Villa Sjöliden

Att leva med HSP är inte det lättaste!

Innehåller annonslänkar till

Mio

God morgon kära ni<3 

Idag tänkte jag prata om en viktig sak som även är en stor del av den jag är och vad jag lever med… Och jag hoppas även att många av mina nära och kära läser detta inlägg.

Jag är ju som jag ibland nämner, född i en alldeles för stor känslokostym. Detta personlighetsdrag (för det är just ett personlighetsdrag) kallas även för HSP (Highly sensitive person) och finns hos ca 15-20% av befolkningen. Detta i sin tur är ett medfött och finns faktiskt även hos djur.

Hjärnan hos en person med HSP fungerar inte riktigt som hos majoriteten, vilket ibland kan ställa till det en aning och det är det jag ska förklara för er idag… hur det kan se ut.

En stor sak är att man lägger märke till sådant som går andra förbi, vilket i sin tur medför att man tar in ALLDELES för mycket intryck i hjärnan och då också reflekterar mycket över allt som man upplever och vad som händer runt omkring.

Man blir ofta oerhört stressad och överstimulerad i miljöer och sammanhang som är intensiva, komplexa, rörliga eller obekanta. Anledningen till detta är just eftersom man lägger märke till allting och därav lättare blir överbelastad (hjärntrött) och även kraschar totalt.

Att arbeta under tidspress, eller medans någon tittar på är oftast väldigt svårt. Man är oftast väldigt noga och samvetsgrann och försöker undvika kritik så gott det går.

Man är också oerhört medveten, och lägger märke till andra människors sinnesstämningar och känslor. Jag, kan tillexempel titta på en människa och direkt uppfatta om det är något som tynger eller irriterar den… På gott och ont!

Som högkänslig försöker man ofta att undvika situationer som just leder till för mycket intryck, stress eller sådant som är för omskakande. Lugn, trygghet och minskat antal intryck gör däremot att man fungerar och mår bättre.

Bara för att man är högkänslig så betyder inte det att man är osocial eller introvert. Det handlar snarare om att man behöver extremt mycket tid för att återhämta sig och vila hjärnan från alla känslor och stimulans som konstant bearbetas. Man är ofta i behov att dra sig tillbaka i ensamhet, tex i ett tyst och lugnt rum där man själv kan styra vilka sinnesintryck som hjärnan ska belastas med. Ensamhet, stillhet och tystnad är livsviktigt för återhämtning.

Som ni ser så är det inte alltid så lätt av leva med detta personlighetsdrag då man ofta får utstå kritik från en oförstående omgivning, vilket i sin tur kan leda till ångest och nedstämdhet. Men även här (som jag brukar nämna) är det viktigt att prata om hur man känner och tänker kring saker och ting med sin omgivning för att skapa en större förståelse.

Det är också oerhört viktigt att planera in tid för återhämtning. Även att se till att inte boka in sig på för många saker så att hjärnan får vila. Lära sig att säga nej och skapa utrymme för sådant som jag själv behöver, oavsett vad andra människor tycker.

Men något som också är positivt med att vara HSP är att man kan se det som en gåva (ibland), Eftersom man noterar saker som många andra ofta missar!

En annan positiv sak är att många personer med HSP är väldigt duktiga på tex. hur man ska ”inreda” för att tex göra ett rum mysigt. Tex om människor tycker att miljön i ett rum inte känns behaglig så brukar en person med HSP kunna se direkt vad som behöver åtgärdas… tex hur belysningen i rummet behöver ändras för att rummet ska bli mer behagligt.

Detta är en av anledningarna till att jag just går på DBT (dialektisk beteendeterapi). Just för att lära mig och hitta verktyg för att hantera alla mina känslor och min överstimulans av hjärnan. Men även att hitta en form av acceptans hos mig själv och att jag behöver ha det på ett visst sätt för att orka ha ett drägligt liv.

Så, nu vet ni det!

Idag är jag bokstavligt talat uppe innan tuppen, då vi börjar jobbet en timme tidigare hua! Detta med övertid, och speciellt en timma tidigare på morgonen är inte alls min grej. Det förstör mer eller mindre hela min veckas sömnrutin och får mig helt och hållet ur gängorna. Så därför ser jag fram emot en kväll efter jobbet med inga måsten inplanerade.

Bara få stranda hemma i soffan tillsammans med dom jag älskar mest av allt!

Och dagens tips till er blir denna och denna nyhet från Mio, som jag fullkomligt förälskade mig i. Egentligen inte alls min stil, men ändå har dom något som jag verkligen gillar skarpt!

Nej nu måste jag skynda till jobbet!

Önskar er en fin dag<3

Kram Nathalie

 

 

 

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna Pettersson

    Jättebra formulerat Natta. Jag är precis likadan, men det tog många år att förstå varför ångest, oro och utmattning alltid legat så förbannat nära. Tänk om vi visste det här om oss själva för 11 år sedan? Vad mycket vi hade gjort annorlunda. Men det är så en lär sig. Jag har också fått diagnos HSP samt GAD. Återigen, tänk om man hade det här facit i handen tidigare. Men en lär så länge en lever. Kram / Johanna <3