Såhär får du samarbeten på instagram samt regler kring dem – Tiingelinn
tiingelinn

Tiingelinn

Såhär får du samarbeten på instagram samt regler kring dem

Hej finisar!

En återkommande fråga jag får från er är hur man får samarbeten på Instagram och hur man ska ta betalt. Vad är bra och vad är dåligt? Har gjort ett inlägg tidigare men gör ett till som ni nu lätt kan hitta under kategorin ” Jobba via sociala medier” Så ni lätt kan hitta inlägget och gå tillbaka och kolla ifall att ni blir osäkra när massor av nya inlägg tagit över.

Hur får man ett samarbete?

Oftast så brukar företag kontakta mig och fråga om jag vill göra ett samarbete och annars kontaktar jag dem. När jag kontaktar dem skriver jag ett utförligt mejl som inte är allt för långt där jag berättar om mig själv och skickar statistik från Instagram och bloggen. Det viktiga är inte antal följare utan antal aktiva följare som faktiskt passar företaget. De vill se vart i världen dina följare bor. Svenska företag tex tjänar ju ingenting på att Kinesiska/finska/ fejk följare ser din reklam. De vill se procent på hur många som är svenska. har du tex 100 följare men bara 50 är svenska så får du betalt för de 50 som de faktiskt tjänar på.

Var proffsig och skicka med statistik.

Vad ska man ta betalt då?

Det beror såklart på hur många följare man har med rätt målgrupp för företaget och så men minst minst 1000:- tycker jag. Oavsett antal följare. Tänk på att du får bara ut hälften av det du tar betalt. Det är skatt och moms som ska dras med. jag brukar fakturera med Tex Coolcompany och då sköter de skatt och momsregistrering, guld värt! Super enkelt med!

Tacka INTE ja till samarbeten som är obetalda får då får du betala för dem!

Nästan alla företag försöker få dig att ta emot en gratis produkt mot reklam. Tillexempel Twist shake brukar erbjuda typ att man får 3 produkter mot 3 Instagram inlägg. Det är säkert väldigt lätt att tacka ja, jag har själv gått på den tidigare när min Instagram inte hade så många följare. Man tänker ” Åh jag får de gratis” men det får du inte. när man får sin deklaration ska man skriva ner dessa ” gratis saker man fått” . Du har ju inte fått dem bara för att företaget vill vara snälla och ge dig en present utan för att de vill tjäna något på dig, det vill säga reklam, du ska utföra ett arbete för detta. En flaska för 100:- är det alltså 30:- skatt på så du ska alltså betala 30:- för att utföra ditt arbete. Är det värt de?

Just influenser världen är så himla underskattad. 3 inlägg för den där flaskan. Det innebär att du ska ta 3 fina bilder och redigera upp och sedan vid olika tider publicera i ditt flöde. Det tar tid. Är det värt att du få betala 30:- för varje flaska tillexempel?

Om alla börjar bojkotta denna typen av marknadsföring så kommer företaget börja betala för arbetet istället. Både till mindre och större konton. Låte er inte utnyttjas.

Sedan företagen som vill ge dig en superbra rabatt, dessa kan man på riktigt skratta åt. Betala för att utföra ett jobb! Säg NEJ, lova mig det. Gå inte med på detta, det är Såå fult av dem.

Jämför detta med ett “vanligt” jobb.

Skulle du gå med på att få en rabatt på det som företaget du jobbar på säljer? ” Du får 20% rabatt på en klippning/ köksprodukter/ tandvård etc om du utför ditt arbete? Nej nej nej!

Våga ta betalt.

Hoppas ni fick svar på era frågor finisar!

Puss och kram!


Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
tiingelinn

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Amanda

    Jättebra text, men mindre kul att du kopierat en text rakt av då jag läst detta på någon annan stor influencers blogg..

  2. Anna Norberg

    Tack för jättebra tips. Hur gör man för att få fram statistik på sina följare ( varifrån dom kommer osv) ?