Jag hade för en vecka sen möte med en handläggare från Arbetsförmedlingen. Jag ska nämligen rekrytera en ny praktikant sen fantastiska Gabriella rekryterades av Calle. På handläggarens kontor var det över 10 000 arbetssökande inskrivna. Jag älskar Arbetsförmedlingen för att de verkligen VILL sysselsätta folk och gör det enklare för nystartade arbetsgivare att kunna rekrytera arbetssökande. Jag behöver en praktikant som jag har ambitionen att anställa inom kort. Jag vill bara säkerställa att verksamheten fortsätter gå lika bra som hittills.
Jag specificerade tjänsten för handläggaren och hon skickade över mig lite passande kandidater. Utav tio ansökningar/inskrivningar med en summerad meritförteckning. Valde jag att kontakta åtta. Utav åtta ansökningar var det bara en som svarade i telefon runt nio på morgonen och endast ytterligare tre som återkopplade och ville komma på intervju. Fyra av åtta alltså. De hade alla varit inskrivna på arbetsförmedlingen från tre månader och längre. Jag är inte säker på att det här är ett statistiskt säkerställande ALLS. Men trots allt är det intressant. De kandidater som handläggaren hade sållat fram hade alla påstått att de sökte, PR-media-butik-relaterade intressen. Dvs. de står till arbetsmarknadens förfogande för att de är arbetssökande. Jag vet inte om jag har så mycket råd att ge i den här frågan. Men jag pratar i den här frågan utifrån mig som arbetsgivare. (Jag har även varit arbetssökande och nej det är inte kul jag vet). Därför har jag bara ett råd att ge. JU LÄNGRE TID MAN INTE VARIT SYSSELSATT, DESTO FÄRRE BLIR VALMÖJLIGHETERNA OCH MAN HAR INTE RÅD ATT VARA KRÄSEN. Det är alltid välkommet med en bra studieresumé, men finns det ingen sysselsättning ALLS efter studierna och åren börjar rulla på. Då måste man ibland även om det är jobbigt kliva ner några steg för att komma tillbaka upp. Men då gör man det oftast med dubbel styrka är min personliga erfarenhet och det kan gå mycket fortare än att sitta hemma och vänta på det där skräddarsydda jobbet.
Ja, i många fall kan det vara samma sak som att tacka nej till ett jobb men det kan också innebära att man får en tillsvidareanställning direkt om företaget tillräckligt gärna vill ha just den personen och är beredda att chansa. Om man har en kandidat som är klockren och ett gäng som är helt ok men inte håller samma klass och kandidat no 1 bara går med på en tillsvidareanställning så är det nog många arbetsgivare som skulle gå med på det för att få den person de helst vill ha. Det är ju fullt förståeligt att man inte vill gå från en tillsvidareanställning till en provanställning. Men många arbetsgivare erbjuder möjligheten att vara ledig för att prova annat jobb under 6 månader och då löser det sig själv. Vi provanställer t ex aldrig chefer. Där gör vi en väldigt omfattande rekryteringsprocess och det tar ofta längre tid än 6 månader för en chef att visa resultat/brist på resultat.
För mindre kvalificerade befattningar där konkurrensen är stor finns det dock ingen anledning att avstå från att provanställa.
Hej Anitha! Tack för en kul blogg. Jag jobbar med personalfrågor och vill bara informera dig om en sak som jag tror du har missförstått lite: Enligt lagen om anställningsskydd finns möjligheten att provanställa men en arbetsgivare kan man lika gärna välja att avstå och tillsvidareanställa direkt. Det är inte alla som är beredda att lämna en tillsvidareanställning för en provanställning om man inte har möjlighet att vara ledig för att prova annat arbete underprovanställningstiden. Som arbetsgivare tycker man då kanske att det är värt risken om man är mycket intresserad av kandidaten och har genomfört en gedigen rekryteringsprocess. Hos de arbetsgivare jag har jobbat har vi provanställt för det mesta men inte alltid. Om arbetstagaren går med på det så tror jag dock att de flesta arbetsgivare provanställer. Det är ändå en extra trygghet eftersom det är så svårt och omständligt att säga upp personal i Sverige. Ha en bra dag och lycka till!
Hej Susan,
Tack för att du reder ut begreppen men precis som du skrev och jag med, provanställer man ju oftast på sex månader. Detta övergår ju i en tillsvidareanställning ifall båda parter är nöjda och glada. Detta är ju primärt ett skydd för arbetsgivarna då det inte är lätt att sparka precis som du säger. Bra att det finns ett sådant säkerhetsskydd för båda parter.
Men om du är tillsvidare anställd och inte blir headhuntad av ett annat företag utan själv – aktivt söker nytt jobb. Då får du ju i nio fall av tio en provanställning innan tillsvidareanställningen träder i kraft.
Det som förbluffar mig är att vissa av de som kommenterat tror att man blir tillsvidareanställd direkt och vägrar provanställning. Det är ju samma sak som att tacka nej till jobb. Väldigt naivt enligt mig med tanke på hur arbetsmarknaden ser ut…
Hej!
Absolut kan jag göra det. Kan du ge mig lite info om vad jag ska säga så dom vet vad jag pratar om? Eller är det bara att bämna ditt namn?
/Isabell
Jag är själv arbetssökande just nu. En praktikplats skulle jag inte tycka var OK. Praktik innebär ju att man ska få en möjlighet att lära sig och inte ha fullt ansvar så som vid en anställning. Jag skulle känna mig utnyttjad helt enkelt. Om du hade erbjudit dessa personer en provanställning med full lön hade de kanske inte heller varit intresserade, det beror ju på vilket sorts arbete man är ute efter. Jag är 31 och har aldrig haft en fast anställning (har alltid jobbat). Projekt m.m. Så mitt nästa jobb ska verkligen vara tryggt, med flera arbetskamrater. Ditt erbjudande kanske inte var vad de sökte.
Antingen går man ju på intervju och lyssnar vad är för typ av tjänst eller så gör man det inte. Det är ju ett fritt val. Jag som rekryterare talar ut ifrån ”vårt” perspektiv. Ju längre du varit utan jobb ju mer ointressant blir du. Det gäller att visa framfötterna även när man är ”ledig”.
Dessutom det finns väl ingen i Sverige som inte provanställs i sex månader. Det är ju en slags försäkring för arbetsgivarna och den anställde att kunna lämna fort om det inte skulle funka. För när man blir fast då ser regelverket betydligt annorlunda ut. Lycka till med ditt fasta jobbsök.
JAg skulle aldrig acceptera en provanställning om jag gick från ett fastjobb till ett annat. Är jag arbetssökande är det såklart en annan sak.
Men alltså ALLA jobb är provanställning i sex månader innan det blir en sk tillsvidareanställning. Lycka till!
Hej A!
Jag är nyutbildad Marknadsassistent och numera inskriven på Ams.
Jag är dessutom en kreatör ut i fingerspetsarna och söker ett kreativt jobb. Jag har, förra våren, varit i kontakt med din Calle om en praktikplats hos honom men ”kom över en annan” på nära håll. Jag skickar dig gärn mitt CV om du inte redan hittat den du söker?
Ha en fortsatt fin söndag!
/Isabell
Snälla du! Vill jättegärna träffa dig men måste gå via AMS kan du kontakta AMS City och be att få komma på intervju för praktik hons mig?
Va roligt att du är nöjd!
Anitha, jag läser förvisso att fyra av åtta av de du hade kontakt med var intresserade men ifall du inte tillsatt någon än så vill jag bara säga att HÄR ÄR JAG! Jag är inte inskriven på arbetsförmedlingen, nej. Och jag har ett deltidsjobb, ja. Så jag kanske inte är den som skulle ”behöva det mest” men jag kan nästan garantera att jag skulle vara den som presterade bäst.
Jag har studerat litteraturvetenskap samt medie- och kommunikationsvetenskap, har jobbat med allt från hemtjänst till administration och har ett jävla go i mig trots mina knappa 21 år på nacken.
Jag ser dessutom vikten av arbetserfarenhet istället för att fokusera på direkt ekonomisk ersättning, det vore en så himla rolig och lärorik upplevelse att få praktisera hos dig!
Snälla du! Vill jättegärna träffa dig. Men måste gå via AMS. Skriv gärna in dig och säg att du vill komma på intervju hos mig.
Stort tack på förhand!
/Anitha
Hej igen, har precis skrivit in mig och ska försöka bli dirigerad till en intervju hos dig!
Mvh
Elin
Gillar din blogg och att du är lite klurig:-) jag vet att ämnet är ett minfält och du är inte skyldig att svara på min fråga. Varför kontaktade du arbetsförmedlingen, du har ju, om inte jag har fel, ganska många läsare på din blogg. Varför inte slänga ut en annons via bloggen? Min fråga är egentligen om anledningen var just den att du vill anställa någon med lönebidrag, eller vad det kallas för? Det är i sig inget fel med det, det är inte du som har skapat dessa regler. Jag personligen skulle ha svårt med den obalans som skulle bli mellan mig och mina högra hand…..
Har tidigare annonserat på bloggen. Utan framgång strax innan sommaren. Min förra assistent Gabriella som nu jobbar hos Calle fick jag på det sättet. Jag kan absolut sysselsätta och betala en praktikersättning. Men max 5000kr i månaden. För den som sökers skull gå via Arbetsförmedlingen för de har ett högre tak än jag. Nej jag utnyttjar inte systemet. Ambitionen är att anställa snart. Då är det roligare att hitta via arbetsförmedlingen än den klassiska nepotismen man gärna förlitar sig på. Alla ska få samma chans. Jag fick jobb via dem när jag var ung och hoppas på att ge någon samma chans som jag fick. Dvs. om man VILL jobba.
Som arbetssökande måste man tänka att ju mer arbetslivserfarenhet desto bättre, på det sättet kommer man ju någon vart.
Jag gjorde lite av en helomvändning med jobbet jag har idag. När jag fick erbjudandet tänkte jag ”NEJ!” i 5 sekunder då jag inte var så haj på att jobba SÅ nära döden som jag gör, men här är jag med en lön som jag klarar mig mycket gott på och jag är nöjd på så många sätt.
Men asså… du hade väl inte ens tänkt betala? Alltså när arbetsmarknaden ser ut så att det finns obetalt arbete eller inte arbete. Då har arbetsmarknaden problem, inte de arbetssökande.
Men de får ju upp till elva tusen kronor för tre dagars jobb i veckan. Antar att det suuuger. Det är bättre att stanna hemma med hela ersättningen antar jag…