Anitha Schulman

Kejsarsnitt rehab

Jag funderar lite på hur man resonerat runt det här med Kejsarnitt, i rehabiliteringshänseende. Jag mår på det stora hela väldigt bra, men går fortfarande på Alvedon. Idag är hon en vecka gammal. Jag ska gå kortare promenader och får inte bära mer än hennes vikt vilket är ca 3 kg samt inte göra allt för utsvävande rörelser. Om en vecka går Calle tillbaka till jobbet, då kanske hon i bästa fall väger runt 4 kg.

Vår bilbarnstol med bebis i väger runt 9 kg med bebis i. Då är den i särklass väldigt lätt som bilbarnstol. Men jag kan och får inte lyfta den. Så bilärenden för mig i en dryg månad är i princip omöjliga att genomföra.

Jag kan inte heller fixa saker i hemmet som väger mer än 4 kg att flytta. Exempelvis lyfta en matkasse från vagnen eller bära en tvättkorg etc. Jag är inte heller rekommenderad att praktisera allt för ”utsvävande rörelser” första tiden. Exempelvis byta glödlampa eller dammsuga. Det låter ju som man kommer ha en ganska behaglig vardag förvisso. Men inte allt för praktisk. Dessutom får då Calle ett extra arbetspass när han kommer hem.

Borde det inte vara logiskt att pappan får 15 pappadagar direkt istället för tio vid just snitt. För jag känner på mig att första veckan inte kommer vara helt okomplicerad. Eller har jag fel?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jessica

    Jag gjorde akutsnitt i november och jag var näst intill rörelsehindrad de första dagarna. det gjorde så förbannat och med minsta lilla rörelse kändes det som att det ihopsydda snittet skulle spricka.

    jag fick också rekommendationen att inte bära mer än min son vägde, och än idag får min man bära tvättsäckarna. haha 😛

    grattis till er jättesöta dotter! 🙂

  2. Kristina

    15 dagar extra hade inte suttit fel vid snitt, men sen är också rekommendationerna nog olika i olika län. Nu var det förvisso tre år sedan min dotter föddes med snitt, men jag fick bara höra att jag inte skulle bära möbler och liknande. Min dotter vägde 4170 gram vid födsel så över 3 kilos gränsen var jag redan och fyra dagar efter födsel så gick vi en promenad på 3 timmar.
    Jag tog voltaren i en vecka dock om jag inte missminner mig.
    Men som sagt, jag fick inte lika hårda restriktioner som du fått i alla fall. Så man kan nog ta dem med en nypa salt 😛

  3. Pi

    Det är säkert nån som sagt det innan, men, lämna stolen i bilen. Lite krångligare att sätta i henne men bättre än att lyfta.

  4. Sanna

    Vi bor utomlands där det är helt ok att välja hur man vill föda – jag valde KS. Jag är väldigt nöjd med valet och kommer definitivt att föda kommande barn på samma sätt. Inga problem alls med snittet, uppe och gick dagen efter (bättre än de som fött vaginalt) och alla förband var borta efter 4 dagar. Mannen återgick till jobbet efter 10 dagar och det gick bra att fixa det som skulle fixas (lät bli att bära vagn i någon månad). Såret är nu ett par månader senare minimalt och det har inte varit några besvär alls. Har verkligen svårt att förstå varför man skulle vilja föda på något annat sätt (kom nu inte med ”naturligt” argumentet – hur gör ni hos tandläkaren – drar ut tanden utan bedövning eftersom det var så det gjordes förr?)

  5. Lotta

    Oj, jag känner verkligen inte igen mig i alla förbud. Är snittad två ggr (ett katastrofsnitt och ett planerat snitt). Förutom alvedonen och det där med att man måste rulla ur sängen i stället för att använda magmusklerna när man stiger upp, så sade de bara att man inte ska bära jättetungt i början.

    Vad menar de med utsvävande rörelser???? Jag tog en långpromenad fyra dagar efter mitt första snitt och gick upp- och ner i trapporna i vårt hus inne i stan. Frågade barnmorskan och de sade bara att ”Upp och gå och rör på dig – då läker snittet snabbare”.

    Men min man såg också till att ta ut extra semesterdagar, förutom de där tio dagarna de får, när våra barn kom till världen. Det var guld värt för alla!

    Håller dock med att det borde vara fler pappadagar åt alla som får sitt första barn. Den första månaden borde man få vara hemma tillsammans.

  6. Maria

    När vi fick barn tog min kille ut 3/4 dagar, och kunde på så sätt vara hemma 3 veckor i stället för 2. Lite mindre pengar men så värt det. Det hade vi planerat innan så det berodde inte på akutsnittet som blev utan på att han ville vara hemma med vår nya familjemedlem. Men det var väldigt skön avlastning för mig!

  7. Anna

    Anitha du känner nog bäst själv. Det är ju riktlinjer det där med hur mycket du får bära. När jag fick första barnet följde jag det där ordentligt och ja, jag måste nog säga att det hjälpte läkningen, men med tvåan gick ju det inte. Då hade jag en 2,5-åring som pockade på uppmärksamhet och SJÄLVKLART var jag ju tvungen att lyfta henne ibland. Då gäller det att tänka på de där bilderna om hur man lyfter rätt och ta det försiktigt. Gör det inte i onödan, men nog kan du tex be Calle sätta fast babyskyddet i bilen så att ni har det jämt och sedan är det ju bara att ge sig ut och åka. Använd bärsjal så behöver du inte vagnen inne i stan när du har bilen med dig.

  8. Anna

    Det måste ju vara jätteolika hur man mår efter en förlossning. Jag ska få mitt barn i oktober och nu när börjat titta på Försäkringskassans regler gällande föräldrapenning blir jag förvånad – det är ju hur generöst som helst!!! Helt fascinerad av hur mycket samhället betalar för att vi ska få vara hemma med våra barn. Tio dagar för pappan – samtidigt som mamman får betalt är ju superbra. Om man vill/måste vara hemma får man väl ta ut ledighet/semester/halvdagar.

  9. L

    Annika, du läser ju verkligen inte!!! Jag skrev att du inte genomgått ALLA förlossningar. Med andra ord så menar jag att det är en individuell upplevelse så du kan inte tala för alla!

  10. AnnaCarin

    Lita inte på alla som säger du känner vad du orkar. Det funkar inte så …var försiktig. Min svägerska och min bästa vän råkade röra lite för snabbt resp bar matkasse- snittet gick upp. Man har kanske inte ont och gör…nån grej man inte ska.
    Du känner iofs som fan när snittet spricker upp. Men det går på en halv sekund och sen är det ”kört”. Vill ej skrämmas, men vill inte att du ska tro på vad dina läsare säger. Så chansa inte .

  11. Hannah K

    Fick samma råd, att inte bära mer än bäbins vikt, och jag födde vaginalt. Nåt med att bäckenbottenmuskulaturen är helt obefintlig har jag för mig. Hur som helst går det relativt fort att bli ”normal”. Ta det lugnt och låt det ta ett par veckor. Vad gör det om det inte dammsugs? Ingen unge har väl dött av lite damm?
    Lycka till och grattis igen till er vackra prinsessa.

  12. Sara

    Skriv din kommentar här!
    Det ordnar sig nog. Ta allt med en nypa salt! Blev snittad med tredje barnet. Hade då alla tre att ta hand om. Två barn skulle till dagis varje dag och jag fixade det mesta hemma. Kommer inte ihåg att jag ens tänkte något annat än att allt löser sig. Man känner vad man kan göra och inte göra.

  13. Andrea

    men pappan kan ju vara hemma i 15 dagar eller en månad om han vill, bara att ni får mindre pengar….man behöver ju inte ta ut heldagar.
    Förstår att alla kanske inte har den ekonomiska möjligheten, men det kanske kan vara ett alternativ nu när du blivit snittad…

  14. Elsy

    det mesta är sagt men jag babblar på:
    1. att jämföra med varandra om vaginalt el KS är bäst/sämst är meningslöst. alla gör sin egen värdering baserad på sina förutsättningar, tolkningar, erfarenheter. Som att bråka om apelsiner eller äpplen är godast..

    2. tror du missförstått grundregeln vid KS, dvs du får inte bära mer än vad bebisen väger JUST IDAG. Mao, imorrn får du bära mer än du bar igår, förutsatt att ditt barn gått upp i vikt. Jag minns att jag tyckte rådet var idiotiskt för regeln är ju godtycklig – om pytte som poppar ur väger 4kg så går det bra att bära det, men om pytte väger 2kg så får du alltså max bära hälften fast du ser likadan ut, har samma förutsättningar, är lika stark/svag etc.

  15. Katrin

    Jag tycker pappan och mamman ska få vara hemma minst en månad tillsammans i början och sen kunna bestämma själva hur de vill vara föräldralediga, tillsammans eller var och en. Oavsett snitt eller vaginal förlossning.
    Japp, det tycker jag =)

  16. Mickan

    Halloj! Födde precis som du med kejsarsnitt pga sätesbjudning (9 v. sen) och det blev planerat akut snitt då vattnet gick 2 dagar före planerad operation.

    De två veckor som sambon var hemma, så bar han matkassar, babyskyddet osv, men när han började jobba så var det inga problem. Jag gjorde det jag ville, handla, ut och åka osv och jag har läkt jättebra och har inga ”problem” mer än lite dålig känsel över snittet, men det kan ta tid att få tillbaka. Du känner vad du klarar!

  17. Sofie

    Någon skrev att man mår bättre efter en vaginal förlossning. Det gjorde inte jag kan jag säga. Mitt kejsarsnitt var en walk in the park jämfört med min vaginala förlossning. Sådetså.

  18. C

    Hej hopp! Här är en som födde en 4,6 kilos med skulderdystoci (en väldigt ovanlig förlossningskomplikation där bebisen fastnar med axeln och får slitas ut, aj). Jag fick sys MASSOR och både jag och min bebis var nära att stryka med. Men min kropp återhämtade sig efter ca en månad. Mitt nästa barn måste jag föda med snitt, eftersom risken är stor att det händer igen. Jag vet att det kommer bli tufft och att det är en stor operation, jag hade inte valt det. Oavsett förlossningssätt är varje kropp olika, alla läker på olika sätt. Känn efter vad du orkar, lyssna på din kropp så kommer det gå bra. Sen så håller jag med någon som skrev här nedan, håll ihop systrar! Oavsett hur vi föder så är vi ju alla grymma, vilka hjältar vi är, världens bästa mammor!! Kram

  19. Sofia

    Vad olika det är. När vi åkte hem 5 dagar efter ”mitt” kejsarsnitt så var det ingen som sa något till mig om vad å inte jag fick göra.

    Jag bar min lilla sötnos i barnstolen ut till bilen. Å han vägde lite över 4 kg när han föddes..

    Man märker ganska fort vad man orkar å kan göra..

    Å vad jag vet så har mitt kejsarsnitt läkt bra. har lite dåligt med känsel runt snittet..

  20. Pia

    Skriv din kommentar här!
    För er upplysning så sjukskrivs man i förhållande till sitt arbete. Är man föräldraledig så sjukskrivs man i förhållande till arbetet att ta hand om sitt barn, det vill säga amma, gosa och byta blöjor. Det klarar man normalt efter både vaginal förlossning och kejsarsnitt.
    Men visst vore det skönt om man fick ta ut första månaden med dubbel föräldraledighet. Tror det är uppe på remissgenomgång nu.

  21. Jessica

    Enligt en sjukgymnast som gav bäckenbotteninformation inför min hemgång från förlossningen får inte heller kvinnor som fött vaginalt bära mer än barnets vikt, på 3 månader. Jag blev chockad av informationen och frågade henne om det inte bara gällde kvinnor som förlösts med kejsarsnitt. Men så var det inte. Det gäller alla.

  22. Annika

    Hoppsan vilken diskussion det blev!
    Till L vill jag säga att jag visst vet vad jag snackar om! Jag gick igenom en vanlig förlossning för 6 mån. sen! Med sugklocka och sprucket underliv!

  23. Carola

    Jag har genomgått 2 snitt och vet hur jobbigt det kan vara första tiden. Den info jag fick angående hur mycket man får lyfta var att man följer barnets vikt så om hon om en vecka väger 4 kg så får du bära 4 kg. Glad påsk!

  24. Anna

    Haha men du 😉 Du kan ju faktiskt göra bilärenden utan att släpa med dig bilbarnstolen! Det innebär förstås att du måste ta i och ur Penny, men det kanske du kan göra.

  25. Nina

    Ja, så skall man få 20 dagar om man syr 10 stygn, 25 dagar om man syr 30 osv. Du måste vara den minst reflekterande och egoistiska människa som vandrar omkring i Sjöstaden …

  26. Malin

    Jag födde min 4,5 kilos den vanliga vägen. Hade så ont så att jag inte kunde sitta, huka mig, kissa, eller hosta/nysa eller själv komma upp ur soffan de tre första veckorna.
    Varje gång jag, som ändå FICK lyfta min bebis gjorde det kändes det som om hela underlivet skulle rämna.

    Även utan snitt hade jag välkomnat 15 dagar! Men det går ju att ta ut semesterdagar, och vill man ha barn kanske man får ta sig råd. Bättre att våra skattepengar går till annat

  27. Anna

    Det måste ju bero på – man kan ju bli väldigt ”sargad” efter en vanlig förlossning. Pappan brukar ju kunna ta ut semester om man behöver vara hemma mer och det kan ju vara en bra lösning.

  28. J

    Bortskämmda svenskar. Inse hur bra det ar i Sverige istallet for att ödsla energi på att klaga på allt i tid och otid.

  29. 2 snitt 3 barnsmamma...

    Hej, jag tycker att man ska bära det man kan. Inte ska man lyfta tunga grejer MEN man borde ju kunna använda förnuftet.

    2an o 3an födde jag med snitt – mannen var hemma 10 dgr… ska jag låta bli o ta hand om syskonen för att jag ” inte får bära mer än ca 3 kg”… funkar tyvärr inte så i verkligheten!

  30. Annika

    Det blev kejsarsnitt för mig med. Till slut, efter försök med sugklocka. Vår son vägde 5490 gram när han föddes, så jag borde ju inte fått lyfta honom enligt de rekommendationer som du har fått. 🙂 Men det gjorde jag förstås! 😉 Hade ont ganska länge, men det läkte fint. Jag håller med dig om att det borde vara fler pappadagar direkt. Gärna ännu fler än 15!

  31. Eva

    Oj, vilken hätsk stämning det blev här.
    Jag har själv fött 2 barn vaginalt och hade lite problem att sitta och sånt nån vecka efteråt, men inget värre än så. Däremot vet jag att man kan få betydligt större problem än så.
    Varför inte enas om att det borde vara accepterat att sjukskriva sig som mamma så pappan kan vara hemma och hjälpa till den första tiden, OM det behövs!?
    Varför ska kvinnor direkt börja hacka på varandra, om vad som är värst av kejsarsnitt eller vaginal förlossning?!
    Shit, så sorgligt, varför inte stå bakom varandra?!

  32. tesso

    Hade du gjort samma ”operation” och det inte varit för att plocka ut en bebis hade det kallats en omfattande bukoperation och du hade förmodligen varit sjukskriven i typ 3 månader.
    Kerstin – ditt tips är uselt. Det handlar inte om vad man orkar. Det handlar om hur man vill att operationsärret skall läka. Massa tejp på i MINST ett år (i solen) men ha tejp LÄNGE även under kläderna.
    Det är det här som suger mest med kejsarsnitt Anitha.
    Jag har en kompis som ungefär samtidigt gjorde en sån där magförminskningsoperation. Jag följde hennes läkares råd för tejpning, bärning etc för att läka ärret. Då är det en titthålsoperation dessutom.
    puss och kram och hoppas vi ses i helgen
    tesso

  33. Anna

    Exakt så hade jag det med! Det är fan inte klokt!!! Man är ju helt handikappad och så ska man ta hand om ett barn dessutom! Du kan sjukskriva dej och så kan Calle ta ut föräldraledighet… För man får ju inte vara föräldralediga på samma gång (?!) Det är det enda eftersom politikerna vägrar att ändra på föräldraledighetslagen…. Vid tvillingfödsel får pappan 10 dagar/barn. Borde vara 20 dagar vid snitt också tycker jag. Det är ändå faktiskt den största buk-operationen man kan göra… Man är ju snittad hela vägen in i magen!!!!!!!!!!!!!!! Jävla skit lagar!!!!!!!!

  34. L

    Annika, Cajsa sa väl inte att KS
    inte var jättejobbigt och att föredra?
    Hon sa bara att det OCKSÅ ger en del
    hinder i vardagen. Den som trampar i
    klaveret är du som påstår att man mår
    bättre efter en vaginal förlossning. Det
    kan du ju ändå inte säga eftersom alla
    förlossningar är olika. Och eftersom du
    inte har upplevt alla förlossningar
    så kan inte du uttala dig om att man
    ”mår bättre efter vaginal”. Utgå från dig
    själv istället.

  35. Fia

    Kanske ska ni ordna så att Calle är hemma lite mer? Ta semester eller något. Min man jobbade halvtid de två första veckorna han gick tillbaka till jobbet, så att det inte skulle bli så stor omställning för mig. Och jag födde inte med snitt. Det verkar ju inte som att ni är jättefattiga så då kan ni väl ofta de pengarna?

  36. Sandra - mamma till Sebastian & Simon

    Efter min första förlossning förlorade jag väldigt mycket blod och mitt järnvärde var nere på 70. Det ska ligga på 110. Jag fick inte ens stå upp om jag var ensam i rummet. Min lilla bebis på 2,5 kilo fick jag inte lyfta alls.
    Jag hade blivit sydd med många stygn där nere och hade skitont. Nästan en vecka fick vi ligga på bb innan jag åkte hem ”på eget ansvar”.
    Skulle pappan då också få vara hemma 15 dar eller skulle det bara gälla vid snitt?
    Man kan ju faktiskt må rätt kass efter en vaginal förlossning också.

  37. Trebarnsmamman

    Har fött mina tre barn med kejsarsnitt (ett akut och två planerade), och håller med dig helt och fullt. Men nu är det som det är och det kommer att gå jättebra ändå!

    Bilbarnstolen kan du definitivt bära, och matkassar kan du stuva under vagnen (om du inte har en kass vagn det vill säga).

    Struligast tycker jag att det har varit andra och tredje gången, när man har syskon som vill bäras. Det enda som jag egentligen undvikit är att lyfta barnvagnen in och ut ur bilen, när vi ska åka någonstans. Med lite planering kan mannen göra det istället.

    Lycka till!

  38. Sara

    Kejsarsnitt är en STOR operation. De flesta verkar inte riktigt förstå det och väljer KS framför vaginal förlossning p.g.a rädsla eller andra orsaker. Man tror att KS är ”den lättaste utvägen” och det är bullshit. Kvinnans kropp är designad att föda barn vaginalt, inte bli halvt som halvt uppskuren på mitten.

    Informera folk om komplikationerna efter KS! Riskfaktorerna och komplikationerna (infektion, problem med blåsan osv… och som du själv nämner, allt du måste undvika under läkningen). Det är ingen jävla lek med KS.

  39. Ellen

    Hej, har nyligen opererats i livmodern för myom, då gick man in genom en bukoperation liknande kejsarsnitt, snittet är ca 25-30 cm. Har varit sjukskriven 4 veckor men har fått sjukskrivas ytterligare 2 veckor pga nedsatt ork. Det tar på krafterna, hade dessutom infektion i op.såret. Men oj vad ont det gjorde första veckan efter op.

    Tycker absolut att man borde vara sjukskriven efter ett kejsarsnitt, varför slösa bort mammadagar.

    Krya på dig. Ellen

  40. Frida

    Jag blev uppklippt och man använde sugklocka, jag gick på smärtstillande i 2 veckor, hade riktigt ont kanske 2 månader. Kände också att jag behövde mer hjälp, tyvärr är det bara att ”gilla läget”… En vaginalförlossning betyder ju ofta också en del hinder den första tiden så det gäller ju sådana också. Vart ska man dra gränsen, om man haft vaginal förlossning utan att spricka eller bli klippt?? Fast det låter jobbigt att inte kunna lyfta tungt, det var ju inga problem för mig.. Hursomhelst, grattis till supersöt tjej!

  41. Siri

    Du kan sjukskriva dig och Calle kan vara hemma och ta hand om lilla Penny. Jag råder dig att be din läkare om att få sjukskrivning. Tror icke han/hon skulle neka dig det. Du är som du säger inte förmögen till att göra utsvävande rörelser eller bära ditt eget barn om en veckas tid ungefär.

  42. Anna

    Jag instämmer med att pappan borde få vara hemma fler dagar. Men nu är det som det är, och inget vi kan ändra på på en vecka. Så ta och åk och storhandla tillsammans innan han börjar jobba, så slipper du och han handla tungt den närmsta veckan när han börjar jobba. Dammsuga behöver man ju inte direkt göra varje dag och tvätta också dagarna innan han börjar jobba, så behöver ni inte tänka på det den närmsta veckan. Så du kan gå ut och ta promenader på dagarna när han jobbar. Och när han kommer hem så äter ni och har det mysigt tillsammans. Det kommer gå toppenbra!!

  43. Sara

    Jag har fött 3 barn, två vaginala förlossningar och ett kejsarsnitt. Så jag känner att jag har lite att tillföra denna disskusionen. Jag tycker absolut att man skulle bli sjukskriven efter kejsarsnitt. Det är ju faktiskt en JÄTTESTOR operation man har gått genom. Man mår absolut mycket bättre efter en vaginal förlossning.

  44. Annika

    Till cajsa!
    om du inte har gjort kejsasnitt så ska du inte kommentera! Kejsarsnitt kan vara jättejobbigt och inte att föredra! Man mår bättre efter vaginal även fast man är trasig!

  45. Linda

    Äh, bilbarnstolen kan du bära. Jag har genomgått två kejsarsnitt, och det har gått finfint att bära bilbarnstol med barn i!

  46. Annika

    Hej!
    och grattis till eran lilla prinsessa!
    Håller fullkomligt med dig! Har varit i samma situation! Man borde få sjukskriva ,sig så pappan kunde ta ut dagar! Det är jobbigt att man inte kan lyfta, man blir så bunden och kan inte göra saker man vill! eller måste!
    Första ggn jag skulle åka buss och måste lyfta vagnen, frågade jag två om hjälp, jobbigt!
    Det var en lättnad när man fick lyfta och bära som man ville! Nu har jag fått mitt andra barn och det blev vanlig förlossning. Det var så skönt att kunna lyfta som man ville! Lycka till! det går men är skönt när det är över!

  47. cajsa

    inte för att vara sån men jag tror nog att torteras i ett dygn och få underlivet sönderslitet (=vaginal förlossning) också ger en del hinder i vardagen de närmsta veckorna efter…

  48. Petra

    Det mest logiska tycker jag vore att mamman blir sjukskriven på samma sätt som man skulle bli efter en motsvarande operation som inte har med föda barn att göra. Så kan pappan vara föräldraledig… Grattis till en underbar dotter!

Comments are closed.