Anitha Schulman

Calle Schulman ger svar på tal

För några år sen raljerade min älskade äkta hälft Calle ganska mycket om äckliga ammande mammor och att kejsarsnitt är fegt. Jag tycker att det är dags att vi pratar ut om det här vart han egentligen står i dessa frågor.

Älskling hur resonerade du kring äckliga ammande kvinnor på Sturehof?
– Visst var jag lite yngre och ville nog provocera. Men jag står fast vid min grundåsikt. Man ammar inte offentligt utan att vara så diskret som det bara är möjligt. Det är egentligen ingenting att diskutera. Man gör inte det, bara. Sen kan man ju undra vilken typ av människor som VILL visa sina bröst lite hur som helst. Att jag målade ut texten lite väl mycket var mer ett tecken på min vilja att provocera än att jag hade fel. Jag hade kanske inte uttryckt mig exakt så idag.

Har du eller kommer du ändra uppfattning om “mammor och amning?
– Jag är mer förlåtande numera. Men som sagt – jag står fast vid att man inte ska utsätta andra människor för nakenhet. Det är precis lika frånstötande med halvnakna män i stadsmiljö. Så nej. Jag ändrar inte uppfattning.

Om, har det med ålder/mognad att göra?
– Det enda som har med mognad och ålder att göra är att jag vuxit ifrån min vilja att skrika ut mina åsikter med så hårda ord som möjligt så högt jag bara kan. Folk får göra som de vill. Och om någon väljer att amma med öppna tuttar på Sturehof eller att vandra över Regeringsgatan med bar överkropp äcklas jag utan att prata om det.

Uppmanar du till mer respekt för mammor nu än tidigare?
– Självklart har jag mer förståelse för mammor numera, när jag lever nära en person som är mycket nära att bli det. Men jag hade rest mig för en gravid kvinna och gett upp min sittplats också för femton år sen. Och det tackar jag mina föräldrar för som har uppfostrat mig att alltid ha djup respekt för äldre och gravida.

Men det här med Kejsarsnitt då?
– Ja vadå?

Hur står du där?
– Jag tycker fortfarande att man ska undvika kejsarsnitt så länge det bara går. För det ÄR ett stort ingrepp. Men jag utgår från att förlossningsapparaten skiljer mellan människor som har verklig förlossningsskräck och de som vill snitta bara för att de tror att det är gött. För med handen på hjärtat tycker jag inte att det allmänna ska betala för fåfänga. Det får man betala själv, tycker jag. Om det inte finns något hinder, såsom rädsla eller fysik, mot ”naturlig” födsel tycker jag att föräldrarna ska få betala själva.

Vi kommer ju förmodligen få det då hon inte vänt sig än. Kommer du ha mindre respekt för mig eller kommer du slåss för att jag ska föda i sätesbjudning?
– Haha. Älskling! Jag vet ju att du inte vill. Och jag vet att du hade fött utan snitt alla dagar i veckan om du fick välja. Och nej. Jag kommer inte slåss för sätesbjudning. Det finns faror med det. Även om de säger att det ska gå bra. Och jag tänker inte tolerera minsta fara för dig eller för Penny.

Men jag kan ju föda i säte men det innefattar ju lite mer risk, är det inte värt det då?
– Nej. Absolut inte. Det är ju vid såna här tillfällen man älskar den svenska vården. Att de är lyhörda och förstående för att man inte vill utsätta sig själv eller sitt barn för fara som man hade kunnat undvika.

Är jag mindre kvinna för att jag gör kejsarsnitt i dina mått mätt?
– Men ÄLSKLING! Du får inte ens ställa såna frågor. Det enda jag tyvärr missar mer ett kejsarsnitt är ju att de aldrig får tillfälle att sy några extra stygn i din snippa. Haha. Skämt åsido. Du är min kvinna och du är det kvinnligaste jag vet. Även om du får flarnig mustasch som sjuttioåring.

Puss

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ann

    Vad någon äcklas av kan man ju inte säga någonting om, det är ungefär som att inte tillåta någon att ha spindelfobi. Personligen tycker jag det är fint med kvinnor som sitter och ammar, det är så naturligt och ursprungligt och jag tycker det väldigt vackert. Men självklart behöver andra inte tycka det och jag kan förstå att det är kul att provocera ibland.

    Men jag blir väldigt skeptisk när män tror att dom har rätt att lägga sig i vad kvinnor väljer att göra med sina kroppar. Speciellt i sånna här sammanhang. Män kommer aldrig att kunna föda barn, dom kommer aldrig veta hur det känns att spricka upp eller vilka förjävliga menssmärtor vissa av oss har (min mamma brukade svimma när hon var yngre, så det är ingen överdrift) så jag känner att det här inte riktigt är deras sak att lägga sig i. Dessutom.. onaturligt? Der argumentet funkar inte idag, med tanke på att hela vår livsstil är onaturlig i övrigt.

  2. Anna

    Jag födde med planerat snitt pga risk för stor bebis för några veckor sedan. Jättefin och helt smärtfri upplevelse. De flesta jag känner har spruckit rejält vid vaginal födsel och haft stora problem efter det. Var lite öm i magen i 2 dagar efter, sedan mådde jag fint. Vill absolut snitta igen om möjligt.

  3. Josefine

    Men man försöker väl vända på bebisen om den ligger i säte? Man kan ju göra flera vändningsförsök och oftast lyckas det, så slipper man kejsarsnitt. Klart du kan få föda naturligt Anitha. Låt dem göra ett vändningsförsök bara så löser det sig säkert(det är duktiga läkare som gör det ).

  4. bibi

    På morgonen när vi kom in för ett bokat kejsarsnitt då lillen låg i säte, så hade han vänt sig! Fatta den första besvikelsen när vi som laddat så fick vända hemåt utan bebis…och sen vänta hela 2 veckor innan han behagade komma ut! Det var jobbigt! Sen blev det en perfekt men så klart smärtsam förlossning, som jag är väldigt glad över. Lycka till!

  5. Ulli

    Alltså att man ens orkar bryr sig! Hur många kvinnor i Sverige får välja kejsarsnitt för att man inte vill av bekvämlighets skäl föda vanligt? Det måste ju vara sådan liten andel jämfört med vad andra stora kostnader som sjukvården har pga dåligt ohälsosamt leverne t ex… Amma offentligt…ja vad skall man säga, skall man som mamma låsas in medan man ammar sitt barn och komma ut i det social livet när barnet inte längre behöver ammas? Jag skulle nog vilja påstå att de allra flesta är diskreta dvs har ammningströjja som inte visar nåt. Måste man glo på en mamma som ammar? Är det en bråkdels sekund som man ser lite av bröstet så dör man väl inte av det! Tänk att det som är så naturligt skall vara så bespottat…synd e ju oxå att blivande mammor säkert drar sig för att amma eftersom det blivit så omdiskuterat! Slutar mammor att amma sina barn så kan jag garantera att då kommer kostnader för sjukvård att stiga avsevärt…för skattebetalare inklusive Calle!

  6. Lisa

    Aha, det är därför du är så kaxig runt förlossningar för du vet att du ska snittas och slipper smärtan. Luring du är… 🙂 Brukar de inte göra flera vändningsförsök när barnen ligger ”fel” innan de beslutar om snitt??? Eller får man bestämma själv?

  7. Hytte

    Men jisses. Var det där svar på tal? Ibland vill man svimma, gråta och kräkas, allt på samma gång. Och ni tror att just ni är unika och förståndiga, men alla andra som vill ha kejsarsnitt de är fega och lata? Det är inte rädsla, oro eller andra legitima skäl? Jag blir bara förbannad på er. Ni är så omogna, okunniga och egocentriska att jag blir förbannad på mig själv för att jag slösar min tid på sådan har idioti.

  8. Jenny

    Hej Anitha!
    Jag fick ett kejsarsnitt efter några timmars förlossning då man plötsligt upptäckte att lillen låg i säte! Detta hade man inte sett förr utan alla trodde han låg med huvudet först. Jag var ganska deppig efteråt…ville ju föda vaginalt och ”på riktigt”. Det gick över efter ett tag dock, det viktiga är ju att bebisen kommer ut och mår bra.
    Dock kan jag säga att det är ganska korkat att välja kejsarsnitt för att få det ”lättare”. TYvärr ÄR det ju en stor operation och man är ganska handikappad ett tag efteråt. Jag tycker dock att det gick bra det med!
    Önskar dig all lycka till! Och angående ditt förra inlägg….strunta i alla dessa snusförnuftiga människor! Hur fasen ska man veta vad en värk är innan man fött? Och hur ska man få reda på nåt om förlossningar om man inte läser? Är det bättre att strunta i det och upptäcka på plats??? DEt ville iaf inte jag göra, jag ville äsa på och förbereda mig så gott jag kunde.

  9. Eva

    Själv har jag två barn. Det första kom i vecka 29 efter ett helvetesdygn. Kejsarsnitt, slets bort och fick tillbringa ett par veckor på ett s k ”upplivningsbord”. Nu är han snart 17 år och världens bästa. Men det är frustrerande att läsa om alla blivande mammor och pappor av vår tid som verkar se själva förlossningen som någon slags ”mål” på vägen. Det är bara början… Ladda inte för mycket, det kan bli kliniskt, paniskt och helt utan känslor. Anknytningen till barnet hänger inte på de första timmarna. Det handlar om de första åren. Ni kan inte göra fel.
    Måste samtidigt fråga; du hade en kommentar på twitter om Ebba von Sydow. En bloggare jag följt i flera år. Vad har du för problem med henne?!? Eller vad handlade den kommentaren om. Helt meningslös… om du inte var ute efter att vara taskig. Då var den bara dum..

  10. Joh

    Snälla, dra inte in Calle i fördärvet! Hans bloggg är ju skitkul. Inlägget ovan var däremot bland det fjantigaste jag läst på länge. Låt oss få har kvar illusionen att Calle är en kille med distans till sig själv!

  11. Annika

    Ha ha, han är härlig, din man! Jag födde med kejsarsnitt efter många timmars kämpande. Min son kom inte ut, inte ens med sugklocka. Så jag är evigt tacksam att man kan göra kejsarsnitt! Det är inget jag skulle välja. Men det blev en fin upplevelse ändå. Alla sätt är bra, bara man får ut ett välmående barn. Såklart!

  12. J

    Det är ungefär som när man ser män kissa efter vägkanten. Stör mig inte och är väl medveten om vad som ”pågår”, så länge han inte riktar paketet mot mig och jag bildligt får ta del av att han urinerar så är det okej.

    Det handlar om att vara diskret tycker jag. Amma – naturligt. Kissa – naturligt. Men gör det snyggt.

  13. Sofia

    Jag håller helt med Calle om amning. Jag är helt för att man ska få amma precis var man vill och jag har själv ammat tre barn där jag har befunnit mig när de har varit hungriga, men jag har aldrig gillat när kvinnor runt omkring mig blottar brösten helt för att amma. Man kan faktiskt amma diskret och bara dra upp tröjan så mycket (eller lite) som behövs för att bebisen ska komma åt alternativt skyla sig lite med en bebisfilt. Så amma var och när bebisen vill, men gör det snyggt!

Comments are closed.