Anitha Schulman

Det värsta som skulle kunna hända

När jag var 20 år så skulle jag gå på en sån där provtagning för cellförändringar i livmodern. Som kan avslöja om man bär på livmoderhalscancer eller inte. Det är ju en rutinundersökning de flesta av oss kvinnor gör. På den tiden var inte vaccinet färdigframtaget än. Idag har man ju lyxen att vaccinera sig mot en cancerform den fanns inte då.

Ja som man gjorde när man var 20år tog man livet med en klackspark och jag slängde upp benen i gynstolen och tittade i taket undertiden man väntade på att få kliva ner igen. Inte så mycket mer med det. Jag skulle ringa in till ett telefonnummer och begära ut mitt provresultat en vecka senare om ingen hörde av sig innan. Förmodligen skulle jag strunta i det.
Men det gjorde man. Man ringde och berättade att man hittat just cellförändringar. De ville att jag skulle komma på återbesök ett par dagar senare.
De där dagarna senare höll på att bli de värsta i mitt liv. Jag tror aldrig jag har upplevt en jämförelsebar skenande dödsångest.
Skulle jag dö nu? Skulle jag gå på cellgiftsbehandlig och tappa håret? Skulle jag må dåligt av allt de skulle pumpa in i kroppen för att få bort cancern? Skulle de lyckas? Skulle de behöva plocka bort min livmoder så jag inte skulle kunna få barn? Skulle jag inte kunna plugga i Paris?
Ja frågorna var många och svaren var få just då. I slutändan tror jag till och med att jag tjatade så mycket så jag fick komma en dag tidigare på återbesök. Det visade sig att allt var okej. Jag hade ätit penicillin och det hade påverkat resultatet.
Men de där frågorna kan fortfarande eka i huvudet varje gång innan det är dags för nytt cellprovs rutinkontroll.

Alla tjejer däremot födda mellan 93-98 är välkomna att göra det gratis. Läs här på Vårdguidens I Love Me-site och anmäl er idag. Att vaccinera sig mot cancer är en fantastisk möjlighet. Ta den.

20120212-170702.jpg

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Carina

    Hej Anitha!

    Den 28/9 kom våran älskade son och på efterkontrollen bad jag om att få göra en cellprovtagning för det var lite drygt 3 år sedan sist. Precis som du förväntade jag mig att allt såg bra ut som alla andra gånger jag tagit provet men icke. Jag har cellförändringar och väntar nu på att få ta nya prover. Sonen är snart 5 månader. Har jag början till cancer? Kommer jag få se honom växa upp? Kan dom ta bort förändringen och om dom lyckas kommer det då tillbaka om några år dvs cancer kommer jag att få då jag nu har viruset, det är bara en fråga om när? Kan sonen få syskon?

  2. Annica

    Jo, folk säger det att vaccinet inte ger 100%igt skydd, men folk verkar glömma bort att det ger faktiskt ett skydd och kanske är det som gör att du inte får dessa cellförändringar. Jag har cellförändringar och går på regelbundna kontroller för att se så det inte skenar iväg, och jag kan ju säga att pengarna det kostar för att slippa oron som följer med cellförändringarna, det är värt det. Vaccinera er!

  3. Cecilia

    Jag hade cellförändringar i flera år efter att ha smittats av kondylom. Gick på täta kontroller under flera år. Tillslut bestämdes det att jag skulle göra en operation på livmodertappen och efter det är cellförändringarna borta. Konstigt nog var jag inte ett dugg orolig under den här perioden.
    Cecilia

  4. Tove

    Hej Anitha,
    Jag har också hört samma som Sophia. En hypkondrisk väninna till mig vaccinerade sig i England och de sa att man inte ska vaccinera sig om man har haft oskyddat sex med fler än tre partners (vet inte varför just tre) och de sa att man helst inte ska ha haft oskyddat sex alls. Hon gjorde det ändå, vilket var att slänga pengarna rätt genom fönstret.

    Sen är jag personligen väldigt skeptisk till vaccinationer om man inte behöver dem. Om några år kanske det bevisas att just denna vaccination i själva fallet ökar risken för bröstcancer eller dylikt… Jag vet inte. Jag tänker inte vaccinera mig av just denna anledning.

  5. Sophia

    Hej Anitha.
    När man vaccinerar sig mot livmoderhalscancer så vaccinerar man sig mot det virus som orsakar cancern. Har du redan stött på detta virus i samband med sexuella kontakter så tar inte vaccinet bort det virus du redan är infekterad av. Skulle du däremot inte ha stött på viruset än men kommer att göra det så skulle vaccinet kunna ha effekt. Jag kanske är gammalmodig, men om du är gift och inga partnerbyten sker så kan du spara pengarna. Det är av denna anledning som man vaccinerar unga kvinnor, förhoppningsvis innan sexualdebut.

Comments are closed.