Anitha Schulman

Vändningsförsök

Toppig och platt mage

I morgon ska jag på bäckenröntgen. Upptäcker man vid bäckenröntgen att jag är “för liten” så görs inget vändningsförsök. Om allt är som det ska så görs ett vändningsförsök, det bokas in imorgon efter röntgen. Det kommer ske under denna alternativt nästa vecka. Går inte det att vända henne eller om jag är för liten i bäckenet så blir det Kejsarsnitt.


Jag har ju hört att det ät är större risk för höftledsluxation på sätesbarn (att dom typ sitter i spagat eller split i magen). Vilket kan betyda att hon får sitta i någon sorts stålskena första tiden för att få ordning på höfterna. Men kommer bli 100% återställd. Tror ni jag drömmer mardrömmar om det här eller!
Forrest Gump-mardrömmar.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Gabriella

    Anitha, grattis till lilla dottern så himla söt! Jag är 19 år men föddes med sånt där som du beskriver så jag fick ligga i en stålskena i tre månader, och hade inte mina föräldrar berättat det för mig så hade jag aldrig haft någon aning eftersom det inte märks alls! Ville bara säga det! Kram på dig!

  2. Cia

    Min dotter låg också isäte. Fick göra vändningförsök. men aldrig kolla höfterna innan. Försöker lyckdes inte. I Västerås får man föda i säte och man får välja. Kanske hade de kollat upp måttet då för att föda i säte kräver ju extra utrymme. Jag ville inte riskera komplikationer. Jag är inte särskilt bred. Dottern föddes med akutsnitt så värkarbetet satt igång innan planerat snitt. Min dotter hade höftledluxation. Fick ha skena i tre månader. Jag hade inte hört om det innan. Det är tyligen vanligare hos flickor och förstfödda.

  3. Stora Morran

    Hej Anitha! Ture satt i säte och det blev kejsarsnitt. Men det var inget fel på hans höfter så han slapp skenan. Samma sak för min kompis Sara. Inga problem med höfterna trots sätesbjudning. Även om Penny får skenan så är det inte hela världen. Det finns värre grejer. Jättelätt att byta blöjor när dom har skenan har jag hört 🙂

  4. Lotta

    Hej Anitha!

    Jag ville bara berätta att jag har tre barn varav två har haft höftluxation och behandlats för det under 12 veckor. Visst är det lite tråkigt med denna behandling
    (mina barn hade ngt som kallas Von Rosen skena) men det har gått mycket bra tycker jag. Höftledsluxation kan även vara ärftligt, min man hade det och även mina barns kusiner på min mans sida. Lycka till!

  5. Sophie

    Har själv gjort ett vändningsförsök då dottern bestämde sig för att vända sig med rumpan neråt i vecka 30. I vecka 36 vändes hon rätt och det gick verkligen hur smidigt som helst.
    Väl ute så har hon inte haft några problem med sina höfter 🙂

  6. Anna A

    hej! Jag kom in med värkar och hade öppnat mig en hel del och då kände de en rumpa. Barnmorskan hade känt fel hela tiden på vad som var vad. Men det blev ett kejsarnsitt då jag fick vara vaken och maken kunde vara med. Kändes extremt proffsigt och lugnt. Om man dessutom vet om det innan så blir det säkert ännu lugnare. JAg var hemma kort efter det och mådde hur bra som helst. Man slipper ju en del andra förlossningsskador på köpet. Vår dotter är 4 månader och har haft rosenskena i 6 veckor och frejkabyxa i 6 veckor. Det har gått hur bra som helst!

  7. A

    Min dotter (nu 8 mån) låg också i säte och ville inte vända sig på vändningsförsöket. Så 1,5 vecka efter det kom hon ut i kejsarsnitt. Allt gick mycket bra och de ultraljudsröntgar alla snittbebisars höfter efter ett par veckor.
    Oroa dig inte- allt kommer att gå finfint! Jag var hemma efter mindre än två dygn efter snittet.

  8. Asa

    Skriv din kommentar här!

    Var äldste son, som nu är 20, hade ocksa skena. Dock var han ingen ”sätsbjudningsbarn”. De kan ju ligga lite fel i magen ända. Det var aldrig nagra problem; snarare var det som i en annan kommentar att det är nagot man nästan glömt. Han är väldigt sportlig och tränar mycket; känner aldrig av det här. Lycka till pa ultraljudet. Snart har ni er dotter här, utkommen pa ena eller andra sättet!

  9. Monica Lidgren

    Skriv din kommentar här! Jag har tre barn och min yngsta låg sätes, det gjordes ett försök att vända henne men det gick inte så det fick bli ett snitt trots att jag fött två barn tidigare på naturlig väg. Jag kan bara rekommendera ett snitt om vändningen inte funkar då det är ditt första, annars kan jag bara grattulera om det funkar med en vändning för det är en upplevelse att föda naturligt. Mitt sätesbarn fick inga höftproblem och är nu 13 år…

  10. P

    Jag föddes med rumpan först utan kejsarsnitt och tog ingen som helst skada 🙂 stirra inte upp dig i onödan, det kommer gå jättebra för dig med

  11. L

    Hoppas bebisen går att vända! Själv skulle jag aldrig föda mitt första barn vaginalt om det låg i säte då det är få barnmorskor som har den kompetensen idag. Det är ju en riskförlossning då huvudet, som är störst, kommer sist. De allra flesta föder ju dessa barn m snitt. Det hände mig med mitt första barn. Han satte sig tidigt med rumpan ner, gick inte att vända och hamnade i von-Rosen skena i 12 v. På Danderyds sjukhus gör de alltid ultaljud på sätesbarnens höfter efter ca 1 v så då får man veta om skena behövs och i så fall hur länge. De lägger ca 1 barn per vecka i skena så det är inte alls säkert er lilla tjej behöver det. Födde mitt andra barn vaginalt och där var allt ok med höfterna. Lycka till, håller tummarna att allt går bra.

  12. Caroline

    Vår dotter låg med fötterna först och det gick inte att vända henne. Vi fick en tid för kejsarsnitt en vecka efter men så blev det inte. Vaknade upp samma morgon som snittet skulle ske av att vattnet gick och det blev bråttom till BB. Väl där så ramlade fötterna ut och hon föddes 10 min senare. Vi gjorde ca 7 dagar ett ultraljud av höfterna på henne och de hade inte tagit någon skada. Så alla sätes barn behöver som många tidigare nämnt innan ingen skena men tur att hjälp finns. Lycka till med bebis.

  13. Josefine

    Ingen fara med en sätesförlossning heller. Barnet måste ut snabbt i utdrivningsskedet men det fixar sig. Oftast så kommer de snabbt av sig själv, annars hjälper läkaren till med tång. De är så duktiga numera. Är nog inte större risk med det än ett snitt. Men jag tror säkert de lyckas vända din bebis Anitha så oroa dig inte.

  14. Linnéa

    Jag föddes i säte och fastnade med axlarna och när jag kom ut andades jag inte själv, var nära på att dö och det blev en väldigt chockartad upplevelse för mina föräldrar. Det var även oklart om jag skulle få bestående men, hjärnskador slapp jag som tur var men problem med båda mina höfter har jag haft hela mitt liv. Jag har ont, svårt att gå långa sträckor och blir sjukskriven lite titt som tätt. Ibland har jag så ont att jag gråter. Om det här hade kunnat undvikas genom att läkarna hade gått med på att förlösa mig med kejsarsnitt så hade jag mått mycket bättre idag

  15. Ellinor

    Hej,

    Min dotter låg i först i fotläge, vände sig sedan till säte och vägrade flytta på sig trots alla försök.

    Jag fick ett snitt och jag har bara positivt att säga om det. Det var lugnt, fridfullt och kontrollerat. Nu i efterhand är jag/vi glada över att det blev ett planerat snitt.

    Jag mådde bra efteråt och vår lilla tjej behövde ingen skena och mådde också toppen.

    Lycka till med försöket, men blir det snitt så kommer det bli så bra det också Anita!

    Stor kram och lycka till!

  16. M

    Jag har gjort kejsarsnitt (inte självvalt) och får man ett planerat kejsarsnitt så kan det bli en bra upplevelse det med! Min man, som är ett planeringsfreak, älskade att få skriva in i almanackan; Föda barn kl 09.00. Jag hann packa och förbereda allt. Självklart hade jag valt en vanlig förlossning om jag kunde men det jag vill säga är att det blir bra ändå. All lycka till er!

  17. Helena

    Hej,
    Min äldsta dotter låg i säte, fick reda på det i vecka 35 och blev helt förkrossad. Fick gå tillbaka i gravidböckerna och läsa avsnitten om kejsarsnitt, det hade liksom aldrig slagit mig att det var så min förlossning skulle gå till. Gjorde ett vändningsförsök men det funkade inte. När hon kom ut syntes det att hon hade höftlux direkt så hon fick skena efter 24 timmar. Kändes bra att det gick så snabbt, vi blev vana att hantera henne och visste inget annat. Efter nio veckor fick hon ta av den och är helt återställd.
    Läkaren sa till oss att det är mer ärftligt för flickor och speciellt om pappan haft det. Vi kan skriva under på det eftersom min man också hade skena som nyfödd. Han har tävlat på elitnivå så det har inte inneburit nåt problem för honom heller. Tänker inte ens på det förrän jag ser foton eller läser ett inlägg på nån blogg;)
    Lycka till, snart får ni träffa henne, det är det enda viktiga!

  18. Weran

    oj så spännande!
    Hoppas att det går bra hur det nu än blir. Och var inte orolig för eventuell skena, för småbäbisar är det som en slags styvare blöja som gör att benen hålls isär och eftersom småttingar ändå inte gör mycket annat än att ligga eller sitta i famnen så är det nog inte så farligt som det låter.

    Min kompis barn hade det, och det var inget som störde eller var särskilt bökigt heller.

    Testa det där som Sara skrev med att stå på huvudet, eftersom bäbisen inte är fixerad kan det kanske funka att skvalpa runt henne lite, ombyte förnöjer lilla Penny!

  19. Sara

    Hej! Min gosse låg med rumpan ner och jag fick tid för ett vändningsförsök, vilket jag fasade lite för.. Så kvällen innan googlade jag lite och fick tips på olika ställningar som kunde göra att bebisen skulle vända på sig. Bl.a. Stå på knä med överkroppen lutandes framåt nedåt, jag la huvudet på golvet. Så låg jag ett tag och när jag sedan la mig ordentligt i sängen knölades det som fasiken i magen, bök bök bök! Dagen efter inne på Danderyd visade sig det att min bebis hade vänt på sig och inget vändningsförk behövdes!

  20. Marie

    Skriv din kommentar här!
    Hej! Om inte fostret går att vända så kontakta en zonterapeut, det finns en meridianpunkt som är väldigt effektiv! Kolla med Henrik och Lena Hellberg, sök på Team Hellberg så hittar du dem! Lycka till!!

  21. Sara

    Jag körde sätesförlossning och jag var också lite orolig för det du nämner. I vårt fall blev det ingen skena och jag vet inte hur vanligt det är att sätesbarn får det i förhållande till barn födda med huvudet först. För övrigt vill jag också peppa dig lite angående sätesförlossning, många har ju en uppfattning om det som kanske inte helt stämmer med verkligheten. Det är lite mer riskfyllt att föda i säte eftersom barnet måste ut ”snabbt” i utdrivningsskedet, det förstår man ju att det inte är bra om det fastnar med huvudet….Annars gör det inte mer ont eller är mer konstigt än om huvudet är först. Dessutom är man lite mer beredd och går snabbare in och gör ett snitt än vid ”vanlig” förlossning om det uppstår komplikationer. De skulle aldrig låta någon föda i säte om det innebar risker för dig eller barnet. Jag fick dessutom veta att i Finland föder de flesta kvinnor i säte om barnet ligger med rumpan ned. Alltså mycket mindre kejsarsnitt görs. Sen är det lätt för mig att säga så här i efterhand att det är lätt som en plätt att föda i säte eftersom allt gick bra i vårt fall men jag kände mig aldrig osäker i mitt beslut och kände mig helt trygg under förlossningen. Jag är sjukt glad att jag slapp kejsarsnittet, livrädd för att nån skulle skära i mig. Det blir ju bra vilket som men jag önskar dig iaf lycka till med bäckenröntgen och hoppas du platsar som kandidat för sätesförlossning!

  22. Anna

    hej! vill bara säga att jag är 27 år nu (och sjuksköterskestudent). jag fick höftluxation och fick sitta i sån där skena. i princip alla blir återställda. jag blev elitidrottare under min barn och ungdom så det är absolut ingen fara. även fast jag förstår att tanken inte är kul.

Comments are closed.