Therese Wickman

NÄR BÖR JAG SÖKA LÄKARVÅRD FÖR HONOM?

Nu i kväll såg jag ett stort blåmärke på överdelen av Kidhs lår och det slog mig att jag upplever att han får blåmärken ganska ofta och väldigt lätt?

Det är inte första gången jag tänker att han ofta har blåmärken och det ger mig en liten oro?

Jag vill inte vara den där jobbiga mamman som nojar upp sig för minsta lilla och söker vårdhjälp för några blåmärken. Men när bör man oroa sig?

Vad anses normalt och inte?. Det enda jag vet är att jag tycker att han ofta har blåmärken och i min värld får han dom väldigt lätt och dom blir kraftigt blåa och han kan få blåmärken av en  liten liten smäll som han inte ens reagerar speciellt mycket över! ?

Dom få jag öppnat upp mig för om denna oro jag ändå känner har bara sagt att jag inte bör oroa mig utan att barn ofta och lätt får blåmärken.. Men tänk om det skulle vara något annat?

Minns tillbaka på Ellah i samma ålder och även nu och jag har aldrig upplevt detsamma med henne?

Tycker det är svårt, när bör man kolla upp blåmärken på kroppen? Tänker att jag bör göra det när det ändå skapat en oro i mig.? För den oron säger ändå att detta inte hör till vanligheterna? Eller?

Vill tro att jag ändå inte är någon som tror det värsta om allt utan är nog den som söker läkarvård när jag verkligen känner att något inte stämmer och man med säkerhet vet att vård behövs…

Men med den oro jag ändå känner och med Ellahs klasskomompis lillebror på 4 år som gick bort nu i höstas i lekumi så kan man inte sluta fundera? Eller har han kanske samma blodsjukdom som jag?

Tänk om det skulle vara något mer och jag struntar i att söka hjälp för att jag inte vill vara en jobbig mamma i vårdens ögon?

IMG_0045

IMG_0064

Tar tacksamt emot era råd, tips och egna erfarenheter <3

God natt!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Linda

    Inte läkare men ändå sjuksköterska här. Är man orolig så SKA man söka vård. Oavsett om du kommer till någon med otrevlig attityd så gör du det för ditt barns skull inte för att göra någon annan glad. Var påstridig och be att få ta prover. Jag vet av erfarenhet att jag inte ska ge några konkreta råd direkt över nätet då jag inte frågat alla grundfrågor. Därför råder jag dig endast till att kontakta VC för att utesluta vissa delar. Mvh Linda

  2. Linda

    Jag är 30 år och har också lätt att få blåmärken som blir verkligen blåa. Räcker att jag slår mig själv i sömnen så kan jag ha blåmärken eller bara att jag slår i mig lätt säg dörrhandtaget så har jag blåmärken. Jag hade även så när jag var liten så det har hängt i. Kan vara så att han har ytliga blodkärl?
    Det har jag och det har läkaren konstaterat att det orsakar mina blåmärken jag får lätt.
    Så tror inte du behöver oroa dig, men kolla upp om du känner att du behöver 🙂

  3. Hanna

    Hej! Jag har också under hela mitt liv fått väldiga blåmärken. Så fort jag stöter i något så blir det blåmärken. När jag nu innan jul skulle göra en operation så skulle det tas prover innan och ena provet visade att jag tydligen har blödarsjuka!! Ingen farlig sjuka, men ska jag opereras så måste jag nämna det så att dom ger läkemedel innan eftersom det annars är risk att det inte slutar blöda.. så värt att kolla upp tycker jag?

  4. Jennie Jakobsson

    Hej Therese! Jag känner faktiskt precis samma oro som dig över min 8 åriga dotter. Tycker det ploppar upp blåmärken var å varannan dag. Visst hon är en Hockeytjej men när hon spelar hockey har hon skydd. Men tycker iallafall inte att man bör få så mkt blåmärken. Kram på dig

  5. Veronika

    Bättre att kolla så att du vet så även om det inte skulle vara något så blir du lugn som mamma ? Gå alltid på magkänsla och strunta i vad vården tycker. ?

  6. Hanna

    Hej fina du.

    Jag har en bekant vars barn som också fått mycket blåmärken utan att ha slagit sig. Det visade sig vara en blodsjukdom (ej cancer) som de nu får kontrollera en gångna veckan tills värdena gått upp igen.

    Kan vara värt att kolla upp, är det ingenting så är det bara att andas ut o gå därifrån med ett leende på läpparna 🙂

    Kram!

  7. Jennika

    Usch denna oro för våra barn är ju jobbig så jag tycker absolut att du ska kolla upp det!

    Man är inte jobbig vi bryr oss bara om det allra bästa vi har Såå mycket<3

  8. Emilia

    Det är alltid bättre att kolla upp en gång för mycket än för en gång för lite. Jag är hellre jobbig mamma än missar något på mina barn. (Var jobbig mamma en gång när sjukvården sa att det inte var något speciellt, det visade sig vara hjärnhinneinflammation)

  9. josefine

    kolla upp det med ett blodprov. har en blodsjukdom i min fam (inte jag dock) men ör uppväxt med den. för lite trombocyter bla . o fick ständig höra akta lilla syster o slå inte lillasyster (för det ville man ju hela tiden som liten när hon bara retades)
    för hon fick så lätt blåmärken. man kunde knappt röra henne. o min mamma va lika dan.
    så ett blodprov för att lugna mamma hjärtat ❤

  10. Maria

    Lika bra att kolla upp speciellt för att slippa oron och att fantasin skenar iväg , kan ju vara någon vitamin brist tex b12 .kramis Maria

  11. Emma

    Det är säkert ingen fara! Men tycker faktiskt du ska kolla om du endå blir orolig! Min dotter har också mycket blåmärken ja får blåmärken jätte lätt också så det är ju olika! Men är man lite orolig skadar det inte att kolla upp det allafall

  12. Jonna

    Hej! Jag har själv låga värden av trombocyter och är sjuksköterska. Det tar man lätt reda på genom ett vanligt blodprov. Jag ligger på 70 och man ska ligga över 200.. dock inga mer symtom än blåmärken. Ingen behandling eller nått för ens man är nere på 20. Så du behöver nog inte oroa dig 🙂 Men det skadar aldrig att gå och ta ett blodstatus (genom blodprov). Hoppas det gjorde dig lite lugnare! Med vänlig hälsning, Jonna

  13. Sofia

    Jag vet att jag hade lätt att få blåmärken när jag var liten, mamma har nämnt att det räckte att de tog lite hårdare i mig så fick jag. Vet dock inte hur mörka de blev. Får fortfarande rätt lätt blåmärken, men ganska lindriga.
    Du kan väl höra med 1177 och se vad de säger.

  14. Jonna

    Hej Therese!
    Jag kan förstå din oro. Jag tänker att du känner ditt barn allra bäst och ibland är det bra att gå på sin magkänsla. Eller sin oroskänsla. För även om det inte är något så kommer du fundera på det och bara det kan skapa mer oro. Och är det något så kommer du känna att du gjorde rätt som tog tag i det tidigt. Med tanke på att din dotter inte haft liknande och det faktum att du har en blodsjukdom så tror jag aldrig vården skulle neka er en undersökning eller negligera din oro. Gör det som känns mest rätt. Var rädda om er!

  15. Anna

    Min dotter hade ofta blåmärken på benen som liten.. Hade också en oro om leukemi som gnagde. Ringde vårdcentralen och fick en tid dagen efter . Blodprover togs och hon var frisk! Så ring och boka en tid så slipper du oroa dig .. Kram

    1. Susanne

      Barrn får ju ofta, väldigt ofta blåmärken. Men visst förstår jag din oro. Men hur mår han i övrigt, äter han bra? behåller han vikten? sover han bra? Orkar han leka med kompisar? Tänker att om blåmärkena skulle vara nått mer, borde du se det något mer sätt tänker jag. Men är du orolig så bör du kolla upp det. Du känner honom bäst. Lycka till!

      1. theresewickman

        Han har väl aldrig varit någon storätare, men mat får han i sig. Han är vår sömntuta här hemma och sover alltid längst på morgonen och sover fortfarande om han får tillfälle fortfarande middag trots att han blir 6 i år. Men så har han varit sista året och man har aldrig tagit det som ett ”problem” men nu börjar jag oroa mig? Tack för omtanken! KRAM

    2. Jessica

      Tycker även jag att du ska ringa. En läkare sa till mig en mammas oro skall man ta på allvar. Dom kan ju bara bevisa för dig att allt står rätt till men då vet ni ju. Kram

      1. Ann.B

        Tycker absolut du ska kolla upp detta.
        Mest för att det låter väldigt annorlunda att han sover så länge,mycket. Lycka till!

  16. Sandra Karlsson

    Min kompis hade en blodsjukdom där hon fick blåmärken väldigt lätt, hon hade alldeles för få blodplättar. Så jag tycker absolut ni ska kolla upp det! Hade inte min kompis gjort det så hade de kunnat gå illa. Vill inte skrämma upp dig utan bara tipsa om att de alltid är bra att kolla upp så att det inte är något allvarligt. Kram