Anitha Schulman

Bättre att vara bergsäker

Nej jag har aldrig varit höggravid förut. Hur vet man vad som är kraftig sammandragning eller förvärk? Ingen aning. Jag fick rådet igen att åka in och kolla läget. Jag gjorde det. Allt var bra men jag ska ha koll på samandragningarna. Herregud vad jag är trött på att inte veta vad som är vad.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lillasyster Dicken

    Stort lycka till Anitha & Calle när dagen kommer! Ni har något helt fantastiskt framför er! Kram

  2. anneli

    Skriv din kommentar här!

    hej anitha! jag är relativt nyförlöst (födde för 2 veckor sedan) och jag visste inte heller vad som var vad och jag upplevde det också som otroligt jobbigt. men sedan helt plötsligt satte det igång och då fattade jag på en gång att det ”var på riktigt”. det var en enorm skillnad på förvärkar och ”riktiga värkar”. men jag råder dig att vara stenhård när du ringer in till förlossningen… det var första gången jag skulle föda och när jag ringde in så rådde dom mig att ta det lugnt… att det kunde ta lååååång tid innan bebisen skulle komma (trots att jag hade regelbundna (3-4min) och mkt smärtsamma värkar). men hon kom väldigt fort istället, det var knappt så att vi hann in på bb.

    lycka till när det är dags, det är en upplevelse som heter duga att föda ett barn.

    anneli

  3. M

    Vill inte skrämmas men…..du kommer DEFINTIVT att veta när det är på G på riktigt. Låt oss säga att förvärkar känns som…ett skrapsår på knät. Riktiga värkar känns som att såga av sig benet med en riktigt slö kniv som man innan dess värmt på elden så att den är glödande röd. Så. Bara att luta sig tillbaka och vänta. Känns det som att du ska dö? Japp, då är det värkar. In och andas lustgas unt so weiter.

  4. Pethra

    Ett tips jag fick när jag var gravid, får man sammandragningar som inte går över när man tar en lång varm dusch eller ett varmt bad, eller om de inte går över när man tar värktablett, då skall man ta värkarna på allvar. Men går de över vid ovanstående så är det vanliga sammandragningar.

  5. M

    Herrejösses vilket tjat det var om att man vet hit och vet dit när det är dags.. Det är inget fel på att vara nojjig och ta det säkra före det osäkra ! Dessutom tror jag att barnmorskorna inte låter en komma in om de inte själva anar att något kan vara på gång, när man ringer för att rådfråga! Och den där slemproppen, kasta dig i väggen.. Fick en liten kille den 9mars i vecka38 och redan vecka 33 sa jag första gången Hej till lille slemmis.. Urk!
    Hoppas hon kommer snart och det är ju trots allt du A som känner din kropp bäst och känner om något avviker från det som ”brukar vara/kännas” Nu vet du ju att det du kände innan du åkte in på kollen inte är något som är allt för farligt utan bara en kropp i träning inför förlossning..;)

    Lycka till !!

  6. Johanna

    Men spelar det nån roll? Varför åka in och ta resurser i onödan för att veta om du har kraftiga sammandragningar eller förvärkar?Skulle bebisen födas nu görs ändå inget för att stoppa det. När värkarna börjar kommer du märka det, och då får du ändå vänta hemma x antal tills det är några minuter emellan.

  7. gamla mamman

    Går det över när du lägger dig i ett varmt bad så är det falskt alarm… om inte ligg ändå kvar och slappna av så länge du kan ;).

    Du lär märka. Och ja du hinner in. Lycka till.

  8. Weran

    ojoj, visst är det grymt att gå runt och vänta och känna efter hela tiden? Jag känner med dig och kan bara råda dig att ta det lugnt. Som Sara sa så går sammandragningarna bort om du vilar dig, men värkarna kör på skoningslöst! Men det viktigaste är helt enkelt att du tar hand om dig på bästa sätt nu på slutspurten. Ingen kommer att tacka dig för att du tar ut dig och i värsta fall föder för tidigt, så glöm jobb, events, konserter och shower. Livet tar inte slut när bebben kommer och det kommer att finnas tid för nöjen och vänner även när hon är där! kram och håll ut!

  9. Fia

    Man brukar väl säga att sammandragningar inte gör ont men förvärkar gör ont. Hur som helst spelar det ingen roll. Sammandragningar och förvärkar betyder ju inte förlossning. Men förvärkar känns precis som de första värkarna när förlossningen startar.
    Så, nej. Det är jävligt svårt att veta när det är igång. Du vet det först när värkarna gör jätteont. Och kommer regelbundet. Innan dess går man mest runt och känner efter och undrar. Och det kändes olika för mig innan första och andra förlossningen också så det gick inte att lära sig att tyda tecknen heller.
    Blir lite trött på folk som säger: tro mig du VET när det är på allvar. Ja visst vet man när man är halvvägs genom förlossningen. Men när det precis startar är det väldigt svårt.

  10. Malin

    Hur tråkigt den än låter så ”Vet” du när det verkligen är på gång…Jag trodde hela tiden att det var på gång men när det VERKLIGEN var på g så visste jag det med en gång… Och när slemproppen (fyfaan vilket äckligt ord) gick så visste jag direkt vad det var… Det kommer du också göra!

  11. Sara

    jag födde för 6 veckor sedan och kan inte direkt påstå att jag vet skillnaden trots att jag varit där! Jag åkte in när det gjorde så ont så att tårarna rann och jag ville ha lustgas. Slemmisen hade släppt 2 dagar innan.

  12. Jenny

    Önskar jag kunde komma med några kloka ord men har tyvärr aldrig haft en förlossning som startat naturligt.

    Men jag har tänkt på en sak. Det här med att vara adopterad och vara gravid. Eftersom din mamma förmodligen kämpade och grät för att själv bli gravid, hur möts ni i det? Det kanske inte alls är ett issue, men det här att vänta barn kan ju vända både upp och ner och ut och in på alla möjliga känslor. Bara lite nyfiken 🙂

  13. C

    Hej kära du, jag vet precis hur du har det! Detta eviga kännande de sista veckorna. Rör bebisen sig inte lite lite idag? Vad är det där för blött i trosan? Vad är det där för värk? osv. Min son kom i augusti och jag blev igångsatt men hade förvärkar läääänge. Jag tycker det fanns en liten liten skillnad dem emellan (men det är svårt att upptäcka den). Sammandragningarna är mer ilande, som en riktig jobbig mensvärk. Under förvärkarna kan du i regel röra dig lite mer. Testa att ställa dig om du sitter eller sitta om du står och se om det lugnar ner sig, då är det antagligen förvärkar! Du har ngt riktigt häftigt framför dig, att föda barn är det läskigaste men underbaraste jag gjort. Du min vän kommer klara detta alldeles utmärkt! Kram från en medsyster

  14. Linn

    Tro mig, får du riktiga värkar så kommer du veta det det är stor skillnad, det går inte att missa även om man aldrig gjort det förut. Vila nu.

  15. Sara

    När jag var höggravid och hade mkt sammandragningar sa min barnmorska att skillnaden med förvärkar/värkar är att de går inte över om man lägger sig ner och vilar. Och när det väl satte igång så gjorde det inte mer ont i början, men de fortsatte regelbundet oavsett vad jag gjorde.

  16. Anna

    Vet precis hur det känns. Hade en himla massa sammandragningar redan från v 30., trots det gick jag över 10 dagar. Min mage spände sig och blev härd som en fotboll och jag fick hjärtklappning. Tro mig när väl förvärkarna sätter in så märker du skillnad 🙂 Men det är klart ont ska det ju inte göra men obehagligt var det.

    Kämpa på! Jag vet verkligen hur du känner. Jag hatade att vara gravid sista veckorna. Men försök sysselsätta dig med annat och gör roliga saker.

    Lycka till!

  17. Anna

    Det är faktiskt inte lätt första gången. Fast jag tycker att klyschan stämmer, när det faktiskt satt igång på riktigt så tvivlar man inte längre. Fast det är ju alltid bekväm om det kan inledas med vattenavgång, då vet man ju bombsäkert!

    Kan dock säga att min slempropp med dottern gick fredag morgon och tisdag eftermiddag var hon född. Så den indikerade helt klart att det var något på gång. Och min tjej kom i vecka 35 så jag tror absolut att det hade ett samband.

Comments are closed.