Anitha Schulman

Elefanten i rummet

Jag älskar allt Pride står för. Jag älskar att det finns ett lufthål för alla som håller andan för att passa in. Ett rum där allt är okej, där alla är snälla och glada. Den där veckan kanske kan ge någon energin att orka med ett utanförskap ett helt år till. För snart är det Pride igen.

Jag gick runt ibland montrarna och kollade på de politiska partierna och näringslivets löften till alla HBTfrågor. Allt handlade om olika tillhörigheter i utanförskapet. Där och då lät allt det där bra.
Men det stora misslyckandet med Pride är ju att där och då ÄR ju allt bra. För där och då finns det inga vi och dom utan bara ”vi”.

Men när Pride är slut och regnbågsflaggan läggs i garderoben eller slängs i närmsta papperskorg. Då är förtrollningen bruten.

Prides svaghet är att det inte övertygar någon som inte löst entrébiljett eller själv aktivt sökt sig till området. De som skulle behöva en dos Pride dom nås aldrig.
Dem som vuxit upp med att lära sig att homosexualitet är en ”avart”, ”sjukdom”, något ”fult”. Något man inte ska prata om. För dom kommer alltid HBT vara en elefant i rummet. Och elefanten den vill inte adresseras av någon.
Jag tror att Prides budskap gör mer nytta utanför Konsum än på ett festivalområde. Där finns äldre generationer och de rädda som alltid tänker på ”vi” och ”dom”.

20120803-151404.jpg

Elefanter på bad och grönbete på Djurgården får illustrera detta. LÄS utdraget ut Jonas Gardells nya roman Torka aldrig tårar utan handskar.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. cissi

    @Noni: aha, det visste jag inte att Pride fanns i andra städer redan, bra! Men jag tror du missförstod mig litet, jag tycker inte att den måste vara gratis eftersom då kommer folk som bara vill sprida galla och förstör stämningen, däremot tycker jag en sänkning av priset skulle gynna framförallt unga HBT-personer. Sedan kan det ju visst ”bara” få vara en fristad för dem och inte syfta till att omvända någon. Men isf undrar jag vad syftet med paraden är, den om någon är väl ett statement för de som stöttar HBT-rörelsen och inte bara en chans för transvestisterna att visa upp sina fina kostymer? ;o)

  2. agneta blomberg

    Ja tänk vad svårt en del har för att låta människor få vara som dom är. Huvudsaken är väl att man är en god människa. Människor kan verkligen vara trångsynta. En del tycker och tror att alla ska vara som dom.
    KRAM OCH TREVLIG HELG

  3. Noni

    Jag håller sannerligen inte med! Cissi: pridefestivaler finns redan i andra mindre städer, exempelvis här i Norrköping. Stockholm är enklast att ta sig till från andra delar av sverige. Och om det nu var så att förra året då det var gratis att gå in, så kom ”de objudna” dit och misshandlade HBT-personer. Frågan är om Pridefestivalen prompt måste vara ett korståg för att omvända personer som ej tror på homosexualitet och queer? Varför kan inte festivalen få vara en fristad för HBT-personer där de kan slippa dömande blickar och bara kunna vara sig själva? Vi är faktiskt inte där än. Absolut inte. Hur ska en stor festival för övrigt kunna fånga in dem som inte är intresserade? Jag skulle exempelvis absolut inte gå på Sweden Rock bara för att, även om den festivalen placerades i Norrköping.

    Dessutom så är själva pridetåget ett riktat inslag mot allmänheten. Och folk som går i det tåget är fortfarande utsatta.. För övrigt så tycker jag att medierapporteringen om Pridefestivalen har varit god i år och media är den förlängda armen ut mot allmänheten.

  4. Cissi

    Jag håller med dig – bra skrivet Anitha! För 15 år sedan var kanske Pride banbrytande men nu känns det inte längre så. I Stockholm tror jag att toleransen/acceptansen av HBT-personer är stor så det känns som att festivalen och HBT-personeer skulle tjäna på att flytta den till en mindre stad, till Helsingborg kanske eller varför inte norrut som Umeå eller Kiruna?

    Förra året var ju festivalen gratis att gå på och då nådde den ju även de som inte har råd med en entrebiljett (för unga kan ju 350:- /dag vara litet väl dyrt, lägg till mat & dryck på det) vilket var positivt. Mindre positivt var att personer som föraktar HBT-rörelsen kom dit och spred en dålig stämning, nån/några blev väl även misshandlade har jag för mig. Det är självklart oacceptabelt. Lösningen är nog att flytta festivalen till en mindre stad = billigare att hålla den där och därmed kunna sänka entrepriset.

Comments are closed.