Villa Sjöliden

Vi MÅSTE våga fråga…

Innehåller annonslänkar

God morgon bästa ni<3 

Idag vaknar vi upp till ytterligare en kall och krispig morgon. Helgen som varit var välbehövlig på många sätt. Trots att stressen stundtals stått mig upp i halsen så känner jag ändå att hjärnan och kroppen har fått vila en aning.

Igår eftermiddag kom Snickarens föräldrar upp med nybakat bröd och ljuvligt goda lussekatter som vi nu fyllt upp frysen med. Hur gulligt?!

Vet ni… idag tänkte jag att vi skulle prata lite om just depression som är ett väldigt VIKTIGT ämne att lyfta i dagens samhälle. För visste ni att en tredjedel av alla svenskar (var 4e svensk) drabbas någon gång i livet och att det absolut inte tyder på någon slags svaghet. Det är en folksjukdom som vi måste prata mer öppet om!

Det är vanligt att depression kommer utan någon tydlig orsak, men kan även utlösas av tex stora livsförändringar, stress, sorg, svåra händelser som hänt tidigare i livet osv. Sedan är det faktiskt så att depression kan bero på ärftlighet, sköldkörteln, blodbrist eller hormoner. Därav extra viktigt att kolla upp detta i tid för att minska onödigt lidande.

Och ju tidigare man faktiskt tar hjälp, desto större chans att depressionen inte blir långvarig. Så ignorera inte känslorna, utan sök hjälp!

För det är just den lilla saken… att våga prata och att våga ta hjälp innan det går för långt. För kom ihåg att allting faktiskt går att lösa, trots att det kanske inte känns som det för stunden.

Och hur vet man om man är deprimerad? Såklart kan detta visa sig på flera olika sätt, men det vanligaste symptomen på just depression är:

Trötthet

Nedstämdhet

Likgiltighet

Ångest, humörsvängningar, och svårt med minne och koncentration

Minskad aptit/ ökad aptit med påföljd av ändrad vikt

Och till dig som misstänker att någon i din närhet kanske lider av en depression… VÅGA FRÅGA! Det värsta som kan hända är att personen i fråga inte kommer att svara. För det kan ju faktiskt vara så att personen i fråga inte riktigt har tänkt i banorna att det faktiskt kan vara en depression som det rör sig om, och när hen helt plötsligt får frågan, börjar tänka till och faktiskt tar hjälp.

Något som fortfarande känns tabubelagt är att det manliga könet faktiskt också kan må dåligt. För så är det… dom är ju faktiskt också människor, och sårbara vare sig dom vill eller inte. Statistiken i Sverige tyder på att det är mer än dubbelt så vanligt att män tar livet av sig än kvinnor. Så åter igen VÅGA FRÅGA och VÅGA PRATA! Det kan rädda liv…

”Människor fejkar inte en depression, dom fejkar att allt är okej… kom ihåg det” –okänd

Jag som i stort sätt hela livet har lidit utav psykisk ohälsa, har lärt mig att prata om hur jag mår. Men det tog många år innan detta blev en naturlig sak för mig… men det hjälper mig otroligt mycket i min bearbetningsprocess. Och det fina när man lär sig att vara öppen med sitt mående är att du kommer få folk runt om dig att börja våga prata om sina erfarenheter.

Idag är min sinnesstämning en aning bättre, trots att den just nu inte är bra. Jag tar en dag i taget och försöker hitta en form av acceptans att det just nu är som det är, men att det kommer gå över. Men något som kan stressa är att man just inte vet ”när” det kommer att gå över. Men att det kommer att gå över… det vet jag!

Men nog talat om detta…

För idag är det ju Cybermonday, och sista chansen att göra fina klipp innan jul.

Jag sitter faktiskt i valet och kvalet om jag ska ta och klicka hem dessa, då jag är i behov av ett par nya.

Dessa hade även fått fina recensioner. Riktigt bra pris nu när dom är på 50% rabatt!

Önskar er en fin dag<3

Kram Nathalie

 

 

 

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.