Amalia Löhv

3 vanor för en hälsosam hjärna

 

Förhållandena mellan vår hjärna och kropp och världen runt oss är komplexa. Det du gör eller inte gör kan förändra din hälsa och välbefinnande avsevärt.

 

En frisk hjärna bestäms av biologiska och fysiologiska faktorer – gener, hormoner, immunsystemet, näring, träning och andra livsstilsval. Sociala, psykologiska och miljömässiga faktorer inklusive relationer, stress, känslor, tankesätt, livshändelser och nuvarande omständigheter bidrar också till din hjärnhälsa.

Våra hjärnor minskar naturligt om vi inte gör något för att skydda dem. Men om vi ingriper tidigt kan vi bromsa nedgångsprocessen – det är lättare att skydda en frisk hjärna än att försöka reparera skador när det är gjort.

 

Du kan förbättra dina livsstilsvanor för att främja en mycket frisk hjärna. Vi har mer kontroll över våra åldrande hjärnor än vi inser.

 

  1. En hjärna behöver järn – fyll på med nyttig mat som innehåller mycket järn då denna är förknippad med att bromsa den kognitiva nedgången – blåbär, grönsaker (bladgrönsaker – grönkål, spenat, broccoli), fullkorn samt protein från fisk och baljväxter. 
  2.  Hitta lugnet – Hitta en plats för avkoppling för att separera dig från kronisk stress. 
  3. 20 minuters dagliga promenad är bra för att upprätthålla och frisk hjärna.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.