Anitha Schulman

Det bästa med Påsk

Påsken så mycket härligare som högtid jämfört med julafton.

Julafton är förväntningarna så tillspetsade så det blir skört. Oinfriade förväntningar på tå. Julen är en stresschock både emotionellt och ekonomiskt. Det ska ju vara härligt att träffa familj och släkt men julen gör det alltid lite ohärligt. Den kräver så oerhört mycket. Vem kommer hem från varje julafton och säger, herregud en sån toppenjul i år igen? Påsken däremot är bara enkel och lätt. Ett ris, lite ägg, lite godis, en middag. Man är utvilad och väljer sitt eget tempo. Om man vill resa bort blir ingen besviken. Inga förväntningar bara leverans.

Är det julklapparna som förstör allt det härliga med Julafton? Skapar dem delar av den där osköna stressen. Man ska ut i sista sekund och köpa grejer till varandra som man kanske egentligen varken önskat sig eller behöver. Bara för sakens skull. Man rusar runt på stan i blindo med alla andra som också rusar. Man är så sönderstressad av alla förberedelser inför julafton att när den väl är över då är man oftare lättad än lycklig. Med påsken känner jag precis tvärtom. How come?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. MariaO

    Håller helt och hållet med dig om påsken vs jul. Är också mycket nöjd med vårt påskfirande i all enkelhet. Skriv din kommentar här!

  2. Ulrika

    Jag älskar både julen och påsken. Men julen ligger ändå närmast hjärtat. Jag ser och hör hur stressen tar över för väldigt många och förstår ingenting. Helt ärligt kan jag efter varje jul konstatera precis ”herregud en sån toppenjul i år igen” efter varje julhelg. Och då har jag ändå rätt höga krav på allt: julmat, presenter, pynt etc. Men jag kan prioritera bort också.. Och så planerar jag, långt i förväg. Då får man dessutom ut mer av julen 🙂
    Men påsken är också väldigt härlig och mysig. Den liksom bara kommer, mitt i alltihop, som en paus från vardagen. Hoppas du haft en riktigt härlig påsk och att din jul blir den bästa du haft i år 🙂

  3. mariab

    Ja den som visste. Julen är helig för mig, det bara är så, och den lever nästan aldrig upp till förväntningarna helt. Eller alls. Eller är jag/du/vi orättvisa nu? Julens crescendo, dsv julafton är ju bara en DEL av julen, och just den delen kraschlandar ofta. För mycket förväntningar, för mycket förberedelser och för många viljor. Men resten, mörkret i november som lyses upp av advent, julmarknad på Taxinge, pyssel, roligt smussel, mys och pys, hyacinter, mossa och doften av stearinljus och Mahalia Jacksons ’Stilla Natt’ dånande genom huset medan man bakar lussekatter. Det där med att det är ”vägen som är mödan värd” snarare än målet gäller julen alldeles speciellt och det kanske är så man ska bedöma den.

  4. Ingela

    Våren gör nog sitt till också men bestäm redan nu hur er jul ska se ut och håll fast vid det så långt det är möjligt. Förbered släkten så dom är med på ”era” noter. Vi slutade fira jul och flyger iväg till värmen och det är ljuvligt och avkopplande eller så blir det enkelt i stugan framför brasan med lite janson och glögg.

  5. Anki

    Exakt samma diskussion hade jag och min sambo under helgen. Påsken är så mycket skönare än julen. Tror på stressen och pressen kring jul som orsak. Hälsningar från Finland 🙂

  6. loppan

    Forvantningarna och angesten ligger i paketen. Darfor far bara barnen paket i var familj – 5 var. Samlas man en storre familj gor det latt for er och kop bara presenter till era barn. Varfor smalla en formogenhet om man inte har rad? Ash det ar bara larvigt. Just darfor har vi inte angest i januari eller februari. Planera inkopen efter alder och lagg inte ribban sa hogt, barn behover karlek, tid och omtanke.

Comments are closed.