Anitha Schulman

Svar på tal

Orka Mallorca med att svara på kritik. Det är sjukt att vissa söker fel och läser allt otroligt personligt.

För att förtydliga för alla som lättkränka så ska jag försöka klargöra för några få saker:

Fjollträsk = metafor för HBT-vänliga Stockholm. Som ni läste i inlägget innan refererade jag till en historia som skedde i Stockholm men inte så Homo/Bo/Trans-vänlig. Därför kallade jag det lite fyndigt (i min mening) för Fjollträsk som var Killinggängets Gaypolis i Över Kalix smeknamn på Stockholm. Då de i Norrland bara var äkta hårdhomos. Också en referens till att kvinnan hade kallat vårt sällskap ett gäng ”fjollor”.

”I Stugorna” = metafor för alla hem runt om i Sverige. Exempelvis: Serien Dr House går hem i stugorna är ingen landsbygdsreferens utan att man i stugorna bänkade sig framför Dr House och Let’s Dance och man uppskattar Hellenius krystade bögskämt om Anton Hysén.

Hur nu HEN ännu en gång kom in i bilden har jag ingen aning om. Men återigen, målsättningen med HEN är väl att det ska användas på de som inte vill avslöja sitt kön eller känner könstillhörighet. Samt ett samlingsbegrepp för människor (han/hon) utan att belysa just könen. Nu kände ju vi varandra runt bordet så det vore lite oartigt att tilltala folk med HEN snarare än namn?! Hur som helst så kommer jag inte använda Hen. Jag tycker inte ordet fyller någon funktion alls. Om vi tror vi suddar ut genusproblematik med ett ”samlingsord” är vi fel ute. Innan vi slutar kalla folk för ex. hora har vi misslyckats. Om hen är en jävla hora då fyller ju dessvärre ingen annan funktion förutom att horan kunde vara en man. Toppen men problemet kvarstår. Tror vi att vi gör våra barn en tjänst genom att säga att Hen doktorn. Barn har väl ingen aning att doktorn traditionellt brukar vara en man det är vi som vet. Så berättar man inte den historien för barn så kan rörmokaren eller doktorn vara kvinna. Inga konstigheter och som min psykolog sa. Det finns inga barn som behöver HEN det är bara föräldrarna som tror att sina barn behöver det. Barn är ofärgade men älskar tydlighet, HENs följdfråga är alltid är det en han eller hon. När det kommer till barn. Dessutom när hen används som i Hen Strindberg. Då är det ju så menlöst så jag vet varken bak eller fram. Ska man revidera historia genom att göra den könlös?

Hur som helst så borde flertalet veta att jag inte ändrar mig på den frågan och härligt är väl det att man kan tycka olika om saker och ting. Jag VET att flera är av en annan åsikt. Men gör det mig till en genom-ond daterad människa som längtar efter att baka bullar till min man? Nej. Var vänlig lämna bloggen om ni finner mig så bedrövlig. Det är trots allt MIN blogg och ni som besöker. Det finns massa människor som tycker olika saker därute och det är enklare att ändra ert bloggbeteende genom att inte gå in här, än mitt. Jag kommer aldrig kunna vara dig, dig, dig till lags för då är det någon annan jag inte är det. That’s Life!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. julia

    Anitha, du visar återigen att du inte förstått ”hen” alls.
    Det är ingen som förespråkar ”hen” för att de tror att det kommer lösa all genuspedagogik, var tusan har du fått det ifrån? Det är bara ett jäkligt bra ord att använda, om man vill såklart. Och var har du hört att ”hen”-förespråkarna vill göra historian könlös? Jag vill på riktigt väldigt gärna ha källförteckning, så att jag kan se vilka det är som sprider såna falska rykten.
    Det är ingen (eller åtminstone otroligt få) som tycker att man helt ska sluta använda han och hon. De är båda jättebra ord när de passar, typ när personen i fråga är säker på sin könstillhörighet och man vet vad denne är.

    Om du sen inte vill använda det så är det helt upp till dig, men snälla snälla sluta sprida falsk smörja. Läs på istället.

  2. Nina

    Anitha, du är verkligen härlig och klok. Jag tror dock du missförstod dina läsares invändningar mot att du kopplade ihop benämningen ”Fjollträsk” med sexualitet. Du skriver att Fjollträsk är en metafor för HBT-vänliga Stockholm. Det kan hända att det använts i den bemärkelsen i något sammanhang, absolut. MEN, när man i folkmun uttrycker sig på det sättet är det verkligen ingen som relaterar ”Fjollträsk” med någon sexuell läggning. Det är viktigt att betona det här för att Stockholmare inte ska ta det som en förolämpning när dom hör det. När jag och mina vänner ska på en härlig weekend till Stockholm skämtar vi hjärtligt om att vi ska ta på oss våra högaste klackar och spatsera runt i Fjollträsk.

    Trist att storstadsbor faktiskt tror att vi som inte bor huvudstaden skulle vara mer trångsynta än stockholmarna. De här ”fina damerna” i bordet intill mår troligen inte särskilt bra och är säkert uppväxta i en omgivning där man är feg och bara accepterar sitt eget sätt att leva som ett alternativ. Töntigt.

  3. s

    Tycker inte att det är konstigt att folk fortsätter att försäka övertyga dig om det positiva med hen då du uppenbarligen fortfarande inte förstått dess användning. Efter att du korrekt redogjort hen och påvisatt dess konsekvenser, och fortfarande står fast vid din åsikt om ordet, DÅ är det möjligt att folk slutar lägga energi på att övertyga och förklara.

  4. Linn

    Du missförstår ju allting! Självklart säger man herr Strindberg eller fru Strindberg beroende på vem utav dom man pratar om. Men om du tex skriver en uppsats, där du diskuterar chefer, medarbetare och dess roll i företaget (tog ett eget exempel på vad jag själv läser just nu) så blir det så mycket lättare att skriva hen istället för ”han/hon” i varenda mening när man ska referera till en viss typ av post. Ofta blir det vanligt att man refererar chefen till han (för att man inte orkar skriva han/hon) vilket många tycker är dumt för eftersom just ”chef” eller ”överordnad” tidigare oftast förknippats med något manligt. Eftersom kvinnor kan vara minst lika mycket chef och vi arbetar hela tiden för en sådan jämställd arbetsmarknad som möjligt skulle ordet hen passa in bra som substitut istället. Kom in i matchen

  5. sandra

    Jag tycker hen är rätt bra men gillar dig och din blogg lika mycket för det. Har använt det någon gång just i ett samtal där min kollega varit till doktorn, och jag frågade ”vad sa hen då?”. Men jag har också sagt ”vad sa doktorn då” eller ”vad sa han eller hon då?” i andra samtal, tycker liksom inte att det behöver vara antingen eller, eller att man måste göra så stor grej av det. De som finner det enkelt att använda – bra. De som inte vill använda det – bra.

  6. Malin P

    Det är så roligt all dramatik runt hen.
    Hemma har vi överhuvudtaget inte diskuterat saken alls, jag har inte pratat med barnen eller med mannen om det. Igår gick vi en tur i omgivningarna och min 8-åriga dotter såg en liten fågelunge på marken som inte kunde flyga.
    – Oj, den är alldeles ny, sa jag.
    – Åh, då kan vi väl sjunga ”ja, må hen leva” för den!, sa dottern.
    – Ja må HEN leva?, sa jag förvånat
    – Jamen vi vet ju inte om det är en tjej eller kille och vi kan ju inte sjunga ”ja må den leva”, det låter ju inte snällt, svarade dottern helt självklart.
    I det här sammanhanget tycker jag faktiskt att hen fyllde en alldeles utmärkt funktion. Och det var helt naturligt för min dotter – inga värderingar överhuvudtaget. Man kan väl få välja om man vill använda sig av det eller inte? Precis som alla andra ord?
    /Malin

  7. Linda

    Stå på dig! Diskussionen om ”hen” är ju helt sinnesrubbad… är det ens ett ord?! Jag skulle ALDRIG acceptera att det ordet användes om/till min son, det skapar inget annat än komplett förvirring! I den verkliga världen, bortom genushysterin, är män och kvinnor inte androgyna! Det kanske är bättre att sätta sig ner och öppna naturkunskapsboken i stället för att gå i bräsen för löjliga i-landspåhitt, Fast det är klart -Henomarna kanske fick sina barn av storken?! I så fall lovar jag att omvärdera…

  8. Estetica

    Tack Anitha..!
    Metaforer förstås inte alltid i stugorna..men fortsätt att använda dem..!
    Du är en mycket begåvad kvinna o skribent..1

  9. Ann

    Skriv din kommentar här!Jag tänker såhär: varje gång man ska till att skriva eller säga ”han eller hon” så säger man bara ”hen” istället. Mycket enklare och så har jag börjat använda ordet. Är det så mycket att bli upprörd över?

  10. b

    det där med att om man inte har något snällt att säga så ska man vara tyst borde ta och bli lag här ibland kommentarerna. Alla ni som ständigt ska hänga upp er. Snälla lär er gnälla till folks ansikte istället för någon som ni redan en gång fått sluta pga era elaka kommentarer. Gå på grannen vettja, HEN har säkert spelat för hög musik eller någon annan bagatell som ni kan sura över;)

  11. Caroline

    Folk är inte kloka!
    Ibland undrar jag på riktigt hur folk är funtade. HUR kan/orkar de hitta alla saker de kommenterar om? Och inte bara kommenterar de argumenterar och irriteras också.
    Det är ju på en sån låg nivå ibland att man blir mörkrädd.
    För mig är Fjollträsk ett skämtnamn på Stockholm.. Som jag dessutom trodde var allmänt vedertaget. Om man skriver Goa gubbar från Göteborg så betyder inte det att alla från Göteborg är varken go eller gubbe utan det är just bara ett uttryck.

  12. Jenny

    Men hen räcker väl att använda om man faktiskt inte vet om det är flicka eller pojke ( man eller kvinna) man talar om! Läste just ett inlägg av ett par som står i kö till adoption och där de alltså inte vet vilket kön barnet kommer ha och talar benämner barnet som hen. Inget konstigt! Jag tycker det är ett utmärkt ord att använda när man talar om någon där man ännu ej vet kön på. Så tänker jag mig att ordet kan användas.

  13. Zeb

    Tja, inte vet jag om det är just mig du menar men….jag känner mig inte det minsta kränkt av vare sig ”fjollträsk” eller ”folk i stugorna”. Ville väl mest poängtera att ”fjollträsk” för mig och mina polare inte har nåt med sexläggning att göra, för övrigt inget frekvent använt ord för oss heller. Läser din blogg för att jag vill, håller inte med om allt, men hoppas att det är ok att man läser ändå.

  14. Lisa

    Det går inte att misstolka ditt förra inlägg. Gör man det lider man av någonting.

    Anitha, jag fattar inte att du orkar blogga med dessa jävla terriers i hasorna. En massa hens som gläfser och hugger på tamejfan ALLT.

    Tycker att alla ni hens kan uppehålla er med något annat. Gå och noppa bikinilinjen vettja, det lär ju ta ett tag.

  15. Em

    Tyvärr finns det folk som medvetet vill missförstå. Personligen tycker jag att ditt förra inlägg var väldigt tydligt.

    Jag tycker inte ens du ska behöva bemöta hen-frågan igen. Som du säger, du har gjort det tydligt vad du tycker i frågan. Det finns ingen anledning för dig att gå i svaromål/ ta upp frågan igen (om du inte vill såklart : ).

  16. NONI

    Hen kom in i bilden då ordet ofta används av HBT-personer som ej vill definiera sitt kön (somliga anser inte ens att de tillhör ett). Det har till och med framförts kritik från det hållet, mot att ordet ska ha fått en bredare betydelse och ett vidare användningsområde. Men som så många andra personer (både hen-motståndare och hen-förespråkare) redan konstaterat i denna bloggs kommentarfält, så har ju du verkligen fastnat i att ordet enbart användas för att ”förvirra småbarn”.

    Hälsa din psykolog att det inte finns några ettåriga småflickor som behöver hårband, prinsesstält och rosa lackskor – det är föräldrarna som har behov av det….

  17. Zandra

    Jag förstår inte hur folk kunde misstolka ditt förra inlägg!! Trodde att det var allmänt känt vad fjollträsk betyder och ”folket i stugorna”. Det är nog som du säger att dom tar det personligt och då läser dom fel blogg! Älskar din blogg och tycker det är bra att någon vågar stå för sina tankar och åsikter. Tyvärr får man dom bittra efter sig då…

  18. emma

    för egen del tolkade jag ”fjollträsk” som att du var glad att bo i stockholm pga att attityderna mot hbt-personer skulle vara sämre i andra delar av landet. fel av mig! dock var anledningen till att jag tolkade det så att du tidigare har pratat om just lantisar, bönder och gjort ganska klart att du tycker att folk som bor utanför stockholm eller kommer från ”landet” inte riktigt har uppdaterade åsikter.

  19. Annica

    Va? Misstolkade folk ditt inlägg om Fjollträsk och HBT-historien då grovt? Herregud dessa kommentarer måste jag gå och läsa.
    Jag tyckte verkligen inte det gick att missuppfatta.

Comments are closed.