Jag har kommit på att jag har separationsångest, så därför gillar jag inte att lämna. En lämning hade passat mig mycket bättre egentligen än en hämtning. Dels för att gymmet ligger ett stenkast från förskolan så det är ju trots allt på vägen och jag tränar alltid på morgonen. Dessutom är jag en morgonmänniska och är effektivast mellan 06.00-12.00 på dagen. Men jag hatar dem. Avskeden. Det ska gråtas och kramas. Jag blir hönsig.
Pedagogerna blir irriterade för jag stannar alltid liiite för länge. Calle är det en helt annan deal med tydligen. Penny är mycket mindre ängslig med honom vid lämningar. Där är det ett hej då och inte så mycket mer med det.
Hämtning däremot, det är min grej. Hon rusar i min famn och vill samtidigt stolt visa upp vad hon gjort under dagen. Dessutom är ju jag ”good news”. Vi ska hem och mysa och göra roliga grejer och ha kvalitetstid. It’s a win win. Varför vill man lämna när man kan hämta?
Vad är ni? Hämta eller lämna? Alltså förskolehämtning/lämning?
På mina barns förskola så bedriver de en pedagogisk verksamhet vilket betyder att de önskar ha barnen där sammanhängande sex timmar om dagen (självklart får man ju göra som man vill). De bryr sig inte det minsta om hur, var eller när man jobbar el gör andra saker under den tiden. Jag brukar springa till mitt jobb efter att jag har lämnat barnen på förskolan, har de aldrig sagt nåt om. Förra veckan kom jag nyklippt till hämtningen och mitt ena barns pedagog tyckte att det var så fint. Jag tror att ni som skriver att man ej får träna/handla/gå till frisören mm. verkligen skulle behöva göra det.
Skärp er!
@Maria SR: Man måste inte ha ett jobb för att få förskoleplats, inte heller för barn under 4. I Stockholms kommun får man ha upp till 30 timmars förskola om man tex är arbetssökande eller föräldraledig.
Och ang någon som skrev att det finns nattis och förskolor med flexibla tider, det är mycket ovanligt, och svårt, nästan omöjligt att få.
Jag får väl vara glad då att jag bor i en kommun med tillåtande regler, min son går regelbundna tider, det skulle bli en svår situation för både honom och förskolan om vi skulle hålla på och mecka med tider precis hela tiden, då jag jobbar väldigt udda tider och ofta inte vet långt i förväg hur.
Lite förvånande att inte fler inser att många jobbar väldigt annorlunda tider, normen säger liksom fortfarande 8-17 eller något liknande, men inom vård, kultur, affärer, ja en hel massa yrken är det ju helt andra tider som gäller.
Kan tillägga att jag ändå träffar mitt barn mycket, vi hämtar ofta tidigt och lämnar sent och är ledig långa lov, just för att vi ska kunna ses fast jag jobbar en hel del kvällar/helger, men jag är mycket glad att också han kan få ha sina rutiner på vardagarna och inte bli lämnad en timme innan alla andra går hem och liknande..
Men shit, jag blir mörkrädd! Vad är det för fel på människor? Varifrån detta ”hat”? Alltså får inte mammor/pappor träna om det får dem att må bra? Är det inte bättre att barnet är på förskolan då i stället för gymets barnpassning ifall den andra föräldern inte har möjlighet att passa barnet? Flytta till Finland 🙂 Här har vi inga regler på vad föräldrarna får och inte får göra när barnet är i förskolan, finns ingen h gräns på hur mycket barnet får vara i förskolan även om mamma är hemma med yngre syskon, låter som ett konstigt system i Sverige. Vad har förskolan med det att göra vad föräldrarna gör när barnet är där? Här har man barnet i förskolan enligt överenskommen tid och att det skulle finnas gräns på hur många h barnet får vara där känns helt befängt! Jag tycker då det är bättre att träna/handla osv medan barnet är på förskolan istället för att släpa runt på barnet i affären eller på gymets barnpark!
VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ ER!? Klart man kan träna, om man nu har möjlighet då ens barn är på dagis. Varför kan vi inte bara NJUTA av att vi bor i Sverige, betalar mycket skatt och JA – har möjlighet att MÅ BRA pga det. Mödraskapet är ingen martyrresa, som vissa verkar vilja göra det till. Anitha – träna på! Du blir dessutom en bättre mamma på köpet. Jag tränar 3 ggr per vecka, på morgonen och det gör att jag mår så otroligt mycket bättre, sover bättre, slipper ha ont överallt, orkar göra mer med min son osv. Glad mamma = bättre mamma. Under tiden är min son med superbra pedagoger som lär honom massor av nya saker och han leker med sina vänner. Vad är problemet? Jag kan liksom inte förstå att ni ORKAR göra detta till ett problem. Sorgligt.
I min kommun är det iaf stränga regler för att barnen endast får vara på förskola då man arbetar +restiden till arbetet. Träning är fritid och inte giltiglt skäl för förskola.
Och det är väl inga som tränar på lunchen? Eller…..? Slappna av!
Det finns många som går på träningspass på lunchen, det finns ju special pass som är lite kortare för att man ska hinna.
Men skämtar du? Får man inte gå och träna/shoppa/måla om hemma/fika med kompisar när ens barn är på dagis? På sin dagisplats som man betalar för? VILKET JÄVLA SKÄMT! Det är väl självklart att man får det?!?!?! Man disponerar väl sin egen tid.
Träna på Anitha och skit i vad folk säger.
Jag hoppas att du inser att de förskoleplatser som tillhandahålls är skattefinansierade? Det vill säga är det andra som betalar när en förälder väljer att gå och fixa naglarna/träna/shoppa och barnet är på förskolan. För du tror väl inte på allvar att maxtaxan täcker ens en hundradel av vad det kostar med en förskoleplats?
Barn får vara på förskolan då föräldrar arbetar
Personalen som arbetar på förskolan är utbildade pedagoger och inte våra privata barnpigor då vi vill handla, träna eller dyl
Visa respekt för personalens arbete
Jag vill inte bli utnyttjad i mitt arbete
Skulle vara skont med lite mer privatisering sa man slipper det har javla tjafset med vart skattepengar gar och vad man far och inte far gora. Ibland ar storebror lite for narvarande i det har landet. Anitha tjanar sakert mer an vad ni alla gor och bidrar med mer skatt. Tranar gor jag pa min lunch nar barnet ar pa förskola, ska jag hamta mitt barn under den timmen eller? Vilka sma varldar ni lever i.
Även privata dagis drivs med skattemedel!!
Din avgift är STARKT subvensionerad.
Tror du inte att jag vet det. Jag skulle garna betala hela avgiften och inte ha alla dessa manniskor som tycker hela tiden. Jag har rad med det namligen!
Min syster hade problem med förskolan. Till slut fick hon prata med ”högsta hönset” inom kommunen som var bekant till en bekant så hon fick den vägen. Hon sa i alla fall att en pedagog på förskolan finns där för barnet och föräldrarna. Föräldrarna betalar för denna tjänst och som pedagog får man inte ifrågasätta eller fråga om föräldrarnas arbetstider, det är ingen skyldighet föräldrar har att uppge något om detta. Vi som föräldrar köper denna tjänst av kommunen och ska anses vara kunder.
Lägger mig inte i denna debatt men detta är vad jag fick höra från min syster som alltså pratat med kommunen om problem på förskolan och personalen där.
Klart att man är kund. Men är inte de föräldrar som stor i förskolekö (ooch inte får någon plats) kunder? Detta för att det finns de som ”fuskar” med att utnyttja förskolan mer än vad man har rätt till. Det finns massvis med föräldrarlediga i Göteborg som endast har rätt till 15h/vecka för det större syskonet. Men då skriver man in sig på en universitetskurs (som man inte läser) och vips så fick du rätt till fler timmar.
Sandra, menar du att man inte ska få träna på lunchen om barnet är på förskolan? Eller menar du att det är skillnad från om man istället tränar före eller efter arbetet? Vad gäller i så fall om man har ett jobb där man har rätt till friskvårdstimme? Eller om man tar ut inarbetad flextid för att hinna träna innan det blir för sent på Skulle man inte få svänga förbi affären på vägen från jobbet (15 min extra – barnet får leka med sina kompisar istället för att flänga på ICA) Kom igen! Det handlar om små snuttar av tid som förenklar livet enormt för oss arbetande småbarnsföräldrar – som för övrigt är med och betalar förskolan via skatten.
Jag menar som jag skrev, att man rimligtvis har sitt barn på förskolan medan man arbetar. Pedagogerna är nog tacksamma om man tar hand om sitt eget barn under ledig tid så att dom, som ju redan är överbelastade med stora barngrupper osv, kan fokusera på de barn vars föräldrar verkligen arbetar och behöver barnomsorgen. Sen klart man kan träna eller gå till frissan eller vad sjutton som helst under sin rast. Men det tror jag de flesta förstår.
Jag föredrar hämtningar, men lämnar också.
Mina barn går fem timmar per dag, så även om de är ledsna känns det OK eftersom jag vet att det går över fort och att jag hämtar dom tidigt.
Apropå diskussionen om att ha barn på förskola när man inte arbetar. Min mamma arbetar som förskolelärare och enligt reglerna får föräldrar inte ha barnen på förskolan när de själva är lediga (för att träna, handla eller åka till Ullared en ledig dag (som vissa gör…)). Dock är det svårt att veta om folk fuskar och det är inte deras jobb att försöka sätta dit någon. Men om någon är intresserad av vad som gäller så är det: barn är på förskola medan föräldrar är på arbete.
En pappa på mammas förskola försökte lämna in barnen när han och barnens mamma hade semester. När personalen påpekade att de inte får vara där när föräldrarna har semester sa pappan: ” Men om vi ska ha dom hemma blir det ju ingen semester” (Jag tyckte det var en ganska rolig och samtidigt sorglig händelse, men det visar tydligt att alla inte vet vilka regler förskolan har, kanske borde kommuniceras tydligare.)
Tack för en intressant blogg. =)
Jag jobbar skift och maken vanliga kontorstider. Börjar jag jobba 12 så lämnar jag 9, en tid som jag och personalen på förskolan kommit överrens om att det passar bäst för deras verksamhet. Jobbar jag natt så lämnar maken på morgonen och jag hinner sova, handla och göra andra saker innan jag hämtar 14.30. Jag tycker att vårt pussel funkar bra och personalen har full förståelse för vårt liv!
Pga våra jobbtider mm lämnar min man alltid och jag hämtar. Allt går supersmidigt då. När rutinen bryts kan det hända att lillan blir ledsen när jag lämnar men jag dröjer aldrig kvar utan bara pussar hej då och går. Med fn jätteklump i halsen och tårar som bränner innanför ögonlocken. Ringer alltid 20 min senare för att kolla att allt är ok och det är det ju alltid 🙂
Självklart kan man inte hålla på att lämna på förskolan för att träna, gå till frissan eller handla. Förskolan är en service som erbjuds för att småbarnsföräldrar ska kunna kombinera arbete med småbarn. Det handlar om att respektera systemet. Våra skattepengar ska användas på bästa sätt och det är ren och skär lyx att vi har ett sådant bra system som förskolan.
Jag har sadana problem med detta, jag tror darfor jag sjalv Blev lamnad till dagis valdigt tidigt, varje dag fran 7 till 5. Det liksom fattas nagot I mig. Sa med min yngsta son har jag valt att vara hemma, Han ar 4 ar och Han grater aldrig, har ingen trots I honom heller. Jag ar tacksam over att kunna leva sa har, och tanka lite friare an I Sverige. Barn behover inte alls dagis. Dom behover sina foraldrar. Jag ar singel men far underhall av pappan. Lever inget lyxliv men hellre sa har an att missa min sons uppvaxt och lata andra ta hand om honom. Jag tror att ni I Sverige har nagon slags psykos Eller nagot som lamnar era gratande barn varje dag, som lydiga robotar. Hela befolkningen kommer vaxa upp med problem, om det kanns fel I kroppen att lamna sitt barn, sa ar det fel. Tank da hur det kanns for barnet, och hur mycket kraft det tar att vara ifran sin trygghet hela dagarna. Det ar vansinne tycker jag, jag kanner med er, ni ar hjarntvattade.
jag kan hålla med om att barn inte har något behov av förskolan i sig, men förskolan är inget förvaringsinstitut. De finns en pedagogisk verksamhet där barnen lär sig saker, turordning, räkna, hur världen fungerar, hur man är en bra kompis osv. Mina barn har inte varit ifrån sin trygghet hela dagarna, de har trygghet på flera ställen, hos oss föräldrar, hos sina far- o morföräldrar och på förskolan.
Instämmer, hela befolkningen är hjärntvättade med att dagis är det bästa för barnen, borde det inte vara närvarande föräldrar?
Jag blir mörkrädd när jag läser hur (många) föräldrar tänker kring sina barn idag… Det handlar liksom inte om att bara vara längre. Så snart de små fyllt ett skall d slussas in i förskolan; många små är iväg heltid å lär knappt känna sina egna familjer! De hinner få en knapp (yrvaken) timme på morgonen å en på kvällen. Jag ser förskolan som en förvaring.. Jag vet att jag kan ge mina barn en fantastisk trygghet, massor av kärlek å ändå en vardag fylld med både lek å pedagogik! Jag anser att politikerna står i skuld till att många föräldrar (antagligen) tvivlar på sig själva idag; eftersom de tydligen tycker att förskolan är såååå viktig för inlärningen!!!? Träffa kompisar kan man väl göra även om man är hemma? Barn behöver trygghet å de behöver framförallt närvarande föräldrar! Finns säkert många pedagoger som gör ett toppenjobb men jag anser att vi föräldrar bör vara dem som skall finnas där för våra barn om dagarna! Psykisk ohälsa ökar bland våra barn å ungdomar å mkt pekar på att det är just tidig separation från föräldrar som kan orsaka detta. Tummen upp för Er föräldrar som väljer att finnas där för era barn! Jag skaffade inte barn för att andra skulle ta hand om dem. Men alla resonerar vi olika :). Btw tränar jag hemma m div maskiner å hantlar, funkar hur bra som helst. //J
Ah, det är ett enkelt ”val”: jag lämnar när jag jobbar kväll och hämtar när jag jobbar dag (börjar 06.45 medan sambon har vanliga kontorstider).
både hämta och lämna! Jg vill inte göra enbart det ena. Det kan vara ljuvligt att hämta men oxå superstressigt, i alla fall när man som jag har några barn i skolan oxå, särskilt när ungen tycker att man kommer för tidgt för de är just inne i en superviktig lek som de inte vill avbryta. suck. Jag kan hålla med om att det ibland är lite hjärtskärande att lämna men det går i perioder, ibland går det jättebra och ibland så har man en period med lite ledsammare avsked.
Vi gör nog ungefär lika många hämtningar och lämningar var. Gillar också hämtningar bättre för då är det ingen stress. På morgonen så är det ju tajt schema, med uppstigning, lämning och jobb. Har dock turen att vår dotter sällan är ledsen vid lämningar och det är en ganska snabb procedur. Jag drar inte ut på det även om hon blir ledsen, tufft kanske, men känns rätt i magen.
Ops, nu avslöjade du nog lite för mycket. Lämnar du Penny för att gå och träna?
Hur menar du? vaddå avslöja för mycket? Varför skulle en förälder inte kunna lämna barnet på förskolan och gå och träna? Eller handla, eller gå till frissan eller för all del till biblioteket om man skulle vilja det?
Eh, va? Man har väl sitt barn på förskolan under arbetstid? Eller har jag missuppfattat det helt?
Det är rätt många föräldrar som jobbar andra tider än när förskolan har öppet. När ska de ha barnen på förskola? Förslagsvis när förskolan är öppen, när kompisarna är där och den pedagogiska verksamheten pågår.
Men Anitha skulle ju inte jobba, hon skulle träna. Hon är väl egen företagare?
Sen finns det väl nattis och förskolor med anpassade öppettider för de som jobbar ”konstiga” tider?
De flesta kommuner ger rätt till 15 timmar till föräldrar som inte jobbar. Vissa ger mer. I vissa kommuner har de strängare regler för vad man får göra när barnen är på förskolan än andra. Då får man bara ha barn på förskolan när man jobbar. Att handla eller träna får man inte göra när barnen är på förskolan. Andra verkar vara mer generösa. Jag har inte hittar något om vilken linje Sthlm har. Vore bra att veta eftersom jag själv bor här.
@Sara
Jag bor i Stockholm och mig veterligen har olika förskolor lite olika inställning, det finns ingen övergripande regel som gäller för alla. Men överlag så gäller att har du barn i förskola har de rätt att vara där när förskolan är öppen och när du tycker att det är lämpligt. Hur du förlägger din arbetstid, eller om du handlar mat eller tränar innan du hämta barn, har inte förskolan med att göra. Om du är föräldraledig med yngre syskon har du rätt att ha barnen på förskola 30 tim/v. oftast 9-15.
Pratar vi om kommunala statligt finansierade förskolor? Låter konstigt att vi ska betala skatt för att föräldrar ska kunna shoppa, gå till frissan och träna ifred. Har du nån källa på dina uppgifter?
Liten passus. Jag älskar att betala skatt, men då ska det ske under regelrätta former.
@Sandra
Alla förskolor är fiansierade av skattepengar, även privata. Jag betalar gärna skatt, och avgift, för att dina och mina och Anithas barn ska kunna vara på förskolan när den pedagogiska verksamheten pågår. Om jag förstått det rätt så är det vanligast att själva skolan i förskolan pågår ca 9-15.
Självklart är det så att man måste ha ett jobb för att ha rätt till förskolan (om inte barnet fyllt 4 för då har man rätt till 15 timmar/vecka ändå) men jag ser ingen skillnad på om jag går från jobbet under min lunch och tränar eller om Anitha väljer att göra det före jobbet. Menar du att du gör det? Eller om jag lämnar barnet först och sen går till biblioteket och lämnar tillbaka böcker på vägen till jobbet. Eller handlar middagsmaten på vägen från jobbet till förskolan före hämtning.
Maria SR:
”Hur du förlägger din arbetstid, eller om du handlar mat eller tränar innan du hämta barn, har inte förskolan med att göra. ”
Har du någon källa på det? Jag tror i allra högsta grad att förskolan har med det att göra.
Snabb googling avslöjade att t e x Noras kommun har ganska stränga regler för när man får ha barnen på förskola och inte. Har hört liknande om Eskilstun. Oavsett driftform är förskolan ruskigt subventionerad för att alla ska ha råd att jobba.
Det ser olika ut i olika kommuner. Jag har t.om. varit med om en kommun som avkrävde intyg från arbetsgivare el. skola på vilka tider man arbetade och studerade, och så fick man ha barnet där den tiden plus rimlig tid för transport till och från…