Amalia Löhv

Ta med barnen på båten? Självklart, tänk bara på det här!

Det är lätt att romantisera kring sköna dagar på sjön tillsammans med barnen. Det kan vara en konst att få hela familjen att trivas ombord. Men det är inte omöjligt. Bara man håller i åtanke att alla barn är individer och att behoven ändras med tiden. Kom också håg att ta hänsyn till seglatsens längd.

Oavsett om du har en egen skuta eller har bestämt dig för att hyra båt så är det a och o att den planerade semestern eller båtturen planeras med barnens behov i förgrunden. Låt oss börja med de allra minsta.

0–2 år

Låt oss börja med att konstatera en prisvärd konstant: Båtens ljud och rörelse fungerar som John Blund och en sjökoj blir en utmärkt säng för de allra minsta. Småttingarna behöver sällan så mycket mer än mat, sömn, sömn, sömn och närhet. Det är behov som är lika enkla att tillgodose till sjöss som på land, om inte enklare på sjön tack vare den rofylldhet som är dess natur. De riktigt små kan sova i barnvagnens liggdel eller insats. Själva vagnen kan dock vara otymplig ombord. Bärsele eller sulky är oftast att föredra.

Det praktiska brukar lösa sig själv. Välling och barnmat kan lika gärna värmas i vattenbad som i mikrovågsugn. Kom ihåg febernedsättande, myggnät och solskydd. Babylarm är också bra att ha. Leksaker kan däremot lämnas hemma eftersom drivved, snäckor, repstumpar och annat fungerar lika bra.

Om bebisen är lite äldre och vill röra på sig kan det vara bra att ha halksockor och en bra flytväst med ett ordentligt lyfthandtag. För att inte nämna säkerhetssele och livlina. En fast-monterade barnstol kan också vara oumbärligt om föräldrarna behöver fokusera på något annat.

2–8 år

I den här rätt så breda åldersgruppen blir det viktigare med roliga aktiviteter som ni kan göra tillsammans när ni är ute på sjön. Spela spel, pyssla eller lego är några exempel. Kom ihåg halkduken om ni ska bygga lego. Film- och ljudböcker är också att rekommendera, i synnerhet om de vuxna behövs på däck eller om ett barn mår dåligt. För regnkläder och gummistövlar är viktigt att komma ihåg för de tillfällen ni går upp på land. Var beredd på alla väder.

 

8–12 år

När barnen kommit upp i åldern kan och vill de vara nyttiga ombord. Ge barnen ett eget ansvarsområde på båten, rotera gärna. Lär dem segla, styra, skotta, navigera. Börja gärna dagen med ett så kallat “båtråd” där ni lyssnar på vädret tillsammans, tittar på sjökort och fattar gemensamma beslut om dagens mål.

Eftersom kompisar är viktiga i den här åldern är det ofta en god idé att försöka samsegla med andra barnbåtar. Att “byta barn” under en dag eller sova över hos varandra brukar vara mycket uppskattat. För att inte tala om att tälta i land. 

Med en egen segeljolle eller egen fiskeutrustning kan barn i den här åldern vara sysselsatta i timmar. Att spela spel öva knopar och läsa böcker eller serietidningar kan vara bra sätt att fördriva tiden under längre färder. Och ja, självklart är datorspel och film en god ide – åtminstone som omväxling och om elen räcker till. Ett hett tips är att låta barnen föra sin egen loggbok över sina äventyr. Det kan bli ett fint minne.

Sjösjuka – vanligast mellan två och tolv år

Alla personer med fungerande balansorgan kan drabbas av sjösjuka. Mest eller oftast drabbas barn mellan två och tolv år. Men sjösjuka går att förebygga, lindra och bli av med.

Eftersom trötta barn lättare bli sjösjuka så är det bra att segla när barnen är som mest alerta och utbilda – eller när de sover. Ge er heller inte ut och segla när det är extra dåligt väder eller stora vågor. Läns är också oftast bättre än så kallad bidevind. Därutöver ska du se till att barnen ätit ordentligt innan avfärd och att de också har några att knapra på under färd: att hålla magen igång under färd hjälper inte bara gravida kvinnor med illamående utan också barn och vuxna som vill undvika eller dämpa sjösjukan. Låt också barnen vara ute i friska luften, hitta på land eller horisonten är en klassiker som hjälper balansorganen att hålla sjösjukan under check. Eftersom oro förstärker sjösjuka är det bra om du som vuxen kan visa dig lugn och trygg.

12–16 åringarna 

I den här åldern är det ofta inte så populärt att umgås med föräldrarna mer än vad som är absolut nödvändigt. Kompisarna är viktigare än allt annat. Valfriheten likaså. Därför är det viktigt att du låter tonåringen vara med i planeringen. En vecka med familjen till sjöss och en vecka i kompisens sommarhus kan vara en framgångsrik kompromiss.

I den här åldern uppskattas också tillgången till en motorburen jolle, eller en wakeboard eller ett par vattenskidor. Ge gärna tonåringen egen hytt eftersom ett barn i den här åldern sover ofattbart mycket. 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.