Anitha Schulman

Graviddiskriminering

Helena, Joanna & Kicki

Igår var jag på middag med min nyaste väninna Helena Ungh Teatergrillen. Helena är ett fantastiskt tillskott till min kompisskara. Vi möttes under en blöt kväll förra sommaren då jag Joanna Hammar och Christina Paredes startade en liten fylleförening som vi kallade för ”Kiki Beach”. Oftast brukar det inte bli så mycket med fylleföreningar men vi har varit duktiga och nu var nog sjätte gången vi sågs dock under nyktrare omständigheter än i början. Med tanke på mitt tillstånd. Jag, Kicki och Joanna jobbade ihop på MTG och blev kära vänner på fritiden på kuppen. Igår var vi på Ljust & Fräscht med Schyffert & Lindström. Den var väldigt rolig och träffsäker. Sevärd men inte briljant.

Hur som helst har vi fått någon typ av logeplats på balkongen. Det fanns ett begränsat antal stolar och självklart var alla upptagna. Det satt tre kvinnor +35 som ignorerade mig och en annan kvinna som var tvillinggravid. Hon lyckades i alla fall få en stol. Jag och mina väninnor frågade runt, ingen var flyttbenägen för en högravid. 35+ trion höll sitt fort. Till slut så fick någon typ av anställd för showen be två unga killar att göra plats för mig. Motvilligt sa de ja och avvarade en stol.

Att det skulle vara så svårt? Jag undrar om det här är exceptionellt för Sverige? Skulle det här förekommit i USA eller södra Europa exempelvis?

Sverige är väl det enda land man med stor möda och besvär ger upp sin plats på bussen för en gammal eller gravid? Varför är folk så respektlösta?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Charlotte

    Tycker också det är självklart att man ger plats till äldre och gravida. Är själv gravid med tvillingar o är så trött redan nu på att ingen erbjuder sin plats. Jag är inte höggravid ännu men tillräkligt för att få sitta tycker jag då jag har lätt för att bli yr eller få hjärtklappningar när jag står för länge.

  2. linda

    Gud vad pinsamma en del är , självklart ska man visa respekt för höggravida kvinnor och ställa sig upp, blir förvånad av hur folk tänker som skriver här inne. Ni som inte tycker att man skall ta hand om de gravida tänk på hur kom ni till ?? jo en gravid kvinna bar på Er. Visst man är inte sjuk för att man är gravid och man kanske igentligen inte behöver sitta, men människor skall ändå visa respekt. Antar att de spån kommentarer vissa ger är för att ni är unga, dumma eller inte har varit gravida/ linda

  3. Tears and Pearls

    Sedan kan det ju vara så att de som inte vill ge bort sina sittplatser kanske MÅSTE sitta de med! Har du tänkt på det?? Bara för att man inte är gravid, eller inte har något synligt handikapp, så betyder inte det att man är redo eller kan stå upp hur länge som helst. Tänk på folk som har ont i deras ryggar, ben m.m….. inte en chans att jag ger bort min plats på spårvagn eller buss till en gravid när jag har ont!

  4. Elin

    Tycker att du kan ta med en ihopfällbar pall nästa gång du ska gå ut och kanske blir trött i fötterna. Att det ska vara så jobbigt att vara gravid alltså, det är sånt nedra gnäll. Jag reser mig för gamla men inte för en gravid på bussen och jag flyttar mig inte för barnvagnar, det är ingen sjukdom att vara gravid eller förälder och är det så jobbigt som det faktiskt verkar, så stanna hemma!

  5. Louise

    Jag håller med båda sidor i denna fråga! Om du nu fick biljetterna kanske ert sällskap skulle varit där tidigare för att kunna få sittplatser. Ni FICK biljetterna, de andra betalade och var ute i god tid för att kunna få sitta! Däremot bör man inte bemötas på det viset vare sig man är gravid eller inte. Att vara gravid är ingen sjukdom! Dock är det väldigt jobbigt att vara höggravid och stå! Förresten undrar jag om du använder klackar såhär långt in i graviditeten, och isåfall hur orkar du? Jag hade aldrig klarat det. Båda sidor har fått lite saker om bakfoten känner jag rent spontant. Tack för en bra blogg Anitha, och det är kul att du delar med dig av sådanna sakfrågor som dessa! Det är inte alltid folk gör det . Känns dock som om du om någon, skulle kunna bemöta den här unge killen på ett mer moget sätt.

  6. Athena

    Jävla ouppfostrade svennebananer vissa av er är! Skäms på er! Förstår för allt i världen inte den sjukt kyliga mentaliteten som råder. Ta hand om era gamla, sjuka och gravida för i helvete. VARJE GÅNG en person som ser ut att behöva sittplats mer än jag, stiger in i ett rum, bussen, tåget eller vart fan som helst så reser jag på röven och erbjuder dem min plats, utan den minsta tvekan. Varför? För att min kära persiska mor lärde mig så. Och jag har diskbråck!!! Och allas vår käre Jimmie Åkesson vill att vi anpassar oss efter den svenska kulturen, lär oss svensk ”vett och etikett” och beter oss svenskt??? WTF? Då innebär det alltså även att vi ska pissa på alla som behöver vår hjälp i vardagen, slänga våra gamla föräldrar att ruttna på ett hem och himla med ögonen och bli förbannad när man ”måste” lämna över sin plats till någon som uppenbart behöver den mer. Victor, din dumme fan, skäms! Och nu förväntar jag mig minst ett ”Flytta hem då för fan”. Allt annat skulle chockera skiten ur mig. Anitha my love, stå på dig och fortsätt vara ”osvensk” när det gäller sånt här. Ses på måndag! Puss Athena 😉

  7. Sandra

    Jag skäms för killarnas skull, och för alla som kommenterade. Fyfan kan ni inte läsa eller? HON BETALADE INTE BILJETTERNA!!

    Du gjorde rätt Anitha, hoppas du inte lyssnar på alla dessa (tydligen) idioter.

    Kram

  8. Theres

    Nejmen Anitha den här gången är du nog faktiskt fel ute. Orkar du inte stå två timmar så ska du antingen vara ute i god tid eller inte ge dig iväg på något med ståplats..så enkelt är det faktiskt.

  9. FruHurtig

    Just i det här fallet håller jag, också gravid, med Victor med fler. Var med om liknande med rullstolsburnacsom kom en kvart in och krävde vi skulle flytta oss. Och vi som varit där en kvart innan ville inte det. Blev ett jäkla liv från båda sidor den gången.

  10. Anna

    Med andra ord ger din graviditet dig alla möjliga bonus på evenemang du själv väljer att gå på samt betala för? Betala för en sittplats om du måste sitta. Eller stanna hemma. Att vilt främmande människor skall värna om din bekvämlighet när de också betalat för en show de vill se men haft den goda smaken att komma i tid, är skamlöst.

  11. en annan new york bo

    I New York reser sig ALLA för en höggravid kvinna DIREKT, både män, kvinnor, gamla och unga. Det är fantastiskt!

  12. Bella

    Du har rätt Victor. Ville de sitta skulle de köpt sittplats eller kommit tidigare. Fel att ni tvingades resa er i det här fallet. Skillnad med buss och sånt! DE höggravida borde be er om ursäkt!

  13. Jacob

    Jag tycker det känns som de flesta här missar poängen.. Självklart ska man resa sig på buss eller dylikt och lämna plats för gravida och äldre. Men är det ok att boka plats på en ståbalkong, komma dit sent så de sittplatser som finns är tagna, då förvänta sig att andra som var där tidigare ska resa sig så man själv får sitta och när de sedan inte gör det bussa anställda på folk så de får ge upp sina platser? Hade du haft rätten på din sida så hade säkerligen inte en kotte tvekat att ge upp sin plats när du frågade. Har svårt att tänka mig någon neka en höggravid sin sittplats på bussen eller T-banan t ex. Men en föreställning som folk betalat pengar för att se och kommit dit tidigt för att få bra platser. Då är det kanske ok att valsa in 5 min innan start, peka på sin mage och förvänta sig att få sittplats direkt? Du kunde ju tänkt på att boka sittplats vettja..

    Nä, jag tycker du borde skämmas för ditt oansvariga (bokade plats på ståbalkong och kom strax innan showstart) och egoistiska beteende (tvingade andra att ge upp sina platser till förmån för dig).

  14. Lisa

    Jag brukar faktiskt hålla med dig Anitha, i mångt och mycket, men efter att Victor här har fått komma till tals måste jag nog ändra om.. Klart att han ska få sitta om han var ute i god tid…
    Mycket möjligt att jag kanske rest mig ändå, men där är man ju olika, men det är ju fel att komma och kräva det, när tydligen alternativet fanns att boka sittplats….

  15. Victor Sjödin

    Hej Antitha!

    Jag och min bror är de ”två unga killar”na som motvilligt fick ge plats åt dig. 1: köp inte biljetter till sektionen ”Balkong barplats stå” om du måste sitta, det fanns många sittsektioner. 2: Kom i tid. Jag och min brorsa var där tio minuter före start och då fanns det gott om platser kvar, vi kunde välja och vraka.

    Jag reser mig gärna på bussen eller i tunnelbanan men du hade inget anspråk på min stol igår utan borde fått skylla dig själv för din dåliga planering, det är inte jag som borde fått ta den smällen. Typiskt att en ung kille ska agera gentleman. Sen är det vidrigt att ni lyckas få med en anställd som är så auktoritär att man känner sig tvingad att ge sin plats. Jag vill hävda att jag och min bror både blev köns- och åldersdiskriminerade.

  16. pippa

    Jag bor i Belgien och älskade att vara gravid här. Gick före i alla köer, fick sittplats, hjälp med tvätten…ja, allt. Det var den längsta ego-tripp jag varit med om!

  17. S

    Alltså… personligen tycker jag att det är så drygt med dessa gravida kvinnor som tycker att världen kretsar kring dem och för att inte tala om dessa mammor som gärna går i bredd med sina barnvagnar och sjunger bered en väg för herran…

    Men jag blir väl sån själv när jag blir gravid..

  18. jappigen

    Sedan måste jag hålla med någon om att det faktiskt är skillnad på situationer. Som att stå upp under en hel föreställnig, teater eller kanske biofilm!? Då hade jag nog ganska motvilligt givit bort min stol. Tänkt att du kanske skulle ha garderat dig innan eller aldrig gått om du inte orkar stå.
    Det värsta är ju givetvis att det inte finns sittplatser för alla. Då slipper man ju försätta människor i både den ena obekväma situationen som den andra.
    Jag kan dock bara föreställa mig hur jobbigt det måste varit att stå <3

  19. japp

    Var i Moskva med ett gäng och en tjej i sällskapet hade väl nåt fel så hon hade jättestor mage men var smal i övrigt. När vi åkte tunnelbana hände det titt som tätt att folk gav upp sina sittplatser för henne.
    hehe.

    Men men, det jag ville säga är att det var en självklarhet där. Kan även bero på att kvinnan som berättade vilken station vi närmade oss även uppmanade till att lämna plats för just gravida, äldre och handikappade.
    Kanske det vore nåt?!

  20. Annika

    Skriv din kommentar här! Bor inte i Stockholm men sist jag var där och hälsade på brorsan reste sig jag och mina barn för ett par äldre damer på bussen och dom påstod att dom inte varit med om det förut. Beklämmande om det stämmer. I Malmö var jag på IKEA ensam och köpte ett par bokhyllor. Inne i varuhuset var det ingen som hjälpte mig att få på paketen på kundvagnen men det var gott om män som glodde när jag försökte baxa dom rätt. Väl ute vid bilen var det samma sak. Gott om män, både yngre och i medelåldern som glodde när jag försökte få in dom i bilen. Ända tills en yngre kille, ej svenskt ursprung, skyndade fram och lyfte in paketen i min bil. Det värmde men samtidigt blir man beklämd.

  21. Miriam

    Ni som tror att de som satt har betalat för sittplats kan ju putsa glasögonen och läsa en gång till. Puckon.

    Jag har fått sitta höggravid i mittgången på en föreläsning när det fanns lediga stolar en bit in på en rad. Trots att jag och en klasskompis bad folk flytta in för att fylla upp platserna och lämna ledig plats vid gången då VÄGRADE folk. Helt j*a obegripligt.

    Ännu mer obegripligt att detta var på en föreläsning för psykologer/ psykologistuderanden. Lite empati inom det yrket/ ämnet skulle ju inte skada…

  22. Leni Petersen

    Det går ju att fråga om sittplats istället för att bara stå eller ge ”evil eye”. Den typen av beteende, att bara vänta sig hyfs från andra som ”BORDE” fatta, gör folk bara bittra. Ta ansvar för er egen situation och fråga nästa gång!Jag, som aldrig spontant reser mig för gravida, skulle absolut göra det vid en förfrågan. Men självklart inte om jag betalat för biljetter till en show. Du visste ju att du var gravid när du bokat, varför inte vara lite förutseende nästa gång och boka med sittplats?

  23. Erika

    Jag bor på franska rivieran där betraktas en gravid kvinna som ett helgon, hon går före i ALLA köer utan undantag och får även självklart en sittplats och så ska det naturligtvis vara.

  24. Christine

    Jag har dessutom märkt att på bussen brukar de flesta ungdomarna sätta sig på yttersta sätet med en väska innanför sig. Dom gör detta även fast bussen är så pass full att det finns folk som måste stå. Egoistiskt tycker jag. Jag menar… Hur farligt är det att sitta bredvid en annan människa. Bussen är till för att många ska kunna åka. Men folket som VÄLJER att stå upp istället för att be personen flytta in så han/hon får sätta sig är minst lika underlig.

  25. Mia

    När jag väntade min son hände det 1 enda gång att någon gav mig sin plats på bussen. Det var en liten tant, 90+ som viskade ”Jag minns hur det var”…

  26. Swedish in Atlanta

    Vet inte om kvinnor i USA hade gjort sa mycket annorlunda men guys har i sodern ar valdigt medvetna om vem som ska sitta eller inte. Som kvinna blir man erbjuden en stol, gravid eller inte. Such gentlemen.
    Petra

  27. Malin

    Klart man ska ge plats på bussen till en gravid som behöver sitta.. Att utnyttja sin position är desto värre.
    35+-gänget har med största sannolikhet pröjsat för sina biljetter och vill nog ha sina platser precis som du. Varför anser du dig ha större rätt till platserna än 35+-arna?
    Ha det fint!

  28. J

    Jag kan bara säga att detta var inget jag ens tänkte på innan jag själv blev gravid men….under hela min graviditet så reste sig inte en själ upp på varesig buss eller t-bana utom två gånger ( liten tant och utländsk man). Jag vet inte om det är något speciellt för Sverige och jag skriver utländsk man för att han talade engelska.
    Jag tycker det är SKIT dock. Klart man ska låta gravida sitta! Uppenbarligen var det en show där man egentligen skulle stå men det fanns stolar…varför inte ge upp sin stol till en gravid då? Fattar dom inte att man inte KAN/ORKAR stå så länge???

  29. therese jonasson

    Jag lämnar alltid plats på bussen för gamla och gravida! Men på en show??! Nädu, det hade jag inte gjort! Grattis till graviditeten men att ge dig min sittplats för något jag själv sett fram emot. Nej, då låter jag dig stå! Tycker inte att 35+ gänget bar sig särskilt illa åt! Men, på bussen hade jag gladeligen gett dig min plats! 🙂

    Ha en bra dag!
    //Therese J

  30. Julia

    Jo tack, känner igen det där. Var själv gravid med tvillingar och trots att jag gav alla the Evil Eye på t-banan så var det på sin höjd 1 gång av 10 som folk kunde tänka sig att resa på sig för att lämna plats. Och då var det ALLTID yngre män av ”utländsk härkomst”. Vanliga svenne-bananer körde standardgrejen med att titta ner i golvet, upp i taket eller ut genom fönstret på den ”fina”utsikten i tunnlarna…

  31. C

    Jag lämnar alltid plats åt en gravid, äldre eller någon som är handikappad. Känns ganska självklart.

    En gång när jag skulle hjälpa en kvinna på bussen och lyfta hennes barnvagn stängde busschaffören dörren när jag stod mitt i, så jag var tvungen att snabbt släppa taget om barnvagnen och ta all kraft jag hade till att inte bli ihjälklämd mellan dörrarna. Hade ont i kroppen i 2 veckor efteråt. Ska tillägga att bussen precis kommit dit så den var inte påväg att åka när han bestämde sig för att stänga igen dörrarna.

  32. Ming

    Typiskt Sverige, jävla ytliga skitland där människor bara räknas om de har rätt märke på kläderna eller bor på Östermalm.

  33. Emma

    Jag kan väl iofs tycka att om man nu ÄR höggravid och vet att man vill sitta på ett event där det kommer att vara mycket folk, så kan man vara där i tid…? Precis som de icke-gravida är där i tid för att få en sittplats.
    Kan man tänka.

  34. New York bo

    Har i New York reser sig ALLTID nagon for en gravid kvinna, oftast yngre man och inte kvinnor. Varfor kan man undra.

Comments are closed.