Anitha Schulman

Objektifiering av baby

Ojoj inte kunde jag väl ana att min lilla tjej kunde vara så anstötande. Rent av provocerande.

Det är aldrig JAG som sagt att hon är söt det är möjligtvis ni. Jag har sagt att kläderna var söta. Dessutom visste jag inte att man tydligen inte får säga att barn och kattungar är söta för det är tydligen objektifierande. Men det ligger väl hos betraktaren? Hade det varit enklare att fokusera på kläderna om Penny varit helt luden i ansiktet och enligt normen generellt ansetts anstötande? Hade det inte blivit lika provocerande? Ska söta barn kläs fult för att ska bli mer neutralt? Får inte flickor ha klänning är det dit vi kommit i detta morslpanikande av könsrätt och fel? I Kina hade alla Maodräkt förr i tiden är det så homogena vi ska bli för att undvika objektifiering. Men då pratar vi ju politik.

Pennys självbild är att hon kan peka på lampan och säga ”Dä och titta” samt vinka åt sig själv i spegeln.
Redan här utkristalliseras könsrollerna alltså enligt vissa. För att hon bär klänning och baddräkt. Är kostym och badbyxa mindre skadligt? Eller för att hon upplevs söt och därav blir provocerande?
Barn får alltså inte vara söta pojkar som flickor. Eller är det bara en välmaskerad Jante som gömmer sig i genuskostym?

Snälla redogör varför det förra inlägget var så förkastligt. Hur lättkränkta kan vi bli?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emilie

    Absurt!!!! Hur kan ni som läsare klanka ner på en mamma och pappa som älskar sitt barn och ger det all sin kärlek?! Bittra människor!! Den svenska avundsjukan visar sig på olika sätt.. Hm.
    Jag är själv uppväxt med bara pojkleksaker och blåa kläder i dag är jag kvinna ut i fingerspetsarna, det handlar för fan inte om vad dom klär på sin söta dotter! Det handlar om att det få kärlek och trygghet som liten inte om du har keps eller hårspänne.
    Penny är gudomligt söt och kläderna är fantastiska. Med kärleksfulla föräldrar och en trygggrund att stå på kommer hon komma långt.
    Kram på er

  2. Mary

    Låt flickebarn ha klänningar tamejtusan!!!! Klä era egna barn i bruna hängselbyxor, skit i resten! Hur jämställt är det när det är flickorna som är offren i den här jäkla klänning och rosa-debatten? Vi åker tillbaks i utvecklingen för var dag som det här dravlet håller på.

  3. agnes

    era tråkiga jävlar! Låt dom klä Penny i vad dom vill, när flickebarnet kan bestämma själv så får hon med all säkerhet göra det. Juicy couture baddräkten är ursöt och den som ser något sexuellt i det på en bebisrumpa bör… ja, antingen kolla upp 2000-talets ”mode”-historia eller söka hjälp.

  4. Jill

    Jag tänker och känner precis som Sibylla här nedan. Anitha genom bloggen känns det som att du är förståndig nog att säga till Penny hela tiden oavsett kläder att han är fin.

  5. Sibylla

    De flesta barn är jättesöta i fina kläder, såsom dessa du har valt. Ni som pratar om lekkläder; jag tror inte Penny kommer leka runt i sandlådan med dessa kläder. Badkläderna är väl avsedda för sol och bad. Däremot ni genustänkare-ett par badbyxor för pojkar skulle aldrig ha ett tryck på rumpan. Det finns ju företag som har dragit in delar av sina badkollektioner för barn, då bikiniöverdelen anses vara något onödig för barn under tre…(jag säger tio-tolv beroende på den unika individen. Vad jag däremot tänker på Calle och Anitha är att ni kanske borde skydda Penny mer, för även om du Calle anser att feministbrudarna eller kärringarna som kommenterar här verkar obscent fixerade av sex när de reflekterar över Juicy bl a, finns det en mycket mer otäck sida av detta. Tyvärr är världen större än familjebubblan. Det finns alltför många sjuka människor därute som kanske just nu sitter och hetsar upp sig samt gör diverse saker med sig själva för att de samtidigt tittar på bilder på små (blöj-)barn. Det är onödigt, ge dem inte det. Allt övrigt snack om att Penny skulle bli mer utseendefixerad eller att det är för tidigt att objektifieras osv är enbart tröttsamt att läsa. Hon är charmig och fin liksom de allra flesta bebisar. Fantastsikt fina klänningar säger jag och önskar er lycka till på vägen. (Jag har snart tre..) Kram!

  6. louise

    Du kan tillåta dig att uppröras över damer som inte vill höra andras sexsnack till middagen. Och gastar då naivt och högljutt om vilka homofober folk är. Men dina läsare får inte kommentera att du klär ut ditt (mycket söta) barn som en porslinsdocka helt utan genusmedvetande. Och nej, det handlar INTE om att man inte får vara söt. Eller att hon inte är söt. Men du som verkar göra dom flesta ingrepp som går att göra, går på olika behandlingar hela tiden osv, kommer naturligtvis få en dotter som lär sig att utseende är viktigast. Så ngr helt opraktiska dockklänningar på din ”baby” gör nog ingen större skillnad.

  7. Misan

    Och som vanligt: så fort man inte håller med dig å Calle är man bitter och behöver terapi. NI är de mest lättkränkta som skådats!

  8. Mattias

    Jag är ganska säker på att en del av de som blir provocerade av bilderna på Penny själva inte är helt nöjda med sina barns ”söthet”. Måste vara en jobbig känsla. #taenvalium

  9. Ulrika

    Det var jättefina kläder på en ursöt liten tjej. Varför skulle det vara fel att lägga upp de bilderna här på DIN blogg? Jag förstår ärligt talat inte varför alla är så rädda för tjejigt och killigt. Huvudsaken är väl att de blir trygga och nöjda individer när de växer upp. Och du har all rätt att tycka din dotter är sötast i världen som hennes mamma dessutom. Alla ni som retar er på Anithas blogginlägg, snälla sluta läsa här och gör något som ni blir glada och nöjda av istället

  10. Sofie

    Ni jobbar verkligen på att få uppmärksamhet, fascinerande. Hela familjen Schulman verkar vara desperata. Syns ni inte så finns ni inte eller?

  11. Jenny

    Kort undran bara….hade det blitt en liknande ”läsarstorm” om det varit bilder på en liten grabb i typsikt ”grabbiga” och ”tuffa” kläder…? Inklusive badbyxor med tryck på rumpan?
    Tror inte det nä……Jag blir så trött på allt det här. Kan man inte vara sluta kommentera utifrån infallsvinkeln tjej/kille och fokusera på nåt annat? KLÄDERNA som barnet hade PÅ SIG var vad alla ombads skriva om. Inget annat. Tröttsamt som sagt. Och en aning stört.

  12. Lotta

    Alltså, jag orkar inte läsa riktigt alla kommentarer här heller, men jag måste bara få skriva: Jag fattar verkligen inte vad det är som är så himla provocerande med en söt bebis i fina kläder????????????????????
    Ska inte fina bebiskläder få finnas? Eller ska de inte få användas? Eller ska de inte få visas upp på bild? Vad är det som är så jobbigt?
    Hur ska en bebisbaddräkt egentligen se ut för att inte vara för ”vuxen”? Ska man inte få klä sin dotter i fina kläder? Blir hon skadad för livet av detta? Blir hon skadad för livet av att få höra att hon är söt??? Jag tycker att varenda jäkla unge jag träffar är söt och det säger jag också. Hela tiden. Åt dem. Så de hör. Skadar jag dem för livet då?

    Ja, många frågor…
    Alltså Anitha och Calle – ni har en söt dotter. Själv har jag en söt son. JÄTTEsöt är han. Och det säger jag åt honom. Varje dag. Och så tar jag massvis med foton på honom i fina kläder.
    Jag skulle ha gjort exakt samma sak om jag hade en dotter.
    DÄRI ligger det.
    Fattar ni inte, ni genusinsnöade moralpredikande HENS därute, att det är NI som gör skillnaden mellan han och hon större än den behöver vara.

  13. sara

    Penny ser jättesöt ut på bilderna. Hon kommer få komplimanger och få höra hur söt hon är och lära sig att det är viktigt att behaga och vara söt. Läs boken ”rosa, den farliga färgen” av Fanny Ambjörnsson. Lättläst och populärvetenskaplig,

  14. Excessive

    Så här är det….barn är söta o kläder är kul. Kombinera det med genus 2012….nja svårt. Kanske,det beror ju helt på hur man ”uppfostrar” barnet. Jag klär upp mig med som 40-åring o får höra att jag e snygg då men jag e trygg på land med min man o BEHÖVER inte klä mig så bara för det varje dag,han tycker jag om mig med mjukisar med o jag vet det,för jag fick lära mig mitt värde som människa med utan snyggkläder.

  15. Mimmi

    Hej!

    Brukar inte kommentera i din blogg – men kan inte hålla mig…
    Är super-duper feminist, morsa, och medelålders. Lever som jag lär och uppfostrar min dotter till att bli en stolt och stark tjej som bestämmer över sig själv. Har också en grabb som jag uppfostrar på samma sätt. Har lyckats ganska bra med att plantera hos dem att de är egna individer. 😉
    När jag fick min dotter så köpte jag en ljuvlig mysdress i bebis-rosa plysch. Jag älskade den – hon var ljuvlig i den. Jag älskade att klä henne i gulliga klänningar. Idag har jag världens coolaste lilla tjej i svarta, balla kläder. Hon klär sig som storebror.
    Båda är de sina egna personer som är starka och stolta.
    När jag ser bilderna på din dotter ser jag att de är tagna av en stolt och glad mamma! Fortsätt med det och skit i kvasi-resonemanget. Medvetna personer uppfostrar man på andra sätt: i dialog med ungarna.
    Ha det bra!

  16. anka

    VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ FOLK? Varför ska allt och precis allt vara ett problem och analyseras sönder? En söt liten flicka i urhärliga kläder som mamma vill delge sin läsarkrets. Får man i dessa dagar inte glädjas över sånt? Får man inte tycka att något är urgulligt utan baktankar? Det gjorde jag i alla fall. Vart har den ”oskyldiga” glädjen tagit vägen? Sött barn är sött barn och söta kläder är söta kläder. Vad är problemet? Att alla inte är lika söta och inte har lika söta kläder? Sånt är livet, folks.

  17. Micaela

    Penny är bland det sötaste som finns, även kläderna är ju urfina! Har däremot inte fattat varför det ska stå juicy på baddräkten men alla väljer själv. Eftersom du har en känd blogg så kommer du få läsa alltifrån kommentarer där folk håller med dig till hundra procent och även andra som inte alls delar din åsikt. Borde dock inte vara så svårt att hålla en sansad nivå och uttrycka sig någorlunda respektfullt, såväl bloggare som kommenterande läsare.

  18. Karin

    Fast det är otroligt hur arga ni två blir om någon har en annan åsikt än ni. Det är liksom bloggläsarna gånger 1000. Och gödslar med nedlåtande ord som lättkränkta, tossiga och bittra. Jag tycker dina läsare i princip alltid är väldigt mysiga, intressanta och sansade personer med egna åsikter. Det är ju det som också gör en blogg läsvärd.

    Eller stryker ni kommentarer vi inte ser? Annars har jag uppriktigt svårt att förstå hur ni kan bli så aggressiva.

  19. Åsa

    Inte ens lönt att kommentera men jag gör det lite kort: Anitha fortsätt på ditt härliga sätt! Kan inte förstå hur ”folk” kan bete sig….Ni är sköna du och Calle (saknar hans blogg!!!)

  20. Eva Andersson

    Svar till Calle från Farmor
    ja mitt ”unkna omdöme” gäller väl även, när en del bloggare visar ”Dagens Outfit” och då absolut ska visa vart kläderna kommer ifrån och med kraftig text.

  21. Annie

    Reaktionerna var givna. Förutsägbart. Likaså inlägget. Underlag för att sitta med i ytterligare ett program i tv och ondgöra sig över sina hemska bloggläsare. Det följer ett mönster faktiskt. Vilket i sig gör diskussionen intetsägande.

  22. jojo

    Det enda jag eventuellt skulle kunna reagera på var baddräkten med texten ”juicy”, jag skulle aldrig sätta den på mitt barn.
    Annars…känner jag inget engagemang.

  23. Weran

    Okej Calle, men då måste jag in och ’kötta’ lite mer också. Alltså bara för att sätta saker i sitt sammanhang: jag gillar både dig och anitha som bloggare och mediapersoner! Ni är båda coola och har många åsikter som är vettiga. Men här skevar det tycker jag. Jag har verkligen inte upplevt något traumatiskt som du säger, jag är uppvuxen på landsbygden på 70-talet och har haft den friaste och mest underbara barndom man kan ha med mycket bad och skoj på somrarna, baddräkt har jag också haft när jag var stor nog och var säkert ursöt i den kan jag tro, inget fel i det. Men jag tycker att det är fel att klä barn i baddräkter skurna som för en vuxen kvinna, där det står juicy (saftig) på rumpan och som påminner om en playboybunnys outfit. Det känns allt viktigare att se till att barn får vara barn så länge de bara kan i denna tuffa värld vi lever i.

  24. Calle Schulman

    Jag kan inte hålla mig. Måste in och kötta lite mer.

    Först Farmor: Kläderna är presenter från snälla vänner. Det står tydligt i texten, men det såg du kanske inte. Nästa gång du ska in: läs texten ordentligt. Och kom med dina unkna omdömen efter det.

    Brenda: Jag förstår vad du menar. Men tycker inte att exponeringen av Penny på söta bilder är någon fara. Desto större fara är att exponera Penny för alla tossiga bitter-mammor här inne. Det, om något, är anledning god nog att sluta publicera bilder på Penny. Du frågade varför. Det här är en mamma-blogg. Den handlar om Anitha och hennes liv som mamma. Varför mamma-blogga? För att det är ett av Anithas arbeten.

    Karin: Vad bra att vi är överens! Du fattar ju precis.

    Weran: Om du blev illa berörd av att se ett barn i badkläder så har du problem som du måste ta itu med. En sund människa ser inget sexuellt i det. Har du varit med om något traumatiskt är det bäst att du går och pratar med någon istället för att se kommentarsfält som en ventil.

    Anna: Jag tänker inte som du. För mig är Juicy Couture ett märke. Och jag har inte alls kopplat innebörden av ”juicy” till att det sitter på en bebis-baddräkt. Det är allt. Ett märke. Blir beklämd av att sickon där ute ser det som att det skulle ha något med sex att göra. För mig är det långsökt och obehagligt. Ser ni sex i ALLT?!

    Hanna: Ditt resonemang går ut på att man har rätt att skriva vad man vill i olika kommentarsfält bara för att det går. Håller inte med.

  25. Brenda

    Penny är jättesöt och kläderna är fina, något annat kan man inte säga. Och så är det väl bra med den saken, inte mycket att orda om. Men eftersom vi läsare nu har möjligheten att kommentera och rentav efterfrågas att göra det, vill jag framföra följande; just i det här avseendet kanske det är frestande att ge sig in i genusdebatter, men det är sekundärt. Jag förundrar mig snarare över hur vi exponerar oss själva. Kanske är det så, som många menar, att nu lever vi 2012, vi delar våra liv med andra på nätet, vi berättar våra historier, vi delar innersta tankar, vi visar bilder på varandra. Det är måhända oskyldigt, tidsenligt. Ingen kan cencurera bort ens liv liksom, vi är herrar och damer över våra egna liv. Jag kan ändå FÖRUNDRA mig över den här FÖRTJUSNINGEN i att kabla ut sitt liv genom sociala medier. Jag kan förstå känslan av bekräftelse över kommentarer och reaktioner över mina kläder, min kropp, mina tankar. Samtidigt är det ju så oerhört självfixerat. Och jag kan hålla med om att det är litet objektifierande att visa upp någon som en docka i olika utstyrslar, även om hon givetvis är bedårande. Det får mig att tänka på assessoarer, som ska matcha mamman och pappan. Märkeskläder och statusprylar. Jag vet ju så väl, jag har ett alldeles bedårande barn själv, hur frestande det skulle vara att bara få lägga ut några bilder i något forum ibland för att omvärlden skulle få se hur otroligt fina, både mor och barn är. Hur vi skulle få stå i rampljuset och låta oss bli beundrade. Men man behöver ju inte vara till allas beskådan, alltid överallt. Det kanske den moderna människan med alla de tillbudsstående sociala medierna kunde ta till sig. Det är dit jag vill komma, antar jag. Bilderna är fina, Penny är söt, kläderna vackra. Men varför exponera?

  26. Sofie

    Själv klädde jag oxå min dotter i klänningar och rosetter. Hon är 12 år i dag och mår strålande. En tuff kicka som ibland är allt annat än söt 😉
    Det jag inte gillade var baddräkten där det står juicy på stjärten, tycker inte riktigt att det passar en 1 åring om man tänker på vad ordet juicy står för. MEN , det är min åsikt och det har inte ett skit med att göra hur ni väljer att klä er goa unge.
    Svårt med kläder med text ibland.
    jag minns när jag var 14 år och alla kompisarna fick boytoy tröjor men min morsa vägrade mig köpa en. Jag var ingen pojkleksak sa hon , och jag grät och tyckte hon va såå ute.
    I dag skulle jag också vägra min dotter en sådan tröja.
    Men valet är alltid föräldrarnas. Det som är fel för mig är rätt för någon annan och det måste respekteras.
    Sen tror jag att man måste tåla avvikande åsikter om man bloggar, så länge de uttrycks schysst.

  27. Karin

    Det jag menar har inte alls med din dotters utseende att göra. Jag tycker att om man som du i detta fall Visar bilder på bilder på din dotter i olika outfits, exploaterar henne lite väl mycket. Hon är ett år nu och kan inte välja själv.
    Många som har bloggar väljer att inte visa sina barn så mycket i sina bloggar ex Alex och Amanda, Laila Bagge, Hanna Hedlund mm. Jag tycker att det är sunt att dom har valt att inte göra det, och reagerade på att visade upp henne på outfits efter outfits.
    Men det är väl så klart upp till dig hur mycket du vill visa din dotter i din blogg och i viket sammanhang.

  28. Weran

    Problemet är att varken Calle eller Anitha förstår att de INTE förstår. De kommer att fortsätta att uppfostra sin lilla prinsessa till en liten prinsessa i tron att de ger henne alla valmöjligheter i världen att bli något annat. När Penny fyller 2 kommer hon väl att få sina första klackeskor men det är ju såklart hennes eget val eftersom hon ju säkert har en ”shoe tic” precis som mamma! Anitha skrev någon gång om hennes uppväxt i manchester, neutrala färger och foträta skor men verkar själv ha vänt ryggen till detta helt och hållet. Jag är inte dogmatisk på något sätt men oj så illa berörd jag blev när jag såg baddräktsbilderna. Jag förstår inte hur någon kan tycka att de är söta? Jag får en klump i halsen..

  29. Angelica

    Alla barn har rätt att vara söta, och bli kallade det. Och det är inget PROBLEM om de samtidigt får veta att det är lika bra att vara snäll, busig, arg, ledsen, glad och att man alltid älskar dem för den de är! Om vi ger dem förutsättningar till ett bra självförtroende så spelar kläder ingen roll!! /A

  30. Lisa

    Jag reagerade också på bilderna, fast mest för att det var lite ”docka” över dem. Precis som jag kan känna med Carolas bilder på sin lilla flicka. Jag skulle känna likadant om det var en liten pojke som poserade i olika outfits som han egentligen inte alls hade eget intresse av.

  31. Louise Pettersson

    Denna hetsiga debatt får mig att tappa andan. Spelar det ngn roll vad som står på ungens badräktsrumpa? Så länge de inte står ngt sexistiskt så kan inte jag förstå varför de har med poängen att göra.

    Och varför skulle de inte vara ok att ta åt sig att ngn tycker man ser söt ut? De vill väl alla?

    Självkänslan blir knappast sämre av att höra att man är bra och söt. Alla vill vara söta.

    Och som Calle sa. De är ni som kommentera detta inlägg som är lite sjuka i ert tankesätt som ens kan dra de till sin spets att få detta till att handla om ngt kusligt och snuskigt.

    Hur många har inte ett sött nakenkort t e x på sig själv när man var liten? Vad är de då?
    Och alla som lägger ut sina babys halvnakna på FB?

  32. Varpo

    Men herregud! Maken till dramatik har jag sällan varit med om! Jättefina kläder Anitha, som jag gärna själv klätt på min dotter, och visat folk bilder på, för hon är ju så FÖRBANNAT söt. Nu är jag alldeles för gammal för att min mamma skulle kunna haft en blogg när jag var barn (internet fanns då inte :)). Men om jag idag, som vuxen, hade sett bilder på nätet, där jag var sött klädd och människor tyckte att jag var söt, skulle jag bli enbart glad. Jag har från att jag var liten brytt mig om mitt utseende och varit väldigt ”kvinnlig” i kläder, smink m.m. Och hör och häpna, jag har genom hela barndomen, tonåren och i vuxen ålder haft en god självkänsla och gott självförtroende. Jag är också smart och har skinn på näsan :). Snacka om att göra en höna av en fjäder, måste vara jättejobbigt att hela tiden vrida allt till någon negativt, som det verkar som om de flesta som kommenterar gör.

  33. Anna

    Borde väl inte kommentera egentligen eftersom det kommer så mycket hat från två personer (Calle och Anitha) men jag tycker att en baddräkt där det står juicy på rumpan inte är helt okej. Jag menar skulle du själv Anitha sätta på dig något sådant? Varför isf utsätta ditt barn för det? Söta klänningar kan man väl göra som man vill med, jag hade inte satt sånt på mitt barn, föredrar lekvänligt.
    Jag tror inte att alla negativa kommentarer beror på något genustänk utan de flesta föräldrar med sunda värderingar kan reagera på de där bilderna.

  34. Hanna

    Det handlar väl om att har man sin mammaroll och därmed sitt barn som ”business” får man vara beredd på hela skalan av åsikter. Det är ingen kritik mot din blogg men förstå att med den stora genomslagskraften får man alla åsikter i storformat.

  35. J

    Jag håller inte alltid med dig Anitha i genusdebatten, men att reagera på förra inlägget som många läsare gjort tycker jag är helt sjukt. Då har man förlorat perspektiv på vad jämställshetskampen egentligen handlar om. Om det är så förödande att säga att en flicka har söta kläder, då är vi alla dödsdömda. Vi utsätts alla (män som kvinnor eller övrig benämning) för objektifiering i våra liv. I många fall är den väldigt problematisk och bör lyftas fram och diskuteras, men att den helt skulle kunna försvinna eller att det ens är önskvärt är inte möjligt. Jämställdhetskampen handlar om att som individ ha alternativ och frihet, att någon är söt, snygg eller grabbig står inte i motsattsförhållande till den friheten. Det blir endast ett hinder när man inte står fri att forma sina egenskaper utefter den egna personligheten. Att säga att Pennys kläder är söta, eller rentav att hon är söt, innebär inte att hon endast kommer få höra det hela sitt liv. Det förra inlägget utgjorde endast en liten selektiv glimt av vad vi som läsare får se och ta del av. Var är perspektiven och proportionerna?

  36. Calle Schulman

    Sandra. Så du menar att problemet är att folk tycker Penny är söt i klänning? Jag är ledsen, men jag kan inte begripa varför det skulle vara ett problem.

    Problemet som jag ser det är att folk övertolkar saker. Att folk får världens mest harmlösa och snälla blogginlägg att bli kontroversiellt. Och – värst av allt – att folk sexifierar små barn. Ingen sund människa tänker tanken. Men här bland alla häxor till mardrömsmammor blir det något utmanande. Otroligt obehagligt. Ni borde hitta en terapeut om ni blir utmanade av det mest oskyldiga som finns.

    Och folk debatterar huruvida homosexuella ska ha rätt att få barn. Haha. Provocerande är det. Att ni får skaffa barn (ja SKAFFA) utan problem med lagar och myndigheter. Könsfixerade tosse-troll.

  37. K

    Malin, vad är det du inte förstår? Jag skriver TVÅ gånger att jag är glad, jag är på otroligt bra humör idag. Fortsätter du som du gör däremot, då kanske jag får lov att åtminstone överväga mitt sinnestillstånd. Jag är inte heller ett dugg hatisk, vad du har fått det ifrån – det kan bara du svara på. Kanske handlar det om projicering? Du låter faktiskt ganska instabil om jag får säga det själv.

    Det är en intressant diskussion och det vore väl trevligt om den hölls saklig? Trist att människor ska be andra att ”chilla” för att de tycker annorlunda, det är väl jätteintressant att läsa vad de båda sidorna har att komma med.

    Som någon nämnde här nedanför är inte ”problemet” att hon är flicka, det är sättet hon framställs på. Jag finner det bara onödigt att fiska bekräftelse över hennes olika outfits, jag ser liksom inte poängen med det. Sen att ni är många som lägger in andra värderingar i det vi säger, det får väl stå för er. Det är som att diskutera med ett karbonpapper. Hur svårt kan det vara att bara försöka sätta sig in i båda sidor istället för att skrika sig hesa över att ”hon ju är så söööööt och vad är problemet?!?!?”. Problemet är att ni är okunniga, punkt.

  38. Walter

    Storm i ett vattenglas!!!! Är det så farligt att fotografera sitt barn i olika klänningar? Penny ser ju ut att ha roligt så vad är problemet?

  39. Lina

    Eftersom du undrar varför tidigare inlägg väckte känslor hos dina läsare… Det är som att klä upp en docka i olika outfits och sedan ställa ut modellen/objektet för omröstning. Som en skönhetstävling. Vilket är ganska obehagligt när det handlar om barn (tycker många iaf).

    Det är ju ej er dotter som är provocerande (vilket jag tror att du och din man förstår), utan sammanhanget. Söt dotter och fina (men mycket opraktiska!) kläder. För ett tag sedan skrev du om att du ville skydda din dotter från utseendefixering mm. Kanske därför läsarna nu kommenterar som de gör.

  40. Magda

    Calle och Anitha! För mig är inte detta en ”genusfråga” i första hand, det är en fråga om utseendefixering och att väldigt många unga flickor (och pojkar också) mår dåligt och söker bekräftelse utifrån att de ser bra ut. Visst, Anithas inlägg handlar om klänningar. Men ni ser ju själva vilka kommentarer hon får, det är lovrop om hur söt och bedårande lilla Penny är, vilket hon ju är! Och visst, än så länge är hon bara ett år och påverkas inte så mycket av det. Men tänk om några tre, fyra år. Då kommer hon definitivt suga åt sig av alla dessa kommentarer om hur söt hon är som en svamp och vilja ha mer av dessa. Ni har absolut rätt i att det är vi som kommenterar Penny som är problemet. Det är ju vi som är hennes omvärld, som ser bilder av henne i en blogg, som stöter på henne på gatan eller i lekparken och som bemöter henne. Och vi ser en bedårande liten flicka i en jättefin klänning och vi kan inte låta bli att säga det till henne. Om och om igen. Det är därför ni som föräldrar måste tänka på hur ni presenterar henne för omvärlden. För sättet hon blir bemött på (”ooooh en sån söööt liten flicka i såna fiiiina kläder”) kommer att påverka henne, vare sig du vill det eller inte.

  41. Malin

    K

    Men varför så arg då om du nu är så ung och livsbejakande? Inte sunt att en 20-åring ska sitta på en Mama sida och vara så hatisk. Se så! Släpp en prutt och ta ett skutt och ge dig ut i världen nu!

  42. sandra

    Jag vill lägga till ett annat perspektiv från min barndom. Mamma tyckte (tycker) mycket om kläder, smycken, smink och vackra saker. Hon klädde oss enligt samma tänk. Min mamma är god, varm, intellektuell OCH intelligent, kärleksfull och väldigt empatisk (hjälpte alltid mobbade barn, barn och vuxna som for illa etc).

    Men det många såg var bara hennes yta, hennes vackra kläder och smycken och dömde HENNE som ytlig efter det. DET om något är att vara YTLIG och UTSEENDEFIXERAD!
    Jag såg tidigt det här dömandet mot min underbara mamma (och oss) och bestämde mig för att jag aldrig ska förneka mig det jag älskar i livet (bland mycket annat), det vackra och skönheten i saker och ting/foton/kläder etc. Jag tänker inte anpassa mig till något ideal om att man inte får sticka ut/tycka för mycket om yta. För tyvärr upplever jag detta mer i Sverige i andra länder.

    (jag säger INTE att inte genustänk är bra och viktigt, jag är för att barn ska få leka i bekväma kläder och inte tränas i att bygga sin självkänsla på utseende, men det ena behöver INTE utesluta det andra anser jag)

  43. Jenny

    ”När jag läser era kommentarer går mina tankar till era män, om ni har det. Hur står de ut? Och era stackars barn… Ni försenar genomförandet av jämställdhet med en generation om ni inte lugnar er. Era tossiga tanter…”

    Calle. Vilket lågvattenmärke. Du låter som en grinig tonåring med mindervärdeskomplex som försöker övertyga världen om sin egen förträfflighet. Jeez. Patetiskt. Har du inget vettigt, sakligt motargument att komma med istället för sådana låga, osakliga motkommentarer?

    Och Anitha, varför är NI så lättkränkta, det är väl det som är frågan? Kan ni inte bara fortsätta klä ut Penny i söta dockklänningar och fortsätta inbilla er att ert och andra människors ständiga bemötande och bekräftande av henne som söt, bedårande etc (och nej, det är inte bara ord som räknas) absolut inte påverkar henne och hennes framtida självbild på ett negativt sätt? Att hon då inte kommer att basera sitt framtida egenvärde främst i sitt utseende och ägna en stor del av sin tid på att jaga andras bekräftelse på just denna punkt. Om ni är övertygade om detta, så kör på!

  44. Ann

    Det är lite lustigt men jag tror inte (vad jag har sett) att dom andra bloggarna på denna site får dessa kommenetar när dom lägger upp bilder på sina barn i fina kläder. Kan bara anta att många är avundsjuka på just dig Anitha. För Penny är bedårande och kläderna var jättefina!

  45. Malin

    K:

    Sluta bete dig som en tossig och bitter tant då när du bara är 20 år. Ut i världen, skratta och ta saker lite mer med en klackspark istället! Tjoho!

  46. Calle Schulman

    Hej! Calle här. Pennys pappa. Anithas man.

    Ni som kritiserade förra inlägget är ju tossiga. De enda som sätter Penny i ett köns-fack är ni. Det är NI som är problemet och det är NI som skapar destruktiva mönster. Dra inte in Penny i er trasiga skit. Herregud. Det var ett inlägg om kläder.

    Det debatteras ibland att det inte är schysst mot barn att blogga om dem, att det inte är schysst att publicera bilder på dem. Jag börjar hålla med. Vill skydda Penny mot såna som ni. Vill inte att Penny någon gång i framtiden ska stöta på era inskränkta kommentarer. Ni är inte nyttiga för henne. Ni är inte nyttiga för jämställdhetsdebatten. Och ni är antagligen inte nyttiga för er själva heller.

    När jag läser era kommentarer går mina tankar till era män, om ni har det. Hur står de ut? Och era stackars barn… Ni försenar genomförandet av jämställdhet med en generation om ni inte lugnar er. Era tossiga tanter…

  47. Mika

    Och jag glömde skriva att jag tyckte att klänningarna var jättevackra, det var baddräkten och ordet ”juicy” som fick mig att reagera. Jag vet själv att det är en härlig känsla att klä sitt barn i fina kläder och alla föräldrar vet ju att man skiljer på fin- och lekkläder. Det är något som nog inte behöver vidare diskussion…

  48. Angelica

    Det roliga med hela den här diskussionen ät att den inte ens hade existerat om Penny hade varit en pojke. Pojkar tillåts vara både söta och ”tuffa” utan att man tror att det ska påverka samhället negativt. Flickor däremot får tydligen inte vara söta längre utan ska helst bara vara ”tuffa”. Jag har en son och det jag är mest oroad över när det gäller honom är att han hela tiden vill vara bäst, han tävlar om allt, vill vinna jämt, vill vara duktig. Älskar att han är en tävlingsmänniska samtidigt som jag ser faran i att vara alltför prestationslysten. Att jag klär honom tufft, även om han nig oftare går omkring med gulliga kläder, eller om du klär din flicka sött ser jag som ett litet problem. Det sitter inte i kläderna, det sitter i hur vi bemöter vårt barn, hur vi pratar med dem och låter dem vara med i alla sammanhang. Jag själv hade en mamma som älskade söta klänningar och klädde mig så var och varannan dag. Jag har varit så mycket ”pojkflicka” man bara kan vara och idag, som vuxen kvinna, är jag trygg i mig själv och känner mig varken mer eller mindre värd som kvinna. En annan viktig sak du har tagit upp i din blogg är det med utseendefixering, såsom vikthets. Att inte utsätta sina barn, pojke som flicka med prat om att ”mamma är tjock” osv. DET skadar också väldigt mycket mer än en söt klänning eller rosa skor. Tack för din blogg och för att du delar dina åsikter! /A

  49. Mika

    Jag tänker att diskussionen kring baddräkten och det faktum att det står Juicy på rumpan tangerar diskussionen gällande stringtrosor och bh på småflickor. ”Juicy” har följande betydelser: saftig, såsig, mustig, pikant, läcker, sexig, förförisk. Kolla i ett vanligt engelskt-svenskt lexikon. Jag tycker egentligen inte att man ska döma de föräldrar som väljer att köpa en sådan baddräkt till sina döttrar. Är man emot detta tycker jag istället att man ska driva kampanjer mot de klädkedjor som väljer att sälja dessa kläder till småbarn. Exempelvis genom bojkott. Visst kan det tyckas som en småsak eller ett ”skämt” att kläder till småflickor redan i den här åldern syftar på sexualitet, men det är inget nytt gott folk. Åtskilliga klädkedjor börjar skilja på tjejer och killar i mycket tidig ålder: snävare och tajtare jeans till tjejer, luftigare kläder till killar, bh och badtoppar till tjejer i den ålder då det inte behövs, stringtrosor etc… Var ska man som konsument dra gränsen? Ja, där får vi faktiskt bestämma själva, MEN varje val vi gör medför konsekvenser. Det inser nog alla. Vi gör som konsumenter val varje dag och hur vi väljer att märka oss själva och våra barn är enligt mig ett politiskt val, men helt upp till oss själva. Jag tycker att det vore intressant med en bredare och djupare diskussion kring detta, istället för att som många direkt kritisera Anitha.

  50. Caroline

    Läste inlägget, scrollade ner till inlägget med bilderna…. Hon är hur söt som helst och kläderna är så jäkla fina. Hade jag haft en dotter skulle jag ha köpt en av varje, MINST!
    Ni som vill köra genusstuff på era barn…jag bryr mig inte. Gör som ni vill men låt då oss vara. Varför måste alla göra lika?
    Det är hur DU som förälder uppfostrar och pushar ditt barn som kommer forma individen.
    Folk har för mycket fritid ;D

  51. Sofie

    Jag fattar ingenting. Hur folk kan vara sa bittra? Ar de avundsjuka? Jag laste ditt inlagg igar och tittade pa klanningarna och tyckte de var jattefina och tankte inget mer pa det. Sjalvklart ar Penny jattesot och man vill ju visa hela varlden sina sota barn. Var stolt Anitha. Du och Calle har en skitsot dotter.

  52. Sara

    HUR många gg som helst hart du tagit upp liknande ämnen och VÄGRAR ta till dig nåt/få insikt av många av de klocka kommentarerna du får
    Det känns så obstinat på nåt vis. Som att du bara gör detta för att få uppmärksamhet. Eller?

    Jag brukade tycka att du är en ”sköning” men du liksom tappar förtroende när du skriver sånt här.

  53. Saran

    Själv fick jag aldrig ha klänning som liten. Nä könlösa kläder skulle det vara i rött, brunt och grönt. Jag fick aldrig höra att jag var söt, bara hur duuuuktig jag var på läsa, skriva, räkna osv osv.. Gaaah jag var jätteavis på mina rosa vänner som hade rosa klänningar och hette Jessica 🙂 Idag gör jag inte om samma misstag mina föräldrar gjorde. Bör jag tillägga att jag inte klär mig och mina barn i genuskläder 🙂

  54. Estetica

    Skönhet är provocerande bara för dem som är fula..eller tror sig vara det..!
    De svenska hönorna med problematisk självbild accepterar inte skönhet..!
    Men den inre skönheten..vilken skrattretande konstruktion förresten..syns tyvärr inte vid första anblicken..!
    Så alla hönor acceptera verkligheten eller gå o lägg ägg..!
    Penny är en skönhet..she rules..end of story..!

Comments are closed.