Therese Wickman

UPPSTÅR DET KULTURKROCKAR MELLAN OSS?

Tänkte fortsätta att svara på alla frågor som kommer in titt som tätt 🙂

 

Uppstår det några kulturkrockar mellan dig och C?

I början av vårt förhållande gjorde det de hela tiden. Vi är uppväxta i två helt olika världar & saker som kunde vara självklart för mig eller för honom kunde vara tvärtom för den andra. Det viktigaste har varit att vi hela tiden varit medvetna om detta & har större tålamod & förståelse för varandra.

Ett exempel: Här i Sverige är oftast middagarna en mysig familjesituation där man pratar om dagen som varit, man umgås, skrattar & njuter av maten tillsammans. Man sitter sedan kvar vid middagsbordet & väntar till alla ätit upp & tackar för maten till den som tillagat den.

Medan för honom var det jättekonstigt, han är uppväxt med att man sitter tyst (maten tystar munnen) & att det var respektlöst att prata vid middagsbordet & att det är helt ok att gå när man är klar även om alla andra fortfarande äter..

Sådana ”små” saker dök upp hela tiden men med tiden har vi formats tillsammans, lärt oss att förstå varandras olikheter & det viktigaste har nog varit att vi respekterat varandras olikheter & att vi då & då fått jämkat & möts  på mitten..

Hur går det med kommunikationen när igen av er talar ert modersmål med varandra?

Tänker att det ofta blir miss i kommunikationen med män generellt.. att det blir lättare om man inte kan vräka ut sig vad man tycker och tänker så himla lätt utan att man är lite begränsad i sitt ordförråd.

Det går för det mesta väldigt bra i vardagen. Just kanske för att engelskan varken är hans eller mitt modersmål & vi är väldigt duktiga på att hjälpa varandra hitta ord som vi glömt bort eller inte kommer på.. En stor fördel är att barnen nu också kan flytande engelska & det ser jag som en stor stor fördel som dom kommer ha med sig i livet.

Dock har du rätt i att det kan vara jobbigt med kommunikationen under exempelvis en djupare diskussion eller ett bråk. Oftast blir det ett bråk för att vi missförstått varandra helt & att jag inte får ut orden & känslorna som jag vill. Det kan vara nog svårt att diskutera med en man som du säger på sitt modersmål & sen att översätta  det i ett språk som varken är mitt eller hans modersmål kan göra mig väldigt frusterad.

Jag ser dock framtiden tillsammans som ”lättare”. Constantin lär sig svenska & med åren kommer vi mestadels prata svenska här hemma men också självklart blanda med engelskan & han kommer förmodligen prata en del rumänska med Mattheo men jag hoppas & tror att svenskan kommer bli vårt ”hemmaspråk” även om det mesta av jobbet ligger hos Constantin. Men det är viktigt för oss båda att han kan flytande svenska för att få en bra framtid här i Sverige…

Vad gillar C att göra annars, fritidsintresse? Och vilka intressen delar ni?

Constantin är väldigt social & pratar ofta över FaceTime med sina vänner & familj han har kvar i Rumänien. Han tycker om att röra på sig & tränar gärna på gym eller tar en utflykt till skogen. Han fullkomligt älskar naturen & är en riktig äventyrare : ) Musik är också något av hans största intresse & när han fortfarande bodde i Rumänien så var han faktiskt en ganska stor artist inom Hip Hop.

Våra gemensamma intressen är väl att vi båda tycker om äventyr, att resa & umgås med vänner. Även om jag nu under graviditeten inte känt så mycket för något av det.

 

Vad är dom 3 sämsta egenskaperna med Constantin?

Det måste vara att han ibland kan vara så fruktansvärt envis, att han har svårt att erkänna när han har ”fel” & att han i diskussioner i bland kan dra upp gammalt gråll för att känna att han har kontroll över situationen istället för att prata om det problem vi faktiskt där & då diskuterar.

Säg 3 saker om varandra som är det allra bästa med den andra.

Dom tre saker jag älskar mest med Constantin är att han är väldigt kärleksfull, ger mig kyssar, kramar, beröring & säger ofta hur mycket han älskar mig. Han är väldigt mån om andra människor & det märks att hans hjärta är enormt.  Han finns där för Ellah & Kidh oavsett vad & följer mer än gärna med på simskola, ridskola & andra aktiviteter fast jag varken bett honom eller att han tycker det är speciellt kul, utan bara för han vill vara där..

Älskar hur han fantiserar om vår framtid tillsammans & att jag känner mig fruktansvärt trygg med honom, oavsett om vi bråkar eller diskuterar i bland så vet jag vart jag har honom & den känslan är magisk!

Dom tre saker jag älskar mest med Therese är hennes leende. Det leendet kan få vem som helst att må bra. Hennes skönhet både på insidan & utsidan & jag fullkomligt älskar hur hon är som människa, hur hon tänker & settet hon ger kärlek på.

Hon är en fantastik mamma & jag känner mig stolt över att hon snart även ska bli mamma till min son.

Hon ställer alltid upp i vått & torrt & skulle göra allt för mig & barnen

Finns ingen annan jag skulle vilja dela mitt liv & framtid med än henne. Hon är allt för mig!

 

 

Gillar du mina inlägg så får du gärna trycka på hjärtat <3

Puss & kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sara

    Hej!
    Vill tipsa om att inte ”lära” barnen engelska när du/ni själva inte pratat flytande. Om de lär sig fel så kommer det vara svårt att ändra på när de ska lära sig ordentligt i skolan.
    Jag själv är tvåspråkig (50% svensk och 50% amerikan) och när jag lyssnar på dina videos så är engelska väldigt basic med fel böjningar.

    Lycka till med syskonet! Håller tummarna för att du får en igångsättning i vecka37 🙂 stå på dig! Du har rätt stt kräva det (alternativt kejsarsnitt) med tanken på dina tidigare förlossningar.

    1. theresewickman

      Vi ”lär” inte barnen engelska utan dom har snappat upp när vi pratat med varandra & också när Constantin har kommunicerat med dom. Även om vi inte pratar som engelsktalande eller låter som några proffs så anser jag ändå att det är en väldigt stor fördel att ha engelskan med sig 🙂 Ellah är redan långt långt långt före sina klasskamrater i engelskan & några proffs på uttal eller dialekter komme riv kanske aldrig bli även om vi lär oss mer och mer för varje dag 🙂

      Tack <3 Kram