Amalia Löhv

Vilken solkräm ska du välja till ditt barn?

Sommaren står för dörren, och med den även den höga värmen, den starka solen och de många insekterna. Med andra ord – även om vi njuter av sommarens alla egenskaper behöver man också vara vaksam mot de olika farorna som lurar. Barn är särskilt känsliga mot allt detta, och även om du själv inte känner av att solen bränner eller att du blir för varm, så kan det snart bli allvarligt för ditt barn. Därför ska du lägga lite extra tid på att hitta rätt skydd för barnen och uppmuntra dem till att äta och dricka tillräckligt i sommarsolen. Rätt solkräm är en bra start!

Behöver barn solskydd?

 

Barn är känsligare än vi vuxna på många olika sätt, även när det gäller att vistas i solen. Det finns en pågående debatt om hur bra det egentligen är att använda solkräm, eftersom många strävar efter att leva mer naturligt. Det finns dock starka korrelationer mellan för mycket sol och hudcancer, och siffrorna för hur många som drabbas stiger faktiskt. Risken för hudcancer ökar som vuxen om man bränt sig många gånger som barn. Därför rekommenderar fortfarande de flesta vårdinstitutionerna och forskarna att man använder solskydd och understryker att små barn behöver extra skydd. Barn under 1 år ska inte alls vistas i solen. Förutom att barnen behöver en extra stark solskyddsfaktor, är det viktigt att du klär dem i heltäckande kläder, att de har någon slags huvudbonad som skuggar ansiktet och att du leker med dem under ett parasoll eller utanför direkt sol.

Så skyddar du barnet bäst

Först och främst behöver du välja rätt solkräm för barn. Det finns ett brett utbud att välja mellan, men du ska allra helst se till att solskyddsfaktorn är över 30 och att krämen är vattenfast. Även om barnet inte badar så kan solkrämen lätt försvinna om värmen stiger, barnet svettas och man samtidigt kanske kelar och leker med barnet. För att få maximal effekt av solkrämen ska man applicera den en stund innan man går ut, och om det är riktigt soligt, eller om man kanske badar tillsammans, så ska man lägga på mer solkräm ungefär varannan timme. Tänk också på att sådant som vatten, eller till och med snö, reflekterar solstrålarna och gör effekten starkare. Risken att bränna sig ökar alltså om man befinner sig vid havet eller i skidbacken.

Att välja rätt solkräm

Sist men inte minst ska man också se till individuella behov när man väljer mellan olika solskydd. Barn har känslig hy, men detta kan även gälla för vuxna. Ett märke som Bioderma fokuserar just på produkter som är mildare och mindre uttorkande vid regelbunden användning, även om deras solskydd ger samma effekt. Det finns också solskydd i många olika former, som spray, kräm, lotion eller stick, till exempel. Vad som passar dig och din familj är såklart ett personligt val, vilket gör det bra att prova olika varianter. Se bara till att din valda produkt har tillräckligt hög solskyddsfaktor så är ni alla säkra i sommar!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.