Anitha Schulman

Bröllopsservisen

Mina föräldrar mor och farföräldrar började samla till min tolvdelars bröllopsservis till mig när jag var liten. Jag tror jag var fem eller sex år när vi gick till Duka och jag fick välja den servisen jag ville skulle bli min framtida bröllopsservis. En perfekt present till julaftnar och födelsedagar. När alla 12-delar var samlade så var säkert ett tioårs projekt till ända.

Men sen stod den där säkert nerpackad i kartonger på vinden i tio år till. För två år sen fick jag sådant dåligt samvete över den så jag hämtade den från föräldrahemmets vind och diskade den och ställde in den i skåpet. Nu har den stått där i två år lika orörd. Användes inte ens på bröllopet, då den borde blivit av med sin oskuld. Jag älskar den men är liksom lite ”för rädd om den”. Den har förvandlats en helig kossa. Den har blivit det ”finrum” i mitt hem som Lindström/Schyffert ironiserade över i Ljust & Fräscht. Den är orörbar, tar skrymmande plats i köksskåpet och hånar mig varje gång jag öppnar luckorna.

Jag måste bryta denna förbannelse, men hur? Ska jag slå sönder en kopp eller börja vardagsdricka ur den? Jag måste bara ta ur ”finrummet” ur den, men hur?

Använder ni era bröllopsserviser?

Hackefors viol
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Norsk!

    Jeg har ”bryllupsservise/finservise” som brukes hver gang vi vil kose oss eller har besøk. Det brukes mye. Ikke noe mening i å ha noe som ikke blir brukt? 😉 Jeg har forresten ”Ivoire” fra Villeroy & Boch.

  2. Malin

    Jag använder min fin servis varje dag. Har ju valt den
    för att jag tycker om den, vet ju inte om jag gör det om
    10-20år. För att den ska kännas extra fin vid särskilda tillfälle ser jag till att duka med duk och tygservetter.

  3. Terese

    Nu blir jag nyfiken. Är det vanligt att man som förälder tar sin sexåring till affären för att välja bröllopsservis? För mig var detta något helt nytt.

  4. Britta

    Vad är det med er tjejer nu för tiden? Är man gravid så är det inte alla andra i första hand som ska ta hänsyn till det utan det är man själv som måste se till att anpassa sitt liv till sin gravida kropp.

    Och har du fått en biljett så har du fått vad du har fått, i detta fall ingen sittplats och då är det helt fel att tvinga sig till en plats av en annan som har betalat själv för sin.
    Gillar heller inte ditt sätt att försöka förlöjliga den stackars killen som inte fick vad han betalat för. Du framstår själv som en riktig lantlolla i stället.

  5. Lina

    Ett litet tips: Om man ska bemöta kritik, t ex den du fick av Viktor här nedanför, så ska man absolut inte sänka sin nivå och argumentera på ett lågt och löjligt sätt, hur fel man ’n tycker att kritikern har. Vet du varför? För att då spelar det helt plötsligt ingen roll vad sakfrågan är, för man förlorar all trovärdighet när man förlöjligar, hånar och insinuerar (småländsk dialetkt? man ba va?). Hade du bemött kritiken sakligt och lugnt så hade Viktor varit den som framstått som otrevlig, ouppfostrad och osaklig. Men nu blev det du som tog den rollen. Återigen, vem som har rätt eller fel spelar liksom ingen roll längre.

  6. Hoj

    Haha! Jag älskar folk som hotar med att de ska sluta läsa. Man vet ju att det bara är demonstrativt hittepå. Ni kommer fortsätta läsa men inte med samma inställning.

    Anitha, Anitha. Nu sket du allt ner dig. Det värsta i den här soppan tycker jag inte är att du går på föreställningar höggravid utan att gardera dig med sittplats och sen blir sjövild när betalande gäster med framförhållning inte ger sig din stol. Det är ditt resonemang och dina personangrepp på Victor. Det är ditt jävla sätt att förminska en hel folkgrupp, dvs ”bönderna”. Du är ju verkligen inte klok i ditt försvarsbrev. Du känns nästan galen. Jag tänker inte sluta läsa men jag såg upp till din person som fan förut. Jag är ganska förlåtande så vi får se. Just nu massa minuspoäng i boken!!!

  7. k

    Ge bort den till någon som bättre behöver den. Bara för att du paxade den först och dina släktingar betalat den betyder det väl inte att du ska behålla den?

    🙂 Kunde inte låta bli att använda din egen logik. Använd servisen till vardags. Förgyller tillvaron att använda fina saker.

  8. Jacob

    Håller med några av de tidigare kommentarerna. Be om ursäkt till Victor som du förlöjligar och hånar på ett lågt sätt i ditt tidigare blogginlägg.

    Det värmer säkert enormt i Victors hjärta när du skriver ”Nobelt av dig och din bror att ge plats åt mig när ni blev ombedda av arrangörerna. Det menar jag verkligen”

    När du lite senare fortsätter:
    ”Stackars dig som nödgades ”agera Gentleman”, för du är ju uppenbart inte det, om du uttrycker dig så. Säger en del om svensk bonnamentalitet och dåliga uppfostran.” Victor är alltså ingen gentleman, dåligt uppfostrad och har en taskig mentalitet, vilket enligt dig, är typiskt för landsortsbor. (Snyggt..)

    Lite senare fortsätter du och frågar ”Hur gammal är du?” och antyder att Victor är omogen.

    Och till sist avslutar du med ”Ring din mamma och fråga hur mycket hon vägde när hon väntade dig.” Vilket jag antar syftar på att du tycker Victor beter sig som en tjej.

    Victor har helt rätt i det han skriver. Och det faktum att de flesta håller med honom i kommentatorsfältet på ditt inlägg och det på Calles blogg, borde ge dig en tankeställare.

    Nä, du var fel ute från början och när du sedan fortsätter som du gör och förlöjligar, hånar och vägrar inse att du har fel sjunker du bara ännu lägre. Be om ursäkt nu och vinn tillbaka lite respekt och heder.

  9. E

    Jag dricker ur min till frukost med te i varje dag .Den står där på plats i skåpet med en Silver sked bredvid.Jag njuter varje gång jag tar fram den så högtidligt och är så glad att jAG HAR EN SÅDAN FIN KOPP ATT DRICKA UR .Din service var väldigt vacker och smäcker t gjort ,violer är ju så vackert (ett barn sade det ser ut som ett ansikte) ,hon kallar blomman för ”ansiktsblomman”.

  10. Thilda

    Ja snälla A, kommentera ditt senaste inlägg. Du kan inte mena att du har rätten på din sida i den situationen. Hälsar en besviken småländsk tjej

  11. Sara

    Låtsas inte som ingenting!! Bemöt dina läsare och be om ursäkt till killen i förra inlägget. Man tappar respekten för dig. Ditt sätt var vidrigt. Nu gillar jag inte dig längre. Slutläst för mig om du inte ber om ursäkt till killen och verkligen gör en pudel och menar det.

  12. Christine

    Den där servisen än väldigt fin. mina föräldrar har samma servis och den används vid födelsedagar och vid lite festligare tillfällen. Ta fram den nån dag när ni bjuder Alex och amanda på kaffe till exempel =)

  13. Tove

    När jag var liten började jag samla precis som du, det blev ”finservisen” som togs fram vid speciella tillfällen. Min bästis mamma hade samma, men använde den till vardags. Det var som skilda världar. Jag har fortfarande en dum distans till min servis, men tycker att det har blivit lättare att använda den. Träna! Lek lite lagom småborgerlig och outa servisens alla udda och knäppa delar (såsnipan! terrinerna!!). Köp en matchande duk och matchande servetter och bjud dina föräldrar på stek nästa gång de vågar sig till stan. Jag lovar att de kommer bli stolta och rörda. Det blir mina – ”Kommer du ihåg…” ”Vilken bra smak du hade fast du bara var sex år..”. Våga stå för din servis.

    Kram på dig! Och skit i babynestet, du kommer att vilja ligga nära, nära!

  14. Sofia

    Nej tyvärr inte av den enkla anledningen att jag inte har samma smak nu som när jag var 7 och valde den. Jag har Blå blomst i kaffeservis. Kanske när jag närmar mig pension… 🙂

  15. Anna

    I tonåren fick jag välja en servis som jag tyckte var fin att börja samla på, det blev Blå Blomst, ett danskt porslin. Sedan dess har min pappa köpt 1 tallrik eller liknande på varje födelsedag och julafton. Men nu visar det sig att det inte finns en endaste affär kvar som säljer servisen! Så den kommer nog inte att bli helt komplett. MEN vi äter på tallrikarna i princip varje dag. Skit i att spara på det finaste du har, använd det varje dag! Oavsett om det är en dyr tallrik eller en coutureklänning från Chanel. Livet ska levas och njutas – varje dag! Kram

  16. Maria

    Vi använder vår varje middag på helgerna samt när vi har gäster, för vi var precis som du i början… 😉

Comments are closed.