Therese Wickman

VAD GÖR DOM EGENTLIGEN?

Är det någon här som har barn i skolåldern?

Jag trodde att desto yngre barn desto mer smuts på kläderna?  Men oj så fel jag måste haft.!

Sedan Ellah började i nollan uppe på skolan så får jag en chock varje gång jag kommer för att hämta henne på Fritids. Hennes ytterkläder är oftast fulla av lera eller annan smuts. Då menar jag inte lite utan i stort sett hela kläderna. Mössan? Jag vet inte hur många mössor jag tvättar i veckan för att dom är så fruktansvärt lortiga. Vad gör ungarna på rasterna egentligen? Jag menar, hon rullar väl inte med huvudet i leran?

Sedan måste jag erkänna att jag har lite svårt för att 6 åringar ska ta eget ansvar att hänga in kläder i torrskåpet, vad dom ska ha på sig när dom går ut osv. Det är ofta jag kommer till skolan och möts utav kläder som är borta eller ytterkläder som är alldeles blöta.  När det gäller sådana saker vill jag ha kontroll. Jag vill veta vart hennes kläder är och inte behöva springa runt för att leta efter kläder som är försvunna..

Jag vet inte hur många vantar jag fått handla detta år? Dom är bara borta och ingen på skolan har sett till dom?

Saknar dagistiden, då var det mer ordning och reda och jag som mamma hade mer koll på situationen och hur dagen hade vart..

Berätta gärna hur du upplever det? Är det samma på ditt barn skola? Smutsar äldre barn ner sig mer?

20150620_161433

Ta hand om dig. Puss och Kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Clara

    Jag arbetar som lärare i en 1a. Många barn är lata och slarviga, slänger sina blöta skor och kläder i en hög eget rasten och förväntar sig att man ska ta reda efter dom. Som lärare hjälper man gärna till med jag är inte deras mamma som ska behöva ägna 20 min varje rast åt att plocka efter dem, tyvärr finns inte den tiden när de går i skolan. Man kan vara en klasslärare på 26 elever. Finns ja inte i klassrummet under 20 min blir föräldrar sura över det 🙂

    1. Elina

      Det ingår i din uppgift som lärare att uppfostra barnen så dem vet hur dem ska bete sig. Vad som förväntas av dem. Det är ett stort glapp mellan förskolan och förskoleklass därav måste lärare vara med när dem klär på sig och av sig.

      Om du inte visste det så har du som lärare ett fostransuppdrag, vilket då ingår i din uppgift som lärare 🙂

  2. Linda

    Lortiga barn = lyckliga barn ser jag det. Att det bara är positivt att dom vågar leka & ha roligt utan att behöva oroa sig över att bli smutsig. 🙂

  3. Emma

    Håller med min äldsta son går också i förskoleklass och han är smutsigare jämnt än sin bror på 3,5 år som går på förskola. Och vantar ja dom försvinner kläder och skor är alltid blöta.. Så håller helt med dig om detta..

  4. Sanne

    Min sexårings kläder är med alltid skitiga. Overallen som är röd blir ofta skitig efter 5 min och allt syns… Tvättar inte overallen särskilt ofta av den anledningen. Visst att det inte är så trevligt men kläderna ska hålla för väta, köld och allt vad det nu är och det tycker jag är viktigt… Hade tvättat sönder den annars… Har ni snö kan man alltid be dem rulla sig i snö innan de går in… Då blir den lite bättre… Fasar för förskoleklass och ansvaret som kommer då… Kommer bli mycket bortslavade kläder här med..

  5. Josefin

    Min son hampus bytte skola till lillån förra året för att vi flytta till lillån. Och den skolan är mycket större än hans förra skola. Känns som det försvinner kläder lättare och att även om man skriver namn på kläderna så försvinner dem. Det här med smutsiga kläder har för min del blivit värre med åren, hampus är 10 och man kan tro att han springer en lerig hinderbana varje dag!!! Josefin

  6. Lina

    Så som verkligheten ser ut så är vi pedagoger på lågstadiet många dagar fullt upptagna med att se till så att det finns rastvakter som ser till att barnen är trygga på rasten. Leta vantar och få in i torkskåpet är ren lyx om man hinner..

  7. Andrea Hernandez

    Kan inte annat än att hålla med dig, min 6 åring har oftast ”fel” kläder på sig när man hämtar ute. Inga vantar, ingen mössa. Hämtar man saker inne är det blött i hyllan och ej hängt i torkskåpet, en vante borta osv osv. Varför tror pedagogerna att bara för barnen börjar skolan så ska dom helt plötsligt kunna? Hur ska det gå när min son börjar 0:an? Han som är den mest vimsiga, lata (bekväma) när de gäller påklädning. Fasar för 0:an för han. Saknar också förskola, mer kontroll och mer inflytande av pedagoger.

  8. Elin

    Det kan ha att göra med att det oftast (!) är fler personal per barn på förskolan. Jag arbetar i en årskurs 1 och vi har sedan förskoleklassen haft torkskåpskurser, alltså att barnen får lära sig hänga in kläderna rätt. Det ingår dessvärre inte i mina arbetsuppgifter att stå och hänga in 25 par överdragsbyxor efter varje rast, när jag är själv i klassen. Du kan ju räkna ut hur mycket lektionstid som skulle försvinna då..
    Skitiga barn är lyckliga barn 😉

  9. Nettan

    Verkar dessvärre väldigt vanligt…. Min sons kläder är jämt smutsiga, försöker hinna med att tvätta men han skitar ned det direkt.
    Tack och lov är han någorlunda duktig att hänga upp sina kläder på sin plats, men vantar försvinner hela tiden. Mössor har han lite bättre koll på.
    Klart saker försvinner lätt när kläder ligger i högar….

  10. sussie

    Hej jag fattar inte heller vad min 7 åring gör på rasterna och fritids. Alltid när jag hämtar så är kläderna pissa våta smutsiga. Har sagt till fler gånger men får inget gensvar. Sen visst ska ungar få leka å bli smutsiga. Men sen är det ju inte så att alla har dubbla uppsättningar jag förstår dig.
    Tacka vet jag dagis tiden

  11. Linda Björklund

    Har exakt samma bekymmer. Tvättar Elviras ytterkläder flera gånger i veckan, och varje dag får jag ägna 20 minuter åt att leta efter borttappade saker, och i vissa fall är dom puts väck, både tröttsamt och tråkigt. På dagis är allt på sin plats 🙂

  12. Erica

    Min dotter går i ettan och hennes ute kläder e skitiga jämt. Man kan undra va dom gör på rasterna. Hon säger att hon leker i lera. Har inte tid att tvätta dom varje dag. Ha en bra dag // Erica