Anitha Schulman

Snitt eller inte snitt

Ju mer jag tänker på det så är det ju trots allt ganska märkligt att vi i Västvärlden föder barn vaginalt. Visst är det fint, starkt och bra för barnet men det finns ju ingenting som säger att det är biologiskt nödvändigt för överlevandet och friskheten hos rasen Homo Sapiens.

”Riskerna” som vi älskar att pratar om är i princip jämställda. Det är alltså inte farligare att snittas än att förlösas vaginalt, om vi ser till de faktiska siffrorna. Men om vi lämnar hela riskfokuset och bara fokuserar på det biologiska är det ju ganska märkligt att vi kan få våra trasiga menisker robotopererade. Vi flyger till Mars och forskar på molekylnivå.

Men barn de ska förlösas som man gjorde på Medeltiden, i princip. Det är möjligtvis i mödravården och låssmedsyrket där tiden står ganska stilla. Vi skyddar fortfarande familjens hem med ett medeltidsredskap och föder våra barn som våra mormödrar gjorde det. Som att vi all fått en låsning i skallen och liksom inte litar på tekniken för en gångs skull. Jag tycker hela tiden jag hör historier om post-förlossnings-problem som det kvinnliga könsorganet inte hade behövt ha. Det är ju inte för ”24 timmars” kamp vi ska behöva bli påminda om resten av våra liv. Eller hämmas och skämmas för. I så fall fixa eftervården och rehabiliteringen. Se det nte bara som en självklarhet, att det blir så där därnere.

Samma sak är det ju med amning. Alla får amma precis hur länge de vill. Det är inte där fokus ligger i det jag skriver. Men det är någonstans märkligt att vi gör det. Jag förstår att rekommendationen i ett svält och fattigdomshärjat U-land är att amma sina barn så länge som möjligt av rent praktiska skäl. Men i Västvärlden, varför?! Alla gör ju precis som dem vill men det finns liksom inga ”faror” med ersättning. Minns själv när jag rekommenderade ersättning som sista mål i mammagruppen för att ge hela familjen en bättre nattsömn och orka mer. Då tittade de övriga mödrarna på mig som om det var Satan som hade klivit in i rummet. Dessutom alla stackars mammor som smusslar med ersättningen för de inte får till det där med amning. Sluta med att tro att bröstmjölk är gjord av Gud. Det är exakt samma grejer i det där som i ersättning. Så långt har vi kommit i forskningen. När det kommer till allt med barnafödande är vi allt ganska skrockfulla och onyanserade. Lite som Medeltidsmänniskan.

Vad är vi så rädda för egentligen?

Hallå alla arga. Det här inlägget har ingenting att göra med om man vill föda eller snittas. Det är upp till var och en. Men ur ett filosofiskt perspektiv är det trots allt märkligt att vi ”stenåldersföder” när vi samtidigt kan flyga till månen. Det jag däremot tycker är märkligt är eftervården på förlossningsskador. Att det inte har en högre prioritet inom sjukvården när det knappt är socialt accepterat att kissa på sig i vuxen ålder. Att det är något du ska behöva strida för att få hjälp med. Det är så fel. Det finns så många som lider i det tysta.

Amningsprofeter. Jag orkar inte. Alla gör som man själv vill. Jag säger inget annat. Men det är inte Satans avkommor eller sjuklingar som växer upp på flaska. Det kan vi väl åtminstone komma överens om. Snälla zooma ut utanför Sveriges gränser ibland.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Angelina

    Helt fantastiskt att någon faktiskt törs skriva de många människor tänker! Ja blir så peppad å lugn av ditt inlägg. Väntar vårt första barn och har sen länge bestämt mig för snitt! Dessutom är jag flaskbarn själv så jag ser bara fördelar med att INTE amma! Tack för att du ger oss en annan sida av detta som annars så många tabubelägger eller talar dåligt om! Till er som tycker Anita hat fel: HÅLL BARA IGEN ERA ÅSIKTER! Alla människor är vi olika och jag respekterar er som vill föda vaginalt och amma hur länge som helst! Respektera då mig och mina val, ingen kan säga vad som är rätt el fel förutom du själv!

  2. Cecilia

    Håller med dig, är själv 26 år, barn finns inte med i planeringen på många år än men då det blir dags vill jag snittas. Har fått mycket skit för det men alla är olika och jag litar mer på läkarna än på att min kropp fixar det själv.

  3. Linnea

    Har inte läst kommentarerna här men vill bara säga att du skriver otroligt klokt! Förstår inte riktigt hur folk kan bli så pass arga när det är helt logiskt det du skriver, plus att det du bara reflekterar hur det är idag. Har aldrig fött barn och vet inte när den dagen kommer hur jag ska göra, men känns ändå skönt att kunna ha alternativ. Bra skrivet!

  4. Magdalena

    Då kan man ju lika gärna sluta göra barn som på stenåldern också, det är ju också ganska primitivt eller? Herregud i västvärlden ska väl ingen behöva ägna sig åt det? Forskningen kan ju det där med provrör!

  5. Veronica

    Din blogg är den enda jag läser de få gånger jag tittar in här. Räcker att jag får hem tidningen. Jag har fött tre barn vaginalt och alla förlossningar har varit olika. Jag var inställd på att jag skulle få göra kejsarsnitt med det sista barnet. Med tanke på mina tidigare förlossningar. Jag fick mitt första barn när jag var 21 år. Jag ville bara dö!!! Jag svimmade och var inte kontaktbar och de planerade akutsnitt. Hade min mor med mig som började be och kallade personalen för barbarer. Hon tyckte att jag led för länge. Sen vaknade jag upp och födde en stor och frisk pojke. Min mors böner hjälpte haha… Andra förlossningen var också hemsk och barnet drogs ut med sugklocka. Tack och lov att jag inte sprack ända upp!!! Den tredje förlossningen var helt underbar tog en kvart att krysta ut en stor bebis på nästan 5 kg och som var 54 cm lång. Under alla mina graviditeter har jag gjort flera ultraljud och gått till min privata gynekolog utöver mödravården. Min största skräck har varit ifall mitt barn dör i magen. Jag minns när jag var 21 år och jag gick på mitt första och sista möte med andra gravida. Alla var oroliga för amningen en del för att spricka. När det var min tur så sa jag att jag vill bara föda ett levande barn och jag skiter i amningen då jag vet att det finns ersättning. Haha alla tappade hakan… Jag är flaskbarn då min mor inte hade mjölk. Jag har inga allergier och är nästan aldrig sjuk. Jag hade inte så mycket mjölk så alla mina tre barn har fått ersättning. Jag fick världens predikan av en läkare när jag sa att jag tog med mig ersättning till sjukhuset. Kram på dig!

  6. Lina

    Herregud, förstår du inte vilken skada du gör?
    Håll dig till andra ämnen såsom mode och smink…. och överlåt de viktiga frågorna till dom som kan referera till riktiga evidensbaserade kunskaper. Vet du vad Pubmed är ? Gör en sökning då, det finns en massa vetenskapliga artiklar i ämnet. Om du blir upplyst så kanske du förstår skillanderna i vaginalförlossning gentemot kejsarsnitt. Då kanske du förstår att ett snitt är stort ingrepp, en bukoperation. Amningen tänker jag inte ens gå in på…. Läs på, säger jag bara.

  7. Andrea

    Skrivjag fodde barn privat i London och hade lyxen att de tre sista manaderna ga till min forlossni galakare (som jag fick valja sjalv) en gang i veckan. Han gjorde ett ultraljud varje gang och vi pratade om att foda vaginalt och vi larde kanna varandra (han var bokad sa att han kunde vara med vid min forlossning). Inga forlossningsbrev alltsa och tusen olika barnmorskor ev nan enstaka lakare man inte vet namnet pa.
    Min mage var liten men eftersom att han gjorde ultraljud en gang i veckan kunde han se att min bebis anda vaxte ratt fort och mycket. Kan tillaggas att jag gjorde ett besok pa MVC i Sverige dar dom sa att min bebis kommer bli liten liten… (!)
    Pa BF var jag hos min lakare som sa ”bebisen ar stor, dina bukmuskler ligger pa ett satt som kommer gora det mycket svart att foda vaginalt”, bebisen hade dessutom rort sig nedat namnvart pa ca tva veckor. Han bokade tid pa sjukhuset tva dagar senare, operationen var lugn och harmonisk och ut kom min fina 4.9 kilo bebis utan stress for nan av oss och inte helt ihopklamd med kone head.
    Hade detta hant i Sverige? Tror knappast det! Dar hade jag fatt ha kvar min ”lilla” bebis i magen tva veckor over tiden, forlossningen hade satts igang och x antal timmar med varkarbete utan resultat hade det blivit ett stressigt snitt anda.
    Nu kunde jag och bebis aterhamta oss pa sjukhuset i fem dagar, jag hade ALDRIG ont i snittet. Tva veckor senare slutade jag med smartstillande och nu sex manader senare ar snittet spikrakt och fint lakt.

    Tror ni jag vill foda fler barn utomlands?!

  8. Mammatilltvå

    Men har jag missat nåt? Jag trodde man föredrog en sk. stenåldersförlossning för att detta är bättre ur ett medicinskt perspektiv, dvs. både mamma och barn mår bättre efter vaginal förlossning.
    En större bukoperation är ju bra att undvika, även om man bor på 2000-talet.
    Visst sker komplikationer iom vaginala förlossningar men inte i den omfattning som efter snitt.
    Sen kan man om man nu vill tycka att detta är uråldrigt men thats the way the cookie crumbles!

    Sen ang amning så är detta också en sån där grej som kan argumenteras till dödagar, hursom så finns det mycket good shit i modersmjölk som inte finns i ersättning. Det är bara fakta! Det säger ju inte att flaskbarn blir dummare eller att bröstbarn blir bättre.

  9. Ulrika

    Jag blir riktigt oroad och mörkrädd över det du skriver Anitha och över vissa kommentarer här inne. På allvar, tror ni verkligen så om förlossningar och amning?! Självklart är det jättebra att det finns kejsarsnitt och mjölkersättning som alternativ, min äldsta dotter (och antagligen även jag) hade troligen inte levt idag annars. Men på allvar tro att de är de bästa för barn och mamma?!! Mina tre yngsta har jag fött vaginalt och jag kan inte påstå att jag tyckte det var något som helst underbart med det, men jag är väldigt tacksam över att jag slapp kejsarsnitt med alla risker det medför både under operationen och efter (för både mor och barn). När det gäller fakta etc hänvisar jag till alla andra som kommenterat om det. Superbra skrivet av många. Jag gillar dig Anitha, men ibland får du en del saker om bakfoten… eller så vill du bara provocera?. (PS. Det är inget fel med att ha förlossningsskräck, det finns hjälp att få, och som sista utväg har vi ju turen att det finns möjlighet till kejsarsnitt).

  10. Hanna

    När jag var gravid och inte av medicinska-skäl inte fick föda vaginalt, lugnade min läkare mig och sa:” snitt är mycket säkrare för båda kvinnan och barnet”.
    Skulle inte byta ut mitt snitt mot något annat i världen och blir jag gravid igen så hoppas jag på att få en snittförlossning. Du är modig Anitha!
    Sjukvården är till för oss kvinnor och många av mina väninnor lider av inkontinens, och förändrat underliv. Det ingen talar om.

  11. Malin

    Å det ligger så mycket i det du säger även om det förstås i mångas ögon är provocerande. Jag fattar inte att man fortfarande måste gå igenom traumat att klämma ut en människa genom muffen. Drömmer om en värld där mamman får en kvick narkos, barnet dras ut smärtfritt och man väcks precis när barnet kommit ut. DET hade jag kunnat betala dyrt för… Och amningshelvetet jag gick igenom sist. 6 veckors helvete och en utsvulten unge! Är gravid igen och börjar känna att jag vet i faan om jag ens orkar testa amma igen. Vill ha det sådär härligt och mysigt som alla andra så jag kanske tar ersättning på en gång denna vända. För ersättning var det BÄSTA som hänt oss; baby, mamma och pappa. Tack för att du vågar prata utanför ramarna Anita!

  12. AnnieFair

    Jag blir oerhört illa till mods av detta inlägg!

    Så utomordentligt dumt att jag inte ens vill kommentera mer än så.

  13. Cissi

    Din dotter är 1,5 år. Är det inte dags att du slutar har dåligt samvete för att du inte födde vaginalt och för att du inte ammade så länge som du önskade? Ditt inlägg är enbart byggt på dina känslor kring detta, ett långt försvarstal. Det är fullt av faktafel och jag är förvånad över att Mama tillåter sådana hör felaktiga inlägg. Du riskerar att skrämma upp kvinnor som inte fött barn än och det finns risk att de fattar beslut om barnafödande som blir helt uppåt väggarna fel…

  14. TL

    Oj. Vad förvånande obildat inlägg. ” filosofiskt”…häpnandesväckande. Orkar inte ens börja argumentera emot. Men det är också ett mått av olustighet..”alla arga” som du skriver till….ja vadvtror du. din blogg når säkert ut till..tja ett antal i alla fall. Tänk om de tar det för sant det du skriver och låter det vägleda något beslut…herregud. Osmakligt och farligt. Riskerna med en operation (snitt) i buken är flera flera gånger större och otäckare. Även för bebis är det det onaturliga sättet som medför vissa negativa aspekter. Alla fakta finns där att läsa. Obildat som sagt.

  15. Sanna

    Du är så opåläst. Organ och bebiskropp är meningen att tryckas ut (orkar inte förklarar närmare vad det gör för organen) det är en av det sista sakerna som ska ske.

  16. My

    Du är verkligen expert på.. ingenting!

    Sen din svenska.. ”Det är trots allt märkligt.. Det jag däremot tycker är märkligt..”

  17. Lina

    24h!!! Kanske med alla droger de flesta stoppar i sig under förlossningen, låt kroppen göra sitt, inga skördar att läka ifrån efter det. 1-2h tar mina förlossningar och bb är inte värt ett besök efter. Jag och bebis mår bra och vi åker hem, hade inte hänt efter snitt. Varför är naturligt farligt?

  18. Emma

    Jättebra skrivet Anitha! Jag kommer aldrig föda mina barn vaginalt och har upptäckt att detta provocerar fruktansvärt många människor. Jag skulle aldrig få för mig att döma någon som vill föda vaginalt och anser att båda alternativen ska stå tillbuds. Jag anser att varje gravid kvinna i Sverige ska bli tillfrågad huruvida hon vill föda vaginalt eller med snitt. Men nej nej för det är tydligen en kostnadsfråga. Men jag misstänker att så faktiskt inte är fallet. Egentligen skiter folk i kostnaden, Det verkar ist vara någon slags nymoral som härjar i bakgrunden ”min förlossning tog minsann 48 dagar och nu bajsar jag på mig hela tiden men nu ÄR JAG KVINNA PÅ RIKTIGT”. Jag kan inte förstå vad som är så provocerande med att låta kvinnor få valalternativ?! Om någon inte vill ha snitt så ska denna självfallet aldrig tvingas till detta men vad är det som är så hemskt och provocerande med att jag får det? Jag vill verkligen ha svar på just denna fråga men har aldrig fått det av dessa rabiata kvinnohatare.

  19. Amanda

    Älskar er Pod men snälla gör något åt LJUDET!! Det är helt bedrövligt dåligt. Gynning låter lite närmre micken än du gör. Varför kan ni inte ha varsin mick och verkligen prata nära? Kan nästan inte lyssna för det är så burkigt.

  20. Johanna

    Att du kan behöva strida för att få rätt vård har nog inte att göra med om det är en förlossningsskada, du kan nog behöva strida för att få rätt vård i vilket fall. Sen att vi föder på ”stenåldersvis”, ja men det är ganska många kroppsliga funktioner som vi har kvar och gör på samma sätt idag. Just för att det fungerar. Vi tömmer tarmen på samma sätt, får i oss föda på samma sätt, sover, föder barn, har sex, ammar….Visst har vi utvecklats, men det jag menar är att dom här grundfunktionerna för vår fortlevnad finns nog kvar rätt så oförändrade av en anledning. Det som är intressant att höra andras tankar är att man ibland själv ändrar åsikt, men i det här fallet gjorde jag inte det 🙂

  21. Maria

    Med din logik så borde alla operera in rör, påsar och doningar så vi slipper gå på toa och kissa och bajsa. Herregud vad stenåldersaktigt att hålla på så! 🙂

    Ja ja, jag skulle inte ha velat fött mina barn på annat sätt än vad jag gjorde- vaginalt. Jag tror nog också att både jag och barnet övervakades bättre än vad man gjorde på stenåldern.

  22. Karolina

    Håller med dig Anitha! Det finns tyvärr en massa människor i detta land som på allvar blir provocerade av att alla inte tänker som de. Sorgligt är vad det är. Själv skulle jag aldrig i livet vilja amma om jag får barn, vilket är mitt val och ingen annan har med saken att göra. Jag dömer ingen som ammar, öven om jag kan tycka de sitter och lider helt i onödan.

  23. Jenny

    Ur en rent filosofisk synvinkel kan man ju också undra varför man nödvändigtvis ska ändra på ett koncept (föda vaginalt) som uppenbarligen fungerar utmärkt för många. Vi tror att vi är så himla moderna, vi människor, men vi är också kropp och jag tycker inte att det är så mycket konstigare än så. Varför ”modernisera” och uppgradera något som ju fiunkar? Obs jag vet att många inte kan/är rädda för att föda vaginalt och då är det självklart helt okej med snitt. För mej känns kopplingen medeltid-föda vaginalt väldigt märklig och främmande. Förstår inte riktigt hur du kopllar samman dessa två.

  24. Christin

    ”Men barn ska vi göra och förlösa som man gjorde på medeltiden” det finns en hel del nya sätt att ”göra” barn på idag som inte fanns på medeltiden. I ditt fall skulle jag föreslå surrogatmamma nästa gång. Tekniken vid snitt är i stort sett den samma som funnits sedan sekel tillbaka.Alltså inte så ” ny” teknik. Håller med Sarah om skrev fördelning av pengar. Det kan läggas på annat ex cancervården( och öka bemanning på på förlossningen) vill man verkligen vara helt passiv under kniven på ett
    opbord så är det fortfarande Ingen rättighet, utan en nogrann ,riskbedömning vad det gäller medicinska och psykologiska orsaker. Undantag akutsnitt som görs för att rädda barnet .

  25. Sarah

    Men Anitha, nu ber du om att ”trollen” ska jaga dig!!!

    Precis som flertalet tidigare skrivit undrar jag hur väl underbyggda dina ”fakta” är. Skulle gärna se referenser från högt värderade medicinska artiklar!!!
    Jag arbetar som anesesisjuksköterska på ett sjukhus med ca 7000 förlossningar/år där 25% består av elekiva/akuta kejsarsnitt. Och någonstans skulle jag vilja diskutera orsaken till att de som föder som på stenåldern (vaginalt) löper risk för skador (förutom de rent medicinska som hög ålder, EDA, värkstimulering mm). Jo, att liksom inom andra områden inom vården är den ekonomiska fördelningen skev. Pengar läggs på elektiva kejsarsnitt utan medicinsk orsak istället för att öka barnmorskebemanningen på förlossningen.

    Detta är min mening och den står jag för! (Tyvärr måste jag lägga in en till brasklapp, det är ingen rättighet att ”få ett kejsarsnitt”. Cancersjuka väljer inte att bli sjuka men måste ändå genomgå en helvetisk behandling där det inte finns några genvägar!)

  26. Stina

    Och när ska vi sluta bajsa? Jag menar, det är väl inte så kul eller fräscht? Så som forskning har förändrat vårt samhälle och leverne borde vi väl få slippa denna olägenhet? Inga naturliga kroppsliga funktioner bör få fortsätta vara i bruk då de skulle innebära skaderisk, psykiskt lidande eller onödiga baciller

  27. Anna

    Din okunnighet skiner igenom så ofantligt i detta ämne. Kan du komplettera med evidensbaserad forskning som stödjer det du säger?

    Bukoperation är ett av de största operationerna du kan göra och den är långt ifrån riskfri. Precis som vid vaginal förlossning kan du få skador för livet. Jag är så ofantligt trött på att den ”utländska modellen” där kejsarsnitt är mer vanligt ska vara något att sträva efter.

    Många förlossningsskador vid vaginal förlossning sker för att epiduralen är mer frekvent förekommande. Förlossningsarbetet kan stanna av, du får värkstimulerande, du känner inte av värkarna och vet inte när du ska krysta – så du spricker.

    Båda mina barn är födda med akut kejsarsnitt och jag är evinnerligt tacksam att den möjligheten fanns, men hade jag fått välja hade jag gärna fött vaginalt.

    Du har helt rätt i att alla får göra som de vill och tycker fungerar bäst för dem. Och att ersättning mycket väl bör avdramatiseras så att man slipper känna skuld över om man väljer ersättning när man inte får amningen att fungera. Men amningen ÄR överlägset det bättre alternativet, sett till forskning.

  28. Emma

    Hej Anitha,
    Tycker om din blogg, och ditt okonstlade direkta sätt. Men precis med amning har du nog inte gjort din research bra nog. Sök på http://www.pubmed.com, läs och se om du fortfarande har samma åsikt. ( sök på breastfeeding and growth eller obesity eller infections). Jag är läkare på en barnavdeling, utanför Sverige. Forskar omkring amning och barns tidiga växt. Amning är klart överlägset, men tycker absolut inte att man skall skuldbelägga de mammor som inte kan få det att fungera. Fördelar med amning är många, bl.a. positivt för immunsystemet, ammade barn har minskad risk för astma, eksem och luftvägsinfelktioner.
    Bröstmjölken och ersättning är olika på ett fundamentalt plan, mängden protein är högre i ersättning. Den högre mängden protein i ersättning triggar en ökad växt . Som på kort sikt är relaterat till övervikt och på längre plan ökar risken för livsstilssjukdommar.
    Trevlig kväll!
    Emma

  29. joppe

    Jag håller helt och hållet med och har funderat mycket på varför synen på förlossning och amning är som den är. All annan sjukvård går ut på att vara smärtfri och minimala skaderisker. Men inte förlossningar. En jämställdhetsfråga?

  30. Hanna

    Jag håller med dig Anitha! Så jävla sjukt att vi ska plågas. Men jag säger bara så här; Hade det varit män som födde barn så skulle det inte finnas några risker alls.

    Men nu är det kvinnor. Och vi ska bara bita ihop. Liksom skickas hem med öppna sår i muttan och inte gnälla och amma och bara tycka allt är fint. Sen ska vi kissa på oss och bajsa på oss resten av livet för att förlossningsvården inte har kommit längre.

    Detta är 2012, det borde finnas sätt att minska förlossningsskador. Och det borde inte råda amningshysteri och häxjakt på mammor.

    Min pappa var hemma med mig från 2 månaders ålder och jag är därför inte ”uppfödd” på bröstmjölk och jag har ett utmärkt imunförsvar, inga allergier och fullväxt. Och jag tror definitivt inte att ersättningen var lika bra för 28 år sedan som nu.

    Jävla moralkärringar.

  31. Sofie

    Alltsa mammor ar de varsta manniskorna. Vaginalt kan helt klart vara farligare an snitt och da pratar jag med egen erfarenhet dar syster min fick akutsnitta och sjalv skulle i efterhand ocksa fatt snitt. Jag genomgick for 4,5 ar sedan en 58 timmars forlossning dar min son tillslut blev utdragen och jaklar vad jag har lidit utav det. Genomgick en inkontinens och ”prolapse” operation forra aret da vaggar och allt mojligt hangde ut ur snippan. Doktorn gjorde ett uselt jobb och nu vantas annu en operation i november. Med amningen gick det inte heller och jag kontaktade supportpersoner att hjalpa mig for jag verkligen ville amma. Det gick inte da mjolken sinade efter 4-5 dagar och oj vilka hemska blickar man fick nar man gav en flaska till en liten bebis. Min pojke som hade ersättning var utav alla i var mammagrupp den friskaste under hela det forsta aret. Detsamma med min son nummer 2, dar det inte heller gick att amma. Son nummer 2 dock hade bara 3 timmars forlossning och kom ut hur latt som helst (bra att vara slapp…) men han fick de rusa ut med da han inte andades. Allt slutade bra dock, men igen. Vaginalt kan vara farligt!
    Nej usch och fy for en del mammor. Ni gor mig morkradd.

  32. mia

    Bra skrivet. Skönt med en annorlunda syn, av kommentarna att dömma behövs det ännu. Det där med medsystrar…vad är det, så många mammor som älskar att trycka ner andra mammor. Trist!

  33. Bia

    Alltså, PRETTOMORSOR!!! Hur i helvete blev det så här? Är det en backlash från 70-80 där våra mammor gjorde revolt och förverkligade sig själva och nu ska vi , dessa oförstådda, försmådda barn göra allt rätt som våra egomorsor gjorde fel och sätter på oss den största tagelskjortan/offerkoftan vi kan hitta? Är det så? Vad är det annars för fel på er? Hur kan ni bli så provocerade av det här inlägget annars? Är det för att ni genomlidit en fruktansvärd förlossning som ni utåt kallar underbar, för att ni insett att livet med barn, inte är så jävla kul utan mest ett enda långt ”håll ut”? Sen ersättningen, jösses brudar, i vad finner ni er så provocerade? Jag antar att det var ett helvete för er att amma och därför ska alla andra också minsann få genomlida skärselden, ersättning phff!! Fusk! Eller? Det är klart att ersättning inte är samma sak men fullgott alternativ, barn växer upp och är friska, sug på den!.Jag vet många helammade barn som fått cancer och andra fruktansvärda sjukdomar, så stor roll spelar inte bröstmjölken in, i så fall skulle vi ha ammor.

    Anna din kommentar om den erfarna barnmorskan är lätt det vettigaste jag har läst i det här kommentarsfältet.
    En slutsats som är lätt att dra är i allafall att den här mammapsykosen som hägrar just nu är helt sanslös. Önskar er allt gott, slappna av och låt människor slippa föda vaginalt och amning om det gör ont eller skrämmer vettet ur en.
    Men jag tror att många av er kommentatorer här inne tycker det är lite härligt att få vältra er i en besvärlig (UNDERBAR) förlossning, blödande bröstvårtor och annat skit så att bara mammor som gått igenom en RIKTIG förlossning med sprick och framfall och därefter noggrannt ammat det stackars barnet varannan timme exakt 6 månader (för sen blir det ju äckligt !!?? ) är värdiga mammor. Dårar.

  34. Alice

    Oerhört bra skrivet Anitha! Jag håller med dig fullständigt! Och visst är det märkligt att detta upprör andra mammor så enormt? Någon här kallade dig ”självutnämnd expert”… Tycker snarare att det är dessa bitska kommentatorer som agerar självutnämnda experter. Så totalt onyanserat!

  35. Malin

    För första gången måste jag säga att jag helt håller med dig! Fantastiskt bra skrivet!! (och jag, jag har provat att föda på båda sätten!)

  36. MMmmmmm

    Tänker man sig flera barn är det nog inte tip-top med en massa gamla snitt i livmodern. Ger en viss sprickrisk när magen är stor och tjock.

  37. mia

    Men hur i hela fridens namn tänker du?
    Hur kan du jämföra raketforskning/månfärder med att föda barn vaginalt eller inte?Jag har läst ditt inlägg flera gånger och jag fattar på allvar inte ett dugg av vad du vill få fram.Att sen så stensäkert säga att det är samma risker med att föda vaginalt kontra snitt är ju befängt.Var har du fått de uppgifterna ifrån?Vem vänder du dig till när du skriver detta och vad är ditt syfte?Att upplysa oss stackars okunniga svenskar som inget vet eller?
    Du sticker ut hakan och har åsikter om allt med din fulla rätt givetvis.Men då får man också vara beredd att ta konsekvensen av det och bli kritiserad om man skriver något väldigt felaktigt eller mycket dumt,
    och detta inlägg du just levererat kan vara det dummaste jag läst.Men som sagt,ordet är ju fritt och tur är väl det.

  38. Hello

    Ja, det står ju bröstmjölk written all over it….

    Ingredienseran i NAN är : Laktos, vegetabilisk olja, avsaltat vasslepulver, mjölkprotein, fiskolja, L-Arginin, L-Histidin, kolinbitartrat, L-Tyrosin, taurin, inositol, nukleotider (adenosin 5’-monofosfat, cytidin 5’-monofosfat, guanosin 5’-monofosfat,uridin 5’-monofosfat), L-karnitin, mineralämnen (natrium, kalium, kalcium, järn, magnesium, zink, jod, koppar, mangan), vitaminer (A, D, E, K, C, tiamin, riboflavin, niacin, B6, folacin, B12, biotin, pantotensyra), och bifiduskultur.

    Bröstmjölk innehåller inte vegetabilisk olja, avsaltat vasslepulver och bifiduskultur…

  39. Hippie

    Ber till nån form av gud att du, med det här inlägget, bara försöker provocera.
    Om du på allvar TROR på det du påstår vara ”forskning” (VA?! Vilken forskning? Källan, please), så blir jag beyond mörkrädd. Skulle du alltså vilja att din dotter gick igenom en stor och riskfylld bukoperation hellre än att hon födde vaginalt?
    Och du tror alltså att ersättning och bröstmjölk är exakt samma sak?
    Utveckla gärna, för just nu framstår du sjukt obildad och väldigt provocerande.

  40. Nina

    Du kanske ska precisera att detta är dina egna funderingar och har ingen som helst förankring i fakta eller evidensbaserad kunskap. Det finns så mycket fel i din text att jag tror att du bara är ute efter att provocera. Detta inlägg är endast dina personliga tankar om ämnet som du borde ta upp med en person med kunskap i ämnet, så du får rätsida på saker.
    1. Bukoperation är i princip den farligaste och mest riskfyllda op du kan gå igenom.
    2. Man har bevisat i studier att barn som föds vaginalt har mindre sjukdomar generellt. Bl.a. mag-tarm sjukd, allergier, lungsjukd. etc De mår bättre efter vaginal förlossning än efter kejsarsnitt.
    3. Att spricka och få skador är en risk med vaginal födsel men alla får inte en sfinkterruptur som du sett om på tv. Alla får heller inte en bukprolaps eller förblöder av kejsarsnitt. 15cm långt ärr på magen eller några stygn mellan benen?
    4. Många kvinnor beskriver sina förlossningar som det mest fantastiska och häftiga de varit med om. Fattar inte vart du fått ifrån att alla ser på det som något negativt.
    5. Ang ammning så orkar jag inte ens.. Du har nog bara skrivit detta inlägg som en provokation? Läs på innan du lägger ut sådana påståenden. Kanske du bör gå och fråga någon som kan mer som kan svara på dina funderingar?

  41. Frida

    Jag vill inte bjuda på att bli provocerad för jag vet att de absolut flesta som är gravida är mer tillitsfulla till sjukvården än vad du verkar vara. Men jag måste bara svara på några saker. Bröstmjölk och ersättning samma? Så långt har vi kommit i forskningen?? Bröstmjölken är en organisk produkt. I bröstmjölken finns bland mycket annat antikroppar, antikroppar som mamman utvecklat genom ett helt liv. Dessa antikroppar har inte barnet och kan inte heller tillgodogöra sig på något vis då det kräver ett aktivt immunförsvar som blivit utsatt för bakterier eller virus. Dessa finns naturligtvis inte i ersättning. Infektion är ett av de nyfödda barnets största risker. Antikroppar från modern är således ett mycket bra skydd. Ersättning är ett bra alternativ, men det är inte samma sak. Det är bara ett exempel, jag tänker inte dra fler. Att mödravården skulle stått stilla är ett väldigt platt uttalande. Obstetrik är området som det händer otroligt mycket inom och mödravården ingår i detta. Att kvinnor föder vaginalt betyder inte att tiden står stilla, det har att göra med fysiologi. Det absolut säkraste sättet att föda barn på för både mamman och barn är att föda vaginalt. Därför praktiserar sjukvården detta. Att föda med kejsarsnitt är också ett säkert alternativ, men inte det säkraste. Vi inom förlossningsvården vill det absolut bästa för våra patienter, det är det all forskning och evidens går ut på. Detta är också det vi praktiserar. Sverige är ett av de länder med lägst barnadödlighet och mödradödlighet i världen. Tror du uppriktigt att detta beror på att vi har en vård som stått stilla sedan medeltiden? Att vi är skrockfulla? Vore du min patient så skulle jag skicka dig till en mottagning som jobbar med förlossningsrädsla, det är så jag tolkar dina känslor. Men du kan skrämma upp andra med likande poster och det är synd.

  42. Manna

    Jag tycker det är sjukt att skriva att man är bortskämd för att man inte vill föda vaginalt. Kanske vi skall vara tacksamma för de val och möjligheter vi har istället? Det gäller också andra ingrepp och operationer.

  43. Christine

    Får man fråga var du fått den informationen ifrån om att riskerna är i princip jämställda med att föda vaginalt resp snittas? Är dagens mödrar så bortskämda och mesiga som du framstår så blir man ju mörkrädd. Att bli smittad är inte ett val det är ett undantag som tas till i nödfall när det finns särskilda medicinska alt psykiska skäl. Vad tror du att det skulle kosta samhället om alla skulle snittas istället för att föda naturligt vaginalt enbart av bekvämlighetsskäl? Ett kejsarsnitt är både en dyr och riskfylld operation.

  44. pecawe72

    Jag tillhör de som har älskat att föda bar (båda vaginalt) och har varit livrädd för den operation som trots allt ett kejsarsnitt är. Min mamma har genomgått 10 förlossningar, varav 4 med kejsarsnitt, så jag, som storasyster, har sett hur hon påverkats olika av dessa förlossningar.
    Jag förstår till fullo att en del väljer kejsarsnitt av olika orsaker och att samma operation är helt omöjlig i andra fattiga miljöer utan tillgång till utrustning.
    Det jag är rädd för, om vi nu pratar om rädsla, är att vi i all teknik och mekaniska sätt att se på vår omgivning, förlorar det som är ursprunget. Att vi glömmer lyssna på kroppen i allt från stress, matvanor till förlossningar. Vissa saker med vår kropps funktioner, från hjärnans snillrika utformning till det yttre skalet, har ju inte ändrats sen vi uppkom som art, utan består, vilket är helt fascinerande.
    Vad gäller amning så måste ju varje kvinna göra det som känns bäst för en själv. Att tvinga någon att amma, är inte bra vare sig för barnet eller mamman. Att sedan få sova några timmar i sträck under en natt gör alla mammor och pappor till bättre människor!

  45. Anna

    Jag ammade i en dag. Det kom inget, jag var dessutom tvungen att börja med mina reumatiker mediciner och dottern vägrade.

    Jag låg där nysnittad efter ett planerat snitt. Ett snitt som jag för övrigt enbart har positivt att säga om. Kontrollerat, lungt, värdigt och fint för båda föräldrarna. Nåväl, en gammal erfaren sköterska kom in. Tog sin vänliga händer och tog mig om hakan och sa:

    ”Vet du vad, vi lever i Sverige, ett fungerande land där vi har ersättning och man har ett val. Nu tar vi och ge tösen ersättning”

    Just där och då var det det finaste jag någonsin hört. Ångesten över att inte kunna och faktiskt inte ens vilja amma, men att någon förståndig person utan pekpinnar kom och sa kloka ord.

  46. Ninis

    Jag har i och för sig bara haft snitt pga medicinska orsaker och är tacksam för att det alternativet finns – sa klart, men jag hade helst fött vaginalt eftersom aterhämtningen gar snabbare. (för de flesta). Sen kan jag bara halla med om den här amningshetsen i allmänhet och i den snedvridna synen pa kvinnans medicinska behov i synnerhet (ex. p-piller (inga för män), viagra etc. etc;).

  47. caroline

    jag tror alla är olika. min mamma genomgick en helvettes förlossning, vaginalt, med mig. så pass att jag är ensambarn, om vi säger så. hennes syster, efter att ha sett detta liksom, valde snitt och genomgick ett helevtte där. så vetefan vad som är bra / inte bra. men jag håller med dig anitha, helt sjukt hur vissa är om amning och sådant. praise you att du står emot det!!!!!!!!!!!!!!!!

  48. Maria SR

    Utan att ge mig in någon medicinsk jämförelse så kan jag som provat att föda barn på båda sätten klart säga att jag gärna föder barn igen, om jag får föda vaginalt. För mig var det så ojämförligt mycket bättre och lättare att återhämta mig efter de två vaginala förlossningarna än efter den förlossning där jag snittades.

Comments are closed.