Anitha Schulman

Nog nu

Men kära ni har det slagit över lite mycket här inne? Rena lynchmobb-stämningen. Vad har jag exakt ”begått för brott” som förtjänar SÅ mycket skit? Det finns inte många ämnen jag ska få prata om om ni får bestämma. Varje gång jag försöker diskutera så åker pekfingret upp i luften. Hela tiden någon marginalisering, vad jag bör och inte bör ägna mig åt. Jag har ju rätt till min åsikt och ni till er. Ganska kränkande faktiskt…Jag tror inte heller att bloggen hade varit lika ”festlig” om jag bara skrev om nagellack 🙂

Bland alla kommentarerna har jag kunnat urskilja en kanske två män. Så fort man pratar jämställdhet tenderar debatten till att blir en kvinnofråga. Men det är inte. Det är en samhällsfråga. Den involverar i allra högsta grad både män och kvinnor. Därför tycker jag inte att det är så gynnsamt för jämställdheten om man saltat åt ena eller andra håller för att göra en poäng. Vi löser inga problem med överdrifter. Vi skapar bara större.

Kontentan är att sanningen var god nog. Att sexistiska tillrop hör till det förgångna. JA absolut. Har aldrig påstått något annat. Har aldrig sagt att det är ok att kränka kvinnor. Vet inte var ni fått det ifrån. Kan förstå att det tyvärr tolkades så nu i efterhand men det var aldrig avsikten om man nu orkade läsa hela första inlägget.

Just nu är vi i en tid där könsrollerna håller på att tvättats bort. Jag har valt bort ganska härliga fördelar med att vara kvinna för den goda sakens skull. Inga män öppnar dörrar åt mig, drar ut stolen eller reser sig upp när jag kommer in i ett rum för att honorera min närvaro. Jag tycker det är en helt okej uppoffring ifall det raderar gamla muggiga könsnormer.

Jag har ju samma rätt till allt som män har, (lön, arbete, utbildning, valfrihet, rättigheter.) Jag ska fortsätta kunna vara föräldraledig hur länge jag vill. Om jag vill gå tillbaka till jobbet efter två månader då ska det vara okej. Inga kvinnor eller män ska döma mig och vill jag vara hemma två år eller två månader. Det ska inte heller ge mig konsekvenser socialt och yrkesmässigt. Eller hur?

Men jag ser också kvinnor rädda i den nya kvinnorollen och män rädda i den nya mansrollen. Jag kan se kontraproduktivitet i positiv särbehandling som i slutändan blir negativ för jämställdheten. Vi är i dess linda vad som kommer ut på andra sidan är bra för alla. Det är en bit dit.

Jag tycker precis som Claes Borgström fd. Jämställdhetsombudsman att män bär en kollektiv skuld till oss kvinnor för allt skit de utsatt oss för genom tiderna. Det är den vi håller på att reglerar nu.
Men jag tycker inte att jämställdhet bara är en kvinnosaksfråga och nej jag tycker inte heller att en kvinnosaksfrågor enbart ska drivas av kvinnor. För då får man inte med sig männen på tåget. Jag vet flera som bara försvinner i sorlet av alla som blir kränkta. De svaga, de som står för statistiken i kvinnofridskränkningen. Den som alla starka bara plockar fram och använder som argument när de vill debattera ämnet. De svaga som ingen ser eller hör är bara tysta. De som äts upp av byråkratiska nystan innan de nått mållinjen.

Könskampen är inget krig mot varandra för det finns inga vinnare bara förlorare. Vi måste börja bryta isär tillsammans istället för att mobilisera på varsitt håll.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Elli

    Tycker precis som du att männen borde bli mer aktiva i just denna typ av samhällsdebatt, men tyvärr så vet man redan vad som kommer att ske. Feministerna kommer börja gapa och skrika om kvinnoförakt och kränkning så fort en man öppnar truten! Mannens åsikt är inte viktigt så länge dom inte dansar efter deras normer.

  2. Greta

    Jag gillar det du skriver. Men du har en tendens att verka lite översittare och har en jag vet bäst attityd som jag tror många stör sig på, inte kring dina ämnen men du provocerar, kanske inte medvetet, men det är just detta jag gillar hos dig, varför spela ödmjuk och vara duktig kvinna, Nä stå på dig och låt trollen leva rövare för jag tror nog att du kan stå över dessa varelser. Är man en stark kvinna så måste man nog tyvärr tåla lite skit från ”lagom Sverige”.

  3. Maria

    Men vad tröttsamma alla är, läs inte bloggen då om ni tycker att det som skrivs i den är så fel.. Självklart behöver man inte hålla med i allt som skrivs men det känns som det är så många som om och om igen eldar upp sig för i stort sätt vad Anitha än skriver och då känns det som det hade varit bättre att bara sluta att läsa. Jag vet inte om Anitha har rätt i frågan om det var överdrivet eller ej men hon har helt klart rätt i att jämställdhetsfrågan inte bör vara en kvinnofråga utan en samhällsfråga. Kram på dig Anitha, jag tycker om din blogg, att du blandar ”viktiga ämnen och naglackstips..

  4. Susanne

    ”Har aldrig sagt att det är ok att kränka kvinnor” skriver du. Men tydligen är det ok att offentligt, gång på gång, anklaga någon som berättar om trakasserier, för att ljuga, utan att ha det minsta belägg för detta. Som flera redan skrivit, men som du inte verkar förstå: ditt beteende gör dig en del av problemet!
    I din förra blogg skrek du om troll så fort någon inte höll med dig, i denna blogg är alla som argumenterar emot dig rabiata mobbar-feminister. Tröttsam är vad du är Anitha. Och din ursäkt ger jag inte mycket för eftersom du fortfarande vidhåller att ”sanningen var god nog”.

  5. ...

    Bra att Margret skrev en kommentar här och redde ut det. Du och din man borde skämmas och åtminstone be ordentligt och offentligt om ursäkt till henne och alla de ni förlöjligat med era nedvärderande påståenden om att människor ljuger eller saltar sina berättelser om sexuella trakasserier de utsatts för. Hur tänkte du när du skrev det? Det är ju fruktansvärt.

  6. Louise

    Att se ner på och ha en otroligt nedlåtande attityd som du har mot dina bloggläsare är ganska patetiskt. Du spelar i en helt annan liga än tex Amanda & Hannah och försöker antagligen därför komma med dessa ”provocerande” inlägg då och då. Att skriva dessa inlägg och sedan anklaga dina läsare för att inte ha något bättre för sig på dagarna än att läsa din blogg och kommentera, smart Anitha. Vi får se hur länge Mama vill behålla dig som deras enda osympatiska bloggerska….

  7. Asa

    Jag tror inte att diskussionen nagonsin handlade om kvinnofragor. Istället verkar den vara nagon slags fälttag mot denna Atlisdottir fran din man och därav följande dig. Att kalla detta en konstruktiv diskussion, ja det är nog en överdrift. Att du sedan gar till angrepp pa dina bloggläsare (för vad bestar en blogg annars av om du inte har nagra) ”som inte har nagot annat för sig” är trakigt. Var tvungen att kolla din mans twitter angaende Atlisdottir. Sag da ocksa hans käbblande med Jonas Inde. Där kan man ju fraga sig vem som tydligen har för mycket tid över…..
    Har gärna följt din blogg, men blir nu lite ambivalent. Ibland kan man tro att du provocerar medvetet som Zytomierska för att fa mer klicks. A andra sidan trodde jag att du hade mer moral än sa. Kanske tid att visa den?

  8. Frida

    Men snälla. Först skriver du ett otroligt stötande inlägg, dina läsare argumenterar då emot dig, du skriver då och frågar om vi inte har något annat för oss än att läsa din blogg (pissar på dina läsare helt enkelt) sedan kommer det här. Har du inte förstått någonting??? BE OM URSÄKT istället för att börja prata om något annat….

  9. Sofie

    Du borde skämmas ordentligt nu det är inte ett dugg synd om dig. Lynchmobb, herregud är det någon som har mobbat så är det du o calle. Och ni båda borde be M om utsäkt ordentligt i ett inlägg o inte bara i kommentatorfältet. Det är det enda som kan få er att verka aningens normalt funtade.

  10. Sussi

    VAD har det här att göra med det som stod i intervjun med MA och era reaktioner på det?

    Anledningen till att folk blir arga är för att Calle misstrodde, förminskade och hånade inte bara MA utan faktiskt alla andra kvinnor som varit med om samma sak och ser inte ens felet med detta, känner ingen ånger och tänker inte be om ursäkt för det. För i hans värld så kan det helt enkelt inte vara möjligt att 5 män skulle kunna trakassera en kvinna.

    Era påståenden är lögner, det är det som är felet. Ni hittar på att hon har sagt saker hon inte gjort. Sluta hitta på så kanske folk slutar bli förbannade.

  11. Jenni

    Varför får du så mycket skit? Jag ska försöka att sammanfatta lite kort.
    1. Du skriver provocerande inlägg
    2. Dina inlägg i debatten är röriga, svåra att följaochbrister i logik.
    3. Dina argument och källor är bristande.
    4. Du klarar inte av att bemöta kritik på ett professionellt sätt. Du blir aggressiv , hånfull och elak.

    Försök att:
    – Försök ta till dig befogad kritik, var ödmjuk och erkänn brister. Ingen är perfekt.
    – Fila på dina argument och den röda tråden innan du publicerar provocerande inlägg.
    – Bloggen är inte ditt vardagsrum, bete dig professionellt. Tänk att du ska vara lika trevlig som när du tycker olika i viktiga affärssammanhang. Man ställer sig inte lånordet och skriker som en treåring utan är oklanderligt trevlig, bestämd och slipad.

    Lycka till i London

  12. Margret Atladottir

    Hej! Blev uppmärksammad om dina inlägg om mig, och vill bara tillägga att nej, jag har ingenstans sagt att jag överdrev. Jag skrev till din man efter att han ifrågasatt sanningshalten i min intervju: ”nej jag hittar inte på, överdriver ej, ljuger inte.” Och det är så det är.
    Däremot ljuger du, nu. I detta inlägg, där du hävdar att jag ”sagt att jag överdrivit”. Kanske borde du ta bort det? Eller i alla fall korrigera. För det är alltså inte sanningen överhuvudtaget.
    Kram/M

  13. Lind

    Ska bara rätta mig en aning. Även om detta inlägg känns genomtänkt så är det fortfarande så att det är oacceptabelt det som skrevs i de förra, förminskande av offrets upplevelse och lögnanklagelser som saknar grund.

  14. Lind

    Det här inlägget är bra Anitha, känns genomtänkt med en röd tråd. Jag vart upprörd över dina två tidigare inlägg för tvärt emot detta så verkade de bara ha kommit till av en reaktion, impuls. Kändes inte acceptabelt att förminska sexuella trakasserier och offrets upplevelse.

  15. Sara

    På vilket sätt ”försöker du diskutera”? Du skriver ett ganska korkat inlägg, massor med läsare kommenterar och ifrågasätter det du skriver, du svarar bland annat med att undra om dina läsare inte har nåt bättre för sig än att läsa och kommentera din blogg(!?). Du uppträder jättekonstig.

  16. hanne

    Nä för du som har jobbat med kvalitets program som ”paradise hotel” och ”Kungarna av Tylösand” – du är ju förstås den som har den KORREKTA SYNEN på vad jämställdhet är. I det arbetet har du ju verkligen bidragit till en schysst kvinnosyn.. Kom igen.

  17. mia

    Jag hänger inte med alls längre, förstår inte helt vad detta inlägg har med kritiken mot ditt tidigare inlägg att göra. Det folk kritiserar är ju att du menar att M ljög, och kryddade o saltade sanningen. Då blir dina läsare upprörda, för du har inga belägg för detta påstående. Galet att kvinnor alltid ska ifrågasättas när det gäller sexualövergrepp o liknande. Det är ju DU som måste inse att dina läsare inte håller med dig, och har en annan åsikt.

  18. sofie

    Nu har jag läst Margrets tweets igen, och ingenstans kan jag hitta ett erkännande från henne om att hon överdrivit. Varför i hela friden sitter du och hittar på? Hade hon själv sagt att hon ljög hade ditt inlägg kanske haft en legitim plats i debatten, men det du gjort är inte att föra en diskussion kring feminism, könsroller och rädsla; det du har gjort är att – som så många andra före dig – ifrågasätta och bidra till ett förlöjligande av en kvinna som beskriver en upplevelse gällande sexuella trakasserier.

    Att de flesta som kommenterar är kvinnor behöver inte heller betyda att feminism enbart är en kvinnofråga. Jag känner faktiskt inte en enda självutnämnd feminist som inte tycker att män såväl som kvinnor har mycket att vinna på ett jämställt samhälle. Däremot torde de flesta av dina bloggläsare vara kvinnor, dessutom är just detta specifika ämne något jag gissar att kvinnor har flest negativa erfarenheter av och kanske är det därför det ligger oss så nära hjärtat.

    Jag vet inte om ni är många som känner en rädsla för hur ni får bete er i de ”nya könsrollerna”, jag har aldrig pratat med någon som känner likadant som du men för den skull behöver det ju inte betyda så mycket. Däremot har jag två små tips till dig, om du nu känner dig osäker på hur du ska föra dig runt kvinnor:

    1. Ifrågasätt inte kvinnor som upplevt sexuella trakasserier utan bevis på att ett ifrågasättande är på sin plats. Det förminskar inte bara henne, utan alla flickor och kvinnor (och säkert en och annan man) som upplevt liknande och inte vågar prata om det.

    2. Delta inte i ett förlöjligande av dessa kvinnor genom att bl.a. hålla din hånfulle make om ryggen.

    Det vore en bra början.
    (Och om du vill ha tips på hur du undviker ”lynchmobb-stämning i din blogg: försök ta till dig av det dina läsare skriver och sluta sparka bakut som en yster häst, det är så otroligt frustrerande att diskutera med någon som besitter den typen av flashback-attityd som du verkar göra.)

  19. Jenny

    Men vad är problemet? Det är ju du som inte kan ta att dina läsare har andra åsikter än du. Varför blir du så uppretad när de säger vad de tycker? Kan du inte bara argumentera tillbaka och/eller bara acceptera att ni inte är helt överens? Dina läsare är dessutom mer sansade och välformulerade än i vissa andra bloggar. Kan du inte ta en diskussion får du väl sluta sticka ut hakan.

  20. C

    Och TROTS ingen håller med dig i dina tidigare inlägg så vägrar du be om ursäkt eller erkänna att du hade fel.

    Istället hoppas du på att skriva något helt annat än du började att skriva om, för att fokus ska försvinna från det faktum att du klantade till det rejält och är alldeles för självcentrerad eller stolt för att erkänna det.

Comments are closed.