Anitha Schulman

Snusförnuft

Gud vad vissa kommentarer provocerar mig. Jag kan verkligen bli otroligt upprörd på denna snusförnuftiga mentalitet. ”Gnäller du nu du som sa att en graviditet blir vad man gör den till”. ”Sluta tycka synd om dig, du är inte sjuk bara gravid”. ”Lilla gumman, du VET när du har en värk”, ”tror du du kan läsa dig till vad en förlossning är med allt vad det innebär?” etc.

Allvarligt talat. Jag har tre veckor kvar av min graviditet. Att jag yppar ett ord om att jag tycker det är lite jobbigt just nu tror jag är fullt normalt. Med det sagt, tycker jag haft en bra inställning under graviditeten. Nej jag tycker inte det är kul längre jag tycker det är skittråkigt. Jag kan knappt sätta på mig ett par byxor själv och Calle får hjälpa mig med strumporna. Det är förnedrande och hämmande för min person. Jag är fånge i mig själv och kan inte annat än acceptera det.

Att jag bara är gravid och får inte tycka synd om mig själv. Hur vore det om man aldrig fick tänka en negativ tanke? Att om jag exempelvis skulle krocka med en bil ska jag inte gnälla då, för det finns människor i Etiopien som ligger på fältsjukhus och svälter ihjäl? Vem fan tänker så? Jag kan inte bedöma enskilda situationer på det sättet, (vem kan det?) Utan kan faktiskt bara utgå från mig själv. Just nu ur ett ganska snävt perspektiv. Dagsforms relaterat.

Att jag VET vad en värk är och inte ska belasta sjukvården i onödan. Vaffan är det för inställning? Man VET nog vad en värk är efter man haft en värk. Men alla de symptom som beskrev en värk stämde in på mitt tillstånd. Sjukvården uppmanade mig att komma in. Skulle jag sagt nej då för att inte belasta den med mitt trams i onödan?

Att man inte heller kan läsa sig till en förlossning. Med allt vad det innebär. Självklart kan inte facktermer illustrera en förlossning. Precis som en körkortsbok inte kan beskriva känslan att köra en bil. Men den kan förbereda mig på det sätt att jag vet vad som sker. Även om jag fattar till 100% att upplevelsen är helt individuell.

Herregud vad an denna snusförnufts-mentalitet för något? Lever alla som de lär till punkt och pricka utan att ”fela”? Berätta för mig hur ni gör i sådana fall.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Annie

    Jag hade värkar i tre timmar innan jag förstod att det var värkar. Jag trodde på riktigt att hon hade en väldigt aktiv kväll och låg och sparkade (kraftigt, det gjorde ooont). Jag insåg först när vattnet gick att det faktiskt var värkar och att alla ”sparkar” jag känt de senaste veckorna faktiskt var förvärkar. Jag var fem cm öppen när vi kom in.

    Slutsats: har man inte känt värkar innan så är det inte alls säkert att man vet!

  2. Tove

    Tyvärr får man allas dumma kommentarer i ansiktet när man bloggar.. och det är lite jobbigt. Annars tycker ju alla i tysthet men på datorn är det lätt att bara vräka ur sig massa dumheter. Fina Anitha, du har all rätt att vara urless på att vara gravid, jag tröttnade i 4:e månaden. Du har all rätt att klaga för det är en jävla pers de sista veckorna. Jag tycker du har haft en fantastisk inställning väldigt länge och att du tröttnar ur nu är mer normalt än nånsin. Och det är fan inte konstigt att man oroar sig för minsta lilla ont. Jag var livrädd för att behöva vara ensam när min förlossning satt igång vilket gjorde att jag tog det säkra före det osäkra vid varenda liten sammandragning. Herregud detta är ju det största man kan göra som kvinna och att vara nervös och orolig första gången är ju ens rättighet att vara orolig. Lyssna inte på alla bitterfittor som läser din blogg utan oroa dig, klaga och förbered dig inför det vackraste som finns i livet. Stor kram till underbara dig och lycka till med förlossningen hur den än blir..

  3. Fröken F

    Fy fan vad glad jag blir av att läsa det här! Låg so
    Du i lördags efter att ha trott jag hade fått förvärkar med två mätband runt magen. Detta visade sig vara ligamentsmärtor men hur skulle jag veta det? Jag ska ha i mitten av juli och hoppas på att bara lika vacker som du är just nu i slutet! All lycka till er och tack för att du tar upp detta! Kram

  4. Markus

    Trodde det skulle bli ett inlägg om snus jag. Det är ju gott och så. Fint så. Gott så. Bra det. Puss

  5. J

    Ta inte åt dig, tjejen. Det är din blogg och du gnäller om och precis hur mycket du vill.
    Jag fick ett barn för snart 6 år sen och trodde att jag skulle döööö av värkarna men jag var ju åtminstone förberedd på hur det skulle kännas när nr 2 skulle komma… F*n, vad fel jag hade…. Det var ju inte alls samma slags värkar med nr 2 och då trodde jag att jag hade blivit besatt…

    Stå på dig, fortsätt gnälla och så ser vi fram emo Penny 🙂

  6. Anna

    Man veet inte vad en värk är när man inte haft värkar tidigare! Jag födde själv barn för 5 mån sedan och jag tror inte att jag skulle veta vad en värk är nu heller.. Jag skulle kommentera kommentaren om böcker och den som skrev att du är gullig om du tror att du kan förbereda dig flrceb förlossning genom att läsa en bok… Fy så extremt förmätet skrivet!! När man är gravid sp förbereder man sig på olika sätt; man kanske går profylaxkurs, på gravidyoga, man läser böcker mm. Allt för att man ska få olika typer av verktyg som man kan använda sig av. Själv läste jag abascals bok som du också läst och sedan fick jag låna ’föda utan rädsla’ av en kompis sin jag även tvingade min man att läsa – behövde inte gå på dyra kurser efter det, jag kände mig stark och litade på min egen förmåga efter det. Under förlossningen fick min man hjälpa mig att komma ihåg p allt gick jättebra. Framförallt hjälper böckerna en att förstå och hjälper också till att man undviker att stressa inför förlossningen. Man undviker rädslan och ’ser fram emot’ det istället. Iaf var det så gör mig. Och – man har rätt att klaga i slutet av sin graviditet- det är vidrigt på slutet! Men det kommer att vara värt det så fort du har din bebis i famnen.

  7. emma

    Hej Anitha,
    Jag fick barn för tre år sedan och har sedan dess insett att det finns en hel del snusförnuftiga skitkärringar i detta avlånga land:) Kan inte alla bara vara lite snälla mot varandra?

    Jag hejar på dig..snart kommer det en liten bebis:)
    kram emma

  8. Helena

    Och en till kommentar. Vad gulligt av dig Anitha att tacka för kommentaren. Känns kul att veta att du läser dem. Vill du har fler synpunkter så bara hojta, jag har ett helt batteri med åsikter/synpunkter/erfarenheter efter tre barnafödslar, alla olika!

    Lycka till och jag kommer följa dig ända in i kaklet!

    //Helena

  9. malin

    ha ha, känner igen allt det där som du skriver! jag tyckte det var pest och pina att vara gravid de sista veckorna. jag såg till och med fram emot förlossningen som jag tidigare varit livrädd för!

    och vad gäller den där dumma kommentaren (som jag också fick flertalet gånger av både kända och okända människor) att man ”vet när man får en värk”. hur fan ska man göra det när man aldrig har haft en innan? omöjligt att föreställa sig hur det är och hur man kommer att känna! att det däremot är så att du faktiskt VET när du får värkar, det fattar man först efteråt! 🙂

    lycka till med allt och kämpa på! snart är förlossningen över och då väntar nästa utmaning, att ta hand om lilla penny! 🙂

  10. Helena

    Vill bara lämna en kommentar till alla snusförnuftiga människor som säger att man VET vad en värk är. Alla är olika och en del vet inte. Jag ville inte belasta vården, men jag ringde o frågade när det började kännas konstigt. Danderyd sa åt mig att ta ett bad, ära lite och sova gott. Jag hann ta ett bad, äta lite, ringa en gång till o prata lite men eftersom jag kunde ”prata och konversera” var det inget på g än. Sa de. Tillslut sa jag att nu vill jag få komma in o kolla ändå. Visst sa de, men räkna med att få åka hem. Som tur är följde maken med. Jag var fullt öppen utan att ha ett dugg ont och lillkillen kom med rasande fart utan bedövning. Låter ju toppen, men kroppen hann inte med så det blev massa stygn och helt trasigt ”därnere” och svårt för mig att greppa att jag ltie snabbt blev mamma osv. Så jag säger till ALLA – åk och kolla om nåt känns konstigt. Hellre en gång för mycket!!

    PS såg förresten på din packlista som du publicerade tidigare att du lyssnade på mitt råd om champagne – kul!

  11. Veronica

    Detta har inget med själa inlägget att göra, även fast jag kan tycka att folk är j*vligt snabba på att kritisera. Ville bara säga att du är så otroligt vacker, tappar nästan andan när jag ser dig. Calle är verkligen lycklig som har fått en sådan vacker fru. Och du verkar även vara väldigt förståndig, så det är verkligen en jackpot!

  12. Malin

    Att säga ”det där kan du inte veta nåt om, vänta bara till du …” är bara en härskarteknik som de snusförnumstiga tar till för att framhäva sig själva på andras bekostnad. Att utesluta andra från att ha en egen åsikt eller subjektiv upplevelse är så himla dumt.
    Hoppas det finns ”systrar” som genom att dela med sig av sina erfarenheter kan hjälpa dig i dina funderingar!
    Själv är jag bara i v 7 men ”klagar” friskt på symptomen; vem vet om jag blir gravid igen så det är bäst att vara så gravid man kan medans man kan.

  13. Elenore

    Tyvärr så tror jag att detta är baksidan av alla föräldraforum som finns. Det verkar vimla av troll som bara vill hacka på alla andra. Försök strunta i dom och kom ihåg att vi är många som följer dig för att vi gillar dig 🙂

  14. lou

    Alla graviditeter ar olika. Jag har tva dottrar. Forsta graviditeten och forlossningen var helt ”normal”. Andra graviditeten var helt annorlunda. Jag akte in tva ganger till sjukhuset med som det heter over here ”false labour”, alltsa inget hande. Jag kande mej ganska snopen…jag som redan hade ett barn och kande mej rutinerad. Oroa dej inte Anitha!! Du ar helt normal!!:)

  15. isa

    På ett sätt tycker jag att det är synd att du har börjat blogga på mama, jag tror att det flockas en del tyckare här, det verkar som att många blir lite självgoda och vetbästiga när de fått barn, och speciellt folk här!

  16. Anne-Li Berglund

    Jag tror absolut att man kan läsa sig till hur en förlossning KAN gå till, men man måste ju ha i åtanke att det absolut kan bli helt annorlunda.

    När jag kom in på förlossningen när jag väntade vårt första barn, så hade jag en viss föreställning på hur jag ville ha det och hur j**la ont det kan göra. Nu blev inget som jag trott, mitt barn var dött och jag fick dagen efter föda ut det under en ”normal” förlossning. Jag kan säga att jag inte var helt fokuserad, men efter att jag läst och läst om förlossning och tänkt till om hur jag ville ha t ex Zylocain salva vid utdrivningskedet (väääldigt bra, ett tips där) gick det efter omständigheterna fantastiskt bra, jag använde bara lustgas, trots att jag kunde ta hela sortimentet för det spelade ändå ingen roll…
    Oj, vad det blev långt, men läs på du och skit i vad andra säger gällande i princip allt, och ett annat tips: Amma är inte som att sätta på On-knappen. När jag fick 2:an och 3:an som båda är födda i v 34+ och var småa och svaga fick jag pumpa var 3:de timme dygnet runt, men när dom så kunde börja amma så var det värt varenda jäkla minut!

    Lycka till!

    Anne-Li

  17. Emma

    Jag blir uppriktigt ledsen för din skull för att du behöver läsa sådana kommentarer!! Jag är övertygad om att du är en fantastisk och klok kvinna, låt aldrig någon få dig att tänka eller känna annorlunda!!

  18. Cecilia

    de sista veckorna.. för att inte tala om timmarna gnällde jag konstant! Min barnmorska hävdade att det faktiskt var meningen att jag skulle tröttna på det för att våga/vilja ge igenom en förlossning… Precis som det var upplyftande att få höra!

    Men det gjorde att det blev helt legitimt för mig att gnälla ännu mer… Gnäll på.. snart nog är det någon annan som kommer att gnälla och då är det svårare att gnälla själv.. blir som att ransonera – fast omvänt! Man måste få det ur systemet!

  19. L

    Men gud… Jag har redan planerat in mina klagomål i DETALJ. Ojojoj, vad jag ska klaga! Jag utsätter min kropp för något väldigt påfrestande, jag ska bära omkring på ett antal extrakilo och ha diverse skumma åkommor. Min man ska vara mig evigt tacksam för att jag växer vårt barn I mig. Orkar inte med när människor förminskar kvinnors prestation när det gäller att bära och föda barn.

  20. Fia

    Jag håller med J. Jag tror att de som är elaka mot dig i kommentarerna skulle varit snälla om de träffade dig. Om ni skulle ses och du skulle förklara hur jobbigt det var att vara höggravid, då skulle de ju säga tröstande saker. Vad är det som gör att folk vill vara elaka mot folk som bloggar?

  21. J

    Jag kan också sitta och gräva huvudet i handen åt många kommentarer här. Brukar tänka ”Jaha, skulle du säga så till en väninna som beklagar sig och lider av sin graviditet?” Nä, troligtvis inte.
    Som den där Viktorgrejen, folk skulle sluta läsa din blogg och gud vet vad. ”Jaha, är det så? Får dina vänner och bekanta en chans? Gör de bort sig så ryker de?” Nej, juste.

    Helt enkelt, när jag läser ett påhopp eller en negativ replik till något du skriver kan jag ganska direkt konstatera att det bara är idioti för att någon med vanligt folkvett skulle aldrig tala så till en vän. Och OM så är fallet är det ju en jävla kompis alltså.

  22. carolina

    Bra skrivet! Jag håller helt med dig! Jag ligger 2 veckor efter dig och har 5 veckor kvar och allt har gått riktigt bra och fint i det stora hela och jag är grymt tacksam för det men nu börjar jag faktiskt bli trött , tung och otymplig. Känns konstigt och ovant att inte orka de sakerna och det liv man i vanliga fall orkar utan problem. Nu vill jag faktiskt mest att det ska ta slut och jag ska få träffa min lilla dotter i magen. Det måste man väl ändå få känna såhär i slutet på graviditeten?

    När det gäller att läsa till sig om förlossning mm så förstår både du och jag att det inte går att läsa sig till allt men att det är en ganska naturligt steg att vilja ha lite koll och uppfattning innan man ska uppleva en så här stor sak för första gången. Har en teori som delas av många av mina vänner som har fött att har man lite koll på vad som kan hända och hur det kan kännas kanske man inte blir riktigt lika skräckslaget rädd för smärtan och kan hantera den lite bättre.

    Såklart ska du fortsätta åka in till sjukhuset och något känns fel eller du blir orolig. Det måste väl alltid vara på den säkra sidan.

    Lycka till med allt och hoppas för bådas vår skull att de närmsta veckorna springer iväg!

    Lina

  23. Alexandra Å

    Grym är du! Keep up the good work.
    Och lika bra att man inte kan läsa sig till en förlossning, för då skulle nog hela människosläktet utrotas. Jag kan inte ens tänka mig smärtan – men just ovissheten gör att jag ändå kommer våga mig på det.

  24. Anna

    Vet du en sak, det sköna med att läsa din blogg är att man precis känner igen sig. Inget jävla prettostuk där en blivande mamma glorifierar sin graviditet men där man innerst inne mår skit. Skit i alla jävla moralkärringar som inte har ett liv!

  25. Christine

    Personerna som läser din blogg har gjort ett val. Dom behöver inte läsa den om dom inte gillar vad som står. Jag väljer att läsa din blogg därför att jag gillar det du skriver!! De som inte gillar det behöver ju faktiskt inte läsa den… O ännu mindre behöver de skriva nedvärderande kommentarer. Skärpning!! Man kan inte BARA ha bra dagar. Man får klaga. Det är ok!!!!

  26. Tack för dagens garv :)

    Hahaha. Din jämförelse med känslan av att köra bil kontra att läsa teoriboken eller läsa en förlossningsbok kontra en riktig förlossning är ju bara för rar…. Återkom EFTER förlossningen så kan vi diskutera huruvida du kände dig ”förberedd på vad som skedde”. Hihihi. 😉

  27. Sandra

    You go Aitha! Dessa moralfolk finns tyvarr pa alla bloggar och vill bara skapa en negativ omgivning. Det ar for de sjalva inte ar nojda och glada over sig sjalva. Da tycker de att de kan ta ut det pa dig som ar sa snall o oppnar upp ditt liv for oss. Vanlig hederlig svenska svartsjuka kallas det tyvarr for…
    Det ar din blogg sa gnall sa mycket du vill smat andra dina planer, uppfattningar etc sa mycket o ofta du bara vill.
    Kram

  28. AnnieFair

    Jag instämmer till fullo och jag förfäras över mångas inställning!

    Jag var också utled, timmarna innan jag födde mitt första barn så var jag ute och cyklade för att köpa mer garn till min stickning, jag bakade muffins och hade precis påbörjat en kycklingpaj innan jag åkte in till sjukhuset.
    (Det var till och med så att jag i min rastlösthet sorterade spikar och skruvar i min mans verktygslåda)

    All lycka till med förlossningen!

  29. Marie B

    Ta inte till dig av de kommentarerna!! Självklart ska man åka in om man är orolig. Alla säger att när det börjat så vet du och ja så är det, men innan man vet så hoppas man, oroar sig och allt det du nu upplever. Allt du känner nu gör din bebis mer redo att födas!!
    Snart kommer du träffa denna ljuvliga människa som du kommer bli helt tokförälskad i!! Men sista veckorna suger. Det är jobbigt fysiskt och psykist, men det går över.
    Gnäll va mycket du vill! Jag håller tummarna för att den lilla fröken kommer snart!

  30. Weran

    Jag läser din blogg med glädje, den bästa just nu!, och läser och kommenterar med jämna mellanrum.

    Jag tror att du hakar upp dig på de få kommentarer som inte är välvilliga, den största delen är ju stödjande och positiva så ta fasta på dem och stryk vid behov gnällochbrännkärringarnas kommentarer, det tycker jag att man har rätt till för att slippa att de drar igång en negativ stämning.

    Sedan fick du det enda svar som går att ge på frågan värk/sammandragning: när värkarna kommer vet du att det är värkar och att det är dags att ta lilla väskan i handen och bege dig till förlossningen. Men det vet man ju däremot inte när det INTE är värkar utan bara sammandragningar och du gjorde det enda rätta som man som ansvarstagande blivande mor kan göra: nämligen ringa och fråga och följa de råd de ger på mottagningen!

    Kram och håll huvudet högt, nu har du snart kämpat klart!

  31. Nilla

    Äh, det är skitjobbigt att vara gravid! Jag har tre barn, med långa mellanrum (16 – 12 – 5 år gamla idags läget) Avskydde varje minut av att vara gravid, illamående, foglossning, förtidiga sammandragningar och sedan prematura förlossningar. Kan gärna föda 10 barn på raken om jag aldrig behöver uppleva en graviditet till och ja vid närmare eftertanke så skippar jag nog vissa åldrar på barnen också 😉 Kan man måntro få dem nyfödda när man bara får sitta och snusa på dem och sen ta dem tillbaka när de är myndiga och man kan putta ut dem hemifrån?

    Hoppas din väntan inte blir så lång och du snart får tillbaka din kropp! Kämpa på!

    Hälsningar från Finland 🙂

  32. Pethra

    Du vet väl att det är endast de som har det värre än en själv som får lov att gnälla. 😉 Flertalet av de som kommer med korkade kommentarer har förmodligen aldrig själva varit gravida. En graviditet kan vara in i helvete så jobbig, speciellt mot slutet och även om det är självvalt så får man lov att gnälla, de som påstår något annat, ja de kan knipa igen! 😉

  33. E

    Som jag upplever det och upplevt ,,,är det en sorts avundsjuka.Vad kan man göra åt avundsjukan,inget veterligt bara gå vidare.Mamma sade alltid att : det är såååå synd om avundsjuka människor.Vet inte om jag kan hålla med ,men jobba är dom o.ch negativa

Comments are closed.