Anitha Schulman

Från ”Bytoken” till Pedofilen

Det togs ganska lätt på det här med pedofili på 80-talet då jag växte upp. Jag minns flera runkande pojkar och gubbar som allt för ofta avfärdades som ”bytokar”. De onanerande gärna i relation med idrottsanläggningar, badhus och lekplatser. Så jag är inte jättechockad men förfärad över det Patrik Sjöberg precis offentliggjort.

Jag tror att idrott i vissa fall kan vara ett perfekt alibi för flera incitament än just idrott för vissa. Jag växte upp i en liten bruksort fram till jag var nio år där idrotten var själva navet i byn. Så som det var på de små orterna på 80-talet. Allt man deltog i var olika typer av föreningsliv.

Jag åkte längdskidor och skridskor vintertid. Spelade fotboll, sprang terrängmaraton, tränade gymnastik, orienterade, red och spelade handboll övriga delar av året.

Vår handbollstränare Uffe var ”lite speciell”. Han envisades med att alltid komma lite sent till träningen och handbollarna var av någon outgrundlig anledning inlåsta i ett skåp i herrarnas omklädningsrum, som Uffe hade nyckel till. Vi var ett flicklag med flickor, sju till nio år gamla. Han hade nyckeln till bollarna så man fick artig vänta på att han skulle behaga dyka upp innan man fick bollaccess och kunde börja värma upp på riktigt.

Då stod han alltid bredvid bollskåpet, spritt språngandes och runkade besvärat över att vi var tvungna att hämta bollar när han bytte om. Som att han trodde att vi inte hajade att det hängde ihop! Det där med bollarna och hans runkning.

Vi tyckte såklart att han var skitäcklig och berättade både för föräldrar och skola. Men det hela avfärdades efter ett föräldramöte som att Uffe bara var en av de andra bytokarna som var allmänt kända för offentlig onani eller fluktandet på badplatsen. HEEELT HARMLÖSA. Självklart hotade Uffe med att läsa lusen av goltuppen och det ville ju ingen. Så vi sa inget mer.

Det var först när tok-Uffe bjöd in föräldrar och barn till gemensamt bastubad efter träning som det hade ” hänt något icke så harmlöst ” med någon stackare som valde att ställa upp. Då först tog skruv hos dom vuxna och skola. Plötsligen var Uffe avpolleterad från sina handbollsåtaganden och sågs allt som ofta dagdriva runt på cykel eller slå något av sina åtta stackars barn nere vid Konsum. (Det var det inte heller någon som reagerade kraftfullt på)?!

Socialgrupp tre fick hållas för sig med sin skit verkade attityden vara. Jag tror inte man ser lika mycket mellan fingrarna idag på tvångsonanerande 45-åringar i anslutning till idrottsplatser. Tack och lov. Ni ser ALLT var inte bättre förr.

Dagens ros till Patrik Sjöberg!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Jag hade en manlig gymnastiklärare som alltid ville komma in i vårt (flickornas) omklädningsrum efter lektionen. Vi var 10-12 år gamla och fattade grejen, öppnade aldrig dörren. Minns att duschrummet mellan tjejerna och killarna var avskilt med en vägg, som inte gick hela vägen upp, utan slutade ett par decimeter innan taket tog vid. På vår sida fanns en vattenslang kopplat till kallvattenkranen. Vi rullade ut den och den största tjejen hivade upp den minsta tjejen på axlarna, som i sin tur riktade slangen ner på pojkarnas sida via det där mellanrummet, medan vi vred på kranen; fullt tryck. Vattnet träffade vår nypåklädda gymnastiklärare (som duschade med killarna). Han blev totalt nerblött och det blev förstås en del ståhej, men efter det slutade han försöka komma in i vårt omklädningsrum.

  2. ?

    Skriv din kommentar här!
    Så skönt att läsa, jag kommer från samma ort, tror jag i alla fall (3 mil utanför Örebro, börjar på G och slutar på Hyttan) och har exakt samma bild.
    Denna jävla sjukskalle fick hålla på alltför länge och ingen gjorde nåt

  3. En till Anna

    Intressant, nu när jag tänker på det så stämmer det att 80-talets blottare har ”försvunnit”. Undrar om det är de som sitter hemma och visar upp sig i webcam idag? Mycket smidigare i så fall, även om det tyvärr fortfarande kan drabba barn på olika sätt.

  4. Anna i Portugal

    Bra och modigt skrivet Anitha – du växer verkligen hela tiden!

    Inte bara stilistiskt (du skriver verkligen bra) men även ämndemässigt. Du vågar tala om svåra saker och jag tycker att du väljer intressanta och ofta svåra ämnen.

    Fortsätt så här och varma och uppriktiga lyckönskningar till er bedårade dotter!

  5. Em

    Jättehemsk upplevelse för dig, men varför drar du in skolan i det hela? Det var ju inte ens en idrottslärare. Bra att ni berättade, men jag tycker inte du kan reagera på att din skola inte gjorde något med en gång. Den var ju inte ens involverad.

  6. En annan Cissi

    Nä, fy vad vidrigt med den där tränaren. Jag är också uppväxt på 80-talet och minns att jag stötte på blottare rätt ofta, en stötte jag på 2 gånger fast på olika ställen. En annan gång var det en man som jag småpratade med på t-banan som plötsligt tog fram kuken och började runka (har förstått efteråt att det var när vagnen blev tom, jag satt med ryggen åt de andra). Vad är det för fel på folk (män)?!

    Tack och lov för att det finns en annan medvetrenhet nuförtiden.

  7. m

    En lärare i min skola som det alltid gick rykten om har just anhallits efter att en pedofilring sprängts. Borde man ocksa tagit tag i redan da (han hängde ocksa i omklädningsrum (pojkarnas) och dylikt) men inget hände.. och nu? Har han uppenarligen härjat fritt i manga ar..

    Och blottare var verkligen ett fenomen pa 80-talet..

  8. Anna

    Tyvärr stämmer detta med även min uppfattning. I min skola fanns en gymnastiklärare som alltid tog med sig flickor in på sitt rum och ”taffsade” på dem och när vi var på skolresa så delade han hytt med tre tjejer i sjude klass och låg och runkade hela natten samt var noga med att vara inne i deras hytt när de skulle duscha. Blev han avstängd – svar nej 🙁 De andra lärarna sa bara att han var ”lite speciell”

  9. Johanna

    Fru Hurtig! Jag växte också upp på 80-talet och känner igen mycket i Anithas text även om jag inte har träffat på någon ”Uffe”. Jag har växt upp i Sthlm men vet inte om det, i dina ögon, räknas som en ociviliserad håla…

  10. Anna

    Ja på 80-talet var de inget konstigt med blottare. Vid tunnelbanan, i skogen när vi orienterade eller varför inte sittande i en bil utanför skolan. Min favorit var ändå en gubbe som vi kallade ”hajen” som brukande hänga på badhuset i den grunda delen av bassängen och leka oss barnen. Inget konstigt alls!

  11. Anna

    Jag känner igen det du skriver. Har hört sådana saker även här i Göteborg på 80 talet när jag växte upp. Och på den tiden var det ofta som jag såg blottare i stan. Bland annat så såg jag en blottare på Svingelns busshållplats, han stod med gylfen nerdragen och höll i sitt könsorgan, även fast det var många på busshållplatsen. Men ingen reagerade nämnvärt. Det pratades ofta om blottare då, så när någon blottare dök upp så var det mest så att folk försökte titta bort, mer än så hände aldrig. Inte ens när jag gick på avenyn och det stod en kille där och runkade. Många blottare åkte runt i bilar också, och stannade och visade upp sitt könsorkan när barn passerade förbi. Garanterat onanerade de efteråt också. Så det var verkligen annorlunda på 80 talet. Man fick bara höra att det fanns knäppgökar som gjorde såhär, men aldrig att det hände någonting mer. Så det har verkligen förändrats idag, men nu händer nog tyvärr mycket bakom stängda dörrar, som inte någon har en aning om.

  12. FruHurtig

    Jag kan inte bestämma mig för om du skojar eller inte. Vi är jämngamla, dvs jag växte också upp på 80-talet, men aldrig att folk i min omgivning eller stad hade tillåtit något sådant. Antingen skojar du eller så måste du ha växt upp i någon liten liten håla somnknappt var civiliserad?

  13. Alex

    Men fy fan vilket äckel. Och det värsta, att varken skola eller föräldrar reagerade? Oavsett tiden så kan man väl inte tycka att det är ok att tränaren runkar framför barnen? Sånt förstår jag verkligen inte.

Comments are closed.