Ibland får jag en känsla av att vi lever i någon ny typ av romantik-era.
1700-talet från Gustav den 3:es tid var ju inte så ”effektiv” som tidigare eror. Sverige började torska massa krig, adelns makt blev allt mer inskränkt och resan gick allt mer inåt till människans innersta istället för att jobba på att hålla de yttre frontlinjer. Romantiken uppstod som en slags revolt mot den tidigare materialism som rådde. Romantiken var kulturens och de fina festernas tid och den övergick senare i Upplysningstiden. Där vetenskapen och människan var i fokus. Kyrkan och Guds makt ifrågasattes. Eran nådde sin kulmen i den Franska Revolutionen och den absoluta monarkin med alla ”gudsvalda” fördelar för präster och adeln avskaffades.
Titta på vart vi är idag. Sen 1985 typ så har ju Sverige inte varit ett av de stora exportländerna i industrin. Vi gör bättre ifrån oss idag på musikexport än på stålexport och 9 kr eller ”gratis” kan aldrig konkurrera med ett stålpris på 120 kr kg. Du blir rikare på en app idag än på en bensinmack och vi tänker allt mer över vårt eget välbefinnande och självförverkligande. Alla tidigare statliga organ blir allt mer privatiserade, vi blir allt mer individualistiska och går närmare naturen.Kungahuset gifter sig med ”vanlisar” och monarkins sträckta rygg blir allt mer rörlig. Vi njuter av att bevittna de stora festerna och det moderna hovet med den nya överklassen är hetare än på länge.
De högst aktade yrken man kan ha idag är väl ett kulturyrke. Eller att vara entreprenöriell inom sitt verksamhetsområde och bli framgångsrik på det. Var Steve Jobs vår Voltaire och har revolutionen genomförts fast digitalt?
Det känns som varje era har sin charm. Det vi gör idag kommer skapa idéer om det nya samhället och kommer vara applicerbara om hundra år och kanske mer. Det kanske inte är vårt lands rikaste tid och den svenska storhetstiden inom industri är för närvarande över. Men ju vettigare vi anser oss bli, ju latare tenderar vi till att bli. Vad ska vi göra med all den här informationen vi besitter om vi inte har orken att använda den. Vad är nästa steg tror ni?
Jag håller med om att vi tänker mer, kanske pågrund av revolutionen med internet. Vi pratar med tankar och bilder till varandra, vi vågar öppna upp på ett helt annat sätt, gärna anonymt.
Vi är mitt uppe i det här just nu, det är ju helt fantastisk. Vi kommunicerar och tänker och bygger nätverk med varandra.
Internet väcker upp människor som trodde de var ensamma och isolerade – det finns nu ingen som behöver känna så. Vilken situation du än lever i så kan du hitta någon annan som är som dig
på ett par sekunder i webben.
Jag gissar på att efter allt prat och alla tankar så kommer en känsla av likhet drabba mänskligheten, sedan kommer vi söka en högre makt, något spirituellt, en mening med existensen. Sedan kommer vi ifrågasatta orättvisor på allvar och agera istället för att diskutera på internet. Det sägs att livet går i cykler, och vi rör oss uppåt i det kollektiva medvetandet – det går fortare desto högre upp vi når – och nu med internet så utvecklas vi och vårt medvetande, om oss själva som levande rätt otroligt fascinerande varelser på en planet någonstans som vi inte vet – börjar kläckas överallt nuförtiden.
Vissa tar det längre tid för men som popcorn kommer alla vakna upp till den nya verkligheten.
Jag älskar toa-konsten, alla toaletter borde bli prydda så 🙂 vackert.
Fint porslin också, det är verkligen speciellt.
Cherrio O O
Men herregud vad folk är upprörda här. Allt jag menade var att vi återigen gått in i en tänkande tid. Ta det lugnt.
Du skriver: ”De högst aktade yrken man kan ha idag är väl ett kulturyrke. Eller att vara entreprenöriell inom sitt verksamhetsområde och bli framgångsrik på det.”
Oj oj! Det är nog bara du själv och dina gelikar som anser det. Vi andra håller yrken med krav på höga akademiska utbildningar högst!
Ang din historieskrivning så är den pinsamt felaktig. Någar akademiska poäng i grundkurs historia skulle inte skada.
Va? Jag förstår inte vad du menar?
Du har fått kronologin fel i inledningen. Romantiken övergick inte i upplysningstiden, till exempel. Och franska revolutionen kom inte efter romantiken. Adeln avskaffades inte i och med franska revolutionen. Kort sagt – du har fått mycket fel!
Din sista mening förstår jag heller inte. Vad är det som är underhållande? Att jag bemöter en fundering du har?
Hehe, alltså din historiska tillbakablick där i början tappar ju poängen lite eftersom du blandat ihop epokerna och vilken ordning de kom i.. 🙂
(Hade det här varit ett historieprov hade du fått underkänt så det visslade om det.)
Men för att svara på frågan vet jag inte om jag håller med om att vi blir latare? I jämförelse med vad? Förutsättningarna har ju ändrats, vi BEHÖVER inte jobba fysiskt på samma sätt som tidigare generationer. Är det samma sak som att vi är latare?
Hej och tack för en inspirerande och underhållande blogg.
Varför skulle samhället bli mindre effektivt för att krig förloras och adeln minskar sin makt ”fru adelsring på fingret Schulman”?
Det var ju bara en summering av vad som hände historiskt. Det är väl knappast så att adeln har någon makt idag?! Det var snarare en metafor att monopolen och storföretagen tappar makt och allt blir mer privatiserat. Men underhållande att du försökte dra någon parallell till mig. Hahaha.
Det är väl klart att adeln fortfarande har makt, inte minst i näringslivet och kulturlivet! Se dig omkring:-) Detta gäller särskilt inom de kulturyrken som du beskriver.
Mitt svar ovan skulle ju vara ett svar här, förstås!
Men i och med att Gustav den III började kriga mot Ryssland och torskade så kostade det ju Sverige oerhört mycket vilket påverkade Adeln avsevärt och deras plånbok och makt tvingades till till att bli mindre. Detta var väl det som föranledde till att han så småningom mördades?!
Romantiken och upplysningatiden gick väl parallellt. Kungarna älskade kulturen och fölket ifrågasatte ifall kungen verkligen var utsedd av Gud på riktigt och vetenskapsmännen Encyklopedisterna började allt mer förstå att allt vi trodde och gjorde var skapat av människan. Om du nu var så, då borde väl det gamla feodalsamhället avskaffas?! Därav kulminerade det i den franska revolutionen som fick folk att tröttna på fina fester som bekostades av svältande bönder. Ifall Gud nu trots allt inte hade utvalt dom….