Anitha Schulman

Tysta leken börjar nu

IMG_1480.JPG

Jag och Penny åkte hem från en underbar helg på Barnmässan. Vi har fått tågbiljetterna bokade åt oss och vi kliver på tåget och intar platserna.
Det visar sig att ett misstag har skett våra biljetter är bokade på den tysta avdelningen och vi har inte upptäckt det innan vi slår oss ner. 30 sekunder efter att tåget lämnat perrongen får reda på det av en medresenärer.
Bestämt. Jag förklarar att vi inte bokat biljetterna men än så länge inte har några andra sittplatser. Så om hon är störd av oss så rekommenderar jag henne att använda lurarna tills konduktören kommer.
Ungefär trettio sekunder till förflyter och hon är märkbart upprörd och börjar prata högljutt om att det är en tyst avdelning och att man ska respektera det och vill att vi avlägsnar oss. Jag förklarar lite mer irriterat att vi kommer inte lämna platserna innan konduktören kommer och ger oss nya. För vi har inte gjort några fel här. Är hon störd så får hon gärna sätta på sig lurar – vi pratar om några minuter här. Vi ska göra vårt bästa för att vara tyst men Penny är ett barn och inga garantier kan ges.

Helt plötsligt kommer ytterligare en passagerare, en man och upplyser oss om samma sak som kvinnan. Jag förklarar återigen dilemmat och han erbjuder oss sina hörlurar. Jag förklarar att han är välkommen att använda dom själv. Jag har egna till Penny som kollar på iPad på låg volym. Men om hon sätter på sig dom kommer hon skrikprata för hon har inte fattat det där med ljudnivåer med och utan lurar. Så det är bättre att hon kollar med lågt ljud utan lurar – för hans skull. För då är hon även tyst.
Han föreslår också att vi ska avlägsna oss från platserna. Jag säger att jag inte gör det förrän vi får en nya platser. Det är vid det här laget (inom loppet på tre minuter) upprörd stämning i vagnen och snart kommer konduktören marscherande med arga steg.
Hon berättar lätt upprört för mig att jag sitter på tyst avdelning och här får jag inte vara. Jag förklarar att jag har inte köp biljetterna här, men det här är biljetterna vi fått men flyttar gärna om hon fixar nya platser.
Hon fixar ansträngt och vi avlägsnar oss. Man förstår att det pågår en liten triumf inne i tysta avdelningen. Men kanske inombords eftersom de inte får prata…

Självklart skulle inte vi sitta där men den närmast panikstämning som uppstod av absolut ingenting på nolltid. Vad var vårt brott mer än att vi pratade lite? Hur fort det kan gå för folk att teama upp och skapa en hets bara för att jag argumenterade för vår rätt till våra platser. Jag menar vi (jag och Penny) blev ju bemötta som att vi var opålitliga, hotfulla och påverkade missbrukare. För vadå? Att vi fått biljetter på en tyst avdelning och inte ville gå innan vi fått nya. Sverige. Ibland. Denna ängslighet. Detta är säkert en grej om svenskuppförande i SD:s partiprogram.

Vi gick ut och satte oss i den ”pratande avdelningen” där nästan alla var knäpptysta kollandes på sina smart phones med hörlurar och var tysta. Vi med. Men i den Tysta Vagnen var det tyst som i graven och alla var lyckliga fria från ljud. Förutom när konduktören berättade om var restaurangvagnen var, adresserade stopp, förklarade bytande trafik och påannonserade förseningar. Men jag antar att det finns grader i helvetet.

Vissa är brydda av svält, misär, krig och kraschande plan etc. Andra…

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Eva Andersson

    Anitha, ni hade av misstag fått fel biljetter. Varför kunde du inte visa hänsyn mot dem som valt den tysta vagnen, vara tyst tills dess att konduktören kom. Varför sätta igång i-paden omedelbart? Var det för att provocera? Nej, jag håller inte med dig Anitha, du gjorde fel och uppförde dig väldigt omoget.

  2. Asa

    Fast av misstag far man normalt sett Inga platser i ”tysta avdelningen”. Bokar man själv maste man göra det över ”tillval”, och det kräver ju lite arbete. Köper man biljett i kassan är det egentligen samma sak.
    Själv tycker jag att dessa kupeér är kanon. Bor i Tyskland och pendlar mycket för arbete till Luxemburg och Bryssel. Där är tagen proppfulla och det är inte att tänka pa att vila eller koncentrera sig. Da jag kommer till Sverige och det inte bara innebär att koppla av sa försöker jag alltid boka dessa platser. Det är ju därför som folk vill sitta här, att planera i förtid att man har lugn och ro. Om det da sitter folk och pratar eller tittar pa film etc. sa är det inte det man tänkt sig.
    Att överreagera direkt är väl lite konstigt, men hur betedde du dig? Det Finns ju alltid tva sidor av det hela. T.ex. filmen hade väl kunnat vänta, Penny är ju ganska stor nu och borde väl kunna halla sig i tva minuter (enligt din Version). Jag har själv ofta ganska kort stubin, men vet verkligen inte om jag uppmanat kvinnan att ta pa sig hörlurar. Hon hade ju definitivt inte gjort nagot fel!
    Ett bra tips till nästa gang är väl att dubbelkolla biljetterna, sa uppkommer inte situationer som denna.

  3. Jenny

    Hur var det här annorlunda än den gången du störde dig på nån som mediterade på Gotlandsbåten? Du behöver inte svara. Retorisk fråga.

  4. Lady Dahmer / postpatriarkal feministfitta

    folk är fan dumma i huvudet Anitha, men vet du jag är så pass cynisk att jag tror detta kan handla om rasism också. Jag har fått platser med min blonda svenneman och blonda barn inne på tysta avdelningen av misstag ett par gånger och det har inte varit NÅGRA problem överhuvudtaget. INGA ALLS. Inte en blick, inte ett ord från vare sig konduktör eller passagerare. Nu kan det såklart vara en slump, vi lever ändå i ett ganska barnfientligt samhälle. Blir riktigt förbannad. Att du inte flippade totalt?

  5. Sandra

    Jag har läst din blogg ganska länge och jag blir helt förfärad över hur många idioter du alltid råkar ut för! Herregud, DRAS dom till dig eller? Man får ju ont i magen av att folk kan bli så upprörda över två personer som fått fel platser.

  6. Emma

    Fast om det handlar om att ni skulle sitta där i några minuter så kanske ni inte hade behövt dra igång ipaden på låg volym? Känns onödigt provocerande… 🙂

    (Och jag brukar boka tyst avdelning efter att ha hamnat bredvid ett barn med en iPad ”på låg volym” för ett tag sen. 2 timmar av pling-pling-pling-pling från poängsamling i ett spel kändes som tortyr

  7. R.H.

    Herre min gud, Sverige i ett nötskal. Gud förbjude att det skulle vara lite flexibelt. Så synd att det inte fanns någon förståelse bland medresenärerna, speciellt då du reser med ett barn.

  8. Hanna

    Folk alltså… Min bestämda åsikt är att det bara är läskiga människor som sitter i tysta vagnen:)

Comments are closed.