Anitha Schulman

Oj, jag får medhåll för hen…hoppsan!

Läs den HÄR

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. a

    Är du GLAD att Elise Claesson håller med dig?! I min mening är hon närmast en grottmänniska. Du kanske ska kolla vilka som håller med dig innan du blir alltför stolt…..

  2. Amanda

    ”Hen” är ingen ideologi utan ett pronomen.

    Om det skulle vara förvirrande med hen, så borde hela Finlands befolkning vara VÄLDIGT förvirrade (där har de, så vitt jag vet, inte hon/han överhuvudtaget – så som vi kommer ha det om vi _lägger till_ ”hen”).

  3. Minna

    Mycket riktigt har man bara ”hän” i finskan och inte har det skapat några problem. Dock innebär det inte att könen inte skulle existera i Finland och frågan är om jämställdheten kommit längre där än i Sverige eller tvärtom. Jag har min personliga åsikt därom – dvs. att jämställdheten på flera områden kommit längre i Sverige även om de två länderna är rätt lika på det området. Så man skall inte heller hysa övertro till just denna språkliga förändring. Sedan kan man säga vad hon vill om just EC men att förhålla sig skeptisk till vetenskapligheten i genusvetenskapen är hon knappast ensam om ute på fakulteterna.

  4. Lisa

    Jag hade tenta nyligen och skulle beskriva ett exempel på en person som upplever KASAM.

    Istället för att skriva han/hon eller personen, så skrev jag hen istället. Det är perfekt att använda sig av i skrift!

  5. Sussi

    Jag var väldigt emot ”hen” i början men nu inser jag att jag (också) har missuppfattat syftet med det. För att öka jämställdheten behöver man bryta en del förutfattade meningar och att då är ju ”hen” jättebra att ta till, kort och enkelt precis som ”han” och ”hon”. Det kommer ju absolut inte förvirra några barn, för barnen kommer ju fortfarande vara ”han” och ”hon” när de pratar om varandra eller hur?

  6. Anna

    Kommenterar inte gällande hen utan gällande Elise Claeson. Hon är inte riktigt den som någon vill ha i sitt ”läger” oavsett vad frågan gäller. Även om du inte ser på jämställdhet på samma sätt som jag gör så tror jag inte att du är helt emot förskolor eller att kvinnor arbetar innan barnen börjar skolan. Jag tror inte heller att du anser att fäder är näst intill odugliga på att ta hand om barn. Vidare är Elise otroligt dåligt insatt i forskning om utvecklingspsykologi och/eller väljer att enbart stödja sig på äldre forskning som är hårt kritiserad av alla nutida forskare.

  7. Ulrika

    Har förut missuppfattat hur man ska använda ”hen” och var då emot det. Men nu när ljuset gått upp tycker jag det verkar vara ett riktigt bra litet ord. Vet man inte könet på den man pratar om, t.ex. en doktor så är det ju jättebra att ha ett könsneutralt ord. Så slipper man förutsätta det ena eller det andra.

  8. EmilyHofman

    Fan, jag har varit lite kluven till hen jag med men idag fick jag faktiskt användning för ordet på ett väldigt naturligt sätt.

    En vän var hos läkaren idag och vi chattade över msn, skojjade och jag kläckte ur mig ”säg till läkaren att hen ska blablabla” briljant ju!

    Är så jävla less på att majoriteten tänker på en ”honom eller han” när det handlar om till exempel läkare.

    Det är ju hur bra som helst att bara säga ”hen” istället för ”han/henne”.

  9. cs

    Alltså, ”hen” kan man ju använda eller skita i att använda, men jag är ganska övertygad om att de enda som blir förvirrade av ordet är föräldrarna.

    (Enligt Elise Claeson så borde du förresten verkligen inte sätta Penny på dagis redan nu i vår. Nej, inte alls har jag för mig, du borde stanna hemma, sen när Penny är tillräckligt stor och går i skolan så kan du få tid att förverkliga dig själv och dina idéer. Calle kan jobba på som vanligt.)

  10. Mio

    “Hän” är det enda personliga pronomenet i finskan och används om alla. Finns inget som tyder på att finsktalande barn blir förvirrade bara för att längden på deras urinrör inte lyfts fram i varenda mening.

  11. auuus

    Mjo, och så har hon inga som helst källor, har missuppfattat ämnet totalt och dessutom är de utvecklingsteorier hon använder idag (Piaget och Eriksson) väldigt kritiserade, vilket hon vetat ifall hon varit det minsta insatt i ämnet. Det är hon inte, så hon borde förmodligen hålla tyst om utvecklingspsykologi innan hon lär sig lite om det.

  12. J

    FYI – jag håller med dig i hen-diskussionen, jag tycker att hen är trams och inget annat.
    Dock är det inte direkt en fördel att ha tokfransen och upphovskvinnan till det ”erotiska kapitalet”, Elise Claeson på sin sida. Det är alltså inget medhåll att glädjas över. Just sayin.

  13. J

    Em, jag tror du har förstått helt rätt! Det är väl det som är så himla frustrerande i den här debatten, att de olika sidorna inte debatterar utifrån samma föreställning om hur hen ska användas. Det tycker jag främst gäller de så kallade motståndarnas totala vägran att utgå ifrån vad de som är positiva menar är poängen med hen. Vi får alla ha våra åsikter, det är helt okej att tycka olika. Men det är helt poänglöst att föra debatten så som den görs nu.

  14. Em

    Jag säger inte själv hen och jag bryr mig inte heller om huruvida andra säger det, men jag kanske har missförstått ordet och hur man använder det?

    I artikeln står det att barn blir förvirrade om säger hen till dem för att de behöver utforska sitt eget kön. Jag hade förstått det som att man inte säger hen TILL barn, utan att det är ett ord man använder när man inte vet könet på en okänd person? Exempelvis ”Jag ska till tandläkare, hoppas att hen inte är sen”?

    Jag lägger ingen värdering i ordet och vilka som använder/ inte använder, men snälla upplys mig- har jag helt missförstått hur man använder ordet?

Comments are closed.