Anitha Schulman

Passiv rökning?

Jag måste fråga hur ni definierar det här med passiv rökning.

För mig är det att man sitter i en lokal med människor som röker och den luft man andas in är uppblandad med nikotin. Alternativt att någon blåser rök i ansiktet på en.

Om man röker utomhus långt ifrån ett barns eller vuxen. Utan att röken kommer i direktkontakt med andningsorgan. Då klassificeras det väl knappast som passiv rökning?
Skulle tro att bilavgaser i en storstad är 100 gånger mer skadligt.

Eller? Någon som vet?

Snälla nu ni, innan det börjar brinna i huvudet på vissa av er.
Då jag förstår att det här är en het potatis i barnsammanhang.

Jag vet att man inte ska röka. Att få den upplysningen är ingen aha-upplevelse. Men det är mitt beslut och jag gör det ibland. Jag tar en cigg efter amning innan kvällsersättningen som vi börjat med för att få sova hela natten. Som för den delen funkar.

Ibland tror jag man inte får glömma att vidga perspektivet. Det föds ju människor på övriga delar av världen. Som lever under betydligt sämre omständigheter än att ligga i gröngräset när mamma och pappa delar på en cigarett fem meter bort. Och det blir ju faktiskt människor av din flesta.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Pernilla

    Jag har två vänner från USA och Kanada. När den enas mor var gravid fick hon rådet att ”dra ner en hel del på alkohol och hasch” och komma tillbaka nån vecka innan förlossning för slutkontrollen. Den andras mamma fick en spruta direkt efter förlossningen som avstannade mjölkproduktionen eftersom bara fattiga och sunkiga människor höll på med det där mjölkgegget istället för att ge modern ersättning. Jahapp, sen blev de vuxna och superintelligenta, friska, roliga människor. Tänk va.

  2. Fia

    Till Anna (21:04) Så du har aldrig släppt en liten smygfis utanför hemmet som dina stackars medmänniskor fått känna lukten av?! 🙂 vilken tur att de är på Gotland nu så du slipper känna lukten av ciggen (om vinden blåser rätt vill säga)!

  3. Therese

    Tur ni är så jävla bra allesammans!!! Tur ni vill bestämma över andras liv. Tur ni är så perfekta. Tur ni har rätten att dömma. Tur ni talar om att rökning e dåligt, för de vet hon säkert inte. Ni har så tråkiga jävla liv så ni måste lägga i alla andras. Vill hon ta en jäkla semester cigg så gör hon väl de. DET ÄR ETT FRITT LAND ERA NÖTTER!!

  4. Sanna

    Du som vuxen och förälder har själv rätt att bestämma över dina val i livet, men jag tycker att du borde förstå att en småbarns förälder med en cigg i munnen inte ser speciellt bra ut, och det är därför folk här reagerar som dom gör. Jag tycker ändå att det är ett sundhetstecken att många reagerar som dom gör mot rökning, eftersom att det är skadlig, tillskillnad mot hur det såg ut för 20-30cår sedan. Jag personligen är ingen rökare, har aldrig varit och kommer aldrig att bli. Jag tycker att du ska fundera över om du och calle vill att den trygga doft som barn känner från sina föräldrar ska vara röklukt? Då finns det 1000000 trevligare dofter att välja enligt mig. För övrigt tror jag att ni tar hand om er dotter på bästa möjliga sätt, så det behöver nog ingen här inne vara orolig för 🙂

  5. Klara

    Att ni var fjolliga människor menade jag självklart inte, det kom bara upp för jag var upprörd. Jag hänger med många ickerökare och de är bäst! Hur som..

    Jag har inga riktigt bra argument för att varje individ ska få bestämma sina intag eftersom alla nästa andas in rök då och då. Jag andas in äckliga bilavgaser, äckliga andedräkter, och jag vet att det är absolut inte alls lika farligt som cigarettrök men vad ska vi göra åt saken?

    Cigaretter finns i vårt samhälle och det är bara att bita ihop. Allt kommer inte vara perfekt. Och när jag röker och jag ser en barnvagn komma eller små barn , då vänder jag ciggen inmot mig. Jag kan inte vända ciggen inför alla människor som kommer. Det är orimligt. Så vi gör det bästa vi kan göra och sen är det nog med det.

    Jag respekterar absolut allas åsikter att det är dåligt att röka och det vet alla men iallfall. Att man inte ska röka inför sina barn osv, men att ni hatar oss så mycket. Vi ska inte ens få sitta på en uteservering, deeeet visste jag inte. Och det lever jag inte efter heller.

  6. Magdalena

    Jag brukar aldrig kommentera i bloggar, men jag kan inte låta bli att dela med mig i det här fallet. Min mamma rökte både under graviditeten och när hon ammade mig (vilket hon dessutom gjorde i ett helt år) och jag har alltid varit frisk. I jämförelse med min mamma verkar ju du röka minimalt så det är kanske inte så farligt men jag vill istället komma med ett annat perspektiv och det riktar sig till både dig och Calle och har inte med amning att göra. Jag vet inte hur mycket ni röker men jag vet att ni båda är intelligenta männniskor som vet hur skadligt rökning är. Alla vet det och ändå tror jag inte att man riktigt förstår det förrän någon som står en nära håller på att dö av sin rökning. För ett år sedan var min mamma nära att gå bort i hjärt och kärlsjukdom som såklart orsakats av hennes rökning. Även om jag är vuxen så kändes det alldeles för tidigt och jag kan inte ens beskriva hur rädd och ledsen jag var. Jag rökte själv (barn till rökare börjar ju inte sällan röka själva) vid tidpunkten och när jag några månader senare blev gravid blev det självklart för mig att ta tillfället i akt och sluta. Jag vill inte utsätta mitt barn för risken att förlora en förälder för tidigt. Varför passar ni inte också på när ni har största motivationskällan mitt framför er. Sluta fundera över hur er rökning skadar henne nu och fundera istället på hur er rökning skadar er och hur detta i sin tur skadar henne.

  7. Erica

    Skriv din kommentar här!
    Tydligen mår din dötter primo… Och du med.
    Coolt att du kör öppet o ärligt på alla fronter. Världen behöver färre pekfingrar och fler som dig.

    Förresten, hur många färger/ tonar håret under graviditet o amning? Där snackar vi gift o toxiner. Dessutom lukter en ny friserade dam förfärligt….

    Kram,
    3 barnsmorsa som njuter av livet, barnen och slingor i håret.

  8. L

    Men om du blir så upprörd av påhopp Anitha så välj att inte inkludera saker i bloggen som är provocerande. Inget illa menat, men det känns som att du vill provocera och bråka lite med folk. Jag kanske har fel.

    Sen är jag ingen som ger påhopp, ditt liv dina val. Folk kan ju vara lite väl hysteriska kan jag tycka, värsta moralpaniken.

  9. Ellen

    Jag håller med, det är något osympatiskt med dig. Varför bloggar du, läser Amandas blogg hon är så söt, det hon skriver väcker inte anstöt.

    Jag väljer bort dig.

  10. Margareta Abraham

    Det är just unga tjejer som du, Klara, som kanske borde tänka efter lite mer. Du hävdar att ”jag som individ har rätt att bestämma över mina intag…” Jag håller med dig helt och fullt. Alltså borde även spädbarn, barn tonåringar, unga vuxna, föräldrar och äldre, ja ALLA människor ha rätten att bestämma över ”sina intag av gifter”! Hur begränsad blir inte deras vardag om de vill undvika rök och alla de hundratals giftiga ämnen som finns i cigarettrök?

    Anna, du har ju fattat galoppen! Det är klart att Anitha vill ha så många besökare som möjligt till sin blogg. Det får hon naturligtvis genom att provocera. Inget fel i detta.

    Däremot kan jag undra lite över hur klokt det är att lägga ut alla dessa foton på deras dotter där det görs diverse miner? Dessa foton kommer förevigt finnas kvar. Hur kul kommer hon tycka att det är när hon blir äldre? Ännu så länge har hon ju ingen talan.

    KLara, begrunda detta från ”en fjollig liten människa”.

  11. Frida

    Seriöst, gör vad du vill när du slutat amma din dotter, men gifterna sätter sig i mjölken och barnet får i sig av det. Dessutom är hon ju för tidigt född… Onödigt att öka riskerna för infektioner. Det är ju bara några månader kvar. Håll ut!

  12. Anna L

    Finns inget som är bra med rökning, leder bara till ohälsa. Finns liksom inget mer att säga om det. Men du gör som du vill. Och ja, i denna frågan e jag en riktig moraltant.

  13. Malin

    Jag resonerade som du när jag min son var ca ett år (detta var långt efter att jag slutat amma). Jag började röka någon cig varje kväll. Jag rökte alltid på balkongen med dörren stängd, hade en särskild ”rökjacka” på mig när jag rökte osv. Jag var mån om att sonen aldrig var i närheten av röken. Men röken sitter kvar i håret, i kläderna i andedräkten etc.

    Ca en månad efter att jag började småröka så fick sonen sitt första anfall av förkylningsastma. Det kanske inte alls hade med min rökning att göra. Poängen är att jag aldrig får veta om min rökning hade något med anfallet att göra eller inte, men den skuld jag kände under de kommande åren när vi var tvungna att gång på gång läggas in på sjukhus för att sonen inte kunde andas önskar jag att du förskonas från.

    Man kan tycka att man är rebellisk och att de som tjatar om rökning är pinsamt inskränkta. Tro mig, det tyckte jag med. Att ungar har varit med om värre och att man är vuxen och får bestämma själv ifall man vill röka eller inte. Men man är mycket lite rebell när ens barn inte får luft. När paniken lyser ur ögonen på den lilla och hela bröstkorgen pressas in för att andningsvägarna är för trånga.

    Det kanske inte hade med min rökning att göra alls, men när sonen hade sina anfall hade jag gjort vad som helst, precis vad som helst för att aldrig ha rökt de där cigaretterna. För tänk om… Nu hoppas jag att du aldrig behöver uppleva hur det är att ha ett barn med förkylningsastma, med största sannolikhet behöver du aldrig göra det. Men om ens barn skulle få vilka symptom det än må vara så skulle det vara ganska skönt att ha ryggen fri och känna att man själv inte har bidragit till någon form av sjukdom p g a sin rökning. Den skulden som jag kände och fortfarande kan känna önskar jag ingen annan, för det är just det där att jag får aldrig veta om det hade varit annorlunda om jag aldrig rökt.

  14. AnnaJ

    Det där argumentet att det föds barn under kassa förutsättningar drog du redan då läsare upprördes över att du dricker och ammar. Varför väljer du hela tiden att jämföra ditt barns levnadsvillkor med barn i 3-världen?
    Det är ca 2000 gifter i en cigg – som du hettar upp. Det är och ser subbigt ut att röka.
    Vet du, det är något osympatiskt med dig, ditt sätt att skriva – förmedla dig själv. Ja, jag väljer bort din blogg. Adjö.

  15. Anna

    Hej alla rökare!

    Passiv rökning handlar inte om skräcken för att andas in den farliga röken. Obehaget handlar om att det luktar förjävligt. Att röka är upp till var och en men som rökare måste man visa respekt och inte röka i närheten av någon annan männsika, även fem meter bort. För en ickerökare är det samma sak som att lukta på ruttna fisar.

    Om ni visste hur illa ni luktar efter en cigg skulle ni antagligen aldrig röka igen. Speciellt den där kalla andedräkten efter en cigg på vintern. Eller ännu värre, när det tas ett tuggummi efter. Mint+rök… usch. Att ta en cigg innan ett möte borde vara förbjudet.

    Gnälligt…? kanske, men är trött på att andas in rök när jag är på väg till jobbet och rökarna ska ta sin sista cigg innan de går in på jobbet.

    För övrigt tycker jag din blogg är bra och att du verkar vara en härlig person. Men argument för rökning, det finns inte.

    Hälsningar Anna

  16. Linda

    Skriv din kommentar här!
    Hej! jag älskar din blogg och har precis upptäckt den, det finns så mycket konstiga människor och jag vill bara säga att du är absolut bäst! Hoppas ni får en underbar semester!

  17. Klara

    Människor är SÅ bittra nu förtiden! Att icke-rökare också måste få sitta på uteserveringarna utan att få rök i maten, att rökare inte borde få röka på uteserveringarna.

    Men hallå! Rökare är också människor och de röker hur jävla mycket dom vill, och det kanske inte är de bästa att röka inför ett barn men det är int eheller vårat problem. Det är Calla och Antiha som bestämmer, ska vi lägga oss i hur de ska uppfostra deras barn? vi kan ju bestämma kläder åt Penny samtidigt.

    Antingen sitter rökare inne eller ute. Men enligt icke-rökare ska de inte sitta någonstan, men då kan vi väl ta livet av alla rökare? Eller..? Jag röker rätt ofta och jag är 16 år. Jag har inte planerat att röka hela mitt liv men det är jag som individ har rätt att bestämma över mina intag. Bra som dåliga!!

    Skit i fjolliga små människor Antiha!!

  18. Misan

    Intressant! Där ser man vilka fördomar man har! Jag trodde faktiskt på allvar att det bara var typ utstötta socialfall och missbrukare som rökte när de hade spädbarn. Men det förekommer alltså i alla samhällsklasser. Det var nytt för mig.

  19. Annika

    Det känns som att du vill provocera! Vissa bygger sina bloggar på det. Men jag tycker att det känns både trist och passé. Jag fattar inte varför det ska vara så svårt för somliga att låta bli att dricka alkohol och röka medan man ammar. Det är så kort tid av livet som man avstår. Ja, röka kan man ju låta bli alltid, tycker jag. Du skrev om hur oroliga du och Calle var när Penny var nyfödd. Det gick visst fort över?

  20. anne

    Vill bara klargöra att jag inte menar att man ska röka BLAND barn.. det lät väldigt fel. Men är man så pass långt bort att röken inte kommer dit där barnet är så är det helt ok. Man ska ju inte utsätta barnen för pasiv rökning såklart, men att ta en cig fast man är mamma, så länge man är på tillräckligt avstånd, anser jag helt ok.

  21. anne

    Helt lugnt att röka bland barn och när man ammar, bara man inte gör det innan amning eller precis bredvid barnet. Jag kan också säga att min mamma, samt många mina vänners mammor rökte både under graviditeten samt hemma inne efter att jag/vi fötts och under amning. Och vi blev helt normala!

    Det ska vara sån jävla överdrift nu för tiden. Fan på 70-talet var det ingen som brydde sig och det föddes fina barn (jag!) då med.

    Dock tycker jag det är onödigt att röka och dricka under graviditeten, mest för att OM det händer något så kommer man ångra sig och blame’a sig själv.

    Sluta lyssna på alla tjatkärringar och gör det som känns rätt för er. En glad, lycklig och nöjd mamma är en bra mamma.

  22. Joanna

    På en fest jag var på härom veckan sa en mamma till sin tolvåriga dotter ”Var nu rädd om dig när ni ska bada i poolen!” så som mammor gärna säger till sina älskade barn.

    Dottern tittade storögt på sin mamma och svarade ”Och det ska du säga som röker!”

    Poolen var 110 cm djup och mamman feströker ibland.

    Så tja, kanske är det så att vi är mer rädda om varandra än om oss själva? Eller helt enkelt; det mesta är hyfsat okej i lagom doser…? Kanske kan gälla både vatten och cigaretter?

    Eller måste allt vara svart eller vitt…?

  23. a

    Texten nedan är från Skånes landstings hemsida, Region Skåne :

    Amning och rökning
    Nikotin som mamman får i sig vid rökning och troligen också vid snusning koncentreras i bröstmjölken. Nikotinhalten i bröstmjölken är tre gånger högre än i mammans blod. Undersökningar visar att rökande mammor har mindre mängd bröstmjölk och ammar kortare tid. Barn till rökande mammor kan få abstinens, som yttrar sig som skrik och oro under de första dagarna efter födseln, då de får i sig liten mängd mjölk. När mjölkmängden ökar blir abstinensen/skrikigheten mindre eftersom barnet får i sig mer nikotin igen. Barnet kan få nikotinförgiftning om mamman röker > 20 cigaretter /dag. Barnet får kliniska symtom i form av illamående, kräkning, diarre´, kolik och hjärtklappning. Infektioner i luftvägarna är vanligare hos ammade barn till rökare än ammade barn till ickerökare. Amning skyddar mot SIDS (plötslig spädbarnsdödlighet) men rökning leder till ökad risk för SIDS.

    Om du/ni röker – sluta röka för barnets skull och självklart för er egen skull också. Om ni absolut inte kan sluta röka, trappa ner på rökningen! Sök hjälp för att kunna sluta röka. Prata med er barnmorska om råd.

    Undersökningar tyder på att ju längre tid som förflyter mellan rökning och amning desto lägre blir nikotinhalten i modersmjölken. Om man inte klarar/vill sluta röka bör rökning ske strax efter amning och då utomhus. Ha på en speciell rökrock som tas av innan man går tillbaka till barnet. Om ni röker får man inte samsova med sitt barn.

    Nikotinersättningsmedel som plåster och tuggummi tillför mammans kropp nikotin och därmed också barnets på samma sätt som tobak.

    Passiv rökning, det vill säga den rök som barnet inandas med luften tillför barnet tjärämnen, kolmonoxid, nikotin med mera. Röken som utgår från cigarettglöden innehåller högre koncentration av de farliga ämnena än röken som rökaren blåser ut. Framförallt spädbarn har ökad frekvens av övre luftvägsinfektioner och öroninflammationer i familjer där någon röker.

    Läs mer på Amningsmottagning.

  24. a

    Jag skulle skippa ciggen helt när jag ammade/tog hand om spädbarn. Så slipper jag tänka på saken. Så gott är det inte. Och då har jag ändå feströkt sen urminnes tider. Det luktar som fan om en när man rökt, det vet alla, och jag vill inte att min bebis ska känna det.

    Äter inte Penny på nätterna längre? Hur gammal är hon? LÅter skumt, men skönt. Grattis i så fall.

  25. Ana

    Min mamma rökte när jag var liten. Min Farmor med. Tror andra släktningar gjorde det med. Jag skadades inte. Även om de flesta har slutat vid det här laget har deras rökande aldrig gjort att jag har fått en dålig relation till rökning Det är precis som med alkohol. Jag tycker att jag har sund relation till båda. Man vet hur hälsan skadas och man tar ett beslut. Själv tar jag en cigg ibland och är nöjd med det. Det är så jävla mycket som är farligt nuförtiden att man blir helt apatisk (läs boken ”Glädjedödarna”. Finns många sånna som läser din blogg har jag märkt.)
    Det värsta som finns med föräldrar är när de försummar sig själva alldeles för mycket Gör inte det!. Att stå för vad man gör och att man ibland gör saker som andra inte tycker är rätt, är något alla barn borde lära sig. Rök och var glad det är sommar nu ju!!

  26. Anna

    Emd: Det luktar vidrigt när folk röker. Jag skulle aldrig själv kunna sitta på en uteservering om någon röker där. Även om det är tillåtet att röka på uteserveringar så tycker inte jag att man ska göra det. Alla ska ju kunna sitta på en uteservering, inte bara rökarna. Nu är det allt för många som måste sätta sig inne för att inte behöva bli utsatta för den vidriga röken.

  27. Anna

    För mig är passiv rökning när någon röker så att man känner när man andas in röken. Det känner man från 5 meter om vinden ligger åt det hållet. Så jag aktar mig alltid när någon röker en bit ifrån och vinden ligger på. Jag klarar inte av att andas in röklukt, det är fruktansvärt. Så om ni väljer att röka en bit ifrån, tänk på hur vinden blåser.

    Avgaser är också skadligt, många får KOL, astma och annat av avgaser. Men det är skrämmande många som får det av rökning. Och att jämför bilavgaser med rökning ser inte jag som en god idé, då cigaretter är ett totalt onödigt beroende, medan bilar är ett fordon som vi använder för att ta oss runt i samhället och även fraktar saker med. Fast jag tycker såklart att det borde åkas mindre bil, cykel eller promenader är bra alternativ många gånger. Men vi har byggt upp ett samhälle där vi inte skulle kunna klara oss utan bil som det är nu. Men cigaretterna kan vi klara oss väldigt bra utan. Så att jämför detta känns för mig inte rätt. Men jag förstår ändå vad du menar.

    Jag vill inte ge några pekpinnar. Vill bara av omtanke säga att jag tycker att ni inte ska röka alls inför er dotter. Även om ni är försiktiga nu och kommer göra det på betryggande avstånd ifrån henne, så tycker jag att ni inte ska visa för er dotter att det är okej att röka. Och ni utsätter även er dotter för att mista sina föräldrar i förtid när ni röker. Så försök att låta bli den där ciggen. Om ni ändå vill ta den, gör det på betryggande avstånd ifrån henne och även andra människor som passerar eller bor i er närhet. För cigaretter är inte bra för någon.

  28. Therese Mc Donald

    Anitha: Sluta försvara dig i blogginlägg efter blogginlägg. De kvinnor som beslutat sig för att konstant skriva ner ALLT du gör kommer att fortsätta även om du skriver om himmelska barnkalas och snuttefiltar.

    Om du vill rök så rök.
    Jag ammade inte min dotter och hela världen skulle gå under.
    Hon skulle bli allergisk, få stora öron, sned näsa och alla konstens problem.
    Snart är hon sex år och bäddar i skrivande stund om i sin dockvagn. Hon verkar kry, glad och tillfreds.

    Vår dotter har även varit med när vi haft bjudningar, kräftskivor, handlat på IKEA, resa osv.

    Så lova mig en sak; sluta möta dessa bittra fegisar. Lägg energin på en cigg i kvällssolen med ett glas rött.

    Kram Therese

  29. Maria

    Anitha, detta har egentligen inte det ditt inlägg att göra men jag vill kommentera vad Ems skrev bland kommentarerna angående uteserveringar och rökning.

    Jag tillhör den väldigt stora skara människor som är oerhört glad över rökförbudet på restauranger och dessutom har max 1% av bekantskapskretsen som röker och därför nästan alltid slipper utsättas för rök. Jag bryr mig inte om att andra röker så länge jag slipper utsättas för röken och tycker att vi har kommit så lång nu att de som röker bör göra det långt från andra. Därför blir jag väldigt störd om någon röker bredvid mig på en uteservering, speciellt när jag äter mat, och har svårt att förstå hur man kan tvinga på någon annan att sitta rakt i rök. Rökarna verkar ha svårt att förstå det själva men även om man stter utomhus är det jobbigt och obehagligt att få rök i ansiktet när man äter och jag tycker inte att jag ska behöva undvika en uteservering för att någon annan har en så dålig ovana, vi borde ha kommit längre i dagens samhälle. Jag vet att många lobbar för att få till rökfria uteserveringar, om inte annat borde det gå att samla rökarna på en viss del av lokalen så att man har möjlighet att undvika det om man vill.

    Hade jag suttit bredvid ett sällskap som kedjerökte en hel kväll skullle jag också börjat kasta onda blickar till slut. Jag skulle också vara ännu mer känslig om jag hade ett barn med mig. Menar du att om jag har barn och vill undvika rök så ska jag inte kunna äta på någon uteservering på hela sommaren? Det känns väldigt fel i min värld där rökaren faktiskt är den som gör något dumt och oerhört samhällskostsamt.

    Anitha, du får såklart göra som du vill med ditt barn och att röka några meter bort är nog inte skadligt. Däremot vet jag att om jag själv hade föräldrar som rökte skulle jag göra allt för att få dem att sluta. Dessutom är det som någon annan skrev nedanför svårt att som rökare förstå hur illa det luktar om kläder/hår/andedräkt även efter en liten cigg och det skulle jag helst undvika att utsätta ett spädbarn för.

  30. Carolina

    Luften blandas inte upp med nikotin. Den blandas upp med alla gifter utom just den. För man blir inte som passiv rökare, om man ska kalla det så, beroende av röken någon blåser en i ansiktet. Det är ju nikotinet som är beroendeframkallande. Bara en rättelse, haha.

    Sen har jag fått lära mig i skolan, av Non Smoking Generation, att man som rökare sprider dessa gifter omkring sig i en timme efter att man rökt. Så det är inte bara när du tar ciggen och blåser ut den som dessa gifter kan komma att drabba andra, utan även ett tag efteråt. Dock vet jag inte hur mycket sanning det ligger i detta. Men så sade dem, i alla fall.

    Jag tycker mycket om din blogg Anitha, och Penny är hur söt som helst! Kram på dig.

  31. ulrika

    Nikotinet skadar väl inte lungorna, det är nog de andra gifterna i ciggen som skadar de som utsätts för passiv rökning. Vad jag vet är det farligast i inomhusmiljöer eftersom samma luft cirkulerar där. Om barnet inte ens kommer i kontakt med cigarettröken kan det ju inte bli passiv rökning. Då skulle ju hela jordens befolkning vara passiva rökare.
    Avgaser och marknära ozon i storstäder är skadligt, men jag skulle inte våga uttala mig så exakta tal som du gör.

  32. Sandra

    Undrar du vad vi tycker, eller vill du höra att det är fräsch med en mamma som röker? Eller en pappa också för den delen? Ingen är fräsch som röker. Det är skabbigt.

    Rök på vem bryr sig? Men röker man nära sitt barn så är man ego, jävligt ego. Och ja, jag tycker man är en dålig förälder omman röker nära sitt barn.
    Vem bryr sig vad en barnmorska säger? Man vet väl själv att det är farligt, använd förnuftet.

  33. Anna

    Om Anitha inte hade velat ha denna diskussion eller många kommentarer på inlägget hade hon aldrig skrivit att hon tog en cigarett. Ungefär som när Katrine fd Schulman skriver provocerande saker. Ett sätt att dra besökare helt enkelt – inget fel i det – ingen skulle väl sitta och skriva en blogg utan läsare och är man som Anitha avlönad att göra det så gäller det att ha så många läsare som möjligt för att få behålla sitt ”arbete” – helt naturligt. Dock lite underhållande att så många tror att Anitha verkligen behöver dessa råd om vad som räknas som passiv rökning 🙂 Ni som tog detta på fullaste allvar – ni gjorde min dag 🙂 – och Anitha – kämpa på – bra jobbat !

  34. Anna

    Hejsan!
    Min barnmorska sa att av de barn som dör av plötslig spädbarnsdöd (SID) så har 90% föräldrar som röker. Dock tror jag inte att Penny tar skada ifall ni sitter långt ifrån i friska luften, SID är ju trots allt ganska ovanligt. Själv unnar jag mig ett glas vin då och då, trots att jag ammar.
    Ha en härlig semester och njut av sommaren!!

  35. Lee

    Jag tror tyvärr att barnet får i sig skadliga ämnen via utandningsluft och på andra sätt, så att det i ert fall klassas som passiv rökning. Men ni verkar ha tänkt igenom del bra, och gjort en riskbedömning, Har ni exempelvis allergier i släkten? Det har vi, och är följaktligen väldigt försiktiga med att barn sover i nymålade rum och en hel del andra saker. Vår yngste är allergisk emot en hel del saker, och detta påverkar vår vardag mycket. Pga det är jag supernoga med detta och läser aktuell forskning inom området. Tex skulle vi inte ta risken med att skaffa husdjur.

    Andra personer har andra förutsättning, och tänker annorlunda. Det hedrar er att ni tänker efter, och undrar vad som egentligen är passiv rökning. Tyvärr kan man väl inte veta vilka exakt vilka bebisar och barn som ligger i farozonen för PSD eller allergier, och vilka som inte gör det. Du jämför med andra länder, och visst har många av dessa länder även högre spädbarnsdödlighet. Inte mer allergier dock, vilket är svårt att veta orsaken till. Det finns bla hygienhypotesen, Hur som helst så tror jag att ni gör en klok bedömning för Penny. Och det är som sagt bra att amma (om man vill) trots rökning.

    Du har en bra poäng att man ska kunna leva som vanligt fast man ammar. Det går ju hur bra som helst att dricka ett glas vin, utan att mjölken blir dålig som livsmedel för barnet. Däremot ska ju inte den som hanterar barnet vara berusad, men det är ju en annan fråga. Det verkar finnas många missuppfattningar om alkohol och amning. Att man måste pumpa ur och slänga är tex felaktigt. Missuppfattningar och dömande gör det svårare att amma. Jag dricker små glas vin och ammar glatt på. Glad sommar!

  36. Estetica

    Storstadens avgaser är döden för en bebis..!
    Dessutom dras barnvagnar i höjd med bilavgaserna..!
    Trottoarserveringar i innerstan är fulla av barnvagnar..!
    Jämfört med rökning..så är det skitsamma..!
    Det handlar ju om den totala mängd avgaser/gifter som bebisens lungor/blodomlopp/hjärna absorberar..!

  37. Cecilia

    Det finns starka statistiska samband mellan plötslig spädbarnsdöd och intag av nikotin (rökning, snusning). Har man en legitimation utfärdad från Socialstyrelsen är det en plikt att informera om detta.

  38. My

    Du röker efter amningen och en bit från din dotter, det är ju jättebra. Finns allt för många som bolmar över barnvagnen, i bilen med bebisen eller samtidigt som de ammar och DET är vidrigt.

  39. frida

    När jag umgås med mina vänner som har barn och jag vill röka ser jag alltid till att (om det blåser) vinden blåser röken från ungen.

    Har flera gånger blivit provocerad när jag sitter på uteserveringar och någon vid bordet brevid tänder en cigg när sällskapet till denne är en vän med ett barn. Man kan riktigt se hur vännen tar illa vid men inte vill säga något, för då skulle hon väl uppfattas som jobbig.

    Men, jag tänker som du verkar det som. Så länge röken inte kommer i kontakt med näsa/mun känns det väl helt okej.
    Däremot, de vänners ungar som är lite äldre undviker jag helst att röka synligt inför.

  40. Anna

    Hej Anitha!

    Jag ska berätta för dig exakt hur jag tror det är. ”Problemet” och anledningen till varför folk ibland stör sig på dig och anledningen till varför du inte förstår varför är för att du (till skillnad från 99% av alla nättroll) har både ett lyckligt förhållande,en karriär OCH en liten bebis. Det är otroligt provocerande för många som inte har nummer ett och nummer två. De har ”bara” sin bebis och väljer därför att göra detta till den krångligaste mest uppoffrande och tidskrävande uppgift som finns i hela vida världen. Varje minut av varje dag ska analyseras, bedömmas och planeras. Är uppgiften svår och utmanande blir de till större människor och framförallt, det blir n å g o n.

    Så fort någon, i detta fall du, utmanar detta på olika sätt. Genom att visa att det är ok att längta lite till jobbet, anlita barnvakt, röka på avstånd och ta ett glas vin till middagen,
    så utmanar du deras bild av deras egna uppgift.

    Jag menar inte att mammarollen är lätt och inte det minsta tidskrävande..Absolut och givetvis inte. Min son är 8mån och jösses, det finns tillfällen då jag undrar om huvudet är upp eller ner. Men! Det blir exakt så krävande och jobbigt som man vill. Är vi helt slut, så fixar vi barnvakt en dag/kväll och vilar upp oss. Amningen var jobbig så vi slutade. Vid fem mån ålder började vi med Annawahlgrenmetoden vilket har gjort att P sover hela natten och ger oss lite ”space”.

    Jag tycker du är enormt cool och en fantastiskt bra förebild för din dotter. Du visar, genom att vara som du är, att vi kvinnor kan göra fler saker. Vi kan älska våra barn så vi storknar,ge dem en trygg uppväxt, och om vi bara släpper greppet om några ”måsten” och konstiga gammeltida ”faror” så får vi också tiden att utveckla oss själva också.

    Jag tror, att om du väljer att se det så, kanske du kan glutta på en och annan trollkommentar och faktiskt ta det som en komplimang. Du utmanar, precis som starka kvinnor alltid har gjort. Keep up the good work!

  41. Mia

    Det är skrämmande hur folk dömmer ut andra människors föräldraskap. Kankse försöker de dölja att de ibland också gör misstag genom att klaga på andra. Värst är de kommentarer som lyder: Gör som du vill!, Du vet bäst, Men du vet väl hur farligt det kan vara!

    Dessutom var det ju inte tal om någon kedjerökning. En cigg någon gång ibland tycker jag ni har förtjänat.

    Om man alltid vill sitt barns bästa borde väl enligt eran logik barn inte bo i städer (dels för att luften är dålig men också för att risken är större att träffa på rökare på gatan osv. Att inte träffa några främligar alls kan dock hämma barnets sociala utveckling så några väl utvalda och testade personer kanske…) Barnen skulle dessutom inte leka med plastleksaker som kan innehålla farliga ämnen. (Kanske inte men leksaker alls, så att de lär sig uppskatta det lilla och inte blir materialister.)

    Ha en fin sommar Anitha och ge fan i kommentarerna från moralgalningar!

  42. Hanne

    När jag blev utskriven från BB så så de att man inte bör ha samma kläder eller sova med barnet efter rökning. Så det räknas nog som passiv rökning även efteråt… Känns så ofräscht att trösta, pussa osv efter en cigg. Klart hon blir utsatt för röken på ett eller annat sätt, sen hur skadligt det egentligen är vet jag inte. Känn efter vad som är viktigt för dig o Calle o utgå från det. Sen är det svårt om inte tom helt omöjligt för rökare att förstå hur mycket det luktar både under tiden o långt efter. Gillar din blogg förresten o er dotter är bedårande!

  43. S

    Äsch, rök din cigg Anitha!
    Så länge du inte röker med Penny i närheten. Man behöver ju inte blåsa röka direkt i ansiktet på någon, men om man går undan och röker sin cigg utan att någon blir störd av det så är det väl ingen skada skedd, kan jag tycka.

  44. Ems

    Rök bara rök.

    Lustigt att du tar upp det, för i torsdags var jag och mina 5 vänner på middag på Strömma krog och kanalbar. Vi är mellan 22 och 25 år och 3 av oss röker. Det är öppet och man får alltså röka vart man vill. Men vi satte oss ändå längs bort i hörnet för att störa så få som möjligt. Efter middagen satt vi kvar och drack (en hel del), och jag ska erkänna att vi rökte fler cigg än vad man kanske vanligtvis får i sig på en dag. Men till saken: Vid ett bord i närheten (kanske 4 meter bort) satt två män (en var läskigt lik Dicken, Calles kollega) och en kvinna. Efter bit in på vår middag ser vi att dem har ett litet spädbarn, inget vi reflekterar över, dels för att vi inte rökte under middagen men framförallt för att vi sitter på ett ställe där man får röka och vi satt (enligt oss) tillräckligt långt ifrån. Två vänner till oss sluter upp efter middagen varav en röker. Men nu började det kastas onda ögat på vårt sällskap från dicken-kopian (eller var det kanske han?) med sällskap. Inte bara en gång utan man verkligen kände ”om blickar kunde döda”. Vi blev kunfunderade och detta ledde till diskussinoner i sällskapet, dock tyckte vi alla samma sak. Vi gjorde inget fel. Eller gjorde vi det? Vi gick medvetet till en uteservering för att vi ville röka, vi satte oss i hörnet, barnet såg vi när vi redan börjat äta. Har dem rätt att bli irriterade på oss för att vi blossar utav helvete? Jag tycker: Har man barn och vill gå till en uteservering då får man acceptera att folk röker, känner man att ens barn sitter/ligger mitt i röken för man själv flytta på sig. Man kan inte tycka/kräva att ett annat sällskap ska flytta på sig för att dem röker. Rätt eller fel?

  45. Fia

    Jahapp, det kunde man ju ge sig fan på att moralkakorna skulle hagla i kommentarsfältet. Anitha, jag tar också en cigg då och då (särskilt nu under sommaren), utan att använda epitetet ”rökare” och jag antar att samma sak gäller dig. Man är inte ett fyllo för att man tar ett glas vin då och då, och man är inte rökare för att man blir sugen på en cigg någon kväll i solnedgången. Så det handlar ju inte om att du måste sluta röka, som någon kommenterat här.

    Jag har själv en liten bebis och om hon ligger några meter bort och jag tar en cigg så blir jag inte det minsta orolig. Det finns så mycket annan skit vi får i oss (mögel i skolbyggnader, avgaser etc) men så länge du inte bolmar Penny i ansiktet eller kedjeröker när du ammar så tycker jag du kan slappna av 🙂

  46. Katarina

    Jag tror helt utan några slags vetenskapliga belägg att om man röker som förälder utsätter man sitt barn för passiv rökning. Jag tror inte det går att undvika. Det sitter ju kvar i kläder och hud ett tag så man blir nog inte av med skiten bara för att man står en bit bort.

    Det är min åsikt. Min mamma har rökt hela min uppväxt. Jag älskar henne lika mycket för det. Min sambo rökte när min son föddes, jag är inte lycklig över det direkt men han slutade i alla fall efter nåt år, utan påtryckningar från mig, han insåg själv att det inte var särskilt bra för varken honom eller vår son.

    Rökning är skadligt. Passiv rökning oxå. Sen kan man inbilla sig vilka saker man vill bortom det men faktan finns där. Man får välja om man vill ta till sig det eller inte.

  47. Johanna

    Hej!

    Det är bara du som kan använda ditt egna förnuft och känna efter vad som känns rätt för dig och ditt barn.
    MEN…. (här blir jag ett litet troll…)
    Som med mkt annat så finns det risker med att röka när man är spädbarnsförälder. Trots att du inte röker i hennes närhet, eller blåser rök i hennes ansikte (vilket jag har MYCKET svårt att tro att nån av er skulle göra) så utsöndrar din kropp nikotinhalter som kan (KAN, alltså inget är skrivet i sten) vara skadligt för ditt barn.
    De största riskerna:
    Problem med luftvägarna hos spädbarnet
    Ökad risk för plötslig spädbarnsdöd
    MEN….
    Om du mår bättre och blir en bättre mamma osv osv av att ta en cigg då och då, så gör’t! Det bara att väga fördelarna mot nackdelarna och där kan bara du avgöra vad som är värt och ovärt.

  48. Sara

    Men herregud! Vad är detta!? Är människor på riktigt?

    Ta en cigg Anitha! Ta en cigg, ett glas vin och njut av din söta dotter och din semester. Det är du värd!

    Är det inte märkligt hur ”alla andra” är helt felfria mammor? Perfekta människor utan laster? Vandrade uppslagsverk om hur man tar han dom en bebis på bästa sätt? Dom sitter inne på livets sanningar. Konstigt…

  49. Ulrika

    Slappna av!
    Röka eller inte röka – det är ju själve den vad folk ska tycka och tänka om andra. Du redogör så jävla tydligt att ni har tänkt igenom – ersättning, avstånd osv och så ska du prata med BVC-tant. Ursäkta sjuksköterskan men det finns större problem med barnuppfostran och barnskötsel än om någon röker en cigarett på kvällen. Tror knappast Anitha bjuder tösen på en cigg!

  50. Birdien

    Jag har svårt att förstå varför mammor och pappor röker överhuvudtaget .. intelligenta människor borde väl inse dels att barnet påverkas av den passiva räkningen .. men framför allt, det påverkar ju er som röker, innebärande att ni utsätter er för risker som gör att bebisen, Penny, kan förlora sina föräldrar i förtid … med förlorad trygghet i livet som följd .. bara det borde leda till att ni slutar .. eller är ni inte bättre än att ni säger att ni inte kan sluta .. det håller inte längre .. passiv rökning är, om jag minns rätt, värrre än den direkta .. men där kan jag ha fel .. minns inte siffrorna ..
    Jag tycker personligen att röka i barns närhet överhuvudtaget är en svaghet och oansvarigt .. men det är min personliga åsikt.

    Om stadsluften är 100 ggr värre som du säger .. så borde man inte bo i en storstad .. och röker man dessutom så blir det väl 101 ggr värre .. snarare än bättre?

    Jaja det blir en het potatis tror jag .. intressant 🙂

  51. R

    Jo det finns 1000 krystade ursäkter för att röka men vad fattiga svältande barn har med ditt rökande att göra fattar iaf inte jag.
    Köp boken Äntligen rökfri av Allen Carr! Den funkar! och kostar mindre än ett pkt cigg.
    Boken slår hål på ALLA argument för att röka.
    Jag läste den för fem år sedan och har inte rökt sedan dess( jag var rökare lääääääänge) och hade egentligen inga planer på att sluta.
    Det bästa jag gjort efter mina ungar.

  52. Helene

    Man väljer ju som förälder vad man vill bjuda sina barn på, vin eller cigaretter är inget som är rekommenderat att bjuda ett spädbarn eller en tonåring på.

    Prata med personalen på din BVC, så får du ett professionellt svar på din fråga.

    Helene sjuksköterska och tonårsmamma.

  53. Elle

    Hmm, klurig fråga.
    Jag tcker fan att jag utsätts för passiv rökning när min jävla äckliga granne står på sin balkong med hela huvudet utanför och blossar som in i helvete.
    Balkongerna har bara 1 meter i mellan och all rök sugs in via mina ventiler som sitter ovanför fönstret i vardagsrummet, och eftersom den inte blandas, som den gör ute, så stinker det mer än om jag själv skulle sitta på balkongen ute.
    Jag har själv rökt, men detta är inte trevlig i vilket fall som helst.
    DET är passiv rökning för mig.
    Eller om jag sitter på ett Cafe´och ngn sitter vid bordet bakom, det är också passiv rökning.
    Så fort du får i dig rök utan att själv röka, är ju passiv rökning, sen om den är frivilligt eller inte spelar ju ingen roll.

  54. Fred

    Fem meter bort?!! FEM METER??? Ska du ta livet av ungen?

    Nej, jag skojar bara. Slappna av. Det är klart du ska ta en cigg. Ingen fara på taket. 🙂

    Det är de stressade moralpoliserna som ger sina barn en stressad och dålig uppväxt. Även om den är fri från hemskheter som alkhol och tobak.

Comments are closed.