Anitha Schulman

Leker man nog med sina barn?

Nu har hon börjat försöka sig på att imitera vissa av ljuden i Soundtouch. Hästen är favorit.

Jag fick en kommentar av läsare som tyckte jag skulle berätta hur mina och Pennys dagar ser ut. Vet ni vad jag fick sån ångest av den där kommentaren. Jag har verkligen försummat henne i ett par månader för att det brinner i så många knutar samtidigt. Efter mitten av januari ska jag vara helt mammaledig inte jobba alls. Jag har ju faktiskt jobbat en dag i veckan sedan hon var 4 veckor.

Första tiden i.o.m att hon var förtidigt född så sov hon ju bara, så det var ju en baggis. Men nu är det ju inte riktigt så längre. Den enda som drabbas när jag håller på som jag gör är jag men på bekostan av det, hon. Det är oacceptabelt.

Så här ser våra dagar ut ungefär, obs det här är inte ett schema utan ett mönster som uppstått:

Vi går upp runt 8.00 och då har Calle gjort frukost.

Vi går in i Pennys rum och leker och övar på krypet. Parallellt med detta sitter jag och svarar på mail i iPhonen.

Sedan ska det sovas femtio minuter runt tio. Då passar jag på att ringa alla de där samtalen, blogga och göra magövningar, om jag hinner och duscha.

Efter det är lite lek i sängen med gossedjur eller i badrummet beroende på om jag hunnit duscha eller inte, sen går vi till köket och lagar lunch. Efter det klär vi på oss och går ut på stan och uträttar en massa ärenden och träffar vänner. När hon somnat i vagnen kollar jag av mailen.

Sedan kommer vi hem vid fem och leker lite i hennes rum. Sedan kommer pappa Calle hem vid sex, då förbereder jag hennes middag sedan är det matning och vår middag som vi gör varannan dag ungefär.

Efter middagen jagar vi varandra. (Pennys favorit) hon skrattar så hon skriker.

Sedan byter vi om till pyjamas och börjar förbereda för natten som för Pennys del brukar inträffa (utan utvecklingssprång och sjukdom) runt 19.30.

 

Nej så här kan det inte hålla på hon är för gammal nu (8 mån). Jag har aldrig besökt en öppen förskola eller tagit ut henne på någon barnaktivitet förutom play dates och bebisgungorna i parken. Jag har verkligen försummat henne för att se till att vi ska ha det riktigt bra hon och jag. Snart. Men det där snartet det förflyttas bara allt längre fram. Det är minst sagt hög tid att bryta det här mönstret och sätta henne helt i första rummet. Är oerhört besviken på mig själv. Jag känner att jag inte varit pedagog nog och håller i stort sett på att slarva bort hennes första år om jag inte skärper till mig. Hela hösten bara försvann och det känns som jag sett hennes utveckling på en nära distans. Oförmögen att läsa hennes nästa fas. Förut låg jag före nu är jag bara efter. Leker man nog med sina barn eller gör man som förälder inte det? Fan vad det här inte känns härligt.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mari

    Nej men sådär ser våra dagar ut, fast vi går till öppna förskolan ngn dag i veckan (lika mkt för att jag vill träffa andra vuxna!) barn behöver kärlek, rutiner, gränser och lagom stimulans! Jag sitter sällan och leker med mitt barn, man kan leka lite smått i vardagen istället, typ sjunga när man byter blöjor och prata prata prata. Varför öva krypning? Hur gör man ens det? Nä barn tar nästa steg när de är redo för det! Sänk kraven, lagom är bäst!

  2. Linn

    Låter som du/ni redan har det perfekta upplägget! Små barn behöver inga pedagoger de behöver ”bara få vara” med trygga vuxna. Min son är 18 månader och det är eg först nu som jag märker att han har ett visst utbyte av andra barn när vi är på lekplatsen eller öppna förskolan. Annars har vi haft dagar precis som dina där han hänger med oss på det som ska göras vissa dagar och andra dagar slappar vi mest hemma och går en tur till lekplatsen. Tror inte att det viktigaste är vad vi gör utan snarare att vi har det gott tillsammans 🙂

  3. Hanna

    Det här var det dummaste du har skrivit 🙂
    Jag skulle gärna ha dig till mamma (ha, ha) och jag tror att Penny är så nöjd som en liten Penny kan bli. Av beskrivningen av er dag kan man ju bara dra slutsatsen att ni har det mysigt och lugnt och fint på alla sätt. Du ska vara snäll mot dig själv. Alla konstiga krav som kommer utifrån – strunta i dem. Kram.

  4. Anna

    Vackra, reflekterande Anitha!
    Vet du, jag tror att du omedvetet har valt det bästa upplägget för ert barn och för ert liv!
    Jag tycker det låter som ert upplägg funkar alldeles ypperlig, våga vägra öppna förskolan! Iaf till barnen har småsyskon och behöver alternativ till kommunal barnomsorg.

  5. Jenny

    Vet du, jag tycker att det låter som bra dagar för både dej och Penny. Varken jag eller min man ör fans av en ”uppstyrd” tillvaro med aktiviteter hit och dit, och så har det heller inte blivit sedan vi fick barn. Nu är de inte så stora än, pojkarna (2 och 4), och jag inser att det förmodligen blir mer aktiviteter inom snar framtid (om barnen själva vill). Vi har hittills bara gått på öppna förskolan, men det är det enda.

  6. Eva

    Hej! Tänker som flera andra att du måste vara ironisk? Jag har gjort precis det du beskriver, varit på föräldragrupper, öppna förskolan, babysim mm, men är helt på det klara att det är för MIN skull. Men tänker att mår jag bra så smittar det av sig på babyn. Tycker egentligen att det är lite märkligt att vi måste konstruera en ”babytillvaro”, men jag har inte ett jobb som kan göras på deltid och för få vänner som är hemma, så det har varit nödvändigt för mig att aktivera mig i babyvärlden. Kram på dig!

  7. Sg

    Tycker det låter finfint – tro på dig å det du gör :). Har Ingen ”titel” mer än trebarnsmamma som är hemma på heltid (även pappan är hemma) å det är det bästa vi gjort :). Skulle inte drömma om att fara runt på div. prylar ”för barn” … (Hand på hjärtat de flesta grejor är ju för föräldrar som vill socialisera…inget fel i det men att säga att det är för den lilla bebisens skull känns lite märkligt..håller helt med de ”med titel” här :)) utan njuter till fullo om dagarna :). Det är en varierande å rolig vardag vill jag lova! Hoppas ni får en skön jul 🙂 mvh Sg.

  8. Förskollärare, pedagogisk handledare

    Du ska vifta bort din ångest på en gång, du är en fantastisk mamma. Du har gjort så rätt, skapat en återkommande rutin, det skapar trygghet för Penny. Ett litet barn behöver förutsäga sin dag, upplevelser finns ändå varje dag i hemmet och ute i närmiljön, babysgungan i parken räcker! Du har absolut inte slarvat bort hennes första år utan skapat en harmonisk tillvaro! Hoppas att flera föräldrar gör som du!

  9. Farmor

    Skriv din kommentar här!
    Hej alla mammor och pappor!

    Små barn mår bäst av rutiner och lugn och ro.
    Bebisar behöver inte aktiveras utanför hemmet.
    De behöver inte stimuleras av allt som finns i dag.
    Att leva med sina föräldrar räcker.

    Så bort med det dåliga samvetet Anitha!
    Bortse från rådande ideal och trender angående barn. Du är en toppenmamma av det jag läst. Penny vill vara nära dig och din man. Vägra hetsa!

  10. kristina

    Hej
    Tänk om flera barn fick ha det så bra som Penny
    Vara med sina föräldrar och ha det lugnt och skönt i stället för att flänga runt på barnaktiviteter
    Njut av din och Pennys tid, snart är hon stor, det går SÅ fort

  11. Sandra

    Jag brukar inte kommentera men nu kände jag att jag måste säga att du inte alls behöver känna dig otillräcklig! Det låter ju som toppendagar. Det här med barnaktiviteter behövs inte, bara att få mysa med mamma och pappa räcker ju utmärkt. Njut och fortsätt vara en sån bra mamma. Man behöver inte vara pedagogisk, bara kärleksfull.

  12. Hanna

    Hej hej,
    Jag måste bara fråga dig: Läste i Mama att du gick ner på halvtid i v 32. Det gör jag också nu, annars jobbar jag som projektledare på en reklambyrå, men tycker att det känns jättekonstigt att inte jobba. Klättrar snart på väggarna. Hur gick det för dig att inte jobba innan bebisen föddes?

    //Hanna

  13. Karin

    Men alltså varför kommer alla dessa rätt och fel funderingar när man får barn. Är jag närvarande eller curlande? Hetsar jag fram överaktiva ungar eller tar jag det lugnt och gör jag då mina barn passiva? Är jag självständig eller egoistisk när jag jobbar lite? Ingen vet väl exakt hur våra val kommer påverka barnen åt ena eller andra hållet, men oavsett tycker jag du verkar vara en alldeles fantastiskt ansvarstagande och fin förälder. Jobbar du en dag i veckan – ja men då är du ju 6 dar i veckan främst mamma och det är ju massvis. Du får hålla liv i karriären och det som var du fram till du blev förälder och Penny har det säkert toppen med sin pappa/ barnflicka/ annan härlig person då. Och allvarligt – öppna förskolan och babysim – det är ju mest om man inte kan stimulera barnen tillräckligt med det man vill ägna sina dagar åt. Diggar Penny att leka hemma och sitta i vagnen när du gör ärenden eller hänga med dina vänner på fik – njut av det. Den dagen hon inte är glad nån annanstans än i sandlådan kommer tids nog. Och det kommer inte gå obemärkt förbi om hon försummas, är det något barn kan är det ju att säga till om det inte passar..

    Och jag tycker det är coolt att man ju äldre barnen blir inte har en chans att hänga med. En dag kan de hoppa på ett ben eller äta själva. Säga en hel mening. Överraskningarnas tid är liksom en del av tjusningen.

    Ha den bästa dagen nu och sträck lite extra på dig för att du har en cool dotter som lämnar utrymme till resten av familjen. Well done!

  14. Louise Pettersson

    jag ställer mig frågan varför du ställer en sådan undran till dina bloggläsare. de finns inget rätt svar i de här. allas uppväxt och uppfostran ser inte likadan ut.

    jag tycker inte alls du försummar ditt barn. hon är ju med dig hela tiden. och du leker ju med henne. man måste väl inte hänga på öppna förskolan och lekparken vid 8 mån ålder för att vara en supermamma.

    tycker ni som blir föräldrar och blir så hysteriska ska coola ner er. så länge ni ger barnet kärlek, och de som de behöver mest, er. så kommer allt bli hur bra som helst.

    mina föräldrar lekte inte med mig 24/7 och sprang omkring hysteriskt på olika aktiviteter. de blir bra än då. och lyssna inte så mkt på vad alla andra gör och tycker. de finns inga experter. och ingen är bättre mamma än ngn annan. alla gör sitt bästa och de där dåliga samvetet får du nog lära dig leva med nu, i resten av ditt liv. :/

  15. Lisa

    Ställer ofta den frågan till mig själv, det gör nog många mammor. Det dåliga samvetet är väl tyvärr nåt som kommer på köpet när man skaffar barn. Tror dock att så länge föräldrarna mår bra gör barnet det med. Har gått på öppna förskolan en del (håller oss dock därifrån fram till jul eftersom vi blir sjuka hela tiden…) och upplever att det är först nu min son på 11 mån uppskattar det fullt ut. Som några andra skrivit så är det nog främst för sin egen del man går dit i början.

  16. Lisa

    Skriv din kommentar här!
    Som nån skrev här: LÄS gärna för henne ! De tar till sig mer än du tror !
    Gjorde det med mina ungar: de läste flytande när de var 6 år o har alltid haft ett rikt ordförråd enligt skolan.
    Framför allt får de mkt nyanser i språket/ stort ordförråd.
    Bra läsförståelse leder ju även till att de lättare förstår ma kluringar: att LÄSA sig fram till vad man är ute efter ( sedan är det en annan femma om man har lätt för själva matte koden…)

    DET är en rikedom som du kan ge henne.
    ÖF kan du vänta lite med- hon kan ju inte leka med andra än- det är i så fall intryck som hon får: Men musik träffar kan vara kul !

  17. Ellinor

    Sånt där hinner man bara grubbla på med första barnet. Jag sprang på både babyrytmik och babysimning och öppna förskolor med min första bebis men tror nog att han mest blev stressad av att vi skulle runt och göra en massa grejer hela tiden!

    Nej det låter som att ni har supermysiga dagar. Nu med bebis nummer 2 tar vi det mycket lugnare och han är såå glad och nöjd ändå! Njut och koppla av med fina lilla Penny!

  18. Bella

    Hej!
    Dina dagar låter väldigt lika mina och känner inget dåligt samvete alls! Det är väl toppen med lugna förrmiddagar, sova i vagnen på eftermiddagen och sen mys med hela familjen på kvällen? Öppna förskolan känns för tidigt för vår pojke som snart är 6 mån, vi testar nog till våren när risken för RS-virus och liknande lagt sig lite.

    En sak som funkar väldigt bra för oss är att läsa sagor för vår son. Även om han antagligen inte försår ett skvatt, så tror jag att han tycker att det är mysigt att ligga nära oss och höra våra röster.

    Annars tycker jag att det är ganska svårt att underhålla bebisar. Har ni andra några tips?

    Kram

  19. Inna

    Snälla Anita var inte så hård mot dig själv! Om du mår bra av att leva så här så tror jag också att Penny mår bra!
    Besök en öppen förskola och testa om ni tycker om det – vissa älskar det och andra tycker det är pest! Jag bodde där med mina små kottar – frågan är bara om det var jag eller dom som behövde det mest?

  20. Åsa

    Du ska inte ha dåligt samvete alls!!
    Hon är så liten så hon får inte ännu någon nytta av andra barn. Dom där mamma-grupperna och öppna förskolan är mest för att mammorna/papporna ska träffas och byta lite erfarenheter.

    Du är säkert en superb morsa!

    Förresten hinner man inte så mycket med små barn, dagarna går i ett!

  21. Weran

    Oj vad det där dåliga samvetet kommer att växa till sig om du inte kväser det i sin linda! Min mamma sa alltid att hon beundrar oss mödrar av idag som gör så mycket tillsammans med våra barn, hon säger att hon själv aldrig lekte med oss när vi var små. Vi var hemma tills lekskolan började när man var 6 år och vet du vad, min barndom var den bästa tiden i mitt liv! Jag har bara bra och positiva minnen. Vi, mamma och 3 barn, var och hälsade på andra mammor med barn, var ute i blåbärsskogen och oftast bara hemma. Ibland hade vi tråkigt, oftast hur kul som helst men utan en mamma som låg dubbelvikt på golvet och spelade clown för sina barn. Du märker ju också på ditt barn om hon är nöjd eller inte, och alla aktiviteter är påhitt för att just mammor ska stilla sitt dåliga samvete, barnen ger det lite eller inget att ligga i en ring och mammorna sjunger små grodorna och gör sig till. MEN: se till att du faktiskt tar dig tid för penny och att du när du gör det inte bisysslar med iphone och liknande. Barn märker när man inte gör något helhjärtat, och den tiden är bortkastad. Ägna dig hellre helhjärtat i 20 minuter än 1 timmes låtsaslek medan du egentligen mejlar/messar/surfar. Been there, done that! Kram till världens bästa Anitha!

  22. Mamma till 3

    Känn lugnet! Ett så litet barn behöver absolut ingen öppen förskola, i den åldern är det mammorna som behöver den. Lite lagom stimulans hemma, lite lagom umgänge med andra vuxna och barn räcker långt. Tycker att ni verkar fina dagar med bra rutiner.

  23. Sofia

    Känner igen mig Anihta. Fast jag har blivit sämre i takt med att min son (6,5 mån) blivit äldre. När han var miniplutt så lekte jag med honom hela tiden. Då hade han nog inte så mycket glädje av det. Nu när han är större, kryper (nåja, ålar baklänges) och leker med leksaker sitter jag mer och mer antingen framför datorn eller springer runt med vagnen.
    Men, jag försöker vara närvarande när vi väl leker. Tittut i spegeln, sjunger, flyger flygplan. Då är det han och jag. Jag tror faktiskt att barn mår bra av lite egentid också.
    Vi har varit på sångstunder men det har han känts för liten för. Vi har varit på öppna förskolan, men mest för min skull. Det han har tyckt varit allra roligast har varit mammagympan (!).
    Jag har inget klokt att säga egentligen. Bara att vi gör så gott vi kan. Vi kan försöka välja lite mer aktivt vilken sorts förälder vi vill vara. Och komma ihåg att det är helt OK att själv sätta på sig syrgasmasken innan vi gör det på våra barn if you know what I mean.
    Kram!

  24. Mona

    Jag tycker du skriver ärligt och direkt från mammahjärtat. Vet du jag känner likadant, vi har inte alls hängt särskilt mycket på ÖF. Men vet du, jag tror det är nyttigt för barnen att följa med i vardagen. Min dotter är en supersocial och utvecklad unge trots det 😉 Hon är 2 år och börjar dagis till hösten. Sen leker man mer ju äldre barnen blir också, det blir ju lite roligare. Jag tror inte barnen tar skada av att leka själva då och då också, deras fantasi utvecklas ju då också.

  25. Tina Johansson

    …jag hoppas vid min gud att detta är ett ironiskt inlägg…
    Du leker fullt tillräckligt med lilla Penny. Öppna förskolor och playdates är nog kul för barn som är stora nog att leka MED varandra… Det har inte 8-månaders raringar förmågan att göra…
    Kram på dig goa Anitha!

  26. Petra

    STOPP!!! Våga inte ge dig själv dåligt samvete. Herregud, man är inte en dålig mamma för att man inte LEKER med sitt barn all dess vakna tid. Och DU är definitivt inte en dålig mamma! Många stora bokstäver och många utropstecken men nu blev jag fan lack! 🙂 Räcker det inte med att du har andra mammor som gladeligen klankar ner på dig här i bloggen; måste du göra likadant själv? Jag tycker det låter om om ni har det skitbra, och att Penny absolut får den stimulans/lek/engagemang hon behöver. Tänk på att hon är så liten fortfarande och även hennes värld är fortfarande liten.

    Jag har 2 barn (nu 5 och 15mån) och jag har varit i det där ångestträsket själv. Det är verkligen inte värt det…. Fortsätt ta det lugnt, stressa inte med öppna förskolor etc. Du kommer märka om och när hon vill se mer, bli rastlös etc… Varför inte njuta av den härliga vardag ni har nu? Det kommer bli skitmysigt i Jan när du inte behöver foka på jobbet oxå, och det är kanske där du känner dåligt samvete? Att inte riktigt kunna prestera 100% på båda ställena? För det är ju faktiskt ett heltidsjobb att va mamma”ledig”;)

    aja, inte vet jag…. Blev lite svammel bara. MEN SLUTA GE DIG SJÄLV DÅLIGT SAMVETE.

    kram

  27. Frida

    Va? Är du ironisk? Är det här att vara en dålig mamma? Tänk vad många mammor som bara sitter inne hela dagarna och tar en liten promenad med vagnen runt kvarteret en gång om dagen. Tycker inte det låter som att det här är något Penny mår dåligt av, däremot du! För din egen skull så ska du nog ta någon blogg- och mailfri dag i veckan. Och de flesta av oss som växte upp på 70-80-talet gick väl aldrig på någon öppen förskola eller babysim när vi var ett halvår och vi har ju klarat oss. Men åter igen: För DIN skull! Och självklart kommer Penny gilla det också, tänk vad roligt att plaska runt eller sitta i ring och sjunga sånger. Jag tror hon är i helt perfekt ålder för att verkligen kunna uppskatta det.

Comments are closed.