Amalia Löhv

Investera i en utbildning – för hela familjens bästa

Som nybliven förälder kan det vara svårt att prioritera sig själv. Men ett sätt att förbättra tillvaron för hela familjen är att utbilda sig, för att förlängningen ha möjligheten till bättre jobb och ökad inkomst. Redan som mamma- eller pappaledig går det att sondera terrängen efter olika möjligheter.

 

Utbildning är fortfarande en viktig hörnsten i det moderna samhället, men nuförtiden är det inte bara den akademiska utbildningen som finns tillgänglig. Yrkeshögskolor, webbutbildningar och kurser i mer specifika kunskaper eller kompetenser går att söka på alla håll och kanter runt om i landet.

 

Det finns flera viktiga aspekter när man ska välja en lämplig utbildning, men ett viktigt sätt att tänka på är utifrån jobbmöjligheter och hur arbetsmarknaden i stort ser ut. Men det är minst lika viktigt att göra en nykter prognos av arbetsmarknadens framtid och vad som egentligen kommer att hända med viktiga jobb. Det är lönlöst att utbilda sig till ett arbete som inom ett par år inte längre är aktuellt eller som exempelvis har ersatts av AI-robotar eller mekaniska lösningar.

 

Projektledare utbildning är ett exempel på studier som kommer att hålla sig relevanta under lång tid framöver, med tanke på att utbildningen i sig är bred och kurserna går att använda inom flera olika branscher. Ju mer universal utbildning du väljer att gå, desto större är chanserna att hitta ett jobb i framtiden.

 

Utbildning förbättrar framtidsutsikterna

 

Den största anledningen till att utbilda sig är att det kommer att öka chanserna att få jobb i framtiden och det kan därmed ses som en investering att bekosta en utbildning, antingen med termins- eller kursavgift, eller med din tid. Det är viktigt att komma ihåg att investerad tid också är en form av investering. Det gör att man inte ska hoppa på vilken utbildning som helst.

 

Om man tänker sig en mer traditionell utbildning inom det akademiska skrået är det generellt sett antagning två gånger om året, för vår- respektive höstterminerna. Men det finns också massvis med sommarkurser som går att läsa för den som helst läser under sommaren, eller som exempelvis är ledig från jobb under den period och gärna fyller tiden med någonting meningsfullt.

 

Oavsett vilken utbildning som väljs i slutändan ska man ha med sig att utbildning i sig kommer att ha flera goda effekter på livet. Dels växer man som människa när man provar på en ny utmaning och utmanar sig själv till att lära sig nya saker. Men man växer också när man tillskansar sig ny kompetens och nya kunskaper. Men som vi varit inne på tidigare är utbildning i sig också en dörröppnare som kan vara viktig inför fortsättningen av livet, antingen före eller efter barnen. Det kan med andra ord ses som en investering i inte bara sig själv, utan hela familjen och dess framtid.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.