

  13. Anna

    Om du visste vad glad jag är att du skriver som du gör. Jag håller med till 110%. det är så många som kommer med förklaringen att det är åsiktsfrihet i Sverige, vilket är sant men en klen ursäkt för att vara elak. Har länge velat få till en förändring men har ingen genomslagskraft. Är tack och lov skonad från sådant i min blogg för den är inte lika intressant. Du får High Five från mig OCH en stor kram.

  14. Anonym

    High five!

    Du är härlig och inspirerande Anitha! Och det var Madeleine Albright som sa så när hon var i Sthlm för att hålla en föreläsning, tror hon var ibjuden av Anna Lindh, båda ingick i ett nätverk för kvinnliga politiker som just hjälpte och inspirerade varandra.

  15. Emma

    High five! Du är fantastisk, älskar din blogg för du är ärlig. En människa som visar att du bryr dig och har känslor, mer av sånt! Jag skulle själv aldrig klara av den mobbningen du och andra bloggare utsätts för, har för dålig självkänsla för att inte ta åt mig. Du är en förebild!

  16. Charlotte

    Söta Du. Förstår att det är svårt att strunta i de dåliga kommentarerna. Men gör det ändå! Fokusera på oss 98%som tycker det Du skriver och gör är super bra!! Jag tycker att Dina tankar och funderingar är helt underbara att läsa om. Jag ÖNSKAR att jag hade kunnat läsa dem när jag som 23-åring var en nybliven ensam och förvirrad mamma för 17 år sedan. Det hade förmodligen hjälpt mig massor! Jag hoppas verkligen att Du fortsätter på exakt samma sätt som Du gör nu. Go! Go! Go!

  17. Lina

    Helt rätt! Man blir trött av att läsa allt skit folk skriver – kvinnor ska inte göra så mot varandra! Inte konstigt att männen lyckas ta för sig bättre i samhället….

  18. Ida

    HIGH FIVE!!!! tack för en underbar blogg, så skönt att läsa någon med vettiga tankar och åsikter! Sluta aldrig!

  19. N

    HIGH FIVE! Jag är skiträdd och nygravid. Du hjälper mig varje dag att vänja mig vid allt det läskiga som komma skall! Hurra för att du verkar vara en så klok och bra mamma!

  20. Karin

    High Five!!!

    När jag läser det du skriver så kom jag att tänka på ett blogginlägg som Josephine Bornebusch hade i sin blogg för några veckor sedan:

    http://blogg.amelia.se/josephine/2011/04/14/livet-blir-inte-roligare/

    De som inte var nöjda med henne var iofs det av en annan anledning, men det är ju så att de som inte gillar din blogg och det du skriver behöver ju faktiskt inte läsa den, om de väljer att göra det ändå – Vad säger det om dem?

    You go girl!

  21. Anna

    Bra skrivet! Har fortfarande en klump i magen efter att för några månader sedan ha fått en debattartikel publicerad i en större dagstidning och kommentarsfältet fylldes med personliga påhopp så pass att det fick stängas ner. Ämnet? Brist på dagisplatser i Stockholm. Du och din familj har mina sympatier och respekt för att ni orkar trots påhopp. Keep it up!

  22. Marie

    High five! Du och Penny och Calle och din blogg är ett alldeles fantastiskt tillskott i min vardag. Stor kram

  23. Jossan

    HIGH FIVE!! 🙂 Åh så söt klänning! Penny är så himla söt alltså! Det har ni gjort bra 🙂 Ha en trevlig o solig helg med lilla familjen. kram

  24. Pernilla

    Helt rätt städa ut alla dammråttor som bara finns där i hörnena och bara kommer fram då och då och sprider olust!

    Trevlig Vår alla trevliga och glada kvinnor och män med för den delen!

  25. Sofie

    BRA!!!! Bort med dom jävla trollen.

    Måste ju bara säga ÅÅÅÅÅÅÅHHHH va Penny är söt. nästan den sötaste bebis jag sett.. Förutom min egen lilla tjej då =)

  26. Hanna

    HIGH FIVE!!!

    Tack för en härlig blogg, önskar den hade funnits för tre år sen när jag fick min dotter!

    Kram
    Ps. Penny är bedårande, söt som socker <3

  27. Anna

    Du verkar vara en javligt bra mamma! De barn som maste vaxa upp med neurotiska, besserwisser morsor som skriver elakheter pa internet ar de som far det svart. Din supersota lilla bebis verkar ha det jattebra med tva intelligenta, snalla och hangivna foraldrar! Skit i idioterna! high five!

  28. Josefine

    HIgh five!
    Väldigt bra skrivet det likar verkligen en skolgård men som vuxen borde man veta mycket bättre!
    Hoppas du slipper trollen i fortsättningen!!
    Kram

  29. Marie

    Det var en kille på våran skola som varje dag fick huvudet nedtryckt i toaletten av sina klasskamrater, jag känner en tjej som blev kallad hora av killarna på mellanstadiet efter att ha tappat oskulden som ung- jag kommer ihåg hur killarna skröt om sina erfarenheter medan tjejerna skämdes. JAG blev kallad Tjockis och många andra saker på låg- och mellanstadiet av just killar…. Tur att jag växte till mig men jag glömmer aldrig hur mycket det sårade.
    Om vi ska få stopp på människors elakheter så måste vi börja med oss själva, börjar bli tröttsamt med all skit som öses på oss kvinnor här i bloggärlden.
    Alla teorier om att vi tjejer ska vara det ”elakare” och mer skadeglada släktet. Det är ju bara vatten på kvarnen…
    Elakheter är inte könsbetingat det har väl mer med självkänsla att göra?
    Fokusera på all positiv energi som florerar på din blogg istället och hurra för systerskapet och brödraskapet.
    Människor är inte mer än människor, vissa underbara, fantastiska och andra mindre fantastiska. Det är bara att tycka synd om dom så går det lättare acceptera att dom finns
    High five!

  30. Maja

    Förminska inte killars sätt att trycka ner tjejer, det har inget med tjejer att göra att de kallas hora. Det kallas könsmaktsordning.

  31. Désirée

    High 5! Njut av din underbara dotter! Ser själv framemot att få barn själv. Men för tillfället njuter jag av dina ögonblick som mamma 😀

  32. siri

    Det kommer alltid finnas elaka människor som tror sig veta bäst. Människor som kanske saknar något i sitt liv och vägrar låta andra unna sig nåt.

    A V U N D S J U K A kallas det för.

    Men bli inte ledsen eller arg Anitha. Tänk istället att dom tvingas gå omkring med stora mörka moln, olyckliga och konstant bajsnödiga på att kommentera andras liv. Det låter jobbigt.

    Så HIGH FIVE för att du är fantastisk som burit på penny i 9 månader och fött henne och för att du gör allt för ditt barn, skit i trollen. Oändlig kärlek.

  33. Cajsa

    High five (eller Gogh XIV som min iphone hellre vill skriva)!!! Så så rätt! Kram på dig! Du är grym!

  34. Emily

    High five Anitha!

    Sträck på dig och känn vilket varmt och viktigt avtryck du gör med dina ord och ditt hjärta!
    Penny är som en liten docka och du och Calle är två fräcka inspiratörer.

    Stor kram, ödmjuka proffsiga du!

  35. Therese från Falun

    Du verkar vara en fantastiskt trevlig och vis människa! Älskar din blog och dina förnuftiga och underbara inlägg!
    Underbar liten dotter ni har, jag önskar Er all lycka!

    Stor kram från Therese

  36. Hannah

    Du är skitbra! Jag är 23 bast, långt ifrån att vara morsa men än dock en ung kvinna och jag säger att du är bra, penny är superfin och alla troll kan fara! Mental five!

  37. Emilie

    Heja dig!! Vilken bra text! Har faktiskt aldrig någonsin kommenterat i någon blogg tidigare, men den här texten är värd en dubbel high five!! Heja igen!

  38. Camilla Granberg

    Dra fram alla troll i dagsljus, då spricker de!! Jag säger som jag alltid sagt, speciellt till mina barn, har du inget trevligt att säga är det bättre du är tyst. Hoppas att alla avundsjuka människor utan eget liv slutar nu så du kan njuta av din fina lilla familj i lugn och ro. Krama den lilla sötnosen från en trogen läsare, och då menar jag så klart Penny! 😉

Comments are closed.