Amalia Löhv

Låna som ensamstående förälder? Tänk på detta

Att uppfostra sina barn på egen hand är ingen lätt utmaning. Och det är ännu svårare att spara ihop tillräckligt med pengar för extra utgifter, vilket är anledningen till att många ensamstående mammor och pappor ansöker om lån för att klara sig.

Det är svårt nog att navigera sig i livet med barn när man är två föräldrar. Men det finns utan tvekan extra ekonomiska utmaningar när man är ensamstående, särskilt om man äger en bostad. Även om det kan kännas otroligt tufft som ensamstående är det ändå möjligt att hantera livets alla bollar som kastas mot en. Ibland krävs det dock hjälp på annat håll, som genom ett lån.

Du är absolut inte ensam om du övervägt att låna för att få pengarna att räcka till. På Matchbanker kan du hitta olika alternativ för mindre privatlån som kan hjälpa till med det där lilla extra som behövs för att du och dina barn ska ha det bra. Men överväger du att låna pengar bör du ha vissa ting i åtanke.

 

Om du inte har rätt ekonomiska förutsättningar kan ett lån resultera i större skulder

Ibland räcker pengarna helt enkelt inte till. Då kan ett lån absolut anses vara en bra lösning. Och i vissa fall kan det vara det. Om man hittar ett lån med låg ränta och schyssta villkor. Men oavsett kostnad och villkor ska de lånade pengarna alltid återbetalas inom en satt löptid tillsammans med räntan. Om du inte har rätt ekonomiska förutsättningar för detta kan det resultera i större skulder än du räknat med. 

Försök därför att kartlägga din ekonomi innan du ansöker om ett lån, oavsett lånetyp eller storlek på lånet. Få en inblick i dina månatliga inkomster respektive utgifter samt planera hur du ska återbetala lånet i tid, inklusive räntor och eventuella avgifter.

 

Sök bidrag istället för att ta ut ett lån

Innan du skickar iväg en låneansökan kan det vara en bra idé att undersöka huruvida du inte kan få bidrag för att kunna klara de ekonomiska svårigheterna som ensamstående lite bättre. Förutom barnbidraget kan nämligen du som förälder ansöka om bostadsbidrag hos Försäkringskassan. För att göra detta måste du dock uppfylla följande krav:

  • Ha barn som bor hos dig.
  • Betala mer än 1 400 kronor månatligen i hyra.
  • Ha högst 426 000 kronor i sammanlagd årsinkomst.
  • Vara folkbokförd och boende på adressen du söker bidrag för.

 

Bestämmer du dig för att låna så se till att jämföra olika erbjudanden

Skulle du inte uppfylla kraven från Försäkringskassan, eller om du känner att bostadsbidraget inte räcker, kan ett lån som sagt vara en lösning. Åter igen är det viktigt att poängtera att det endast är en bra lösning för dig som har bra ekonomiska förutsättningar för att återbetala lånet i tid. Om inte kan det göra mer ont än gott.

Om du bestämmer dig för att ansöka om ett lån är det smart att jämföra olika lånerbjudanden från olika långivare på marknaden. Här är några enkla tips för att välja rätt lån. Du kan med fördel använda en låneförmedlare för att ställa olika lån och deras respektive villkor och räntor mot varandra tills du hittar ett alternativ som passar din situation.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.