Anitha Schulman

Dag på muséet och natt på fördomsfronten

Var på Thielska Galleriet idag och tittade på Eugéne Janssons nakna män från förra sekelskiftet. På den tiden blev man fängslad för att porträttera nakna män och pornografi. Bara en sån sak.

Satt härom kvällen på Teatergrillen i Stockholm med vänner varav de flesta var HBT. (Skulle aldrig poängtera det om det inte hade med historien att göra). Damerna bordet bakom kallade på hovmästaren och frågade om det inte var dags att kasta ut fjollorna då de ansåg att det inte passade en sådan flott restaurang. Hovmästaren lyssnade på damerna men hämtade deras nota mitt under huvudrätten istället för vakterna. Hovmästaren tackade vänligt men bestämt för damernas besök och bad dem avsluta middagen och avvika från restaurangen. Så jävla bäst!

Häromdagen hörde jag från en väninna som jobbar med charterresor att hon ofta får in klagomål från hetro par och familjer om det bor homosexuella par på hotellen. Då vill de bli ekonomiskt kompenserade. Det blir dom inte.

Alltså jag kanske lever i en bubbla men jag kunde kunde knappt tro det jag hörde i någon av situationerna. Är vi fortfarande på förra sekelskiftets nivå i HBT-frågor? Har vi inte kommit längre? Jag trodde att Hellenius oerhört ansträngande homosex-anspelningar till Anton Hysén möjligen var komiska för att de var lika daterade som vitsen. Men inte för att ”folk i stugorna” måste förhålla sig så till gayvälden. Att ens sexualitet måste mötas som något slags funktionshinder. Som man var tvungen att adressera för att legitimera vissa förhållningsregler. Blir helt matt ibland.
Gode Gud tack för man bor i ”Fjollträsk”!

20120508-174921.jpg

20120508-174930.jpg

20120508-175002.jpg

20120508-175010.jpg

20120508-175105.jpg

20120508-175114.jpg
Overall från Mini Rodini och Börja-Gå-Skor från Vincent.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Hanna

    Hejja hovmästaren! Och hur fasiken orkar ni haka upp er på att hon skrev ”fjollträsk”????

    Så jävla onödigt att alltid vara tvungen att hitta något negativt i en text som försöker vara positiv och framåt. Orka klaga på allt.

  2. Lotta

    Väldigt fint skött av hovmästaren!

    Men, ert sällskap måste ha varit högljutt och störande. Annars skulle inte någon vid de andra borden ha hört snacket om sexuell läggning, vanor, ”erövringar” etc eller vad det nu kunde ha varit. Sånt prat från grannbord ska man inte behöva lyssna till under en fin middag. Varken homo eller hetero… Ja, inte heller på mindre fin restaurang passar det att vara så indiskret… Och uppenbarligen högljudd.

  3. Em

    Fy vilken tråkig stämning på vissa av kommentarerna. Om man nu finner en blogg ointressant- sluta besök den! Och framförallt- sluta skriva elaka kommentarer.

    Det finns miljontals bloggar på diverse olika språk. Säkerligen kan man hitta någon som intresserar en, om nu inte denna blogg faller en i smaken. Det är ju inte Anithas plikt att vara alla till lags. Däremot är det ens egen plikt att hålla god ton när man uttalar sig.

  4. sanna

    Kan du inte lägga ner bloggen?mer ointressant och fördomsfull i sina inlägg finns ju inte, ett råd försök skaffa ett vanligt jobb och kom igen när du har lite livserfarenhet, kan hända det blir intressant att läsa då. Att läsa om dina drinkskramlande krogbesök är värre än en regnig måndags morgon…ointressant.

  5. emma

    tycker också det var fantastiskt bra gjort av hovmästaren, men jag tycker att dina inlägg om ”fjollträsk”, småstäder, lantisar, bönder och liknande känns minst lika fördomsfulla som hbt-fördomarna du tog upp i inlägget.

    när det gäller det här med åsikter på förra sekelskiftesnivå är väl dessutom du en av dem som står först fram i trupperna? tänker här närmast på ”hen” och genusfrågor.

    kul att ha dig med i 2000-talet i EN fråga i alla fall!

  6. Miranda

    Men alltså, det sista var väl onödigt? Bara för att man kommer ifrån en liten stad så betyder det inte att man är homofob. Din historia här utspelade sig ju för sjutton i Stockholm, eller hur? Jag kommer ifrån en liten stad i Dalarna, och de enda jag känner som är homofobiska är frikyrkliga. Du är ju själv i från en liten stad, så du kanske skulle sluta måla in dig själv i ett hörn.

  7. Lotta

    Verkligen bra gjort av den hovmästaren, och jag håller verkligen med dig Anitha i denna fråga – men så kommer det där sista stycket…? Jag fattar inte?
    Vilka är ”folket i stugorna”?
    Ligger inte Teatergrillen i just ”Fjollträsk”?
    Hur menar du?

    Tack för en trevlig blogg!

  8. Noni

    Du vet väl att ordet ”hen” fungerar utmärkt att använda i HBT-sammanhan, då det finns människor som varken känner sig som honor eller hanar. Fast i din värld kanske de personerna inte är ok, det är kanske bara ”renodlade” bögar som får finnas?

  9. Alexandra

    Så. Jävla. Rätt! Eloge till hovmästaren.

    Men är det inte så också att homosexuella män inte får ge blod? Jag hoppas att de testar allt blod, oavsett sexualitet.

  10. zeb

    Heja hovmästaren! Låter ju inte riktigt klokt det där. I övrigt har ju benämningen ”fjollträsk” inget med sexualitet att göra, inte för oss som bor norrut iaf.

  11. Nina

    Din historia får en att känna hopp om mänskligheten! (när det kommer till hovmästaren, givetvis.)

    Däremot får jag osökt känslan av att eu har någon slags föreställning om att vi som kallar Sthlm för ”fjollträsk” gör det med någon tanke på sexualitet. Jag har aldrig hört några sånna antydningar utan det har handlat om en förutfattning att många boende i Stockholm är lite mer ”fina i kanten”, ”fisförnäma” eller att man fått känslan av att många stockholmare tror sig vara liite bättre än vi i andra delar av Sverige.

    De allra flesta under 40 accepterar väl trots allt ändå varierande typer av sexuella läggningar. Thank god

  12. Karolina

    Ja herregud, man blir helt paff ibland, över att det fortfarande finns människor i vår värld som stör sig på homosexualitet. Hur kan man bli provocerad av kärlek liksom? Det finns en hel del ondska i vår värld, vore det inte bättre att rikta sin ilska åt det hållet istället, eller?

Comments are closed.