Therese Wickman

VARFÖR LÅTER JAG MIN SON BÄRA KLÄNNING?

Hej fina du!

Fredag idag, hur härligt?

Det bästa med Fredagar måste vara det lugna tempot som pågår här hemma under hela förmiddagen. Tar ju ut mammadagar på fredagar och då brukar Matheus och jag äta frukost i vardagsrummet, gå i pyjamas fram till eftermiddagen och strunta i alla måsten. Brukar bli en del bus, kolla film och ligga och kramas länge i sängen. Ska ta tillvara på dessa dagar så länge jag har möjlighet till det <3

 

Har i det senaste fått in lite frågor, samma frågor som kom in när Kidh var yngre och ofta gick klädd i klänning eller leggings.

Varför låter jag Matheus ha Klänning och en hel del typiska flickkläder?

Vet inte vad jag ska svara på detta? För mig är det oerhört viktigt att mina barn växer upp och blir trygga individer, som vågar vara sig själva och som växer upp med stark självkänsla. Jag vill dessutom erbjuda dom hela världen och inte placera in dom i fack efter kön. Genus är viktigt för mig och det många missuppfattar med genus är att många tror att det handlar om att sätta på pojkar typiska flickkläder eller förbjuda sina döttrar rosa kläder med volanger för att istället sätta på dom könsneutrala färger.

För mig handlar det om, oavsett om det kommer till kläder, leksaker eller intressen att låta barnen få möjlighet att välja kring allt och inte bara en del bara för att dom är född i ett visst kön. Det är genus. när barnen själv får vara med och bestämma.

Matheus har en hel del leksaker och jag har varit noga med att han inte bara ska erbjudas det som pojkar oftast erbjuds, så som bilar, tåg mm, utan han har också dockor, barnvagnar, leksakskök mm och då handlar det inte om att jag ska se till att han leker med dockor, utan jag vill att han ska växa upp med att veta att oavsett vad han vill leka med, så finns allt som alternativ och allt är lika ok!

Just nu är tågbanan det mest intressanta och det är precis så som det är, genus, han har själv valt tåg, nästa månad kanske det är dockor eller bilar…

Anser det vara likadant med kläder. Han har fram till nu varit för liten för att själv kunna visa intresse för kläder. men om jag skulle invänta honom själv att kunna uttrycka vad för färger eller kläder han tycker om och har under tiden enbart köpt typiska pojkkläder så har han ju redan lärt sig av mig vad som anses vara ok och inte. Förstår ni hur jag menar?

Därför låter jag honom erbjudas allt i sin garderob, alla färger och även en del klänningar..

Precis så som Kidh och Ellah och blivit erbjudna.

Alla föräldrar gör vad dom anser vara bäst för sina barn och jag skulle aldrig ifrågasätta någon som gör annorlunda <3

Hoppas du får en fin helg!

 

Puss & kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mikaela

    Du är stark, så fantastiskt stark som både delar med dig av hur din verklighet ser ut och hur du ”står” ut när din vardag är fruktansvärt jobbig ibland. Jag är förskollärare, och har en del barn som är plusbarn. Fantastiska många gånger, och oerhört krävande många gånger. Jag undrar hur M är på förskolan? Är han likadan där eller är det mest hemma där han känner sig som mest trygg med dig som han känner att han kan få ut alla sina känslor och behov?

    Kram!

  2. Malin

    Åh vad jag tycker att Saras kommentarer var onödig. Riktigt, riktigt onödig och inte snäll. Varför skriva så? Jag tycker att du gör helt rätt med hur du tänker om kläderna åt dina barn. ♥️

  3. Anna

    Du är bäst Therese! Barnkläder, inte flick eller pojkkläder. De som tycker annorlunda är hopplöst kvar i 50-talstänket.

  4. Sara

    Vad han har på sig är väl egentligen helt ointressant… Frågan är väl varför du låter din som klättra på möbler..? Helt galet hur han får bete sig. Kläder är ganska ointressant!

    1. theresewickman

      Och varför känner du att du har rätten att uttrycka dig negativt över hur min son ”får” bete sig? Detta gör mig så innerligt ledsen. Du är inte här, du ser inte hur jag som ensam med tre Försöker ligga steget före alla Matheus rackartyg. Det spelar ingen roll hur många gånger jag tagit ner honom någonstans ifrån så är han uppe lika snabbt. Har du ett plusbarn själv? Annars kan du omöjligt förstå hur de är, det gjorde inte jag när jag bara hade Ellah och Kidh . Så att du säger att jag tillåter honom klättra på massa möbler? Vad syftar du på då? Att han en dag hoppade från vardagsrummet till soffan? Som typ alla andra barn? Vilken tur att det är mitt barn och mitt hem ? Mamshaming är det värsta jag vet!

      1. M

        Finns verkligen plusbarn som diagnos? Känns som ett snällare ord för adhd eller annan funktionsnedsättning. Hur tidigt kan man utreda ett barn?

        1. theresewickman

          Plusbarn är inte en diagnos, plusbarn är ett samlat ord och beskrivning för extra krävande barn. Många av dessa barn visar sig sedan ha diagnoser som ADHD ADD eller liknande, men långt ifrån alla. Rekommenderar att söka på High need baby om man vill veta mer . KRAM

    2. Gunilla

      Du har ingen aaaaning hur Therese kämpar med honom.Världens goaste unge , men man kan inte slappna av en sekund. För är det något han kan är det att klättra och hitta på ”hyss” och det går väldigt fort….. Som förälder eller barnvakt måste man ha koll på honom heeela tiden. Som sagt, uttala dig inte om du inte förstår.

  5. anna

    Men just nu vet han inte att han har flickkläder pa sig – och har inte koll över det – men om han ngnsin ser bilderna som han hade pa sig kommer han kanske att bli arg pa dig att du har offentligt har presenterat honom i klänningar – som han med kanske 7 ar skämmer sig för – tänker du lite pa honom ocksa? Jag tycker inte att t.e. Kidh nu skulle fortfarande bära – som förut när du valde kläderna till honom – typiska flickkläder – för han har antingen en annan smak eller vill inte att barnen skrattar…. skulle du som pojke gar i skolan med kjol och klänning? Jag tycker det är ett känslig tema när man publicerar bilder med flickkläder pa en pojke som själv har inget val – att bli publicerad och att välja kläderna…. hoppas att du förstar vad jag menar….

    1. theresewickman

      Att han har flickkläder på sig? Det är BARNKLÄDER och ingenting annat. Klänningen har jag köpt hem, men det är han själv som valt att ha den på sig. Han älskar den söta tvättbjörnen som är på den. Mina barn ser ingenting annat än just kläder i deras lådor och så får dom själva välja vad dom vill ha. Kidh har hela tiden valt sina egna kläder även när han hade leggings och klänning. Tror du missat helt vad mitt inlägg handlade om. Tyckte jag berättade klart och tydligt att mina barn får helt SJÄLVA bestämma vad dom vill ha på sig eller leka med, MEN att jag har sett till så allt finns att välja på.. Att du tycker det är pinsamt att pojkar klär sig i barnkläder får stå för dig, jag fostrar mina barn till att vara så pass starka att dom ska våga vara sig själva, tycka om det dom tycker om utan att lyssna på folk åsikter om att leggings exempelvis bara är till för barn med snippor och vise versa….

    2. ML

      Tänker att det är precis såna här åsikter som gör ditt val och uppfostran ,Therese, så viktig!
      Jag imponeras över dig!

  6. Vanja - tvåbarnsmor, bonusmor och gravid

    Jag tänker exakt likadant som dig!
    Plockar kläder från både pojk och flickavdelningen till mina döttrar. Den ena är kär i rosa och glitter och den andra avgudar sin gröna dinosaurietröja.
    Numera får dom vara med och välja även i affären vad dom vill ska köpas ?