Therese Wickman

LEKER DU MED DINA BARN?

Satt och pratade med en vännina här om dagen och vi kom in på hur ofta vi ”leker” med våra barn.

Hur ofta vi aktivt leker med dom?

Jag måste ärligt talat säga att jag sällan leker med barnen. Då menar jag lek som utförs på deras rum med deras leksaker som tågbana, dockor, lekkök mm..

För det första tycker jag det är ganska så tråkigt om man som förälder få säga så? 😉 och för det andra så tycker jag det är viktigt att barn får lära sig att med egen fantasi kunna leka utan att en vuxen måste vara närvarande.

Jag är aktiv och närvarande med mina barn i lek på annat vis. Barnen får t.e.x alltid vara med mig och laga mat eller baka, vi lägger pussel, pysslar eller spelar spel tillsammans.  Jag är närvarande och engagerad vad gällande barnens fritidsaktiviteter som Ridskolan och Gymnastiken och tycker det är minst lika roligt som dom 🙂

Spenderar vi en dag på Lek och bus så är jag den mamman som klättrar, skrattar, leker och åker kana lika mycket som barnen, ogillar föräldrar som sitter med sin telefon istället för spenderar den tiden med barnen som om ett Lekland skulle vara en typ av barnpassning.!? Då menar jag inte att man promt måste vara med och klättra utan man kan vara närvarande genom bara att titta på dom, heja på dom, vara aktiv vid sidan av.

Under barnens vakna timmar så lägger jag bort både telefon och dator,  då är jag ändå bloggerska. 😉  Tycker det är otroligt viktigt att vara en närvarande förälder även om det innebär att jag inte leker på deras rum. Vi tvättar tillsammans, plockar undan, hjälps åt med maten i köket, kollar en film, pysslar eller läser en saga.

IMG_8155

IMG_8162

IMG_8131

IMG_8119

Dessa bilder får mig att längta till vår nästa planerade Skidresa. Älskar fjällen och likaså barnen!

Leker du mycket med dina barn?

Vad tycker du om föräldrar som inte är närvarande på t.e.x Lekland eller lekpark?

Puss och kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna Norgren

    Dagligen sker pyssel, pusslande, spel, kolla film eller dyl. Även tebjudning osv. Men 3 åringen här ber en att lämna hennes rum när hon leker tex med lego eller sina dockor. Då vill hon va ifred.
    Går hellre med henne till lekparken eller skogen o leker än sitter inne på rummet (som hon i övrigt inte vill att man gör).
    Angående lekande blir ja fskiskt förbannad på föräldrar som inte har koll o är aktiva. Va förra helgen på lek o bus i Örebro. 3 killar säg åldrar kanske 7,9,12 höll på o springa ner min dotter från 3 våningen i labyrinten. Precis vid öppningarna i golvet. Ja stod nere o såg de o hennes pappa hann få tag i henne. Sa då säg åt dom ungarna o lugna ner sig innan de skadar någon mindre. Visade sig att mamman satt bakom mig o hon blev galen. Pappan kom dit o hon va arg o hans svar till mamman va ”ja hon har ju rätt dom lyssnar inte o ja kan inte stoppa dom så du kan ju jaga dem o säga till dem”. Kan tycka att om de inte har den respekten I den åldern o lyssna på pappa då tar man barnen o åker hem eller så engagerar båda föräldrarna sig o leker så de slipper göra andra barn illa.. vi är 2 o leker båda 2 med vår dotter annars kunde vi lika gärna stanna hemma.

  2. Rebecca

    Jag har inga egna barn men jag är väldigt ofta med mina kusinbarn, som är 6, 5 och 2 år gamla och jag håller med dig i allt du skriver!

    Tycker också att det är viktigt att barn ska lära sig att leka själv, men jag kan ju erkänna att det händer att jag ibland leker med dem, dels för att jag vill umgås med dem men också för att det är rätt häftigt att se hur de tänker och planerar allt i deras små huvuden och verkligen går in i leken. Härlig känsla! ❤

  3. Mamma bläckfisk

    Oj, jag måste erkänna att jag vid några tillfällen har använt just lekland som strategi för att kunna sitta och jobba vid datorn en stund. Jag är ensamstående med fyra barn (trillingar och en till) och är med barnen i stort sett dygnet runt (förutom när jag är på jobbet). Det innebär att allt som inte handlar om omvårdnad av barnen måste göras när barnen sover på kvällen. Och den tid som blir över från det att alla barnen har somnat till dess att jag själv behöver gå och lägga mig är inte så lång. Så jag har verkligen ett behov av att någon gång ibland kunna sätta mig och beta av bland alla ärenden och saker som måste fixas (sånt som kan fixas via datorn). För att kunna göra det tar jag in barnvakt till trillingarna och sen tar jag datorn och min ”stora” pojke med till vårt närmaste lekland (jag kan inte lämna alla fyra barnen med en barnvakt eftersom det blir för mycket för en stackars barnvakt att hantera). Jag är dock aldrig helt försjunken i datorn utan är noga med att hela tiden se honom och prata med honom. Jag tar också pauser då och då för att leka med honom en stund. Han är väldigt social och brukar alltid hitta kompisar som han börjar leka med. I vardagen försöker jag att vara så närvarande som det bara går med mina barn. De är ju bara små en väldigt kort period av livet så det gäller att passa på att njuta av dom.

  4. Therese

    Tycker man ska vara närvarande när man är runt sina barn. Den där förbaskade mobilen är mer ett fördärv än nödvändig Hahaha
    Mobilförbud runt badplatser, lekplatser, och andra offentliga platser för vuxna som har barn med sig hade nog behövts! Ser de allt för ofta, vuxna som mer glor i mobilen än på sina barn.
    Du har verkar vara en underbar tjej/ mamma! Ville bara ha det sagt!

  5. Kristin

    Jag leker en hel del med min 4-åring men försöker att hon ska leka själv, vilket går bättre o bättre 🙂 hon är med på allt , bakning, matlagning, tvätt osv

    På Leos lekland o busfabriken, i simhallen och liknande ställen är jag väldigt aktiv o älskar att vara med och leka ! Upp till var och en tycker jag om man är aktiv på leklandet men jag tycker man ska fokusera på sina barn och se till åtminstone att de följer regler och agerar på ett bra sätt vilket tyvärr verkar vara helt ointressant för en hel del föräldrar. Nä mobilförbud vore nåt kanske Tack för en bra blogg som jag följer med glädje. Tycker du verkar vara mamma. Kram

  6. Rebecca

    viktiga poänger du lyfter fram helt klart! Följer din blogg slaviskt med glädje 🙂

    Har en fråga, du beställde ju uggs från http://www.uggaustraliasweden.se/ hur funkar det med tull och så? Ska också beställa ett par men är orolig att det kommer tillkomma flera extra-avgifter utöver skopriset..

    kram

  7. Ann

    Har inte lekt med mina barn med deras lekar.
    Men alltid låtit dom vara med på mat.bakning och allt annat hemma.
    Tycker att när man är på lekland så väljer man själv om man vill leka med barnen eller sittastill.
    Det kan ju vara så att man som förälder inte kan delta i lekan,man kan ha ont mm saker som inte behöver synnas.