Anitha Schulman

En bra kommentar

Skrattade högt när jag läste den här kommentaren. Det får en verkligen att zooma ut. Tack! Bra och vettigt.

Som sagt det blir människor av dom flesta.

Trött man blir..

Det finns massor av mogna, ibland övermogna, som jag då.. Som utsatts för precis varenda fara som ni spaltar upp här.

Rökning? Mina 2 syrror och jag satt i baksätet på en liten folka. Vi hade inga säkerhetsbälten. Vi slogs som dårar för vi kunde och för att alla ville vi ligga i det lilla lilla facket längst bak. Mamma skrek och gapade om hur jobbiga vi var. Hon slängde faktiskt av oss en gång i Jönköping.

Gnällde någon av oss ett ljud om att hon kedjerökte från Malmö till STHLM veva hon ner rutan 2 cm och skrek att vi skulle: ”lägga av med gnället innan vi blev avslängda i Norrköping också”.. Så hade vi det hela vår barndom.

Och som det groggades på helgerna… Spritångorna blandades med ciggröken och vi ungar spelade kort med lite lulliga vuxna som tyckte det var självklart att vi skulle vara med. Inga barnvakter här inte. Inte för det var dåligt med barnvakt. Nää.. Dom hade inte råd. Dom prioriterade groggarna och vårt helgmys.

Vi cyklade utan hjälmar, vi rodde båtar utan att kunna simma eller ha flytväst..Vi red, åkte skidor, och vi var nyckelbarn. Och tom överlevde vi ojordade kontakter.

Mamma hade folka å pappa en Volvo 245. Som hade en mysko knapp som hette ”fan” . Ingen av oss våga trycka på den. När pappa upptäckte att vi var skrajja för knappen så berättade han rövarhistorier så vi grät och fick sömnproblem

Tror någon av er präktiga att jag skulle byta bort mina levnadsglada föräldrar mot er?

Tror ni att era ungarna kommer må bra av att ni försöker tillrättalägga livet för dem?

Tror ni mina föräldrars kärlek till oss var mindre än er kärlek till era barn?

Svar: Nej på allt!

Jag är så övermogen så jag har haft barn på 70,80,90 och 2000 talet..

Jag har sett säkerhetstänket utvecklas till en tävling om vem som skyddar sina barn mest.

Jag har sett säkerhetstänket utvecklats till att de som har mest utrustning till barnen vinner tävlingen om vem som älskar sitt barn mest.

OCH som pris vinner de ”full frihet att kräkas och vräka ur sig skit mot andra föräldrar och deras val i deras föräldrarskap”.

Skyddsutrustning ja.. Frågar ni mig så kommer även ”fanvadjagärbraföräldrarna” åka dit så det tjongar om det.. så småning om. För säkerhet i dag ser inte ut som säkerhet för 20 år sedan. Säkerhet i dag kommer inte att se ut som det gör om 20 år.

Kommer deras självutnämnda ”fanvadbrajagär” fastna i halsarna på dem och kväva dem i deras ensmeckenpräktighet? Mmmm.. Jag tror faktiskt det.. Hoppas de då inser de att det viktiga i livet är inte att ha hjälm, Hållas 100 m från rökare, Säkerhetsbälte, flytväst mm.

Det enda som betyder något är att man älskat och att man har blivit älskad.

P.s Kanske har jag fått men av rök och groggande.. Jag vet inte! Men kan mitt val att ha 1 bio, 2 adopterade och 1 fosterbarn vara ett så´nt men? Tyckte mig se att det var något fel med det tidigare i denna blogg.

Är ni snälla kanske ni får höra den historian också! 😉

Anitha, You go girl! Tänk kärlek och ta ett glas vin till! Glöm inte ciggen!

Mallaåsiktsbralla

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malla

    skriv din kommentar här!

    Men hejda er folk!

    Har jag sagt att mina föräldrars val var bra?

    Har jag sagt att jag valt samma väg med mina barn?

    Nej!

    Det enda jag säger är att det var så det var. Vi överlevde det med. Det hade vi gjort utan eller med skyddsutrustning. Frågor på det?

    Ni som ”snyftar” om den som dog, jag som blev sjuk..
    att jag… Osv, osv..

    Mitt inlägg handlar inte om er erfarenhet. Den handlar om min erfarenhet.

    Att ni sitter här och gallskriker om ett ”lyxproblem” är ett val ni gör. Ni gör er löjliga!

    Barn i hela världen överlever de mest fruktansvärda hela tiden. Lyft blicken och fokusera på de barnen… De barnen skulle dö om ni gav de en hjälm från ”lagomlandet” Sverige istf att lägga pengar på deras mat.

    Nej! Jag pratar inte alls om hur ni väljer att göra med era barn. Feel free.. Gör vad ni vill. Ni varken ska skämmas eller behöver göra det för att ni har råd… Skydda ungarna bara. Men jag, den övermogna kan inte uppröras över en ma & pa som röker flera meter från sitt barn. Jag fattar inte ens vad det skulle kunna vara skadligt? Det finns inget skadligt som ger livslånga men.

    Forskning säger.. Just det gott folk.. Forskning säger att avgaser, miljöförstring, radonhus.. Osv, osv är oroande, som sjutton.. Ni fattar tydligen inte att ni lyssnat på någon som har haft som specialämne ”rökning”. Klart som fan ni inbillar er att rökning är det värsta man kan utsätta någon för. Det är det inte! Gå en föreläsning om miljöförstöring, kärnkraftsolyckor, mm, mm.. Ni kommer få perspektiv.. Big time! Ni behöver det.

    Sen till det här med kärlek.. Kärlek till sitt barn är ingen tävling. Dock finns det väl dokumenterad forskning på vad som händer med barn som lever kärlekslöst. Inte får möjligheten att knyta an till någon. Det är skrämmande läsning. Det är också skrämmande att ni pådyvlar A/C de egenskaperna pga en sketen cigg eller ett glas vin. Skäms på er!

    Med tanke på hur ni har svårt att tolka text så klargör jag att jag INTE tror att NI är kärlekslösa mot ERA barn.
    Ni älskar dem, så som jag älskar mina och som A/C älskar sin.

    Gnällspikar!

    I övrigt ska jag på lunchdate nu. Flirt, vin och cigg står på menyn! 😉

    Pok

    Mallahejninnisbralla

  2. Helena

    heh, jag blir bara lessen nar jag ser den kommentaren. Fy fasiken. Mina foraldrar var likadana, jag var sa sonderrokt av deras bolmande att jag var jamt sjuk, lungsjukdomar flera ganger. Tyckte jag var konstant pa antibiotika. Ville man satta pa flakten i koket fick man sura minar och det suckades hogt om man ville bra ner fonstret i bilen.

    Vid 29 ars alder fick jag diagnosen MS. Ok jag tanker inte skylla det pa mina foraldrar, men det ar bevisat i flera studier nu att MS risken okar i samband med rokning. Sa ja visst att vaxa upp i det glada och hejsan hoppsan 80 talet var kul. Men om jag tanker pa min halsa nu…sa var det inte sa kul.

  3. Maria

    Till alla er som inte kan tolka text. Här kommerersättning:

    Jag förspråkar inte det jag skriver i mitt inlägg. Jag talar bara om hur det var och att, trots det så överlevde vi.

    Säkerhetsprodukter fanns bara till chauffören, på den tiden. Bilhandskar och bilhjälm.. brunbeige rutigt tyg som en ridhjälm… *asg* Tänk er den synen! 😉

    Behöver ni mer läshjälp så ring inte mig. Jag är i baren och vinar.. Och försöker lära mig cigga.

    Pok

    MallahejhejpössNbralla

  4. Eva

    ”Cissi utan barn”, hoppas du väntar länge med att skaffa dem – ditt resonemang är helt galet. Trädgren under ordentligt fastsatt hjälmrem? Well, hur ofta på en skala sker det, jämfört med de riktigt allvarliga hjärnskadorna av fall från cykel. En läkare berättade för mig (när han såg att jag inte hade cykelhjälm) vad de får in i cykelskadeväg en vanlig dag på S:t Göran i Sthlm och det var hårresande. Folk med förändrade/förstörda liv från ena sekunden till den andra.
    Men visst, kör på det du. Det funkar tills det smäller och då funkar det inte längre. Jag gick i alla fall och köpte en hjälm och det har mina barn också.
    Visst var det ”hysteriskt” av mig?

    FJ: Jag är både ansvarsfull och avslappnad, för vet du vad: det går att kombinera. Är det inte häpnadsväckande?

  5. Anna

    Kan tillägga att jag har haft fruktansvärda men av att min mamma kedjerökte inomhus när jag var liten. Och att mamma drack har satt sina spår hos mig med. Även så mina syskon. Jag höll på att mista min yngsta syster för ett tag sedan. Hon låg på intensiven i flera dygn, och klarade sig som tur är. Så nog har vi fått våra men. Så jag blir bara arg när jag läser sådant här.

  6. Anna

    De är de som lever som kan skriva såhär. De som inte lever kan inte uttala sig, och de hade inte skrivit såhär.

  7. Anna

    En extremt bra kommentar!
    Och det handlar inte alls om att man inte ska bry sig om säkerhet eller utsätta sina barn för risker i onödan, utan om att ha lite perspektiv och att inte vara dömande och självgod, som jag ser det.

  8. Åsa

    15-20% av skolbarnen i Sverige upplever att en av deras föräldrar dricker för mycket ….DET hade varit en bättre diskussion!

  9. annie

    Nu får du väl ända sluta tjata om detta rökande. Visst folk bryr sig. Who cares. Du är den du är och de är de är! Slutar försvara dig om samma sak om och om igen. Bry dig inte så mycket för då ska du helt enkelt inte ha en blogg!

  10. Cissi (utan barn)

    Ha ha ha. Fy fan vad jag inte tänker skaffa ungar, blir ju livrädd för alla morsor, åt båda hållen.
    Såna vars ungar typ kommer strypas av cykelhjälmsremmarna (vilket är så sjukt tragikomiskt då jag vet inte vad!) Utan hjälm = Större risk = Större koncentration på vad man gör! Med hjälm = nonchalans = trädgren fastnar i hjälmremmen och strypsnaran är anordnad.
    Såna vars ungar knappt vet vad tvål och plåster är.

    Kan det inte bara finnas nåt hyfsat vettigt, sunt mellanting? Tycker att du Anitha oftast är superskön och relativt fördomsfri (ingen är objektiv, för det är lika omöjligt som att vara levande död) men vettig kommentar? Nja, Utzoomande? Hell yes!

    PS. En tanke jag har. Om ALLA som röker och aktivt tänker ”nä, jag tänker fan inte sluta, cancer får man ändå av allt” och så får dom lungcancer, hela högen! ;PppppPPppP

    Puss och kram!

  11. hey

    Så himla rätt!!!!

    Har jobbat på cafe i många år, och senaste åren på ett riktigt ”latte-mamma” cafe. Kan säga att jag blir lite mörkrädd när jag tänker på när denna generationen blir vuxen.

    De kommer varken kunna ta hand om sig själva eller vi som blir gamla…

  12. Ingrid

    Det är lätt att glömma att det ligger mycket lidande och sorg bakom den utveckling som lett fram till det säkerhetstänkande, som nu förlöjligas av så många.
    De som tycker man ska strunta i detta tar på sig ett stort ansvar. Jag växte upp på 50-talet då trots den stillsamma biltrafiken 1500 människor dog i trafikolyckor varje år. Själv miste jag min bror i en cykelolycka. Han blev 5 år gammal.
    Lungcancer hos kvinnor är den cancerform som ökar mest och varje dag får unga kvinnor lungcancerbesked. En skräcksjukdom som går att undvika. Så fruktansvärt onödigt!

  13. fj

    Nu är väl diskussionen död men jag vill bara tillägga en sak..
    Ibland tycker jag Anitha är ute på hal is i och med att hon faktiskt skriver på mama.nu. Håller inte alla gånger med i det hon skriver eller gör men att unna sig en cigg eller ett glas vin när man har spädbarn borde vara en rättighet. Herregud, om man tar hänsyn till barn i närheten förstår jag inte vad hysterin handlar om?
    Passiv rökning? Genom kontakt med mammas kläder? Men kom för fan igen. Att få detta att handla om utveckling, gå baklänges?
    Människor utsätts dagligen för utsläpp, gaser och miljögifter. Barn som utvecklar allergier pga en barnstol av plats och bisfenol i nappflaskor. Det finns överallt och går inte att undvika. Och man kan undvika att röka men ska man glömma bort sig själv?

    Det finns inget så inspirerande som avslappnade föräldrar. Jag hatar idealet om den perfekta familjen. Hem där man inte kan dricka inför barn eller ta en cigg och där de pratar med varandra som om man vore främlingar.
    Om jag jämför mig själv med mina barndomskamrater som vuxit upp under käpp-i-röven-förhållanden och mig som förknippar röklukt i kombination med tuggummi med trygghet (haha) så måste jag säga att skillnaden är stor. Jag har en naturlig relation till alkohol och cigaretter och vi är lika öppna med allt idag, alla jag känner vars föräldrar låste in vin i skåp och aldrig drack med barnen omkring är helt makalöst dåliga på att dricka. Och ointressanta är de också.
    Jag kommer att ta mig en cigg om jag känner för det den dagen jag får barn, och de ska få springa på baksidan huset medan vi vuxna dricker vin och spelar spel på altanen.
    Jag tänker inte uppmuntra till något, jag tänker ha bilbälte på och jag ska inte natta med whiskey. Dock kommer jag aldrig någonsin bli någon stel jäkla prettomorsa som inte vågar röka för att jag ska hålla mitt barn om 20 minuter.

    Nu upprör jag väl skiten ur många.

    (Förresten, Anitha, är det fruktansvärt att allt man skrivit försvinner om man råkar ange fel säkerhetskod).

  14. a

    Ja visst, och det fanns en tid när man tyckte att det bara var bra att ge barnen stryk ibland och man gav dom lite sprit så de sov och om ngn var tjuvaktig så högg man handen av dem. Visst kan saker gå till överdrift men jag tänker fan inte åka bil utan bilbälte iallafall. Såg nyss en karl ramla rätt rejält med sin cykel och han var nog glad att han hade hjälm, för huvudet small i en markkant rätt rejält.

  15. Bajamaja

    Eva, det där om något var ett svar på tal. DU HAR RÄTT I ALLT, hade omöjligt kunna sagt det bättre själv.

    Fy fan vad rätt du har. Instämmer till 110%!

  16. Sanna

    Kommentaren i sig var rolig, men jag tycker det är så oerhört tröttsamt att du bara verkar tycka att dem som håller med dig är vettiga människor. Sluta att bjuda upp till diskussioner om du ändå har lite svårt att ta att en del inte tycker som du. Självklart ska ingen här inne kritisera ditt föräldrarskap eller gå till personangrepp, men du får nog leva med att alla inte tycker som du Anitha.

  17. Andreas

    Precis som man sa förr att lite aga skadar inte!
    Jag fick minsann stryk som barn, när jag gjorde nåt dumt och det blev folk av mej med.

  18. Maria

    Jag blir lite trött och irriterad när jag läser vissa kommentarer. Hur orkar man ta sig själv på så stort allvar? Finns det inte viktigare saker än att orera om vem som är den bästa föräldern? skulle jag på något sätt vara en sämre mamma för att jag tar mig något glas vin på helgen, röker en cigg när inget av barnen är med. Skulle mina barn må sämre för att dom får vara med sin mormor eller någon annan släkting ibland utan att jag är med?Det är en så otroligt konstig diskussion kan jag tycka. de flesta föräldrar gör väl sitt yttersta för sina barn, sen finns det naturligtvis bättre och sämre sätt att göra det på MEN jag tror inte för ett ögonblick på att mina barn mår bättre av att jag lever mitt liv genom dem 24/7, aldrig slappnar av eller att de på något sätt far illa av att vara ifrån mig nån timma här och där. Däremot så tror jag precis som Mallaåsiktsbralla på Kärlek. Att älska sina nära, att visa att man bryr sig om sina medmänniskor. Vad tror ni är värst för ett barn, föräldrar som är uppenbart olyckliga tillsammans men ändå håller ihop ”för barnens skull”, trots att det bråkas och skriks i hemmet var och varannan dag eller en varm och kärleksfull familj där det dricks ett glas vin på helgen och ena föräldern smyger ut i trädgården och tar sig en cigg nångång i bland? Detta blev kanske lite osammanhängande men det känns som att många av er helt saknar perspektiv och inte kan se utanför ramen.

  19. Hanna H

    Vill bara säga att jag är jätteglad att jag upptäckte din blogg! Fortfarande sprudlande och inspirerande, och främst kreativa anitha! Jätteglad för din familj! Kram från en gammal klasskumpan på Rudbeck!

  20. Linda

    Jag tror att…Det är som känns rätt och funkar bäst för en del av oss, funkar kanske inte för alla. Vi har alla ansvar att ta hand om våra barn så de inte far illa men det borde väl vara upp till oss själva att välja vilket ansvar vi tar och på vilket sätt och inte synas i sömmarna av ALLA som tycker sig veta BÄST!. Ingen vet BÄST!!! Vi kan bara göra det som vi tror är rätt. Forskningen ändrar sig för jämnan.

    Har precis läst en utredning där alkoholen inte överförs till bröstmjölken i den utrsäckning man tidigare trott utan bara i en så minimal dos att det går att dricka måttligt. Efter 4 timmar finns inget spår kvar alls. Jag tror precis som ”Mallaåsiktsbralla” att kärlek räcker milslångt.

    Sen kan jag även berätta att under en bilresa på glashala vintervägar genom skog krockade min mamma vår Volvo ( i mitten av 70-talet) när jag låg i magen och min bror satt i baksätet. Han for rakt ut genom framrutan men klarade sig med skrubbsår och jag låg skyddat i magen. Mamma fick en lätt wiplash och har ju idag varit tacksam att det är lag på bilbälte men inte sett sig som en dålig förälder för att hon inte förstod bättre. Det fanns inga bälten i baksätet på vår bil, helt enkelt. Självklart är säkerheten viktig för att inte ta sådan risker. Ibland har man ju som vi hade tur men inte alltid men att vara så präktig att man tror sig veta hur andra borde skydda sina barn från allt det är ju bara riktigt dumt.

    Vi borde själva få välja hur vi vill skydda och uppfostra våra barn, utan kritiska röster så länge de inte tar skada och så länge de lär sig respektera och ta hänsyn till andra.

    Och barn tål mer än vad vi tror. Min dotter låg i respirator de två första veckorna av sitt liv och kämpade för att överleva. Ingen vet hur det kunde gå så illa för henne vid födseln att hon inte själv kunde andas. Hon är en riktig kämpe, enormt stark och är idag en frisk tjej på 3 1/2 månad.

    Sluta kasta skit på varnadra därute. Vi duger som vi är som föräldrar så länge vi älskar och uppmärksammar. Njut av era barn och liv istället och ta vara på råd och tips från andra men välj själva och sluta att dömma andra som ser saker annorlunda än du själv. Det tror i alla fall JAG är det bästa vi kan göra som människor och föräldrar!

    Glad sommar på er alla därute!
    Linda

  21. J

    Förstår inte romantiseringen av avsaknaden av bälte och flytväst. Det är väl sunt om man vill skydda sina barn så gott det går, åtminstone med så enkla saker som bälte och flytväst. Sedan behöver det ju inte gå överstyr, klart barnen ska kunna leka i solen och få springa omkring. Men ja, dom flesta som dör i trafiken saknar bälte och alla som dör av drunkning saknar flytväst. Så det är väl inga klockrena exempel. Men att röka fem meter bort från ett barn är väl ingen jättegrej, det utsattes dom flesta barn för och mer därtill under tidigare årtionden.

  22. bella

    Jag har i stort sätt inte rökt alls när jag varit gravid. Men Jag rökte under köksfläkten när barnen sov eller när vi var utomhus. Man aldrig med barn i knäet eller så nära.
    Vin och annat kan man väl också dricka, grejen är bara att man aldrig blir full eller ens lullig. Man måste ju njuta av livet 🙂

  23. Eva

    En sådan urbota dum kommentar – som du tydligen gillar. På alla andra områden i livet har vi gått framåt – för sådan är människan att vi vill vidare, utvecklas, lära, bli bättre. Titta på vad som gjorde att ett u-land lyfte sig och utvecklades – utbildning och kunskap, kvinnor som lär sig, män som börjar dela ansvar. osv osv. Lärande och växande går hand i hand. Men inte i jag-gör-vad-jag-själv-mår-bra-av-Sverige. Här, inom svensk barn-bebis-graviditets- och förlossnings”lära” finns en klick människor som gärna hade stoppat utvecklingen kring 1969 eller så. Då man var ”som folk”: rökte i bil med barn, saknade bälte, söp med barnen, idkade partnerbyte, lät barnen kika på sexakten, testade droger hemma osv. Fritt härligt, roligt, omoraliskt underbart.
    Trodde man.
    Jag är född 1965 och kan bara säga: tack och lov att jag lever nu och har småbarn nu! Tack och lov att min barndoms 70-tal är över! Jag är stolt och glad över att kunna göra mitt allra bästa för att mina barn de ska bli glada OCH säkra, fria OCH skyddade! Varför i all världen skulle det vara en motsats – vilket trams! Jag tävlar inte en sekund om säkerheten och känner ingen annan som tävlar heller.
    Visst finns en oro i att veta mycket om mycket, att kunna uppdatera, läsa på. Men det är en upplyst människas förbaskade skyldighet att läsa, lära och sovra i information, inte slå dövörat till och längta efter någon gammal groggtid då allt var tillåtet.
    Alla ni som skriver: ”det blev människa av mig ändå” Har ni kollat statistiken? Vet ni hur många som inte blev människor alls för några decennier sedan? Hur många som dog på BB, eller vars mammor dog, fick felbehandling, fel mediciner osv. Gravida som råddes att äta Neurosedyn för sin deppighet och fick barn med svåra missbildningar, utvecklingsstörda som lämnades bort. Inte alls längesedan. Allt på grund av okunskap.

    Och om vi då har en massiv och samlad forskning, läkarkår etc etc som säger: skippa rökning om livet och ditt barns liv är dig kärt, varför skulle vi inte ta till oss det, när vi går framåt på så många områden? Varför köra medeltid just på det området? Jo, därför att vi älskar att se till vårt eget bästa. Och hatar att ge upp något för någon annas skull. Precis som storrökande föräldrar i bilen 1972.

  24. fanny

    Det går inte att komma ifrån hur otroligt själviskt tänk du har i det här med att röka. Penny får inte ut NÅGONTING positivt ur det, utan utsätts bara för onödiga risker, även om dom är väldigt små. Att du blir en bättre mamma för att du blir gladare och mer avslappnad när du får ”njuta” är sånt skitsnack. Klarar man som mamma inte av att ”vara glad och avslappnad” utan att ta en cigg under den förhållandevis lilla tid man ammar, så har man betydligt större problem att oroa sig för än rökningen i sig.

  25. Anna

    Det är uppenbart att skribenten provoceras av att vissa kommentarer uttrycker omtanke om barnens hälsa. Det är inte idealiskt att jämföra med tidigare generationers barnuppfostran (eller i praktiken barnmisshandel). Förr visste man inte lika mycket om passiv rökning och dess skadeeffekter, men idag vet man bättre.

    De flesta föräldrar vill sina barns bästa, och att utsätta dem för de gifter som finns i cigarettrök (asbest, kvicksilver, bly, väteperoxid etc.) kan aldrig vara det minsta positivt.

    Vill en vuxen människa röka ibland är det emellertid självklart upp till denne, men de flesta som är måna om sina barns bästa brukar undvika både passiv rökning och förhärligande av tobak.

    Jag lägger mig inte alls i vad andra vuxna gör, men personligen skulle jag aldrig förhärliga rökning inför unga läsare – det är fasen inte en skön handling att förgifta sig själv långsamt, såsom vissa uppskattande kommentarer verkar tro.

    Ha det gott allihop!
    Anna

  26. L

    Malin, väldigt bra skrivet med en historia ur livet som sätter lite perspektiv på det hela. Sorgen för din moster måste varit helt fruktansvärd, och som du skriver, de visste inte bättre då, idag vet vi som tur är bättre. Och jo, man kan vara levnadsglad och man älskar sina barn mest av allt trots att man inte dricker sig lullig bredvid dem eller röker inne eller i närheten, det ena behöver inte utesluta det andra.

    Jag tror dock inte att Anitha och Calle gör det heller,alltså bolmar rakt i ansiktet på deras lilla flicka m.m, att ta ett glas vin eller en cigg när barnet inte är i närheten är inte barnmisshandel så som många vill få det till, vi är vuxna och idag vet vi vad rökning gör med oss etc. och vi gör egna val, vi tar de riskerna för att det kan vara gott och avslappnande, men jag tror inte att Calle och Anitha riskerar Pennys hälsa. Livet kan inte vara sterilt heller, alla har vi någon form av last eller en mindre perfekt sida, det är mänskligt. Man märker ju att de precis som de flesta av alla föräldrar vill sitt barns bästa och älskar det lilla pyret mer än något annat. ¨

    Det är lätt att sådana här debatter blir antigen svarta eller vita och livet i sig är ju inte det. Man får tänka på att bakom skärmarna så är vi verkliga människor. Det är lätt att moralisera, men man ska inte kasta sten i glashus, ingen är perfekt, men Anitha är både, kvinna, maka och mamma och hon är ärlig samtidigt som hon gillar att få igång oss här i kommentarerna verkar det som, hon har väl en rabellisk personlighet. Det måste vara underhållande för henne och Calle att läsa samtidigt säkert även ledsamt.

    Och ang. det att hon svarar på kritik i bloggen. Klart hon gör, kritiken och kommentarerna riktar sig ju till henne, hon har all rätt i världen att besvara dem. Skulle jag få en massa elaka kommentarer som hon får så skulle jag bli skitledsen, som sagt, man måste komma ihåg att hon inte bara är en ”blogg”, hon är en människa med känslor och vad har hon egentligen gjort för att förtjäna denna orespekt från ”troll”? Vi får en bild av henne endast via bloggen så klart och tolkar på så sätt hennes personlighet, sen tolkar alla olika, men inte kan jag tänka mig att någon egentligen skulle få för sig att hon är ond och förtjänar skit väl bara genom att läsa hennes blogg!

  27. Elin

    Alltså jag fattar att alla gör som dem vill och jadi jadi jadi, och ja håller med, du vet ju liksom bäst själv ” angående, rökning-närapenny, lr inte liksom”, men varför frågar du efter kommentarer om du inte ens kan ta några? lite skum kombination att sukta efter åsikter men du rättar dig bara efter din egen i slutändan.. Jag menar, du vet väl vad som är bäst för dig själv och ditt barn och inte vi? :/

  28. ebba

    förstår inte varför du tar så illa åt dig att folk tycker det är fel att röka kring sitt barn. som bloggkommentatorerna skrev så borde du, precis som alla andra vuxna veta att det är farligt att röka, sen så kanske du tycker att det är värt det och att en cigg inte spelar någon större roll och det kan jag hålla med om, men tycker det är fult av dig att försöka rättfärdiga saker som är farliga.

  29. Malla

    Skriv din kommentar här!

    Lee..

    Det är vetenskapligt bevisat att det är säkrare att flyga än att åka bil.

    Flyger du mellan hem/skola/dagis och jobb? Eller utsätter du dina barn för värsta risken, VARJE DAG? Väldigt upprörande i så fall.. Väldigt! *nickar*

    Jävla miljöförstörare! 😉

    Malladugördiglitedumnubralla

  30. Malin

    Min moster gjorde också så. Hon rökte i bilen och barnen hade inga säkerhetsbälten – så som det var på 70-talet. Men hon krockade och hennes då 2-årige pojke åkte fram och ut genom framrutan. Han var förmodligen död redan när han landade på marken.

    Hur kan någon skriva att det enda som betyder någonting är att älska och att bli älskad? För min mosters del fanns det inte längre något barn kvar att älska. Hon visste inte bättre, det var inte många barn som satt fastspända då. Men att kokettera med att ens egna barn dog inte och därför är det ingen fara – ja, det får mig att bli lite illamående. Nej, så dina barn dog inte. Men det fanns andras barn som faktiskt gjorde det.

    Barn dog i betydligt större omfattning i bilolyckor och i plötslig spädbarnsdöd på 70-talet. Nu vet vi bättre så på vilket sätt är det avspänt och härligt att utsätta sina barn för de faror som man mot bättre vetande gjorde på 70-talet?

  31. Anna

    Men vet ni inte att fallen av plötslig spädbarnsdöd minskat med 75 procent sedan riskfaktorerna gjordes kända för 15 år sedan?

    Jag uppskattar själv ett glas vin och en cigarett emellanåt, men nu när jag burit vår son i nio månader och gått igenom en förlossning tänker jag att den där ciggen kan få vänta ett halvår till. För även om det kanske uppfattas som pretto, curling eller vad ni nu vill kalla det, så kan det aldrig vara värt risken. Det är bara sunt förnuft.

  32. Misan

    Jag är också född på sextiotalet och känner igen denna beskrivning. Men jag förstår inte alls logiken med de som skriver: ”min mamma rökte minsann och drack och vi hade inte säkerhetbälten men jag överlevde minsann. Jaha – och? De som INTE överlevde – och de var en hel del, fler än idag – finns ju inte kvar och kan inte vittna. Det är liksom inte intressant att komma med enstaka exempel på individnivå – det intressanta är vad som gäller på gruppnivå. Och på gruppnivå är det så att fler överlever om man använder bälte, hjälm och slipper utsättas för passiv rökning.

  33. Erika

    😀 ”Mamma hade folka å pappa en Volvo 245. Som hade en mysko knapp som hette ”fan” . Ingen av oss våga trycka på den. När pappa upptäckte att vi var skrajja för knappen så berättade han rövarhistorier så vi grät och fick sömnproblem” Jag älskar din pappa!

  34. ulrika

    Anitha, kan du inte förklara vad som är bra och vettigt i denna kommentar? Det skulle vara intressant att läsa hur du sätter ord på det! Uppfriskande och roligt, javisst, men vad är det som är klokt och bra? Jag är nyfiken! J

  35. Rosa

    Gud så dumt. Som om det har något om med levnadsglädje att göra? Så de som skriker åt sina ungar, slänger av dem i närmaste stad, röker och groggar riktigt rejält – DÄR har vi de levnadsglada? De som inte behöver ha några laster i form av nikotin och alkohol och vredesutbrott, de är präktiga och tråkiga?
    Vad är intelligensnivån här i egentligen?
    Urskulda inte era tillkortakommanden med att ni är levnadsglada eller frigjorda. Det känns kanske bättre för stunden att tro att ni har något de där ”präktiga” inte har, men i grund och botten är det själviskhet det handlar om, inte livsglädje.

  36. Sara

    Fast det där med att ”barn överlevde förr också” är kanske världens sämsta argument – faktum är att en massamassa barn dog i samband med olyckor förr. Dödsolyckorna bland barn har minskat mycket i takt med att vi blivit mer säkerhetsmedvetna.

  37. Nina "Morgonpigga tatuerade 3 barnsmamman"

    Nämen?!? Det är ju min älskade åsiktsmallabralla som skrivit den kommentaren! Om du ser det här Malla så vill jag bara säga att jag älskar dig och dina åsikter. Har saknat dig PLENTY på min blogg….är du tillbaka i bloggosfären? kramar om dig till du blir blåååå..

    Till dig Anitha. Köööör på ba, hoppas ni sitter där på Gotland med tända ljus, stora glas vin upphällda och njuter av er tid ni har tillsammans!

    Stor kram

  38. nina

    brukar aldrig kommentera bloggar men måste göra ett undantag här. FY FAN VA BRA SKRIVET! ååå! tack!!!

  39. Sara

    Alla som bloggar får pissiga kommentarer. Jag håller med dig om dina åsikter gällande rökning, gällande det mesta faktiskt. Men nu är du ju bara dryg och tar dig själv på för stort allvar. Slappna av och sluta gör dina bloggläsare förbannade med det här gnället hela tiden.

    Saknar anithainternational!

  40. Annika

    Underbart! Så förlösande! Hur sjutton har vi egentligen överlevt och dessutom blivit bra människor. Med en pappa som rökte både hemma och i bilen. Inga säkerhetsbälten, gamla skruttiga bilar. Cykelhjälm? Vad är det? Osv osv osv i all oändlighet.
    Skål Anitha och njut av ciggen.

  41. Monique

    Är själv född på sextiotalet och känner sååå väl igen mig. Allt!!! Min mamma hade också en folka som vi fem barn trängdes i med cigarettrök, skrik och bälte, vad var det?! Konstigt att vi överlevde och blev högst civiliserade medborgare ändå. Kram på dig och stå på dig!

  42. Monique

    Skriv din kommentar här! Är själv född på sextiotalet och känner sååå väl igen mig. Allt!!! Min mamma hade också en folka som vi fem barn trängdes i med cigarettrök, skrik och bälte, vad var det?! Konstigt att vi överlevde och blev högst civiliserade medborgare ändå. Kram på dig och stå på dig!

  43. L

    Det var en rolig kommentar men jag skulle då aldrig åka utan bälten samt kedjeröka i samma bil, jag tror vi vet bättre nu helt enkelt. Och vem säger att min kärlek till mitt barn är mindre än hon som kommenterade föräldrars? Man ska inte döma folk för mkt helt enkelt. Fast ser jag ett barn utan bälte med en vuxen som röker i bilen så tycker jag dock att denne är väldigt obildad.

  44. Therese

    Jag är absolut inte en av alla dessa ”fanvadbrajagär”….jag tycker inte att säkerhetstänket får gå till överdrift och jag dömer inte andra hit och dit.

    Men att kedjeröka massa mil med barn i bil, låta ungarna åka båt utan flytväst, cykla utan hjälm osv… det är att gå till överdrift åt andra hållet istället…

    Självklart ska vi vara rädda om våra barn och inte utsätta de för onödiga och dumma risker…utan att för den sakens skull ”vaddera livet” för dem…

  45. Lee

    Jag tycker om din blogg, den är ärlig om en härlig familj! Men jag undrar uppriktigt om du tycker att alla som tycker och tipsar är idioter. Jag skrev om att amning är bra trots rökning, tipsade om mer fakta om saken på amningshjälpen.se. Jag skrev även om samband med allergier som fastställts BAMSE-studien. Jag skrev att ni verkar ha gjort kloka överväganden. Är jag en idiot eller ett troll enligt dig? Vill gärna veta var gränsen går. Det fanns nämligen vänliga avsikter bakom mina inlägg.

    När det gäller mina egna barn så håller jag vetenskapligt belagda fakta högre än påstående av typen ”min mamma rökte när hon väntade mig, och jag mår bra, så det kan inte vara nån fara”.

  46. Leila

    Helt jävla underbar kommentar som påminner om min egen barndom! En virtuell high five på den *KLÄTCH*
    När jag först läste avsändaren så läste jag först ’Må alla skita i brallan’, och det hoppas jag faktiskt att desso pretton gör när de läst detta – skita i brallan alltså! 😉

Comments are closed.