Villa Sjöliden

Saftiga saffransbullar och mordgåta!

innehåller annonslänkar

God kväll mina vänner<3 

Snip snap snut så var denna helg slut… alltså det är helt galet vad helgerna går fort. Denna gången känner jag lite av en inre sorg… varför? Jo… jag känner att jag INTE fick njuta av helgen till fullo. Både fredagen och halva lördagen gick åt att kämpa emot ångestattack efter ångestattack… I veckan kommer jag prova att lägga till min ”vanliga” medicin som ett komplement till Voxran. Och planar inte humöret ut av detta så får jag nog helt enkelt ge upp Voxran och gå tillbaka till Venlaflaxin…. Det är en hel vetenskap att hitta rätt medicinering alltså… och jag börjar bli rätt trött på det!

Igår kväll hamnade jag och Snickaren på Mordgåta i Lerbäck tillsammans med familjen på min pappas sida. Och som vanligt var det oerhört bra och väldigt god mat…

Säger som jag sa igår… har ni vägarna förbi, eller bor i Närke… passa på att boka biljetter. Dom spelar mordgåta tom 15 Februari då deras Fars drar igång.

Barnen hade även dom haft en fin kväll tillsammans med min ”bonus” moster… och pysslat, haft lördagsmys och tillslut somnat i soffan<3

Och idag har jag och barnen grejat men lite allt möjligt här inne, medans Snickaren och hans pappa har grejat med grunden till vårat nya uthus större delen av dagen. Och det går undan vill jag lova… om allt går som det ska så gjuts nya grunden i veckan och till nästa helg blir det stomtätt.

Och eftersom inte vädret heller var till belåtenhet idag så bestämde sig jag och barnen för att baka lite saffransbullar.

Så duktiga!

Och resultatet blev vansinnigt gott! Så saftiga och goda (är allergisk mot torra bullar;)

 

Saftiga saffransbullar

ca. 25-30st små bullar eller 18-20 stora

125g Smör

5dl Mjölk

50g Jäst (för söta degar)

1.5dl Socker

0,5 tsk salt

2 påsar Saffran (1 gram) + en sockerbit (jag tog lite vanligt strösocker) att mortla med.

ca 12- 15dl Vetemjöl

Fyllning:

200g Rumstempererat smör

1dl Socker

150g Mandelmassa

1 msk Vaniljsocker

1 ägg till pensling och pärlsocker

Gör så här:

Smält smöret och blanda i mjölken, värm sedan till 37 grader och rör därefter i saffran som du mortlat tillsamman med en sockerbit. Smula jästen i en bunke och ha i lite av vätskan till jästen löst upp sig och ha därefter i resten av vätskan tillsammans med salt socker och nästan allt vetemjöl. 

Arbeta degen till du ser att den börjar släppa från bunkens kanter, antingen med maskin eller med elvispens degkrokar. Låt sedan jäsa i bunken i 40 min under bakduk. 

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp så det blir en slät smet.  

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela sedan degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär form (ca 25 x 40cm). Och här ska ni tänka på att INTE kavla degen för tunn, för annars så får ni inte bullarna så där härligt fluffiga. 

Bred på mandelmassasmeten på rektangeln, rulla ihop från långsidan och dela varje rulle i ganska tjocka bitar. Och lägg dessa i några stora muffinsformar (jag använde även muffinsplåt för att få stabilitet och för att hålla formen, så dom inte flyter ut under gräddningen). Låt jäsa under bakduk ca. 30 min. 

Pensla med vispat ägg och strö på riktigt med pärlsocker innan ni gräddar dom i mitten av ugnen på 250 grader i ca 10 min. Låt svalna under bakduk! 

Här mina vänner…. har ni ett galet bra recept på saftiga, fluffiga saffransbullar!

Så himla gott med ett glas iskall mjölk till!

 

Och slutligen ska jag såklart visa er några godbitar jag hittat…

Klänning, blus i spets, örhängen, tröja, topp, linne, pärlhalsband, tröja, byxor och klänning

Sedan blev jag riktigt sugen på denna. Galet fin!

Och nu ska jag sätta mig och beställa lite julklappar härifrån😉 Har ni börjat handla julklappar ännu?

Ha en fin kväll<3 

Kram Nathalie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.