Anitha Schulman

JAG FÅR PANIK AV MORALPANIK, INGEN LUCIA I ÅR?

Jag har nu läst på FB och olika tidningsartiklar om att flera förskolor i landet ställer in luciatåget för att det är ett ”event” mer för dom vuxna än för barnen. Ett argument var att det är brandfarligt ett annat att det skapar en stress och ett obehag för barnen att uppträda och att det är läskigt när det är mörkt.

ALLTSÅ PÅ RIKTIGT!!!

Jag orkar inte. Vad ska det bli för en generation mesproppar till ungar? Hur mycket kan vi skydda våra barn från livet. Jag vet inte om jag generaliserar för hårt nu men jag jobbar då och då med lite yngre människor. Tro mig det här gäller inte alla. Men den grad av issues som finns i yngre generationer får mig att mörkna inombords.

Jag ser att just de här personerna är effekten av curling. Då mår jag dåligt för de mår nämligen lite dåligt hela tiden för olika saker som hindrar dom från att göra det de borde göra. Alltså vi måste skärpa oss.

Vi kan inte skapa en generation som sjukanmäler sig vid minsta lilla belastning. För det är nämligen exakt det vi håller på med. Från unga år. ”Generation må dåligt”. Blir inte lyckligare av för mindre motstånd.

Vi tror att vi blir bättre när vi lyfter upp allt på bordet och ”jag tänker därför finns jag” borde ändras till ”jag känner därför finns jag”. För det verkar vara det enda vi gör, alltså jag säger inte att det är dåligt med att vi känner efter och pratar om jobbigheter på ett sätt som man inte gjorde förr. Men det får fan inte bli ens livsuppgift att vara rädd för minsta motgång eller svårighet i livet. För då blir pansar glas.

Någonting säger mig att vi kanske inte blir lyckligare utav det på sikt utan bara mer miserabla. Som precis avskaffningen av ett luciatåg. För att det är vadå?! Läskigt. Herregud stäng nöjesfälten, avskaffa skolavslutningen. Vad mer kan vi göra oss av med som skulle kunna skapa stress och press? Det finns alltid platser för de som inte gillar att stå i fokus längre bak i ledet eller klungan. Men vikten av att delta och ibland utsätta sig för det obekväma är viktigare än att inte göra.

Jag fick för tusan vara peppakaksgubbe i min förskola i luciatåget för att jag kom från Indien. Dvs. jag var brun. Visst är det sjukt att det var så i retrospektiv, absolut. Men har jag skadats utav det? Nej. Inte det minsta. Jag garvar mest åt det bisarra. Men fortfarande hade jag superkul som pepparkaksgubbe i tåget. Jag stack ut och var något som ingen annan fick vara. Jag antar att det handlar om vilket perspektiv man väljer att se saker och ting. Men sluta ta ansvar för alla andras känslor hela tiden. Eller vad tycker ni?

 

För eller mot Lusselelle och varför?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maja

    Men allvarligt?! Jag hoppas du driver med oss. Hur kan du vara så världsfrånvänd?! Har du någonsin arbetat på en förskola? Har du någonsin arbetat på en kommunal förskola med köpstopp? Vet du vad det innebär? Det innebär att om någon av dom 3 personer som arbetar i barngruppen blir sjuk får man inte ta in någon vikarie, för det kostar pengar. Låt oss säga att det i barngruppen finns cirka 19 barn,åldrarna mellan 1-5 på 3 vuxna. Så blir en av dom vuxna sjuk, måste vara hemma. Det innebär att 2 vuxna ensamma ska klä på, trixa och fixa med tomtekläder, lucialinnen, luciakronor utan batterier och mitt upp i allt byta bajsblöja på 19 ungar (och det är nog så svettigt på 3 vuxna). 30 minuters pattsvett senare har man äntligen fått ihop ungarna och det ska tågas ut till föräldrarna som trots TYDLIGA instruktioner att INTE fota barnen medan dom sjunger (för att barnen kommer av sig, en del blir rädda och en del har skyddad identitet) ändå fotar som nå jävla paparazzis. Vilket slutar med att hälften av ungarna gråter och vill gå till mamma/pappa vilket dom såklart får men det blir rätt stökigt och bökigt och hej och hå.

    Nä, men skit i pedagogerna. Om dom säger att det inte fungerar så bra med luciatåg ska man bara skita i det och ändå köra luciatåg. Det är väl så ni vill ha det på era egna arbetsplatser också. Ni påpekar ett problem i er arbetssituation, chefen skiter i vilket och tvingar er att göra det ändå. Det känns ju vettigt.

    Det finns säkert förskolor där det funkar finfint med luciatåg, men på vissa ställen funkar det helt enkelt inte.

  2. Kristina

    Fast genom att ställa krav, på väldigt små barn, som de inte klarar/mår bra är ju inget positivt, varken nu eller i framtiden. Självklart ska inte barn curlas och det gör de sällan på förskolan. De får duka/duka av själva vid maten, de får klä på/av sig själva vid in/utgång, de får städa undan själva efter att de har lekt, detta gäller såväl stora och små barn på förskolan. I samlingar får barnen öva i att prata i/framför en grupp och detta är kul för en del barn och lite mer obekvämt för andra.
    Det är alltså pedagogernas roll att skapa trygga miljöer där alla barn mår bra och vågar utvecklas i sin egen takt. I samlingen kan till exempel ett oblygt barn få leda samlingen eller uppträda för de andra barnen medan ett blygt barn får hjälp att känna sig så tryggt att det vågar svara på frågor osv.

    Att tvinga in alla barn i ett luciatåg om man faktiskt upplever att många barn mår dåligt av det är ju faktiskt bara idioti. Och om föräldrarna tycker det är kul att se luciatåg eller inte är ju irrelevant då förskolan i första hand är till för barnen och ska se till deras välbefinnande. Upplever pedagogerna att inte barnen mår bra av detta event är det ju självklart att det ska ställas in. Som någon/några skrev ovan så kan ju alltid föräldrarna själva dra ihop ett luciatåg om de tycker att det är viktigt för barnen eller dem själva.

  3. Li

    Bra rutet Anitha! Såklart ska lucia firas på förskolan! Jag är sååå trött på att majoriteten ska anpassa sig efter minoriteten, mer och mer, på fler håll i samhället. De flesta barn jag sett genom årens luciafiranden (har tre barn) har gillat att gå i lucia-tåg. Lika självklart som vi ska värna om våra traditioner och visst ha luciafirande på förskolan, lika självklart är det att blyga barn och barn som av andra skäl inte vill vara med, inte ska behöva vara med. Ingen ska såklart tvingas. Och vad trött jag blir av allt snack om att förskolan är till för baaarnen och barnen vill inte gå i luciatåg. Hur vet man att en 2-åring eller 3-åring inte vill det? Såklart är det pedagogerna som inte vill ordna luciatåg/luciafika el dyl. Förskola finns för att föräldrar ska kunna jobba. Det är grundorsaken till att förskola byggdes ut under 1970-talet. Båda föräldrarna började jobba i allt högre utsträckning. Inga barn under 3 år behöver egentligen förskola. Och jo, föräldrar till omyndiga barn har faktiskt något att säga till om, anser jag. Vill föräldrar se sina telningar i luciatåg på förskolan, så som det ”alltid” har varit, så väger den åsikten faktiskt rätt starkt. Länge leva luciafiranden på förskolan!

  4. Sofia

    Vad är det för fel på mesar?!
    Bra gjort av förskolorna. Barn är inte små accessoarer som ska vara fina för ögat.
    Gå lucia-tåg för era barn istället, det skulle de nog tycka vara trevligt. Eller är ni för lata?
    Och varför anser ni att det är förskolans uppgift, anordna hemma istället. Bjud in alla barn på gatan, ha sångträning i några veckor hemma och sen bjuder ni in allas föräldrar och har mysigt. Eller blev det för jobbigt för er?!

    1. Lina

      Så jäkla bra skrivet Sofia!
      Varför ska förskolepresonalen jobba gratis för att andra föräldrar ska se sina gulliga ungar i luciatåg?
      Fixa det själv, alla föräldrar som är vana att förskolan curlar dem jämt och ständigt.

      Dra ihop barnens kompisar och öva, fixa kläder och baka.
      Kanske kan man gå ihop flera föräldrar om man inte orkar göra allt detta extrajobb själv?

      1. Enya

        ”Varför ska förskolepresonalen jobba gratis för att andra föräldrar ska se sina gulliga ungar i luciatåg?”
        Jag vet inte vilka förskolor du refererar till där personalen jobbar ideellt? Men på vår kooperativa förskola har vi erfaren duktig och avtalsenligt avlönad personal. De klarar galant av både skolfoton utflykter, luciafirande och sommaravslutning under arbetstid. Allt med glada barn och fina sånger som barnen själva valt deltagande i. Vill man sitta hos föräldern får man det men de allra flesta även av de minsta tycker tåget är roligast. Ja, jag vill se mina (och alla andras) gulliga ungar i tåget. För att barnen vill och tycker det är roligt. De har pratat om luciatåget i veckor. De har övat och väntat och längtat. Speciellt de blyga barnen behöver peppning och stöd och få öva på att föra sig inför folk de inte känner så jättebra. En välvillig publik som denna är ett bra tillfälle att träna och överkomma sina rädslor nu när vi föräldrar och kompisarna kan vara med som stöd.

  5. Johanna

    Så bra skrivit!!
    Har själv två barn varav en med autism. Båda behöver utsättas för lucia tåg mörker o allt vad som finns som kan vara ”farligt” för de stackars barnen!!
    Som Anita säger det märks på den yngre generationen, dom blir stressade o sticker som en fis i vinden av minsta krav!!! Mesar blir det! Kram

  6. Theres

    På min förskola har vi inget traditionellt luciatåg. När det är som mörkast på året firar vi istället ljuset. Barnen står på vår anfiteater ute och sjunger olika luciasånger med ett ljus i handen. Sedan har vi en mysig eftermiddag tillsammans med föräldrarna på vår gård. Vi har olika stationer med lotteridragning, tipspromenad, julpyssel, fika, glögg, klä julgran mm. Otroligt uppskattat av såväl barn, förälder och pedagog.

  7. Sanna

    Förskolan är ett komplement till hemmet. Vi som arbetar på förskolan är inte lata utan vi ser till barnens bästa. Att ”lussa” för vuxna, för att vuxna tycker det är mysigt är inget som gagnar barnen. Vad är det exakt ditt barn missar av att den inte får ”lussa”?! Skärpning! Ta ditt ansvar som förälder och fira det själv med ditt barn om det nu stör dig som förälder. Det handlar mer om att dagens föräldrar faktiskt är väldigt självupptagna och ska förverkliga sig själva. Och att inte kunna ta sitt ansvar och sätta gränser för sitt/sina barn, som gör att barnen blir curlade. ”Mespropparna” i denna historien är faktiskt ni föräldrar och inte barnen.

  8. Annika

    Ett spektakel som egentligen inte alls har med små barn att göra- Om vi ska prata traditioner och ursprung. Ett luciatåg med skönsjungande vuxna personer är fint. Låt det stanna där. Låt så små barn leka och gå luciatåg själv istället om det nu är så gulligt och puttenuttigt.

  9. förskolläraren

    Till 99% är allt det du skrev svepskäl från personalens sida- de orkar inte, har inte tid, vill inte jobba gratis på kvällen. Men det får de inte säga utan att vara illojal mot arbgivaren. Klart som fasen är det ett megaprojekt att fira Lucia- minst två veckors förarbete för 20 min tillfredställelse för föräldrarna.

  10. Ann-Sofi

    Åhhh vad jag håller med! Min dotter gick på en förskola i Vasastan förra året, där dom hade beslutat att ställa in Lucia! Och detta ifrågasatte jag, tycker så trist! Och varför?? Argumentet var att vissa kunde faktiskt glömma sina kläder hemma och inte komma utklädda, och skulle då känna sig utanför! Men herregud… Va?! Ha några tomteluvor o glitter i lager då om någon mot all förmodan skulle missa att det är Lucia… Och OJ vad utskälld jag blev av fröknarna när jag tyckte det var fel! Dom sa att om man nu så gärna vill gå i luciatåg så kan man göra det hemma! Äh Oki… Väldigt lätt att gå luciatåg hemma själv…! Nu har vi slutat där och bor utanför stan, och ett riktigt luciafirande ska det vara i år på nya förskolan med sånger och fika! Så mysigt och alla barnen tycker det ska bli så roligt såklart!

  11. Annika

    Omoget skrivet. Utan nyans. Det finns blyga barn som inte alls har lust klä ut sig och sjunga. Varför tvinga dem? Det handlar inte om att rusta dem inför livet på förskolan. Ett luciatåg ska vara frivilligt. Inte på tvingat. Vi pratar om små barn. Inte skolbarn…. Skolplikten börjar vid 7 års ålder. Innan dess är det frivilligt…

  12. Nathalie

    Word!!! Det daltas på tok för mycket. Vaddå läskigt? Jag var MYCKET blyg som barn men luciatåg var ändå mysigt.

  13. Carro

    Tycker det är jättebra att vissa (tyvärr inte vår) förskola ställer in detta spektakel. Detta handlar endast om att tillfredsställa vuxnas behov av ”julmys”. År 2014, snart 15 börjar man inse att barn inte ska behöva utsättas för saker som dom inte är bekväma med bara för vi vuxnas skull. För att vi ska kunna stå där och ååååhhhh-a oss och tycka det är gulligt och ”pluttinuttigt”. Bättre man börjar med det när dom är lite större och tycker det är kul och uppdkattar det. Typ skolåldern.
    En 2-3 åring… Dom fattar ju inte grejen och tycker bara det är obehagligt. Så varför?! Mer respekt åt barnen!!!

  14. anna-karin

    På ren svenska: Fy Fan Va Bra Skrivet!!!
    Hur i hela friden ska vi få självständiga fritänkande barn/ungdomar om vi skyddar dom från livet!!
    Att leva ÄR ibland jobbigt o inte så kul! Men att inte alltid skratta o aldrig göra sig illa eller ha motgångar OMG!!! Linda in ungarna i bomull o sätt på dom hjälmar låt dom för fasen inte leka utomhus eller lorta ner sig… Heja Anita! Fortsätt sprid ditt tänk o låt inget hindra dig!
    Kram på dig från en överlevande (från den tiden ingen hade bälte o alla rökte överallt o vi fick LEKA o inte minst ha Luciafirande!) Jeeesus va jag gick igång där 😉

  15. Kerstin

    Håller med dig fullständigt! Generation Mespropp håller på att växa upp. Tyvärr finns det inga krisgrupper för livets små törnar, dem måste man lära sig att klara av själv. Man ska aldrig tvinga barn säger en del, nä fine, men låt dem som vill vara med i Lucia-tåget och låt resten titta på då, för höge farao! Så enkelt kan det vara!

  16. lpj

    Jag tror det handlar om att personalen tycker det är för jobbigt. På mina barns fd förskola har dom lagt ner den årliga fotograferingen för att personalen tyckte det var för mycket jobb.

    1. mia

      Fotografering läggs ner av säkerhets skäl. Då många barn på förskolan har skyddad identitet. Många vårdnadshavare har ändå lagt upp bilderna på sociala medier.

      Dessutom är skolfottona väldigt dyra.

      Sen är de inte alls mycket jobb för oss pedagoger att ta ett gruppfoto. Om inte ni föräldrara förväntar er att vi ska sitta och finkamma, fläta håret och sätta på finkläderna i sista sekund då.

      Många mindre barn tycker de är otäckt med dels en helt ny person, en kamera med världens blixt och att de dagliga rutinerna ändras.

      1. Anja

        Att lägga upp bilder på någon annans barn på sociala media utan tillstånd borde väl gå att komma åt lagstiftningsvägen?
        Självfallet ska vi ha ett fullgott skydd för de som lever med skyddad identitet. Men får de sämre skydd för att övriga barn fotas i skolan?

  17. Johanna v Z

    Håller fullständigt med dig! Kämpar ofta med att inte göra min egen son sådana otjänster. Visst vill man skydda dem men frågan är ju vad som är rimligt att skydda dem från? Senast i morse tappade jag bort honom på vägen till skolan då han fick cykla i förväg och tog en annan väg än vi brukar. Det gick väl en rätt så panikartad kvart innan vi återförenades och både han och jag var rejält omskakade, men vi överlever. Att bli rädd är i sig inget farligt – det tror jag är viktigt att komma ihåg. Barn som inte uppmuntras till att utmana sina rädslor växer väl rimligtvis upp och blir sverigedemokrater, eller?! 🙂

  18. jotti82

    Jag håller fulständigt med dig! Det känns helt sjukt att vi ska ”skydda” barnen mot något som är en tradition i detta landet.
    Då borde de ju sluta att ha redovisningar i skolan med, för DET om något är stressande för barnen. Men jag TYCKER inte att de ska avskaffa det för, precis som du säger, man måste utsättas för lite obehagliga situationer ibland för då växer man som människa… Detta är helt sjukt och att detta skulle vara för att ”skydda” barnen tycker jag låter lite långsökt här ligger en hund begraven…
    Bra skrivet!

  19. Jeanette

    Jag tycker det är jätte mysigt och se Luciatåg, det är en tradition.
    Min son tycker det är kul, men han sjuger inte för att han är blyg. Han står kvar bland alla andra barn i alla fall.
    Dom barn som blir ledsena får gå till sina föräldrar eller står vid en lärare.
    Dom som inte får vara pepparkaksgubbe/gumma tycker jag är fel. Pepparkaka är en del av julen.

Comments are closed.