Amalia Löhv

Så lånade jag 110000 kr till min efterlängtade köksrenovering

Amelias drömkök för 110 000kr budget

Hej alla!

Jag vill dela med mig av min nyligen avslutade resa – att låna 110 000 kr för att förvandla mitt trista kök till något fantastiskt. Jag visste att det skulle bli en utmaning att hitta det bästa lånet, men tack vare Lånefakta blev processen mycket enklare än jag förväntat mig.

Sökandet börjar

1. Min första anhalt var Lånefakta, en plattform som jämför olika lån från banker och låneförmedlare. Jag var på jakt efter en lösning som passade just mina behov och ekonomi. På sidan kunde jag enkelt jämföra erbjudanden från välkända aktörer som Zmarta, Lendo, Enklare samt större banker som Swedbank och Handelsbanken. Då Lånefakta hade en sida med en kalkylator som var inställd på just 110 000kr som jag ville låna så blev det väldigt smidigt, där kunde jag enkelt få en överblick och se vad kostnaden blev för olika långivare, briljant!

2. Att välja rätt långivare
Efter att ha jämfört olika alternativ, fastnade jag för Coop, där jag som medlem erbjöds en ränterabatt. Detta lät som en perfekt möjlighet! Jag hade sett liknande erbjudanden hos låneförmedlare, men det fanns en viktig detalj som skiljde sig.

3. Upptäckten av medlemsfördelar
Vid närmare granskning insåg jag att ränterabatten hos Coop endast gällde för direktansökningar hos dem, inte genom förmedlare. Det var en viktig upptäckt! Genom att ansöka direkt hos Coop kunde jag dra nytta av min medlemsrabatt, något som inte var möjligt om jag gått via en låneförmedlare.

4. Ansökan och godkännande
Jag ansökte direkt hos Coop och processen var smidig. Min ansökan godkändes snabbt, och jag kunde inte vara gladare över villkoren jag fick. Den lilla extra ränterabatten som medlem gjorde en stor skillnad i det långa loppet.

5. Renoveringsdrömmen blir verklighet
Med lånet säkrat, kunde jag äntligen påbörja min köksrenovering. Det kändes så bra att veta att jag hade valt det bästa lånet för min situation, tack vare den grundliga jämförelsen och forskningen jag gjorde med hjälp av Lånefakta.

Köksrenoveringen: Uppdelning och budget

1. Planering och design
– Jag anlitade en inredningsarkitekt för att hjälpa till med design och planering av köket. Detta inkluderade layoutförslag, materialval och färgscheman.

2. Rivning och förberedelser
– Gamla skåp, bänkskivor och vitvaror togs bort. Köket förbereddes för renovering, inklusive justeringar av el och vattenledningar.

3. Nya skåp och bänkskivor
– Installation av nya skåp och bänkskivor. Jag valde hållbara material som skulle hålla länge och se bra ut.

4. Golv och kakel
– Golv byttes ut till en mer hållbar och estetiskt tilltalande variant. Ett modernt kakel sattes upp som stänkskydd.

5. Målning och finish
– Kökets väggar och tak målades om. Detta inkluderade även finare detaljer som lister och fönsterkarmar.

6. Vitvaror och belysning
– Installation av nya energieffektiva vitvaror. Dessutom uppdaterades kökets belysning för att skapa en varmare och mer inbjudande atmosfär.

7. Dekoration och slutlig touch
– Köpet av mindre dekorativa detaljer och nödvändig köksutrustning.

Budgettabell

Post Beskrivning Kostnad (kr)
Planering och Design Inredningsarkitekt 15,000
Rivning och Förberedelser Arbetskostnader och material 10,000
Nya Skåp och Bänkskivor Material och installation 30,000
Golv och Kakel Material och arbete 20,000
Målning och Finish Målarfärg och arbetskostnader 10,000
Vitvaror och Belysning Kyl, spis, diskmaskin, belysning 20,000
Dekoration och Slutlig Touch Dekorationer och köksutrustning 5,000
Totalt 110,000

 

Genom att noggrant planera och budgetera kunde jag se till att varje krona spenderades på bästa sätt och skapa mitt drömkök inom den angivna budgeten. Det var en fantastisk process som förvandlade mitt kök från gammalt och slitet till modernt och inbjudande.

Varningens finger: Tänk efter innan du lånar

Det är viktigt att lyfta en väsentlig aspekt när det gäller lån – att inte låna pengar om man inte har råd att betala tillbaka. I min entusiasm kring köksrenoveringen och möjligheterna som ett lån erbjuder, vill jag även betona ansvarsfullt lånande.

Riskerna med överlåning:
Att låna mer än vad man har råd att betala tillbaka kan leda till en skuldfälla. Det är avgörande att noggrant överväga sin ekonomiska situation innan man beslutar sig för att ta ett lån. Detta innebär att titta på sin inkomst, utgifter, och framtida ekonomiska förutsägbarhet.

Betydelsen av budgetering:
Innan man tar ett lån bör man göra en detaljerad budget. Det är viktigt att inte bara räkna med lånebeloppet, utan också räntor, avgifter och andra kostnader som kan uppstå under låneperioden.

Alternativ till lån:
Om man finner att ens ekonomiska situation inte stödjer att ta ett lån, finns det alternativ. Det kan inkludera att spara upp pengar över tid, justera renoveringsplanerna för att passa en mindre budget, eller utforska andra finansieringsmetoder som inte innebär traditionella lån.

Långsiktiga konsekvenser:
Det är också viktigt att tänka på de långsiktiga konsekvenserna av ett lån. Skulder kan påverka ens kreditvärdighet och ekonomiska frihet över tid.

Slutsats

Att låna pengar för ett projekt som en köksrenovering kan vara en fantastisk möjlighet, men det kräver ansvarsfullt övervägande och planering. Se till att du förstår alla villkor och konsekvenser innan du fattar ett beslut. Att låna mer än vad man har råd med kan ha allvarliga ekonomiska följder, och det är alltid bäst att närma sig lån med försiktighet och omsorg.

Min resa till att låna 110 000 kr för min köksrenovering var lärorik. Det visade sig att att göra läxan, jämföra olika alternativ och vara medveten om unika erbjudanden som medlemsrabatter verkligen lönar sig. Tack vare min reserach kunde jag göra ett välgrundat val som passade mina finansiella behov och mitt köksdrömprojekt!

Tack för att ni läste och lycka till med era egna renoveringsprojekt, bilder på det nya köket kommer snart!

Kram,
Amalia Löhv

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.