Anitha Schulman

ICA Handlarna

Jag kom och tänka på en grej med ICA-fusket. Som pryder löpsedlarna. Alla de här ICA-handlarna på mindre orter. De som åkte de fina bilarna vars barn alltid bar Lacoste och spelade tennis eller golf. Ica-handlarnas fruar som var småstadens Maria Montazamis notoriskt shoppande och socialiserande. Åkte till Falsterbo Horse Show med väninnorna och knäckte ordet Spa innan vi andra knappt hört talas om bubbelpool. Den landsbygdens kändispar som levde high life.

Jag minns så väl den sommar när jag skulle fylla fjorton och var på jakt efter ett sommarjobb. Pappa som var plattsättare hade gjort ett badrum åt ICA Maxipampen på orten och passat på och fråga efter sommarjobb till mig. Detta hade gett mig den stora fördelen att direkt få komma på en intervju.

Jag välkomnas in på det lilla butikskontoret av en anställ. Sätter mig på stolen mittemot ICA-Handlaren som behagar vända sig om först 10 minuter efter min ankomst och tittar på mig uppifrån och ner. Sen tystnar han ett tag igen och sänker terminalglasögonen.

Han frågar om jag är en sån där slöjbärerska som inte åt griskött. Jag blir minst sagt lite perplex och hasplar artig ur mig ett nehe, jag är ju adopterad. För att på något ängsligt litet sätt bekräfta min svenskhet. Inte fan vet väl jag vad det betyder ni är ju likadana allihopa. Ja, vi behöver väl knappast gå vidare, han körde på ett tag till. Ovanför anslagstavlan hängde Ny Demokratibudskapet, ”Drag under galoscherna”. Jag fick inte sommarjobbet och tur var väl det. De stackars klasskompisarna som jobbade där fick långa pass och superlite betalt. Delar av deras jobb gick ut på att packa om kött som redan haft bäst före datum minns jag.

Det slog mig att ingenting har förändrats sen 1998. ICAhandlaren, dyraste bilen på orten. Hus på gräddhyllan. ”Lyckliga” familjen. Man var någon ifall man fick umgås med ICA-handlaren eller hans barn. Vad var det att sträva efter? För enda han var var en bonnlurk förklädd till chef. En liten man i trendig kostymen på Societetshuset. Man kan inte spraya guld på en bajskorv det är fortfarande en bajskorv hur mycket den än glänser.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sandra

    Detta är så klockrent! Har arbetat extra i en Icabutik på en liten ort under tiden jag pluggat och det du beskriver stämmer till 100% Speciellt vi extraarbetare behandlas som skit, får arbeta 12h pass och får aldrig någon uppskattning. I personalrummet sitter handlaren och hånar sina anställda inför de andra ofta med kvinnoförnedrande kommentarer. Tack för en bra blogg!

  2. Johanna

    Får väl tillägga att här har ICA-handlaren byns skraltigaste gamla bil och är minsann inte bättre än någon annan utan en helt vanlig Svensson. Och i nästa by så har vi en ICA-handlare som är som vem som, i staden därefter har vi världens trevligaste chef som verkligen ser till sina anställda och struntar i ursprung osv… Så du verkar ha träffat på stolpskotten helt enkelt (;

  3. Pekka

    Skriv din kommentar härdenna hetsjakt på Icas handlare börjar påminna om hur Hitler skyllde allt på judarna under 1930-1940 talet, ska detta fortsätter då kommer ingen i Sverige tordas vara nått eller ens försöka . Ica eller vilken företag som helst!

  4. brad pitt

    Du verkar vara en avund människa i grund och botten, och det kan du ju försöka spreja bort med.guldsprejen om du kan

  5. Sanna

    Men snälla lilla vän! Jag bagatelliserar inte det faktum att Anitha blir oerhört förolämpad. MEN, vad jag inte ser, är vad tusan hon vill ha sagt med inlägget. Jag tycker att det verkar som att hon vill visa att ALLA ica-handlare som verkar på landsbygden är idioter, och detta för att de är rika, har dyr bil och hus på gräddhyllan. Och ifall det är det hon menar så tycker jag att hon är ute och cyklar.

    Hade hon bara skrivit ett inlägg om den dumma ica-handlaren som faktiskt behandlade henne illa så hade jag inte kommenterat inlägget. Men nu verkar det som att varenda ica-handlare med fin bil och fint hus är rasister och har behandlat henne illa, och DET kan väl knappast vara möjligt?

    Jag ser verkligen inte hur sjutton du kan få det till att jag bagatelliserar incidenten, herregud.

  6. Sus

    Han sa också: ”Inte fan vet väl jag vad det betyder ni är ju likadana allihopa”.

    Behöver vi säga att han är en bajskorv i klartext?

  7. Sus

    Sanna, hur kan du säga att det inte framkommer att han behandlat Anitha dåligt, eller så att säga är en ”bajskorv”?

    Så typiskt att bagatellisera en sådan kränkande incident. Det är kanske Anithas fel att hon ser ut som hon gör, det är kanske Anithas som bara ”inbillade sig och överreagerade”???

    Denna jävla smygrasism i detta land!

    Anitha skrev följande: Han frågar om jag är en sån där slöjbärerska som inte åt griskött. Jag blir minst sagt lite perplex och hasplar artig ur mig ett nehe, jag är ju adopterad.

    Här har han redan bevisat att han inte har respekt för henne pga av hur hon ser ut och inte tänker bemöda sig besväret att ens ta reda på om hon är kvalificerad för jobbet.

    Visa respekt och empati när någon skriver om en smärtsamt upplevelse där hon blivit dåligt behandlad.

  8. Sanna

    Linda, iom att jag frågade så var det väl inte så tydligt? Jag ser faktiskt inte varför alla ica-handlare är bajskorvar? Bara för att de är rika? Det känns inte som en särskilt kvalificerad förklaring. Sen om Anitha nu bara menar att hennes ica-handlar-kompis från barndomen är en bajskorv så har hon skrivit en synnerligen dålig text för det framkommer då rakt inte.

  9. Annika

    Menar du att det bara gäller CA-handlare på mindre orter? Så ICA-handlare i t ex Stockholm har all rätt att svänga sig med bra bilar, spa och flotta hus medan ICA-handlare på mindre orter som gör detsamma är bajskorvar? Jag får inte ihop det. Du generaliserar lika mycket som bajskorven till ICA-handlare där du sökte jobb i din ungdom.

  10. Eva Andersson

    För ett tag sedan, kunde vi läsa, hur svårt Calle o du hade det ekonomiskt,.i början av ert förhållande. Nu kan man ju jämföra dej med ICA-fruarna som
    du tycker ”visar upp sig”. Nu när NI fått det bättre, vem visar gärna upp sig i ”Dagens Outfit” och massa märkeskläder på dej och er dotter?
    En liten fundering bara ……

  11. johanna

    Jag har grymma chefer, bra lön jämfört med alla andra jag känner ( extraknäck dessutom, 120kr/h med ob) och jobbar på ICA Maxi med fantastiska chefer och arbetskamrater. Så att inte alla tror att alla Ica är dåliga! 🙂

  12. Linda

    Jag brukar inte kommentera andras kommentarer då jag tycker alla har rätt till sin åsikt. I detta håller jag med dig och DU har i allra högsta grad rätt till din, då det är din blogg, enligt mig då!

    En liten kommentar kunde jag dock inte låta bli att hänga upp mig lite på. Någon skriver; -Vad vill du ha sagt med detta?
    Är det bara jag som tycker att det du ville ha sagt inte kunde bli mer tydligt?

  13. Linda

    Inte alls förvånad över det som hände men jäkligt beklagligt är det! Kunde inte fått tll det bättre med bajskorven själv. Du satte huvet på spiken!

    Glad midsommar!

  14. Anna

    En klockren situationsbeskrivning av ett barndomsminne.

    Tyvärr inleder du med en generalisering ”alla de här ICA-handlarna”, och förvirrar mig med (är alla ICA-handlare bonnlurkar och bajskorvar? Eller bara den specifika personen?).

    Synd på en annars bra text.

  15. Lia

    Tycker att du generaliserar alldeles för mycket, helt ok att berätta om din upplevelse och din syn på saken men att dra alla över den kammen är lite väl elakt. Många ICA handlare ägnar hela sin dag åt sin butik och sliter lika mycket som någon annan. Om butiken går dåligt tjänar de heller inga pengar, går den bra för att de gör ett bra jobb så tjänar dom också pengar. Vad är fel i det?
    Du får självfallet tycka vad du vill i din blogg, men det skadar inte att försöka vara lite objektiv. Precis som att jag inte tror att alla som bloggar fungerar eller ser ut som Kissie…

  16. Hannah

    Har inte läst om detta ”ICA-fusk”. Handlar det generellt om ICA med ommärkning av kött etc eller? Detta är naturligtvis inget man ska stödja. Annars tror jag nog att du generaliserar lite mycket. Under min uppväxt var ICA-handlare (som alla andra ”handlare” vad det än vara ma) hart arbetande människor som ju faktiskt ansvarade för manga anställda. Vi är ocksa egna företagare och det är väl ganska klart att den som äger företaget med allt vad det innebär av merarbete och fr.a. risktagande ocksa ska ha ut lite mer. Det star ju alla fritt att starta upp ett företag.
    Tyvärr rverkade du ju ha träffat pa en tämligen högervriden handlare, men det är väl knappast symptomatiskt för ICA-handlare, eller?
    Att du sedan tycker att ICA-handlare pa ”mindre orter” alltid är sa hemska, det är väldigt intressant. Om man bor i en storstad sa är det legitimt att kunna resa, handla dyrt etc. för da har man tjänat sina pengar pa ”riktigt”. Enligt media och din mans egna blogguppgifterhar han ju tjänat en hel del pa företagsförsäljning. Vilken gedigen utbildning har han att uppvisa? Jag fragar faktiskt bara för att jag är gift med en ”bonnlurk”; förvisso med lang agronomutbildning med utlandsstudier. Han är faktiskt ocksa chef, men eftersom han är ”bonnlurk” är han väl förklädd….

  17. Sofia

    Är detta något specifikt hat mot en viss ICA-handlare eller pratar du generellt?
    Känner i så fall inte alls igen det. Bor i en tätort med 12 000 invånare, ICA är den ortens stora butik men till skillnad från det du pratar om så har ICA-handlaren här många konkurrenter med höga löner och dyra bilar. Å andra sidan tror jag inte ICA-handlaren skulle varit det ”svin” du beskriver ändå.

  18. Jessica

    Förstår precis vad du menar! Bättre med COOP där cheferna är anställda. Det är helt sant och h´jag ser bilden av ICA-handlaren framför mig. Dock på min uppväxtort hade vi en riktigt bra ICA handlare och givetvis fattar man väl att du inte drar alla över samma kam så det behöver folk inte ens påpeka.

  19. Malin...med en gnutta ironi och en nypa salt skapar vi nåt så härligt som självdistans

    Jag är en sån person som kan läsa ett sånt här inlägg utan att bli provocerad över att hon ”drar alla över en kam”. Jag tänker att hon berättar om en händelse som satt sina spår på sitt egna sätt. Jag tänker INTE genast att hon menar ALLA ICA-handlare…. Jag tänker heller inte att Blondinbella menar ALLA hundägare i det inlägget hon skrev som orsakade ramaskri.. Jag förstår heller inte de som blir upprörda över att hon generaliserar.. En historia som ska berättas måste för att tillfredställa ALLA nyansieras på så många sätt att man kanske förlorar poängen och slagkraftigheten i det man skrivit… Jag tror helt ärligt att Anitha hoppas på att de som läser är intelligenta nog att se bortom det fyrkantiga inlägget hon skrev..

  20. Lido

    Jag förstår vad du menar och känner också igen det här fenomenet från mindre samhällen som jag också kommer ifrån. Gäller kanske inte endast Ica-handlarna men just ”ägarna” till Ica, Willys, etc verkar vara ngn slags överklass med fina villor och bilar och hus i Thailand. De anställda har förstås ganska dåliga löner. Har lite svårt för dessa nyrika och tycker också de verkar vara trångsynta och rasistiska. Kanske en fördom men så upplever jag dem.

  21. Sara

    Inte ”förklädd till chef”, han ÄR väl chef eller? Man kan vara en bonnlurk och driva en verksamhet, det ena utesluter inte det andra. Vad går inlägget ut på? Att alla ica-handlare på landsorten är giriga idioter? Konstigaste påståendet jag har hört på länge. Jag kommer från en håla och känner absolut inte igen detta. Undrar också om du förstår att du gör precis samma sak mot landets alla ica-handlare som den där fördomsfulla arbetsgivaren gjorde mot dig.

  22. Anna

    Jag kommer från Gästrikland och har även tillbringat sommrar i både Norrland och Dalarna, jag tycker det stämmer. Oavsett hur mycket de jobbat eller har pengar, utan ödmjukhet framstår de som nyrika. Att packa om köttfärs å ändra datum är under all kritik. Främlingsfientlighet likaså. ICA har även toppat statistiken över sexuella trakaserier på arbetet i slutet på 90-talet.

    Det är fint att det finns de som läser din blogg som står upp för ICA-handlare men jag tycker inte att det behövs, inte för att de inte förtjänar det utan för att det här är en blogg. Taket måste få vara högre i en blogg än på DN.

  23. Madeleine

    Jag jobbar på en väldigt lönsam Maxi i stockholm. Vi har två handlare och ja, dom tjänar enormt mycket pengar. Men dom är inte alls som du beskriver. Den ena är lite falsk kan jag tycka, men den andra.. Han är världens snällaste! Och inte går hans barn i nå lacostetröja, dom får kämpa för varenda litet öre. Dom har fått börja på botten som pappa själv och jobbar på som vi. Inget ”pappa betalar” där inte nej.

  24. Annica

    Oj vad du generaliserar! Många Ica-handlare tjänar nog mycket pengar, men många har nog också jobbat för det. Många gånger har de väll även jobbat sig upp från golvet.

  25. Lilian

    Läser ofta din blogg, tycker du skriver sååå himla bra. Håller med dig , tur du inte fick jobb där…kram till goa Penny

  26. Caroline

    Usch så fruktansvärt, och jag förstår faktiskt precis vad du menar med inlägget om Ica-handlare. Stor kram till dig Anitha, du är förbaskat bra på att sätta ord i text 🙂

  27. Linda

    Har aldrig någonsin hört detta om Ica-handlare. Att de ska vara som du beskriver. Därför blir jag helt lost av detta inlägg, det tar ett långt tag innan jag förstår vad du menar med inlägget. Tycker det är lite dumt att du verkar få den personen som skulle intervjua dig till någon slags bov som vadå – tyckte ”ni” var likadana allihopa? I ditt inlägg verkar ju du göra samma sak – säga att alla Ica-handlare är likadana. Att de är hemska. Hm.. En tanke bara.

Comments are closed.