Therese Wickman

I BLAND BLIR LIVET INTE SOM MAN PLANERAT – ILFART TILL AKUTEN!

Jag startade min morgon med att fixa i ordning barnen & ta dom till skolan, satte mig sedan i soffan för att dricka mitt kaffe & packa i ordning inför två dygn i Stockholm. Hade idag tagit ledigt från mitt jobb på förskolan för att åka till huvudstaden & delta på några viktiga möten angående mitt ”andra” jobb. Jag var peppad & har längtat väldigt länge efter dessa två dygn.

Men livet blir sällan som man planerat……..

Redan i går började Constantin må dåligt, han var yr & igår innan han somnade för natten så spydde han två gånger. Jag & barnen höll oss på avstånd och sov inte i närheten av honom. Vi båda två tänkte att han kanske åkt på någon slags matförgiftning då han började må som sämst efter lunch igår..

I morse kom han inte ur sängen & valde att stanna hemma från jobb, men desto mer tiden gick desto sämre blev han. Tillslut kunde han inte ens röra huvudet eller stå upp utan att spy pågrund av kraftig yrsel.. Vi kände att något inte stod rätt till & Constantin började bli väldigt orolig över sitt mående så vi valde att åka in till akuten & väl på plats tog läkaren emot honom väldigt snabbt.

Läkarna kunde se hur dålig han var och agerade väldigt fort. VI behövde inte vänta utan fick hjälp på en gång & fick dessutom komma in genom ambulansintaget för snabbare vård.

Efter mycket tester & olika specialläkare så kunde dom konstantare att han åkt på en rejäl smäll av Kristallsjukan.

Han kan fortfarande inte röra huvudet utan att kräkas & att försöka stå eller gå är helt omöjligt!

Fick såklart ringa Stockholm & ställa in alla mina jobbplaner för nu gäller det att ta hand om min kärlek när han behöver mig!

Vill passa på att tacka för alla underbara tips, råd & kärlek ni skickat till honom över min instagram. Det betyder mycket <3

Vi har fått hem ett papper om olika övningar vi ska göra för att kristallerna ska lägga sig tillrätta & jag har också ringt en sjukgymnast för att få snabbare bukt på detta.. Doktorn visste inte hur länge detta skulle hålla i sig och enligt er så är det väldigt olika? En del kan bli liggandes med detta i över en vecka!?

 21552449_10211975328931305_1316578165_n

21397685_10211975328891304_1399042489_n

Tycker så synd om honom & man känner sig så maktlös när man ser den som man tycker så mycket om må så jäkla dåligt!!

Ni som har erfarenhet av Kristallsjukan får gärna kommentera & ge tips & råd!

Puss & kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jojo

    Stackars människa vad jag lider med honom. Fick själva åka in akut för två år sen för de trodde jag fått det. Men hade fått vatten bakom örat som svullnade men symtomen var detsamma. Låg två veckor i sängen i konstant mörker. Blundade och blev ledd till toan. Kunde efter 2 veckor titta på tv men bara ena ögat öppet.

    Fy fan vad vidrigt det är att ha yrsel som blir till illamående o kräkningar . Krya på han.
    Inte lätt för ddn som står brevid o inte kan göra så mycket. Kram till er ❤️

  2. Mia

    Jag lägger mej på rygg sen låter jag huvudet ligga utanför ex soffan eller sängen så huvudet ligger nedåt ligger en stund sen vrider jag hastigt huvudet åt sidan .
    Är det enda som hjälpte mej.
    Hoppas det blir bättre för honom för det är hemskt jobbigt när man får det.kram

  3. Andrea

    Man blir förvånad och nästan lite ”mörkrädd” av vissa elaka kommentarer…
    FY!!
    Du har ett hjärta av guld Therese och jag hade gjort precis samma som du, stannat hemma och stöttat.
    Krya på kramar till er! ❤️

  4. Karolina Petersson

    Olika, men dem flesta jag träffat som har klockren kristallsjukan tycker jag blir helt bra efter en behandling med epleys manöver. Så gå till sjukgymnasten så blir det nog bättre. ??

    1. theresewickman

      Vi har provat igår över fem gånger men utan förändring. Dock mår han bättre idag & jag vill tro att det är pågrund av denna övning vi sliter med 🙂 <3

  5. Helena Lundby

    Kristallsjukan är vidrig o första gången man råkar ut för det är värst för man är helt oförberedd. Kan ge fruktansvärd ångest o obehag. Så helt rätt av dig o stanna hemma vid din älsklings sida. Man får ändå ingen behållning av det man skulle på utan tankarna skulle vara hos honom. Ta hand om varandra o landa i det som hänt och var tacksamma över livet, det är faktiskt viktigast i slutänden. Kram

    1. theresewickman

      För mig var det en självklarhet att stanna vid hans sida. Det var hemskt att se honom vara så himla dålig 🙁 Tack gulliga du, det ska vi göra <3

  6. Gunilla

    Usch obehagligt med yrsel. De brukar ju kunna utföra ett visst ryck med huvudet så att kristallerna i örat hamnar rätt. Har ingen Läkare gjort detta??

    1. theresewickman

      Jo läkaren gjorde olika övningar med honom & vi har fått fortsätta med dessa här hemma. Idag mår han lite bättre & jag tror det är pågrund av övningarna vi kört flitigt med som hjälpt honom på traven.. Tack för omtanken! <3

  7. Carina

    Men du, de är ju defensivt inget han dör av.. Så nog hade han väl klarat detta själv och du kunnat åka till ditt jobb… Och dessa bilder sjuk ”döende” obegripligt! Sorry men nog kunde han tagit hand om detta själv ?

    1. Nathalie

      Men usch för sådana här kommentarer… ? Har man inget snällt att skriva behöver man inte skriva alls känner jag.. hoppas din kärlek blir frisk och snart på benen igen!

      1. Malin

        Carina – stackars dina nära och kära som har en så kall och oförstående människa i sin närhet! Såklart man stannar hemma! Du har uppenbarligen inte upplevt denna sjukdom själv, för då hade du inte skrivit så! Det är fullständigt vidrigt att vara så yr kan jag intyga, jag kunde Inte gå utan behövde hjälp med att ledas, ja i princip allt behövde jag hjälp med! Hoppas att det går över fort. Är väldigt olika vet jag!

    2. Lovisa

      Men du Carina, du har inte haft detta själv förstår jag. Min pappa råkade ut för detta och han kunde inte ens ta sig ur sängen, han kunde möjligtvis ligga med huvudet i ett läge utan att spy. Då är man ganska tacksam att det finns nån hemma, ex stöd till toan eller bara få nåt att äta eller dricka.

      1. theresewickman

        Vi kan nog båda förstå att Carina har svårt att ge empati & har inte haft någon i ens närhet som drabbats av detta.. Du har rätt, precis som det var med din Pappa upplevde C det.. Det var hemskt att se att han inte ens kunde röra sig utan att Spy rätt ut…Hemskt! För mig var det en självklarhet att stanna hemma <3

    3. theresewickman

      Du har då ingen empati för andra det hör jag det! För mig var det en ren självklarhet att stanna vid hans sida när han mådde så himla dåligt! Om du hade valt att lämna den du älskar när han spyr vid minsta lilla rörelse, varken kan gå eller röra sig får stå för dig. Men jag skulle aldrig lämna han ensam när han i det måendet omöjligt kunde ta hand om sig själv… Även om han inte var döende så kan jag lova dig att det var förmodligen så han kände sig. Hela huvudet snurrade som om han satt i en karusell, han hade ingen balans att gå & spydde vid minsta rörelse. Hur hade du själv mått då?

  8. Cecilia

    Min man hade det för ett halvår sen och han fick rådet att svänga huvudet snabbt från sida till sida och försöka svänga sig i sängen så mycket han kunde..då åker kristallerna fortast på plats! Det tog ca två-tre dagar så var han på benen igen! Hoppas han får hjälp, min man tyckte det var väldigt obehagligt minns jag!

    1. theresewickman

      Tusen tack för omtanken.. VI jobbar på med programmet som doktorerna skickade med oss hem. Det är en hel del svängningar med huvudet för att få kristallerna på rätt plats igen!! 🙂 KRAM

  9. Petra J

    Mitt ex fick kristallsjukan ungefär en gång varje år… Han liknade känslan, de första dagarna, med att det kändes som han skulle dö, som jag led med honom. Varje gång, för honom, var det värst de första två veckorna o sen höll det i sig upp till en eller en o en halv månad med främst yrsel o svårt att komma ur sängen på morgonen pga illamående o yrsel.
    Hoppas C kryar på sig snabbt!

    1. theresewickman

      Jaa det är hemskt att se & man känner sig maktlös som inte kan göra något mer en att stötta!! Tusen tack för omtanken <3

  10. Jenny

    Tips: ta hjälp av av fysioterapeut för att få rätt övningar och var noga med hemövningar. Sedan är det viktigt att utmana yrseln (även om det är jättejobbigt) för att trötta ut den! Mvh/fysioterapeuten