Sluta med era fördomar om estet – Tiingelinn
tiingelinn

Tiingelinn

Sluta med era fördomar om estet

Hej på er!

Här kommer ett inlägg till alla er som inte har tillräckligt med kunskaper om gymnasieprogrammet som jag går på.

Det finns elever som älskar bygga, som tycker om svåra matte utmaningar , som tycker om att ta hand om barn, som gillar teknik, som gillar att skruva med bilar , som gillar språk, som tycker ekonomi är kul, som gillar att klippa hår och så vidare. Det finns olika linjer som dessa personer kan välja på gymnasiet och som får dem att trivas.

Sen finns det vi som är kreativa, som gillar att skapa, tänka utanför alla ramar, som vågar, som älskar musik, som tar fina bilder, som ritar fantastiskt , älskar att spela teater, som älskar att dansa och som vill följa sina drömmar precis som alla andra. För oss finns det ett program som är perfekt. Detta program som jag går på och storm trivs på.

När jag hör föräldrar säga till sina barn som går och kollar på vårt program att de ska gå en riktig linje eftersom de har så bra betyg skriker jag inombords. Vadå riktig linje? Vadå för bra betyg?

När jag gick ut nian hade jag och min kompis bäst betyg i klassen som jag då gick i och ändå går jag estet. Såklart fick även jag höra att jag borde valt en annan linje som natur, ekonomi, teknik eller Sam. Men varför skulle jag göra det för? Jag hade ju resan bestämt mig för estet. Det gjorde jag innan jag ens börjat på högstadiet. Att stå på scenen och sjunga är ser absolut bästa jag vet, hur nervös jag än är.

Varför skulle estet vara en sämre linje än ekonomi , natur, teknik och Sam som alla tjatade om? Det är ett studieförberedande program och det visste jag om så jag struntade i alla andras fördomar och gick min egen väg.

Nu går jag på estet på Lindeskolan och stormtrivs. Lärarna är helt fantastiska och det är inget jag bara säger för det tycker jag verkligen. De är avslappnade och inte så strikta. De låter oss gå vår egen väg, undervisar oss på ett bra sätt när vi har lektioner och på rasterna kan vi sitta och prata med dem och skratta tillsammans.

Min första dag på gymnasister var jag jättenervös. Jag kände inte någon som skulle gå samma linje som mig så jag var rätt att inte passa in. Det sista jag hörde innan jag gick till det finaste, mest nyrenoverade huset på hela skolan med de stora glasfönstren var, "hoppas du får vänner där för esteter är ju konstiga" och " ***** säger att ingen vill kolla på esteternas framträdanden för de är talang lösa"
Dessa ord kommer alltid finnas kvar i mitt minne , då skrämde de mig och nu skrattar jag år dem.

Vad det gäller vännerna så fick jag vänner redan första dagen som jag började prata med. Nu har jag massor av vänner! Alla på estet är en stor familj. Jag kan prata med alla i min klass och i trean på estet utan att det känns det minsta konstigt. Jag har nära vänner i klassen som har jättestor betydelse för mig och som jag även gärna träffar på fritiden. Jag skrattar flera gånger varje dag när jag är i skolan och jag har aldrig blivit utskrattad för något jag sagt, tyckt eller gjort! Det finns inga som är så respekt fulla som alla människor på estet.

Jag avskyr ytligheten om att esteter ser ut på ett visst sätt. Att vi har blått, grönt och rosa hår, att vi har konstiga kläder, kajal runt hela ögonen och ser ut som freek.
Mitt hår är blont så vitt jag vet, jag har en likadan tröja som min kompis som går ekonomi och jag har inte kajal alls. Vi ser ut precis som vi vill utan att störa oss på varandra! För tillfället har vi ingen med blått hår men om någon skulle ha det så skulle jag eller någon annan här inte störa sig på det. Kanske börjar de med dessa hårfärger på estet för att det bara är här de blir behandlade med respekt, inte vet jag. Det finns i alla fall inget speciellt utseende för hur man ska se ut för att gå här!

Vad det gäller våra framträdanden så har det blivit fullsatt på varje lunchkonsert vi har haft, vi har fått bära in flera stolar för att läktaren och trappen till den har blivit fulla . Jag har fått komplimanger av lärare, elever och andra om att det jag och mina klasskompisar gjort har varit bra.

Tillbaka till mamman som jag hörde säga till sitt barn att hon inte skulle gå estet och alla andra där ute som säger att vi på estet bara "lallar runt" att estet är en "chill-linje" och så vidare.

Vi läser en mattekurs som heter matte 1b. Denna mattekurs läser även sam och ekonomi.
Vi läser även samma engelska som dessa två program och även natur och teknik. Vi har behörighet till högskola vilket inte alla program har, men vi har det, ESTET har det!

Jag antar att de pinsamma teorierna uppstår för att dessa människor hör att vi har kul i skolan. Bara för att jag tycker att det är jättekul att stå och sjunga med Ingeborg på mina sånglektioner betyder inte det att jag inte anstränger mig. Jag står hemma och övar på mina sångläxor lika mycket som någon annan pluggar till proven i sina karaktärsämnen. Samma sak gäller för mina klasskompisar som tränar på sina instrument. Vi har även något som kallas gehörs och musiklära där vi lär oss att transponera, notvärden, klaver, tonarter, kvintcirkeln och massor av annat som de som inte är esteter inte har en aning om.

Mina klasskompisar som går media inriktningen lägger ner timmar på att sitta och redigera sina bilder i photo shop, de har sina karaktärsämnen som de kämpar med precis som alla andra.

Sen kommer ju såklart kommentarerna om att vi inte kan bli något efter gymnasiet och då vill jag såklart att ni ska tänka igenom några saker först .

Varje fredag på min skola så har vimmelkantigt klockan ett och fyra en lektion som heter estetiskkomunikation. På denna lektionen sätter vi ihop en musikteater som biljetterna släpps till idag. Denna lektion är en av den roligaste lektionerna på hela veckan! Vi lär oss en massa men framförallt så sätter vi ihop denna teater för att underhålla en publik.

Utan oss esteter med kreativitet undrar jag vart världens skulle ta vägen. Det som alla andra underhåller sig med mellan sina lektioner och på sin lediga tid skulle inte existera. Vem skulle göra musiken som andra lyssnar på i bilen, bussen, på festerna, konserter osv? Vem skulle måla alla bilder, både digitalt och vanligt med papper och penna och målningar till konstmuseer, böcker, serier och annat. Vem skulle ta era bröllops foton, studentbilder, skolkort och andra bilder? Vem skulle göra filmer och vara skådespelare i dem? Vem skulle lära ut dans och dansa i olika föreställningar?

Där har ni några jobb som passar oss esteter bra som jag nästan är säker på att ni som klagar inte kommer klara er utan. Dessutom är ju estet ett studieförberedande program som jag skrev tidigare och det betyder att vi kan läsa vidare och bli vad vi vill. Om man vill bli läkare kan set kanske vara bra att lägga till några natur ämnen men hur svårt är det? Det finns något som heter individuelltval och utökad kurs som du väljer till och på Lindeskolan finns det även möjligheter att lägga till elitidrott. Dessa lektioner har eleverna på de tiderna som de andra i klassen har hål. Detta kallas idrottscollege.

Så åter igen, mamman som sa åt sitt barn att hon skulle gå en "riktig linje" om du läst detta inlägg och haft lite bättre kunskaper om det skulle du sagt samma sak då?

Det finns inga dåliga linjer och om det fanns skulle estet inte vara en av dessa!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
tiingelinn

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. neaaxelsson

  Estet är ett ganska svårt program eftersom att vi har lika svåra kurser som de flesta programmen och dessutom övar musik! Så vi som går estet är awesome! 🙂 Dock har estetprogrammet haft yrkesförberedande grad på kurserna förr.

 2. neaaxelsson

  Estet är ett ganska svårt program eftersom att vi har lika svåra kurser som de flesta programmen och dessutom övar musik! Så vi som går estet är awesome! 🙂 Dock har estetprogrammet haft yrkesförberedande grad på kurserna förr.

 3. neaaxelsson

  Estet är ett ganska svårt program eftersom att vi har lika svåra kurser som de flesta programmen och dessutom övar musik! Så vi som går estet är awesome! 😊 Dock har estetprogrammet haft yrkesförberedande grad på kurserna förr.

 4. neaaxelsson

  Estet är ett ganska svårt program eftersom att vi har lika svåra kurser som de flesta programmen och dessutom övar musik! Så vi som går estet är awesome! 😊 Dock har estetprogrammet haft yrkesförberedande grad på kurserna förr.