På den här bilden är jag två och ett halvt år jag har precis kommit till Sverige från Indien och jag blir avporträtterad av den lokale barnfotografen i Örebro 1980. Den här bilden sitter fortfarande på mina föräldrars vägg och klänningen hänger i Pennys garderob lagom i storlek nu när hon är drygt ett år gammal. För dem är det en ständig påminnelse om en härlig tid i deras och mitt liv. Ett minne helt enkelt. Det roligaste som finns är ju att kolla i albumet från barndomen. Fram till jag var tre så bestämde ju min mamma vad jag skulle ha på mig och jag älskar att se bilder på mig i de där vansinnigt söta klänningarna. Man ville ju aldrig ha det sen. I albumet kan man se allt ifrån bruna Manchester-hängslebyxor och randiga tröjor till som söta klänningar på kalas. Sen blev året plötsligt 84 och Herreys var det största bandet. Helt plötsligt var man sex år och skulle man ha pastellfärger och asymmetriska snitt om man inte hade ballong eller volangkjol. Så jäkla långt ifrån storrutigt och brunrandigt man bara kunde komma.
Jag har ingen aning om vad det gjorde med min självbild men det var bara mode en trend, ett materiellt ting som var laddat för stunden och kunde ge ett gott skratt tio år senare. Inte kan jag minnas att jag fick komplex av det. Inte heller om någon tyckte jag var fin i det jag hade på mig, det var bara ett ord som passerade. Men om någon sa att jag hade var ful eller fel. Då kunde jag bli ledsen.
Oftast var det dom barn till föräldrar som ”inte hade det så lätt” som gick runt och tryckte ner alla andra. Dom som minsann visste allt. Det fanns inte något dom inte var bäst på. Om dom inte var det så var det för att de glömt sina racerskor hemma eller hade ont i magen. Vilket var oftare än andra. Deras mammor laddade deras egon samtidigt berättade dem vad fel andra alla hade. De här barnen blev oerhört förvirrade. Deras föräldrar verkade liksom genom dom. De barnen kom med en ”massa sanningar” till skolan. Man orkade liksom inte med dom och försökte man umgås med dem var de ju bara elaka.
Sen blev året 1986 och ett program som hette Sköna Söndag började sändas. Först var det något tecknat för oss barn, SuperTed tror jag bestämt. Sen var det gympa med Susanne Lanefelt och SEX och samlevnad med Melena Ivarsson som var sååå skämmigt.
När Susanne var på teve låg mamma i konstiga kläder med märkliga rörelser framför den och en spinkig tant skrek kniiiip stjärten på andra sidan rutan. Jag tog mina strumpbyxor och gymnastikdräkt och liksom drog upp hålen för benen så de hamnade ovanför höfterna och fastnade mellan skinkorna. För jag ville ju göra det mamma gjorde men se ut som de vuxna tjejerna på teve.
I det ögonblicket blev jag medveten om min kropp som ett objekt. Det här var ju snyggt. Nu såg jag lite vuxen ut. Jag visste nog inte vad sexighet var och banta fattade man inte riktigt vad det innebar. Det var nog inte förrän jag var tio-elva som utseende blev viktigare. En kompis i klassen var barnmodell, varför var hon det men inte jag? Med hormonerna kom ängslan. Känslor som var väldigt osorterade men där någonstans började vi tjejer prata om vem och vad som var ful och fin. Vem man skulle bli ihop med etc. Likaså verkar killarna också börja prata och bry sig. I tonåren var det här direkt avgörande vad man hade på sig, det handlade mer om livsstatement än material. Vi som bar liknande grejer vi hörde ihop. De som inte tyckte som oss dom brydde vi oss inte så mycket om.
Enskilda ting skapar inte problem. Man måste bli utsatt för många saker innan det börjar fastna. Har du en mamma som bantar eller en kompis som säger att du är ful. Ser du musikvideos där idolen tar sig i grenen och alla runt omkring blir som tokiga. Många bäckar små. Vi kommer inte kunna skydda våra barn mot allt. Alla kommer uppleva sina små privata helveten hur vi än bär oss åt. Hur mycket vi curlar eller pedagogiskt försöker belysa orättvisor. Det handlar inte klänning eller bruna byxor. Det handlar om vad vi föräldrar och samhället väljer att förmedla till våra barn. Sunda dialoger som bygger bra självkänsla, snarare än självförtroenden med tunt innehåll som hänger upp sig på orättvisor i detaljer.
Hej !
Tack för en jättebra blogg!
Jag har följt dig väldigt länge och tycker om vad du skriver
Låg o läste igår när jag skrollade ner till din porträtt bild , så snurrade det till i mitt huvud… Vi gick ju i samma klass på mellanstadiet ! Jag var tvungen att skriva det!
Det kändes konstigt att följa någons liv så länge utan att veta att vi kännt varandra!
Stor kram på dig
Men gud så söt du va(är)! 🙂
Amen!
Mycket bra inlägg. Jag flyttade direkt till min tidiga barndom när jag läst inlägget. SuperTed of all cartoons!
Bilden på dig som liten = socker!
Så himla rätt och bra Anitha! Lova att inte låta de trångsynta kritikerna begränsa ditt synfält! Och sluta inte med det du gör och står för. Mitt liv är nog både likt och olikt ditt och det vore så himla kul att någon gång när jag är i Sthlm (vilket är regelbundet) sitta ner med dig och några glas vin en kväll. Skulle det vara möjligt tro? 🙂
BRA SKRIVET!!!! så sant, det är så självklart, men eftersom folk inte vill sluta banta osv. så skyller de på ngt annat i princip. 🙂
Jag tycker det är konstigt att debatten alltid ska handla om motsatser. Är idealet att vara smal då ska man lyfta frågan ang att vara tjock och hur bra det är att vara tjock. Då står de smala och gnäller att ”men får man inte vara smal då eller?”. Är idealet att vara man (typ) så ska man höja kvinnorna och prata om deras situation, då står en man där och känner sig kränkt. Om ensamstående kvinnor får inseminera står en ensamstående man där och undrar hur hans rättigheter ska tillgodoses då? Är idealet att vara fin, då ska man inte få bli kallad fin utan det är bättre att vara ful? Penny är ju inte söt pga klänningarna, hon är ju söt för att hon är ett välmående lyckligt barn med tindrande ögon. Om alla är så oroliga över hennes uppfostran bland klänningar och designerstolar, kan de inte rikta den ängslan mot familjer som inte har råd med kläder och mat och försöka hjälpa dem istället? Varför ska man trycka ner det som är bra, fint, sött, lyckligt istället för att försöka höja det som är dåligt? När blev ”söt” ett negativt ord i det här vridna landet? Varför är söt i motsats till snäll, smart, rolig osv? När folk tittar på en bild av en söt tjej i klänning, hur sjuka är inte deras verklighetsuppfattning om de då automatiskt utgår ifrån att hon bara får bekräftelse för sitt utseende och därmed blir en vidrig sorglig vuxen människa? Varför gör feminismen det alltid till att det är fel att vara tjej? Vi pratade om det på 90-talet och vi pratade om det på 00-talet men nu är det 2012 och en stark, bra, driven tjej med jävlar anamma, egen ekonomi och chefsposition kan faktiskt vara både söt, snygg och sexig. Man kan skriva om smink och ändå vara en karriärskvinna. Penny kan vara söt och stark och hon kommer som du skriver påverkas av så väldigt mycket mer i livet än en klänning..
Bra skrivet Anitha! Ungefär precis mina tankar kring det hela!
WORD Anitha!
Jag låg igår kväll och försökte somna, men det enda som jag kunde tänka på var alla kommentarer till föregående inlägg, och hur jag skulle tackla dem. Genus bitterf*ttor (ursäkta uttrycket) finns överallt, och jag fattar inte HUR de kan klanka ner på dig (eller någon annan för den delen) som väljer att klä upp sitt barn, vem ska annars välja kläder åt henne? Hon är knappas gammal nog för att göra det själv? KLART att man då väljer vad föräldrarna tycker är fint! Det som är roligt är att här går de emot sig själva, eftersom dem garanterat VALT ut kläder till sina barn, vilket knappast är en genus gråfärgad kroppstrumpa med utklippta hål framför ögon, mun och näsa. Helt jävla absurt, är vad jag tycker! STÅ på dig, och tänk på att vi som läser och gillar din blogg ÄR FLER än alla genus bitterf*ttor. Stor kram, Mathilda
Jag håller helt med dig, fan vad bra skrivet. Jag tycker att förmågan att se strukturer och hinder för individen inte står i motsattsförhållande till att vi blir utsatta för attribut, manligt, kvinnligt, söt osv. Att rikta sin blick emot attributen i sig riskerar att skapa ett extremt intolerant samhälle där ingen får vara någonting för att vi alla ska vara fria individer. men vi måste hitta friheten bland attributen och egenskaperna. Vi måste kämpa för friheten att få vara som vi är, identifiera sig med vad vi vill, samtidigt som vi kan se och erkänna skadliga mönster och strukturer. Sexism och diskriminering försvinner inte för att vissa ser sig som söta, typiskt kvinnliga osv, sexism och diskriminering försvinner när vi slutar behandla människor som olika värda beroende på vilka egenskaper och personlighetsdrag de har.