Anitha Schulman

Tack Jenny

LÄS HÄR!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. IsadoraWing

    @Betty Boop:
    Hur man skiljer på vad som är en sund och en icke-sund alkoholkonsumtion kanske inte alltid är glasklart. Men inte tycker jag den går mellan att aldrig dricka eller att dricka överhuvudtaget.
    Jag tycker inte en bartender ska vägra att servera någon som inte är uppenbart berusad. Om personen inte är höggravid eller underårig. Eller tvingas dricka mot sin vilja.

    Tycker du att det är lika farligt för barn att bara vara med en förälder som druckit 1-2 glas vin som det skulle vara för barnet att åka bil med föräldern som druckit samma mängd? Tror du verkligen att det är farligt för barn att vara med föräldrar som druckit 1 glas vin? Och då menar jag 1 glas vin, inte 10 nubbe och 5 starköl. Är det farligt om mamma är ”behagligt avslappnad och pratig” en gång i månaden? Eller är det bara moraliskt olämpligt? Exakt vad är det du tror att den mamman gör som är farligt för barnet? Vad är det du tror mamman underlåter göra?

    Det är precis det du skriver nu som jag tycker är galet. Att blanda ihop saker som är verkligt farliga med saker som inte är det. Att inte göra någon skillnad mellan vilken mängd alkohol det handlar om, eller hur ofta man dricker. För det är klart att barn kan fara psykiskt illa av föräldrar som är upptagna med att dricka sig till ett behagligt tillstånd, om det sker för ofta. Men det ÄR en fråga om nyanser, inte svart eller vitt.

  2. Cecilia

    Jenny och Anitha:

    Varför är ni så otroligt angelägna om rätten att få dricka alkohol? Din poäng Jenny var skriver du att mammor och pappor behandlas olika. Men då är det väl bättre att man nekar pappor istället för serverar mammor?
    Inget barn vinner på att vi ska bli mer alkoholliberala, det handlar bara om törstiga vuxna som gömmer sig bakom argument som moraltanter, troll, ”mina barn mår bra om jag mår bra” osv.

    Anitha tycker att hon är lika kapabel att ta hand om ett spädbarn efter 1-2 glas vin. Det låter som en fyllkörares resonemang som tycker de kör i princip säkrare efter något glas. Ni har vetenskapliga studier emot er!

  3. Eva

    ”Men för det behöver man inte ändra livssti”l, säger Anitha.
    Så fel. Man ändrar nästan alltid livsstil när man får barn. Du har redan gjort det. NI ängslas och våndas för baciller och trappor, ligger i er säng, beskyddar, bevakar, bevarar. Något är oändligt viktigare än du själv. Någon går före allt annat och så är det väl för de flesta kloka föräldrar.
    Före allt – utom två glas vin i rad på krogen då förstås, för nåde den som rör och ev kritiserar min livsstil.

    Jenny Östergren – poängen med din krönika är solklar. Med ord som ”mödradöden dö” målar man in alla som tycker att alkohol och spädbarn inte är en glasklar kombination i en moralhetshörna. Jag tror inte att bartendern önskade mamman ”mödradöden”, men han önskade nog bebisens bästa rent reflexmässigt. Nu ska han hånas för att en – och många mammor med henne – blir kränkta av att deras livsstil ifrågasattes.

    Just detta med att fortsätta sin gamla livsstil har flera barnmorskor, bvc-sköterskor m fl talat med mig om de senaste åren – med sänkt röst ”för det här får man knappt säga högt” säger de.: de ser mängder av kvinnor idag som verkligen på allvar tror att man kan och bör och får fortsätta sin gamla livsstil när det gäller drickande. Både in i graviditeten och efteråt. De blir kränkta av att ifrågasättas. Och Anitha, de är inte från socialgrupp 3, det är det som är poängen!

    ”Är mamman glad är barnet glatt – kan man idag applicera på snart sagt alla områden. Vilken myt!” sade min förlossningssköterska mellan värkarna och skakade på huvudet.

    Jag håller med dig/er om att pappor ska vara lika kloka som mammorna i det här fallet. Solklart! För mig är det basic att inte ha en halvslirig pappa som bäddar om barnen på lördagkvällen.
    Om vi slutar raljera dem som visar – ibland valhänt – att de bryr sig om vad alkoholen får för verkningar och funderar på VARFÖR det har blivit så viktigt för oss att dricka alkohol i alla sammnhang, med eller utan spädbarn/småbarn/skolbarn skulle samtalet bli så mycket mer spännande och givande.

  4. anitha

    Bra Jenny! Igen.

    Jag förstår inte argument att det pratas om ett föräldrarskap men mellan raderna läser om ett mödraskap.
    Varför skulle det vara förenat att dricka alkohol behöva betyda att man ingår i Socialgrupp 3? Varför tror man att man inte kan ansvara för sitt barn efter en öl eller ett glas vin? Det är långt ifrån en öl till maten till redlös/hjälplös.

    Föräldraskapets förpliktelser innebär en hel del anpassningar och justeringar. Men för det behöver man inte ändra livsstil. Vi är väl alla vuxna och sunda här, vi har moral och kan skilja rätt från fel.
    Jag skulle jämställa det att neka en kvinna som ammar att beställa ett glas vin till att ta ifrån henne hennes rösträtt. Det bidrar till ett förlegat samhällstänk och framförallt okunskap. Rena häxjakts-argument.

    Jag vet inte vad kvinnan var i för tillstånd och bartenderns bedömning kanske var rätt, jag har inte hela förhistorien. Men dennes argument att hon inte fick beställa för att hon ammade var allt annat än rätt.

  5. Jenny Östergren

    Nu är jag inne och smyger på Anitas blogg och blev glad för länken. Men jag måste få opponera mig mot alla som tror att jag pläderar för att mammor ska kröka ner sig. Det står iNGENSTANS i krönikan.
    Hela min poäng med exemplet med Rival är att OM vi hade sett på moderskap och faderskap på samma sätt så hade vi nekat ALLA föräldrar vin. Men det gör vi inte. Mammor bedöms efter helt andra, mycket hårdare regler, än pappor. Det är trist och DET var min poäng.

  6. Betty Boobs

    Hur kan man i ena stunden vara rädd för att lämna sin sängflotte och i andra sekunden tycka det är ok att som småbarnsförälder dricka alkohol när man har ansvaret om sina barn? Jag fattar inte det. Det går inte ihop.

  7. Betty Big Boobs

    @ISadoraWIng
    Hur skiljer man agnarna från vetet? Den som dricker varje dag tål ju generellt mer alkohol och kan dricka flera glas utan att det märks, än den som dricker moderat. Vem av dessa två skulle bartendern stoppa vid andra glaset?

    Ska vi tänka likadant i andra situationer? En pilot som druckit två glas innan en flygning, att det har en förmildrande betydelse om den är en moderat drickare vs dricker varje kväll. Eller den som sätter sig bakom ratten efter ett/två glas rött. Ska vi skilja även där på den som bara dricker på uteserveringar i goda vänners lag och den som dricker varje kväll. Det är ju fortfarande så, vare sig man dricker en gång i månaden eller varje kväll att alkoholen påverkar. Vid samma promillehalt som vi blir lite gladare och lite pratsammare och situationen känns lite sådär mera behaglig (ofta redan vid andra glaset) så försämras också vårt omdömme, koncentration, koordination och uppmärksamhet. Är det verkligen lämpligt då att ha ansvaret över ett barn?
    Ett barn som när som helst kan skjuta iväg som en pil och plötsligt befinna sig mitt bland bilarna på Hornsgatan. Eller en barnvagn som sticker ut lite i vägbanan vid övergångsstället. Förtjänar inte det barnet en förälder med sinnena intakta?

  8. Jenny

    Håller med den som skrev att det bara känns tröttsamt att benämna de som inte tycker samma som man själv med nedsättande och demoniserande tillmälen. Terrorist eller nättroll, vitt skilda saker men sprungna ur samma inställning om att alla ska tycka likadant. Eller?

    Är det inte ganska godtyckligt detta med vad som är okej alkoholkonsumtion och inte? Tycker inte de flesta som ”tar ett glas eller två” att de har full koll på läget? Det blir ett ”vi” mot ””dom”. Inte många skulle påstå att de dricker lite för mycket, men uppenbarligen händer det hela tiden. Men när en förälder dricker är det alltid någon av de andra, de där som inte kan sätta gränser.

    Att i jämställdhetens namn tycka det är okej att konsumera alkohol tillsammans med sina barn blir bara snedvridet. Och då menar jag att ”ta ett glas eller två”, inte att supa ner sig framför teven varje kväll, om nu detta är ytterligheterna. Men det är just där godtyckligheten kommer in. Vem tycker att man dricker för mycket? Då är det väl lika bra att avstå, eller dricka när barnen inte är med.

    Apropå att baka: jag gillar att bara, även kakjävlar, men det betyder inte att jag vill tillbaka till femtiotalets med dess, i många hänseenden, sunkiga värderingar. Bakar kakjävlar gör jag gärna, men jag ser inte ner på de som inte gör det och tycker att de skulle va sämre mammor. Alla har olika preferenser, inte sant?

  9. Anna

    Jag håller med Betty Boop.

    Man måste fråga sig varför vi ska ”avdramatisera” kombon barn+förälder+alkohol. Vem vinner på det? Det är väl egentligen bara den vuxne som inte vill avstå från alkohol som vinner på det?

    Man hör ofta ”sanningen” (öh?) att barnen mår bra om föräldrarna mår bra, och i det här fallet skulle föräldern må bra av att slappna av med ett glas vin. Ska man inte fråga sig om det är något fel på hela bilden om man behöver vin för att slappna av?

    Behövde våra mammor dricka vin för att må bra när vi var spädbarn? För min mamma och hennes väninnor var det så självklart att man offrar vissa saker för barnets skull. Idag köper man tusen fiffiga prylar till bebisen, på den tiden gav man barnet gåvan obegränsad omtanke.

    Varför har det idag blivit fel att lämna sina tidigare vanor när man får barn? Är det jämlikheten som gör att vi kvinnor rättar oss efter männens vanor, istället för tvärtom? Jag vet är ett par där mannen avstod alkohol under hela graviditeten, men de är nog i minoritet….

  10. Lisa

    Hellre ett nyktert ”troll” som kan ta hand om mina barn, än en ”avslappnad” fyllkärring med fokus på sig själv!

  11. IsadoraWing

    Angående Evas och Betty Boops inlägg:
    Visst kan vi ha samtal om alkohol och drickande. Det finns väldigt många barn i det här landet som har en förälder (eller två) som har alkoholproblem.

    Men: just därför är det viktigt att skilja agnar från vetet. Man kan faktiskt dricka alkohol med moderation. Det ÄR skillnad mellan en mamma som vid något speciellt tillfälle dricker ett glas vin och en mamma som varje kväll dricker flera glas vin. Om vi ignorerar den skillnaden tycker jag inte att vi tar de barn på allvar som faktiskt lever med en förälder som är alkoholist.

  12. Eva

    Jenny är en briljant skribent men blandar ihop rätt allvarliga skillnader, kakbak ”perfekta morsor” och alkoholkonsumtion. På nutidens debatt låter det som om man är kränkt om man inte får dricka två sekunder efter att barnet lämnat livmodern. Betty Boob här nedan uttrycker det så väl.
    Vi måste unna ha ett alkoholsamtal utan att anklagas för moralhets. Kvinnor har ökat sitt drickande alarmerande mycket den senaste åren – det tål väl att fundera på vad det får för konsekvenser för barnen?

    Heder åt bartendern som nu dras i olja och fjädrar genom media-Sverige medan alkoholliberaler som Carl-Jan G står och skrockar vid sidan av. Heder åt mammor och pappor som orkar var icke PK och tacka nej till alkohol när barnen är små.

  13. Betty Boob

    Jag tycker det är skrämmande att människor som aspirerar på att vara trendsättare verkar för att normalisera alkoholdrickande föräldrar.
    Får mig att tänka på moderatpolitikern som för några år sedan raglade omkring vid statsgårdskajen med unge i barnvagn. Är det verkligen meningen att vi ska tycka sånt är okej numera?
    Klart att man som förälder fortfarande ska ha rätt att dricka alkohol men måste vi bli så liberala att det nu ska ses som politiskt korrekt att dricka inför våra barn. Kan det inte ha sina fördelar att faktiskt behålla den stigmatiserade bilden av alkoholpåverkade föräldrar?

    Om båda föräldrarna är med och den ena föräldern avhåller sig från att dricka så att barnet har minst en nykter förälder med sig. Det kan tom jag tycka är ok. Men när båda föräldrarna dricker eller när barnet är ensam med den drickande föräldern eller där samtliga i sällskapet dricker. Det är inte ok. Särskilt som barnet är ett spädbarn och i högsta grad beroende av andra människor för sin säkerhet och välbefinnande.

  14. Frida

    Tar jag på barnet en kofta så är det för varmt, tar jag inte på barnet en kofta så är det för kallt. Kommer alltid finnas folk som tror att de känner ditt barn bättre än vad du själv gör. Oavsett så är det du som spenderar 24h med ditt barn och allt du gör är för ditt barns bästa och välmående. Jag själv försöker lära mig att bli trygg i mitt eget vetande och känsla! Finns ingen bättre förälder till Penny än du.

  15. Sara

    @ Realist. 50-talet ringde och ville ha sina åsikter tillbaka.

    Till Anitha och alla andra underbara mammor där ute, lev det liv ni mår bra av och älska era barn. Det räcker. En lycklig kvinna är en bra mamma! Jag bakar inte och mina barn mår bra i alla fall =)

  16. Maria

    Realist: Nu är du ute och cyklar. Biologiska skillnader, ja visst är det så. Men män föds inte egoistiska, inte kvinnor heller för den delen. Min man och jag delar lika på allting, det enda han inte klarat av är amning (biologisk skillnad). Har det gått snett någonstans? Saknar han några manliga gener eller hur kan det komma sig att han fixar allting lika bra med våra barn som jag gör?

  17. Linda

    Du Realisten. Det är just detta att måla saker i svart eller vitt som blir så fel. Att vi ska ha samma rättigheter som män behöver inte innebära att vi inte tar hand om våra barn på ett bra sätt. Alla män är inte egoister. Alla män är inte oengagerade. Som sagt allt är inte svart eller vitt. Min man städar (bättre o mer än mig), lagar mat och hämtar och lämnar på dagis. Vi delar lika på det mesta. Vi båda gillar att umgås med vår dotter och vill göra det så mycket som möjligt men egen tid är också viktigt. Egentid gör att man också blir en bättre förälder tycker jag. Det vi kan göra är att uppfostra våra söner och döttrar till engagerade människor som vill ta ansvar och som förstår att familjen är viktig. Män som inte tar ansvar måste givetvis ta större ansvar. Kvinnor måste också låta männen som tar initiativ få göra saker på sitt sätt. Allt kan inte bli som man själv vill.

    Man kan inte ha full kontroll över allt. Dammråttor o obaktabullar är inte farligt. Vi alla är olika som individer. I mina biologiskagener finns i alla fall ingen städgen eller bullbaksgen. Däremot finns en kärleksgen till mitt barn och den finns även i hennes pappa.

  18. Nadja

    ”De barn som däremot växer upp och blir helt fucked up som vuxna, de är de barn som hade hatiska föräldrar. Tänk på det, alla ni vidriga hatande troll!”

    Hahaha Kristina fyfan vad underbart (och hemskt) skrivet! Så sant!

    Och tack Anitha för att du länkade till en sådan bra text, hade aldrig läst den annars!

  19. Realist

    Så då menar Jenny, Linda och Åsa att det är rätt att väg att gå i kampen för jämställdhet att vi kvinnor börjar bete oss som egoistiska män? Stackars barn!!! Då har de ju INGEN förälder som engagerar sig till fullo i dem. Män kommer ändå aldrig att bli som mammor/kvinnor. Det är bara att inse fakta där, tyvärr. Spelar ingen roll om vi städstrejkar och håller på så träder ändå inte männen in. Det ÄR biologiska skillnader. Inte så politiskt korrekt kanske men väl realistiskt.

  20. Åsa

    Sweet Jesus and Halleluja!!! Jenny for president!
    Jag kan känner igen mig så! och jag ser er överallt, ni mammor som är som jag…som har koll på lappar…som försöker hinna baka….som är engagerade i föräldraföreningen(våran ekar tomt på pappor). JAG VILL INTE BAKA EN KAKJ*VEL TILL! Jag är en bra mamma ändå och jag vill satsa på mitt jobb. Precis som du Fredrik, Magnus, Johan, Anders……är bra pappor fastän ni aldrig bakat en kakfan.

  21. Linda

    Men vad är det folk inte förstår gällande denna debatt?! Det handlar ju om att vi dömmer kvinnor hårdare än män. Det är det som är problemet. Vi borde reagera lika på samma omständighet både när det gäller mammor och pappor. Så långt har vi dock inte kommit. Det är mammorna som får ta skiten. Trots att det är mammorna som oftast fortfarande ta största ansvaret för barnen speciellt under småbarnsåren. Vi borde hylla mammorna mer! Lyfta upp dem till den hjältenivå de borde ligga på. Hur vi sedan hantera vårt föräldraskap är så klart olika. Vi har olika utgångspunkter, olika förutsättningar, barn är inte stöpta i sammaform och är också himla olika. Alla pekpinnar om rätt o fel är så tröttsamma. Allt är inte svart eller vitt. Stöttande råd är en sak men troll ger inga stöttande råd. De svartmålar en hel värld bara för att någon gör på ett annat sätt än de själva.

    Linda

  22. Malin

    Intelligensbefriat det där med att dela in människor i troll och icketroll. Det borde väl rimligtvigtvis inte vara några statiska grupper? Alla borde väl någon gång ha en kritisk eller ifrågasättande åsikt till vad Anitha gör?!? Ibland håller jag med, ibland inte. Obehagligt annars om man håller med om ALLT alltid….

    Vad gäller alkoholförespråkare så har det väl alltid funnits såna kvinnor. Min mamma var redan på 70 talet förvånad och orolig över en grannfru som var väldigt liberal med att dricka både som gravid och ammande. Törstiga kvinnor har det alltid funnits som kämpar med näbbar och klor att kunna ta sig ett glas titt som tätt…..

    Att jämföra det med medelhavskulturen är däremot en myt. Där håller sig kvinnor till kaffe, medan männen dricker vin. Jag har bott i flera medelhavsländer och vet att kvinnor där är väldigt sparsamma med alkohol överlag, och i synnerhet när de är gravida och småbarnsmammor. Så glöm det där resonemanget om medelhavsdrickande, för det är fel.

  23. Kristina

    Det värsta är att det i slutändan inte spelar någon roll allt det där som trollen gormar över.

    Alla människor har som barn haft föräldrar som kanske någon gång tog en cigarett, kanske drack ett glas vin, kanske inte hade på barnet en tjock nog kofta på den där vårpromenaden, kanske inte fixade att amma ”tillräckligt” länge, kanske hade barnvakt då och då och inte sköljde av en tappad napp.

    Och? Det där är petitesser i det stora hela. För att vi ska bli friska och trevliga människor som vuxna så spelar helt andra saker så mycket större roll, så som kärleksfulla relationer och en trygg uppväxt så att det där glaset med vin eller den där nappen blir så löjliga i jämförelse att man baxnar.

    Det är ju klar att man som förälder ska försöka göra sitt bästa, men ingen kan göra allt ”rätt” (vad sjutton det nu är?). OCH det löser sig ändå! Tänka sig! Det blir folk av de barnen också.

    De barn som däremot växer upp och blir helt fucked up som vuxna, de är de barn som hade hatiska föräldrar. Tänk på det, alla ni vidriga hatande troll!

Comments are closed.