Anitha Schulman

Omvänd sexism?

Ja la ut en bild på Calle i sin herr Busnel som han slitit ganska hårt för att få tag i. Han fick till sist äran skulle jag säga, att köpa en herrkofta/kavaj från de nu mera svenska klädmärket. Jag tycker han är sjukt stilig i den. Helt rätt för hans klädstil och kropp. Ett vågat men klassiskt plagg. Hade det stått något annat än Busnel på loggan hade det ju varit som vilken kofta i skepparmodell som helst. Det är just Busnel som gör den så djärv. Det lilla extra så att säga.

Jag ser flera kommentarer och några jag t.o.m inte publicerade om att denna kofta den har minsann skapat lite ”obehag” hos vissa läsare. Att det är en MAN som bär den. Usch och fy.

Höhöharulånat Anithas kofta eller etc.?
Då undrar jag: Har denna kofta uppviglat till en slags omvänd sexism? Är det så att vi kvinnor har rätt till alla plagg i garderoben utom möjligen kalsonger med y-front. (Eller gjordes det inte hipstertrosor med en påsydd Y förresten för typ sex-sju år sen?!)

Hur som helst ingen kvinna som säger väl till en kvinna i slips, Höhöharuvarit i snubbens garderob eller?
Men en man i en kofta som gjort sig kända för att framför allt göra kvinnokoftor är direkt en ”höhö”. Vad an detta i vårt moralpanikande jämställda ängsligt pk-samhälle är det frågan om här? Jag blir helt perplex, vadå är det inte ok om han tycker att han är fin i den? Ska det direkt tas ifrån honom och ställa honom i ledet igen?

20120408-120529.jpg

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mia

    Girls can wear jeans
    And cut their hair short
    Wear shirts and boots
    ’Cause it’s OK to be a boy
    But for a boy to look like a girl is degrading
    ’Cause you think that being a girl is degrading
    But secretly you’d love to know what it’s like
    Wouldn’t you
    What it feels like for a girl

  2. Lady Dahmer | Postpatriarkal Feministfitta

    Att vara man är att inte vara kvinna. Att vara kvinna är nämligen lite sämre än att vara man. Detta innebär att det är mer ok för kvinnor att vara lite mer som män; dte är coolt, häftigt osv. Men det innebär också att det inte är ok för män att vara som kvinnor eller ta kvinnors attribut (tex kläder eller typiska kvinnoyrken). Då är man omanlig, fjollig, bög. Ingen riktig man. Ett steg ner i hierarkin. Den här idén om att tjejigt skulle vara sämre härstammar ju från den könsnormativa synen där mannen alltid är norm och kvinnan det andra, svagare könet. Där det är ett steg upp för kvinnor att anta en manlighet men ett steg ner, och absolut otänkbart, för en man att bli mer kvinnlig.

    För mig är genus extra viktigt just för pojkars skull. De pojkar/män som avviker från mallen straffas så mycket hårdare än de flickor/kvinnor som gör det

  3. sofie

    men det är ju det vi ”genusmuppar” försöker få alla att förstå!!! att det ska vara ok för alla att se ut och vara som man vill. det blir liksom svårare när dessa störda normer om pojkigt/flickigt, manligt/kvinnligt ska prackas på små bebisar redan från dag ett.. ska det vara så svårt att förstå? mångfald! allt åt alla! ingen har rätt att lägga sig i hur nån ser ut! det är så sjukt. på mitt jobb (förskola) är det en pojke som har långt hår men det minsann säger de andra barnens föräldrar till sina barn att ”bara tjejer har långt hår”.. herregud!

  4. Lisa

    Varför inte bara fråga din svåger Alex eller Anders Timell istället? Alex skrev ju t.o.m ett inlägg om Calles Busnel-kofta…

  5. Joanna

    Koftan är snygg. Och din man ska klä sig precis i det han vill. Det är det som är så fint med att bo och leva i det här landet. Frihet 🙂

  6. Joppan

    Busnel, minsann….hur märker man det? Det kanske står med stora bokstäver på ryggen. Så är det nog.

  7. Aggi

    Lägg ner ditt jäkla ältande om genus!!! Shit vad du analyserar minsta lilla grej. Sitter du och Kalle på riktigt och analyserar en jävla kofta? Sen är det ju extra roligt att du måste förklara hur fin kofta är för det är ju en Busnel. Suck! Vad spelar det för roll?!?!

  8. Jenny

    Har inga synpunkter på plagget, och har inte läst kommentarerna på det tidigare inlägget. Känner mig ändå ganska säker på att de kommer sig av inlägget på Alex blogg med en skrattande Timell. Du kan inte låta dig provoceras av så korkade människor som rätt av köper nåt som nån annan skrivit/gjort sig lustig över. Är inte sexistiskt öht- bara korkat. kram

  9. sandra

    Exakt! Därför jag är genusanhängare (och feminist såklart), det ska vara självklart för Calle att ha den koftan på sig om han vill! Han är jättefin i den, och framförallt, tuff som går i bräschen för oss genusanhängare. Vill att FLER killar tar på sig plagg som anses ”kvinnliga”!

  10. jojo

    Det är så roligt fr det är ju precis det här Lady Dahmer pratar om!

    Hon vill att hennes son ska kunna klä sig precis som han vill utan kommentarer om att ”rosa är för tjejer”, (tex).
    Som det är idag är han inte fri att göra det vilket ditt inlägg är ett utmärkt exempel på Anitha!

    Genus handlar om att båda (biologiska) könen ska befrias från dessa oskrivna lagar och regler som styr vad som är ok och vad som inte är det.

    Båda könen vinner på det!

  11. Bot

    Bra inlägg Anitha och fast du inte gillar genus så är det precis detta som du skriver om som genus handlar om. Att låta båda könen ha högt till tak. Även så små grejor som koftor kan ställa till det helt i onödan. Ibland måste man se detaljerna för att även kunna zooma ut som du brukar skriva. Calles kofta är en sådan detalj som genus kämpar för.

  12. Lisa

    Oj! Vet ingen som problematiserar så mycket som du! Hur orkar du analysera och göra problem av varje liten grej? Och, jo, om en kvinna klär sig i slips får hon ofta höra kommentarer som ”har du lånat killens?”.

  13. Katarina

    Jag tycker att han ser snygg och prydlig ut! Gillar Busnelkoftor både på kvinnor och män, de är sköna och lagom avslappnade i stilen.

  14. Louise Pettersson

    jag tror inte på ngn förklaring och jag förstår inte vad de som påpekade hans klädval menade. jag tycker plagget är sketasnyggt och han passar jättebra i den. inte många män kan pull this thing off 🙂 som man säger. jag hade inte sagt ngt om han kommit med din klänning men en kofta???? fattar som sagt nada?

  15. jojo

    Majlis sätter huvudet på spiken!

    En pojkflicka ses som något positivt. Hur ofta hör ni ordet ”flickpojke”?

    En flicka som är ”pojkig” tar ett steg upp i hierarkin.

    En pojke som är ”flickig” tar ett steg ner i hierarkin eftersom kvinnan och ”det kvinnliga” är underordnat det manliga.

    Strukturellt sett alltså.

  16. K

    Vadå omvänd sexism? Det är sexism, punkt. Och det är ju den vi vill jobba bort. Det här bevisar ju bara att människor inte får klä sig hur de vill utan att någon ska anmärka på dem, man som kvinna. Men det är klart, du gillar ju inte genus och allt det där så det här borde ju inte uppröra dig?

  17. Majlis

    Det här har en jätteenkel förklaring. Det är (ännu) ett tecken på kvinnans underordning i samhället, men den här gången drabbar det en man. Hur funkar det då i det här fallet?

    1. Calle är man (överordnad), men väljer ett kvinnligt attribut (om man nu vill säga att koftan är kvinnlig, jag tycker den är snygg). Detta innebär att Calle klär sig ”nedåt” i hierarkin, vilket är omanligt och anmärks på. Att inte vilja vara/ vara manlig är, för en man, fel.

    2. Kvinnor (underordnade) i slips har valt manliga attribut som associeras uppåt i hierarkin. Det är helt ok, så länge hon även behåller attribut som (ofta män) bestämt är kvinnliga. Kvinnan får inte bli ALLTFÖR manlig (ALLTFÖR okvinnlig med orakad armhåla, osminkad och ostajlad) och sticka upp, ajabaja, vet din plats.

    Om män och kvinnor hade samma status, samma resurser m.m. så hade det inte blivit nåt liv om koftan. Kläder, intressen och egenskaper hålls könade och det är synd. Stackars Calle och alla som avviker från normen och som får skit för det.

  18. Majsan

    Det finns inte omvända sexism, bara sexism. Och den kan riktas mot män eller kvinnor av män eller kvinnor. Enda botemedlet är den förfasade jämställdhet! Uppnår vi jämställdhet får alla vara som dom vill, tänk vilken fantastisk tanke ändå 😉 Slyta driva med feminister och genus så ska du se att Calle blir mindre koft-mobbad i framtiden!

  19. loppan

    Sager bara ”boyfriend jeans”, anvanda sin killes skjorta med balte over leggings! Just Busnel ar forknippat med overklass damer pa ostermalm men vem vet om nagra ar kanske det inte ar sa langre. Vill man se pretto ut sa vill man!

  20. bella

    Är folk helt knäppa?! Fattar ingenting. Vilka konstiga regler en del folk håller sig med – det kanske är snipiga 25-åriga tanter som går hemma och virkar servettringar. Fy fan.
    Snyggt Calle, och skön och bekväm är den också!

  21. Malin

    Nu har jag ju inte stenkoll på vad olika märken förknippas med, men jag tycker i alla fall att Calle var skitsnygg i sin kofta 🙂 Tänkte faktiskt inte ens tanken på att det kunde vara ”fel” eller att det såg ”kvinnligt” ut. Men det finns så många trångsynta människor där ute, bry er inte om dem 🙂

  22. Panna

    Nej Anitha, det är inte ok att Calle blir mobbad för sin kofta! Jag tillhör Lady Dahmer-skolan, gillar genus, säger hen och tycker det är förjävligt att folk, man som kvinna, inte får ha på sig vad de vill. Det vi försöker uppnå är jämställdhet, inte att kvinnorna ska ta över och hämnas alla år av manligt förtryck. Om samhället slutar lägga så mycket vikt vid kön så ger det mer frihet till MÄN OCH KVINNOR att vara det de vill vara, inte det de förväntas vara. Feminismen är inte mansfientlig!! 🙂

Comments are closed.