;
Hej, ber om ursäkt för dåligt bloggande men det är bråda dagar just nu.
Jag tänkte härom dagen på vilken, koncentrerad period ur min barndom som betytt mest i min utveckling. Jag funderade på om det var första sommarlovet, när jag lärde mig cykla eller när jag började skolan. Men ingen av de tre nämnda eller liknande minnen dök upp först i huvudet. Utan den gången vi flyttade från hus i en liten gullig ort, skyddad från olikheter till ett sex månaders boende i en riktig betongförort. För mig på det tidiga åttiotalet var det här första mötet med det som då kallades för flyktingbarn.
Människor med barn som hade flytt från sina hemland och sökte asyl. Svenska kvinnor som hade gift sig med med män av utländsk härkomst och skaffat barn. Frånskilda ensamstående pappor och mammor med deras barn. Näe det låter ju inte speciellt konstigt. Men då för närmare trettio år sedan i en extremt ”vit” liten håla med perfekt tvåsamhet som dolde misär bakom faluröda fasader var det här exotiskt!
Någon som såg ut som jag. Någon som pratade svenska på ett nytt sätt. Fritt från dialekt men fullt med brytning. Så vackert, så spännande och så nytt. Jag inspirerades och fascinerades. Som barn identifierar man ju bara ett annat barn i samma åldersspann, sen leker man liksom. Min lekkompis hette Memmeth han var totalt orädd och hans fantasi visste inga gränser. Han bodde med sin ensamstående mamma i ”vår fyrkant”. Allt ser ju i princip likadant ut i en betongföris. Oftast är det lekparkernas innehåll eller balkongfärgerna som skiljer de olika fyrkanderna lite åt. Annars är allt homogent.
Memmeth och jag skulle inte få lämna vår fyrkant men vi drog allt längre bort på våra cyklar. Lekte längs motorvägen och på de andra gårdarna med roligare lekparker. Lite längre bort på en rolig gård bodde även Lisa, den blondaste flicka jag mött. Nästan vithårig så blond var hon. Hennes plastpappa var från Uganda. Han var stor och hade ett mullrande skratt. Han kallade Lisa för salt och sig själv för peppar sen fyrade han av en sån där åskmullrande skrattsalva. Det tyckte vi barn var kul. Alltså skrattet.
Av Memmeth och Lisa lärde jag mig hierarkierna bland fyrkanterna. Vilka som var okej och vilka som inte var det. Man hängde exempelvis inte med turkarna om man var kurd. Eller med israeliterna om man var från Libanon. Eller förresten, det var mest dom vuxna som var hårda på det.
Jag minns att vi kollade på Prins Andrew och Fergie bröllop hemma hos Memmeths mamma och hon grät. Då förstod jag aldrig varför. Varför skulle man gråta, man skulle ju vara glad. Det var ju bröllop?!
Jag gick ju fortfarande i skolan i min lilla skyddade ort, då vårt boende i betongförisen var temporärt innan ett annat boende. Jag försökte berätta för mina ”vanliga” vänner och klasskamrater om Memmeth och Lisa men de tyckte mest att jag blivit konstig. Tillslut lät jag bli. Separerade världarna. Memmeth och Lisa tyckte mina ”lantis-kompisar” var konstiga och tvärtom.
Sen flyttade vi till vårt nya hus och ett knappt år senare till Västkusten. Vi tappade kontakten, Memmeth, Lisa och jag. Men den lärdomen jag fick från tiden med mina nya vänner gjorde mig nog mer modig än tidigare och inför flytten till Västkusten var den ovärderlig. Där man kastade in i en helt annan typ av kultur.
Jag tror verkligen miljöombyten är nyttiga för familjer, man ska inte ha så mycket ångest för att byta skolor eller flytta från kompisar. För mig har det varit så otroligt givande snarare än otryggt. Att tvings till interaktion med det som är obekvämt är det bästa man kan göra även om det är svårt. Men barn är mycket mera anpassningsbara än var man tror. Klart det är en liten transaktion men this too shall pass.
Gud så pc…
Dessutom menar du nog israeler, inte israeliter (lite nesättande term om judar). Alltså folk från landet Israel.. Hur många sådana kan det ha funnits i förorten??
Kan inte förstå att du plattar håret jämt! Så sjukt mycket snyggare med dina naturliga lockar! Jag är självlockig så jag vet att man tröttnar ibland.. men man får ju så otroligt många komplimanger just för att det är självlockigt 😉 Jag skulle aldrig platta mitt hår varje dag, till fest kan det vara kul 🙂 Fortsätt med ditt naturliga för guds skull ;-)!!!
Håret är finare krulligt, det är så mkt snyggare än rakt! Tänkte på det här om dagen då jag kom på att vi inte har en enda invandrare i vårat bostadshus, knappt någon i området. Tråkigt, nästan obehagligt. Mångfalden har så mkt att ge, vi kan lära av varandra. Det ör så sorligt att människor inte kan se det utan agerar utifrån rädsla och hat och sympatiserar med partier som SD…
Sanne:
Du kanske ska läsa lite bättre innan du kritiserar, hon skriver faktiskt prins Andrews och Fergies bröllop som var 1986 och då var Anitha 8 år om jag räknar rätt.
Anitha: Jag älskar ditt vackra krulliga hår och tycker absolut att du ska ha det så även om jag fattar att du säkert blir less ibland, kram!
Sanne: hahaha, tänkte Fergie och Andrew när jag skrev det sen står det Charles och Diana. Ja det var en rejäl saltning! Tack för att uppmärksammade mig.
Flytta?
Skriv din kommentar här!
Du var 3 år när Prinsessan Diana och Charles gifte sig. Cykla omkring? Skola? ”hierarkierna bland fyrkanterna”?
Kryddar lite här gör du, eller hur… men bra story!
Jättefint hår 🙂 Ja a keeper
Fin blogg och bra skrivit! 🙂