Anitha Schulman

Gå-bort-presenter

Detta ämne gör mig alltid förvirrad. Vad är kutym?

En läsare till Magdalena Ribbing frågar: Jag har letat förtvivlat i din bok om hur det är med gå-bort-presenter. Är det god etikett att bjuda på t ex chokladen gästen bär med sig eller vinet som de ger värden. Vi råkade ut för den frågeställningen när bekanta till oss kom med ett vin. Maten vi skulle äta passade inte just deras vin utan jag valde istället ett som var mer anpassat till maten. Var det oförskämt? Hur förklarar man sig artigt?

Magdalena Ribbing säger så här: Traditionellt buds på presentchjoklad men vinbuteljer ställs undan därför att värdpersonerna förutsätts ha skaffat tillräckligt med rätt sorts vin för måltiden. Chokladen däremot är extralyx som bjuds på.

Det låter ju vettigt. Men champagne då? Man ger ju i regel bort kylda flaskor. Ska de då ställas undan eller är ”kylningen” själva uppmaningen att bjuda? Alternativt bara till för mottagandets skull, att det är en genomtänkt gåva?

Finns det någon gå-bort-present som inte är okej? Det här är Tiss och Tuss, dom är två sällsynta Alpaca-marsvinssystrar….

Får man kommentera som gäst att presenten är till för alla? Det här är en trevlig årgång, jag och Börje köpte den i Nantes, förra veckan. Den ska vara fantastisk har verkligen sett fram emot den. Ska jag hämta sabeln?

Måste man som värdpar kommentera presenten på ett särskilt sätt som avdramatiserar själva förvaringen av den? Så gästerna inte blir kränkta av att den inte nyttjas vilket kanske var deras incitament. Gud en sådan förträfflig gåva, den ska vi ta fram när Börje fyller femtio.

Hur skall jag förfara i detta delikata ämne?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Berit

    Jag tycker det kan vara bökigt med gå-bort-presenter. OK, det väl vara trevligt att ge bort eller få en blomma eller vin eller nåt, men jag förväntar mig verkligen inte något. Jag uppskattar hellre att folk kommer helt avspänt utan gåva och bara är ett gott sällskap. Sedan kan de väl bjuda igen på mat en annan gång istället.
    Kommer det gåvor som choklad så bjuder jag givetvis och passar det med vin så sprättar vi den.

  2. Mammamia

    Man kan inte ge något som innebär ett arbete för mottagaren sedan. Typ två marsvin. 🙂 Helst inte ens en krukväxt, då den också kräver skötsel.

  3. E

    En bukett blommor (tulpaner) är ju en ide,somliga bakar ett bröd( med frön i eller grahamsbröd).Vad man ger beror ju alltid på vem man gästar och villken relation man har till vederbörande,Tidigare var det uteslutande ; vin,choklad eller blommor som man skulle ha med sig.

  4. Fia

    Jag gillar verkligen inte gå-bort-presenter. Jag vill att det ska vara som när man var 20 och kompisar kom över till en och hängde. Varför ska allt bli så himla mycket mer jobb när man är 35?
    Jag skulle helst vilja att alla lade ner detta med presenter. Men det är svårt att börja för då ses man ju som en snåljåp.

  5. Malin

    Men varför käka middag med någon om man uppenbarligen är obekväm med sällskapet (och sig själv). Det är väl bara att säga ”- Tusen tack för vinet, det ska vi prova till lite ost och kex nån kväll tycker jag. Jag hittade det här andra vinet på systembolaget som jag tror skulle passa köttet.” Förhoppningsvis är ju vännerna så trygga i sig själv att de säger, om de blir kränkta, att de faktiskt skulle vilja öppna vinet ikväll. Men då säger man väl det när man ger bort det? ”-Korka upp den här flaskan är du snäll så provar vi den direkt”.

    Gaahh.. alla dessa sociala regler. Be yourself, med ett leende funkar allt.

Comments are closed.