Anitha Schulman

Penny 3 månader!

Idag fyller Penny tre månader. Den magiska gränsen sägs ju vara vid 100 dagar så om en dryg vecka blir det väl.

Det är otroligt hur fort det går ett kvarts år bara försvann. Utveckling och utseendemässigt går det väldigt fort men dagarna har aldrig varit så långa emotionellt sen jag fick barn. Dessutom att någonstans undervisa och nära med kärlek. Ständigt hela tiden hjälpa henne att flytta gränserna lite till. Att hela tiden bejaka, tolka hennes nästa vilja och bekräfta henne i allt.

För någon vecka sedan upptäckte hon sina händer och ligger och tittar på dem. Hon gurglar och jollrar mycket. Hennes favoritgrej är att ligga under ett äppelträd och kolla på hur solen leker i löven. På morgonen har hon börja småskratta. Le brett har hon gjort sista månaden. Hon är både före men fortfarande efter.

Jag såg på min föräldragrupp att alla andra bebisar satt stabilare än Penny. Jag frågade min barnmorska om detta och hon sa att jag ska ta in i beräkningen att hon är för tidigt född. Så hon har dispens i allt. Vissa saker gör hon snabbare vissa tar längre tid.

Hon rullade ju tidigt över från mage till rygg och det kan hon fortfarande. Men hon har inte upptäckt sina fötter än och ambitionen att börja röra sig uppåt och framåt har jag sett tendenser på först nu sista veckan.

Vi fick hemläxa att ligga på mage och träna på ”kobran” på en kudde. Nacken är stark men ländryggen är svag. Hon har alltid börjat gråta vid för långa träningssessions. Jag har pushat det hårt hela tiden för det är frustrationen hos barnen som driver utvecklingen framåt. Men innan hon blir allt för otröstlig så har jag gett upp.

Men nu ligger hon ganska glatt och länge på mage fast favoriten är halvliggande på kudde kolla på fingrarna väldigt nära. I övrigt är hon en ganska glad bebis. Lite mer avancerad än förr men långt ifrån jobbig. Hon gillar Babybjörnen och bilbarnstolen som hon tidigare hatade.

I regel vaknar jag 07.30 då vaknar Penny 07.50. Sen är hon ganska vaken fram till elvatiden och då vill hon sova. Med ett mål innan och efter utöver morgonamningen. Sen är hon vaken mellan 14.00-17.00 för en snabb sömn och några amningar. Sen mellan klockan 19.00-22.00 typ två amningar i regel. När vi nattar henne får hon flaska med ersättning för natten. För det sover de bättre på eftersom bröstmjölken tunnas ut ju senare det blir på dagen. Satte in detta för tre veckor sen och det funkar! Hon vaknar mellan 05.00 och 05.30 och vill ha mat. Sen 07.50.

När hon föddes var hon 45 cm lång och vägde 2675 gram. Nu är hon 55 cm lång och väger ca 5500 gram.

Man minns inte hur fort det gått för ens man tittar på kort bakåt i tiden.

Vill även passa på att gratulera min lilla pappa som fyller 71 år idag och vår fina Kronprinsessa och Frankrike såklart.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. virre

    Grattis lilla Penny=) . Min dotter är bara tre dagar äldre än penny så de ligger ganska lika i utvecklingen så de är jättekul att följa din blogg.

  2. M

    Man vågar knappt fråga eftersom anitha är hyperkänslig för kritik, men som en läsare nedan undrade så undrar jag också om det är något fel med ungens panna??Min bror hade avikande panna och det visade sig vara vattenskalle (hydricephali) men han opererades..

  3. Maria

    Min dotter föddes 6 V för tidigt, vägde 2235g och var 44 lång. Idag är hon ca 7½ månad och sist vi var på bvc (ca 3-4 veckor sen) var hon 65,5 lång och vägde ca 7905 g.
    Idag håller hon på att lära sig krypa, hon kommer upp men vet inte resten ännu… kommer alltid få höra prematurbarn. Hon fick sina först 2 tänder vid 4 månader.
    Man kan absolut inte jämnföra även fast man gör det i hemlighet och omedvetet. Bara de är friska och krya är jag glad!

  4. anitha

    Jag ger 120 ml ersättning. Men jag antar att vissa vill ha mer, hon är ju ganska liten och äter därefter. Ibland ammar jag innan ersättning ibland inte. Det beror på hennes humör. Men generellt så ammar jag sista gången för dagen runt åtta på kvällen. Sista målet är ersättning. Brösten håller på att sprängas typ första två nätterna men sen anpassar sig kroppen. Undvik att pumpa ut för då tar det bara längre tid.

    Vi ger henne flaska och lägger henne. Hon somnar inom femton minuter utan protester. Vi behöver inte heller vara i rummet. Hon självsomnar.

    Min trebarns-mors-kompis lärde mig det här som har tre pojkar (äldsta sju år). De har alla fått sista målet flaska från två månader och Anna som hon heter har aldrig haft problem med nattning eller välling mitt i natten med någon av dem (ifall de inte är sjuka). Nattning ska inte ta mer än max 15 min. Så hopefully it works…
    /Anitha

  5. Tove

    Va fin hon är er lilla Penny!
    Min dotter föddes också förtidigt, 4veckor. Och hon har hela tiden varit lite ”efter” i utvecklingen. Och när jag började bli stirrig över detta sa de på BVC sa att jag ska tänka mig henne 1 månad yngre. Och nu när jag inte ”jämför” henne med de som är exakt lika gamla utan de som är 1-2mån yngre, så stämmer hon in bättre utvecklingsmässigt.
    Trevlig sommar!
    /Tove

  6. Cecilia

    Hej!
    Lite nyfiken på hur mycket ersättning ni ger på kvällen och hur mycket hon dricker? Hur nattar ni henne ? Har själv en 3- månaders kille som vi ska börja att ge ersättning på kvällen, för att förhoppningsvis få honomatt sova mer än de tre- fyra timmarna han sover första nattpasset.

    Tack för en superduper blogg!
    Kram Cecilia

  7. Lina

    Det är väl klart att de kan rulla runt så tidigt! Vår dotter är 6 v. Och rullar både från rygg till mage och tvärtom. Varför skulle Anitha ljuga om det. Barnsligt att ni tror det. Anitha har en fråga till dig angående ersättningen. Vi tänkte också testa det för att då sova lite mer. Ammar du precis innan du ger ersättningen? Jag är rädd att man får ont i brösten om de slutar äta på natten. Och om man ammar i samband med att man ger ersättningen kanske hon inte vill ha ersättningen. Hur gör du? Tack för en bra blogg! Kram Lina

  8. Karin

    Hon är fortfarande liten, 55cm är inte mycket när man är tre mån men hon var ju liten när hon föddes också.)

    Otroligt söt är hon:)

  9. Ella

    Ofta blir döttrar lika sina pappor till utseende.
    Penny är lik Calle fast supersöt.
    Charlie är dock lik Amanda oxå supersöt.

  10. Theres

    Jag förstår inte att folk säger att calle inte är pappan. Penny är ju slående lik honom och dessutom hur söt som helst.

    Kan inte du ha frågestund?

  11. Eva

    Grattis Penny! Men hälsa mamma att ta det lugnt med tränandet, du är ju bara tre månader, bevars. Pusha och gråta, hemläxa, frustration, nä, det låter varken sunt eller kul – mer som om du gick på gymnasiet eller på gymet.
    Tids nog lär du dig allt det där, det tror jag mamma vet också.

    Kram sötis!

  12. lisen

    citat :”Jag har pushat det hårt hela tiden för det är frustrationen hos barnen som driver utvecklingen framåt. Men innan hon blir allt för otröstlig så har jag gett upp.”
    Skriver du detta för att provocera?! SKa man verkligen träna små 3 månaders bebisar ända till frustration? Att man ska låta dom ligga på mage resp rygg ; ja! men ”träna” barnet tills det gråter….vad är det? Kan aldrig vara bra. Barn utvecklas i sin egen takt!

  13. Emma

    Penny är jättesöt! Det är väl inget som är fel med pannan eftersom den är ganska stor? Men det kanske den kan vara på bebisar? Varken du eller Calle har ju särskilt stor panna.

  14. Annika

    Hon är verkligen bedårande! Barn utvecklas så olika. Att jämföra med andra brukar bara bli stressande. Penny väger nu som min son gjorde när han föddes. Bara det säger ju en del om hur olika det kan vara. 😉 Nu är han inte större än andra barn. Det jämnar ut sig.

  15. e

    Wow vilken sötnos!!!
    Inga barn kan rulla från rygg till mage så tidigt. Inte på vilja i allafall. Kanske om de ligger typ i en säng o rör sig av en annan anledning o ”råkar” tippa över. Varför måste du pusha henne med att ligga på mage?! De kommer göra det ändå när de vill o är redo, tror du stenåldersmänniskan satt o ”pushade” & tränade sina bebisar? Jag har 2 barn o aldrig hållt på med sånt men barnen har ju själva en oändlig drift att komma vidare så det löser sig ändå…

  16. nikki

    Vartifrån är den FINA vita klänningen me lila blommor…?.. o den nedersta söta bilden med blått o vitt..?..
    Kram nikki

Comments are closed.